Sminteli, smintiţi, smintitori

Publicat în Dilema Veche nr. 579 din 19-25 martie 2015
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

În Vechiul Testament, sminteala echivalează cu îndepărtarea de la Dumnezeu, cu nerespectarea poruncilor Lui. În Noul Testament, mai există un sens al smintelii: incapacitatea de a înţelege mesajul lui Hristos, opacitatea surdă la chemarea Lui sau, după caz, înţelegerea lui eronată. Păcatul cel mare al smintelii nu cade, însă, atît de greu asupra celui smintit cît asupra celui care sminteşte. „Smintelile trebuie să vină, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala!“, zice, la un moment dat, Mîntuitorul. Sminteala ca eroare de judecată este firească în sensul că sîntem, prin natura noastră, vulnerabili la ea – cel care o propagă, însă, se plasează sub cea mai grea vinovăţie.

În vremurile noastre, sminteala înseamnă mai degrabă nesăbuinţă, pierderea judecăţii cît de cît prudenţiale, rătăcirea minţilor, tulburarea cu accente violente sau, măcar, ameninţătoare, confuzia cu pretenţie agresivă de claritate, chiar dacă DEX-ul ne spune un pic altceva. Ca să precizăm şi mai exact sensul prin identificarea antonimului, aş spune că sminteala este exact opusul bunului-simţ, chiar aşa, cu toată imprecizia acestei frumoase categorii. De fapt, tocmai imprecizia bunului-simţ hrăneşte sminteala. Căci sminteală este să se uite doi oameni la acelaşi lucru şi să vadă, fiecare, cu totul altceva. Nu mă înţelegeţi greşit – ştiu că orice privire e subiectivă, în fond, şi că splendoarea lumii constă tocmai în diversitatea infinită prin care ea se înfăţişează ochilor mei, ai lui, ai ei, ai dumneavoastră. Dar să priveşti acelaşi lucru şi să spui despre el, convins pînă la strangularea celuilalt, că e alb cînd celălalt îl vede negru, e sminteală. Şi tot sminteală este să spui despre acelaşi lucru acum că e alb şi peste o oră că e negru.

În ultimele luni, ceea ce cred oamenii de la televizor despre acţiunile Direcţiei Naţionale Anticorupţie este exemplar pentru sminteală. Antena 3 şi ceilalţi voiculescieni ori pontişti au considerat mereu că este o instituţie monstruoasă, echivalentă poliţiei politice, făcută anume ca să servească tirania lui Băsescu. Seri întregi, la Antena 3 ori la RTV, se făceau colocvii ample pentru a dovedi cît de absurde sînt comunicatele DNA şi cît de nerelevante sînt stenogramele incriminatoare. Cînd DNA a acţionat împotriva băsiştilor, s-a schimbat foaia. Citatele din comunicatele DNA ori din stenograme erau literă de evanghelie, probe irevocabile ale adevărului absolut. Cînd DNA explica cum a furat Voiculescu sau cumnatul premierului era poliţie politică împotriva celui mai mare luptător pentru libertate de pe cuprinsul patriei sau hărţuială politică împotriva celui care, iată, repară România după ce stricat-o de tot Băsescu şi ai lui. Cînd acelaşi DNA explica traficul de influenţă al lui Mircea Băsescu ori mecanismul banilor negri din visteria campaniei lui Băsescu din 2009 spunea adevărul adevărat, curat, limpede.

O altă mare sminteală este transmiterea insistentă a mesajului că lupta împotriva corupţiei celuilalt (mereu a celuilalt!) este ţelul suprem al naţiei. Lupta anticorupţie văzută ca mijloc pentru lovirea adversarului este sminteala la modă zilele astea – recunosc, e o sminteală meschină, dar de asta sînt în stare oamenii noştri politici. Însă această vinovăţie este atît de grea şi atît de mare, încît nimănui nu-i pasă de ea.

Smintitorii sînt mai speriaţi de DNA decît de culpe atît de subtile. Să fure şi să ajungă la puşcărie, el ori stăpînul său, pare coşmarul absolut al smintitorului. Un om care face politică ar trebui să fie cel mai atent la felul în care influenţează destinul colectiv. E infinit mai grav să n-ai habar cum să aperi ţara în faţa actualei agresiuni ruse ori să semeni ură pentru a recolta voturi decît să ungi o licitaţie şi să-ţi tragi şi tu o şpagă de cîteva zeci de mii de euro. Dar, pentru politicianul român, erorile de competenţa DNA sînt mai cumplite decît cele de competenţa istoriei. Mare sminteală! Căci politicianul corupt este extrem de periculos, dar cel incompetent, tîmpit sau incult este cel puţin la fel. De altfel, politicianul pe care îl sperie DNA, dar îl doare-n cot de urma pe care o lasă în istoria poporului său exprimă o opţiune actuală vast majoritară.

E drept, indiferenţa poporului faţă de propriul viitor este egalată doar de incompetenţa sa în aceeaşi materie. Poporul faţă de care politicianul e indiferent ţine aproape de politician. Cele mai cumplite greşeli din istorie nu le fac nici marii criminali, nici liderii samavolnici şi sîngeroşi, ci popoarele, prin deciziile pe care le iau, prin urletele ori prin tăcerilor lor, urmînd ori nu pe unul sau pe altul. Şi cum popoarele nu răspund niciodată pentru erorile pe care le comit, de ce le-ar păsa de aceste grozave erori? Acest spirit al intransigenţei cu mica găinărie şi al ignorării catastrofalelor greşeli istorice se simte în politicianul român de azi. Şi asta este o colosală sminteală!

Orice ar fi acest principiu al dezordinii şi al nebuniei numit sminteală, dintotdeauna i s-a recunoscut forţa de contagiune, putînd devasta chiar şi teritorii în care nu este neapărat endemic. În ultimii ani, sminteala românească a dobîndit o nouă dimensiune. Sub ochii holbaţi de nervi ai poporului, politicienii merg la televizor, fiecare pe unde poate, şi smintesc lumea cu neputinţele lor musculoase. La noi, politica însăşi a devenit sminteală. Şi ultima formă a ei este remarcabilă: discursul tuturor politicienilor îi atacă pe politicieni. De la mare la mic, politicienii au căpătat obiceiul de a vorbi rău despre „politicieni“. Politicieni contra politicienilor, indivizii contra speciei căreia îi aparţin, pare a fi noua mantră de smintit poporul. De parcă nu ar fi suficient de smintit deja.

Sever Voinescu este avocat şi publicist.

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Fosa septica FOTO Shutterstock jpg
De ce sunt obligați românii să își declare fosele septice. Argumentele din spatele deciziei DOCUMENT
O hotărâre de Guvern din mai 2022 îi obligă pe românii care dețin o fosă septică să se înregistreze, până la 30 octombrie 2022, într-un registru local, pe care trebuie să îl întocmească fiecare primărie.
Pustiosu, Munții Orăștiei  Foto Daniel Guță (3) JPG
Pustiosu, dealul cu secrete de lângă Sarmizegetusa Regia. Descoperirea uimitoare din anii ´50 VIDEO
Dealurile din împrejurimile Sarmizegetusei Regia sunt acoperite de păduri dese de fag, care ascund o mulțime de așezări antice, unele încă necunoscute românilor. Un astfel de loc plin de secrete este Pustiosu, cercetat la mijlocul secolului trecut.
zelenski cerere ucraina aderare nato foto twitter jpg
Zelenski îi răspunde lui Putin: Ucraina solicită oficial aderarea la NATO
Ucraina va depune vineri cererea de aderare la NATO, a anunțat președintele Volodimir Zelenski la scurt timp după ce Vladimir Putin a oficializat anexarea a patru regiuni ucrainene ocupate parțiale de forțele armate rusești.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.