Jurnalista şi sălbaticii

Publicat în Dilema Veche nr. 519 din 23-29 ianuarie 2014
Ambiguitatea gîndirii europene şi limpezimea glonţului jpeg

Andreea Pora este un om onest, curat şi curajos. Unora le pare excesivă, ştiu. Mie nu. Cred că excesul este reacţia firească a Binelui cînd Răul cu care se confruntă este, la rîndu-i, excesiv. Dar nu excesul Andreei enervează, de fapt. Ci trăsăturile ei sus-enunţate: onestitate, curăţenie, curaj. Am putut vedea de multe ori ce reacţie nervoasă produc printre persoanele politico-financiare din România curăţenia şi curajul, aşa că pe mine nu mă miră delirul Antenei 3. Nu mă miră, zic, dar mă revoltă! Odată cu Andreea Pora, un alt om curat a fost călcat în picioare de trupele lui Voiculescu: Horia Patapievici. Pigmeii ies destul de des din peşterile lor insalubre şi dau cu pietre, să spargă frunţile înalte. Tuturor celor tocaţi de „torţionarii TV“ (specie a bestialităţii cu ştaif european şi ton de pastor, creată de disperarea lui Dan Voiculescu), le transmit solidaritatea mea, precum şi observaţia că trebuie să fie onoraţi pentru că se află, evident, pe lista binelui. Se zice că, ajuns cu lotul Pillat – Noica în faţa judecătorilor comunişti, în 1960, Nicolae Steinhardt ar fi spus în proces că se simte onorat să fie inculpat în acest dosar, căci, alături de cei doi capi ai lotului, Dinu Pillat şi Constantin Noica, se aflau în boxă Alexandru Paleologu, Sergiu Al. George, Păstorel Teodoreanu, Vladimir Streinu, Arşavir Acterian, Marietta Sadova, Theodor Enescu şi alţii asemenea. Fiecare dintre cei maltrataţi de Antena 3 în demascarea colectivă condusă de gîde are toate motivele să se simtă onorat văzînd, pe de o parte, lotul, şi, pe de altă parte, plutonul de execuţie.

Agresivitatea Antenei 3 se poate discuta din multe puncte de vedere. Las la o parte pe cel strict medical – sînt evidente accentele psihopatologice ale seriei de emisiuni delirante anteniste. Las la o parte, poate pentru o altă discuţie dedicată Răului, pe cel teologic: organizatorul de studio al marii operaţiuni a urii şi a resentimentului este un fost predicator creştin, care dă propria-i sminteală drept curaj. Rătăcirea cuiva care crede că Voiculescu e Dumnezeu şi Băsescu e Diavolul, şi acesta e frontul de luptă apocaliptică, se explică bine în termeni teologici. Las la o parte şi discuţia despre calitatea morală a acuzatorilor. Las la o parte şi chestiunea reacţiei publice la ceea ce face Antena 3. Activiştii moralei şi ai ecologiei nu au nimic de zis – în capul lor, totul este o răfuială politică între două tabere adverse şi, poate, egal vinovate. Echivalenţa morală, boală bine ştiută a unui anumit activism, este epidemică printre civicii noştri.

Ceea ce mi se pare, însă, demn de atenţie este stadiul în care a ajuns securismul Antenei 3 şi al Jurnalului naţional. Este evident pentru toată lumea că, pe măsură ce se apropie de final dosarul penal al lui Dan Voiculescu, aparatul său mediatic devine din ce în ce mai agitat. Sigur că Dan Voiculescu este reprezentantul cel mai pur al Securităţii în România de astăzi. Interesant, însă, este că evoluţia sa repetă à rebours istoria Securităţii. Dacă, la început, Dan Voiculescu se exprima prin goarnele sale în stilul Securităţii anilor ’80, acum, după cîţiva ani buni, se exprimă în stilul Securităţii anilor ’50, al primilor ani ’50, pe cînd Stalin nu murise încă.

Cei mai în vîrstă îşi amintesc că Securitatea din primii ani ’50 avea un magnetism ciudat. Ajungeau, atunci, să lucreze în Securitate, ca şi în structurile de partid, cele mai declasate personaje ale societăţii. Securitatea atrăgea, realmente, pegra societăţii: brute, ticăloşi, trădători din vocaţie, grobieni, primitivi, apostoli nenorociţi ai urii, incompetenţii oricărei meserii sau chiar bolnavi psihic. Natural, se opera atunci o contraselecţie fără fisură. Oamenii de treabă stăteau deoparte instinctiv, în vreme ce oamenii-eşec dădeau buluc să-şi ofere braţele muncii Securităţii. De ceva vreme, Antena 3 operează cam acelaşi tip de selecţie naturală, cu modificările de rigoare. Brutele Securităţii dădeau cu pumnul – torţionarii de presă de azi dau cu imaginea, cu epitetul, cu predica. Dovada cea mai bună a calităţii anteniştilor este calitatea emisiunilor lor. Obsesive, compulsive, nevrotice, isterice – mai toată patologia sufletului este frapant recognoscibilă în prestaţiile lor televizuale. Unicitatea postului este dată de faptul că, oricît s-ar chinui, nici unul dintre cei cu care intră în luptă deschisă nu poate replica la fel de mizerabil. Pur şi simplu, nimeni altcineva nu e în stare de atîta mizerie, nici dacă se chinuie sub impulsul nervilor să o producă. De aceea, reacţiile mediatice ale celeilalte tabere nu reproduc nici pe departe vigoarea atacurilor Antenei 3, chiar dacă, sînt sigur, fac şi ei cît pot. Pur şi simplu, limitele bunului-simţ, oricît de largi ar fi, rămîn limite. Acolo, însă, unde bunul-simţ nu există, pur şi simplu, spaţiul de revărsare a dejecţiei este, practic, infinit. Mareea de noroi produsă în studiourile Antenei 3 nu poate fi oprită decît în afara postului, în Cetate. În interior – nici o şansă.

Acum cîteva luni, scriam aici că, indiferent de felul în care va evolua procesul penal în cazul şantajului exercitat de şeful Antenelor voiculesciene asupra unuia dintre şefii RCS-RDS, nu este bine să fie suprimat postul de televiziune Antena 3. Îmi menţin părerea, chiar şi după ce postul a atins cele mai intens-promiscue cote ale bolşevismului şi securismului. Într-o lume sănătoasă, Antena 3 nu ar avea cum să existe. Dar lumea românească este bolnavă – aşa că Antena 3 nu doar că există, dar are şi mare succes. Antena 3 trebuie să piară prin lipsa de audienţă, nu altfel. Acesta este singurul tratament sănătos la care trebuie să fie supuşi. Iar cei care încearcă, naivi, să frîngă securismul lor cu securism de semn schimbat, încercînd să facă împotriva voiculescienilor exact ceea ce fac ei împotriva „băsiştilor“, trebuie să ştie că, pe de o parte, nu vor putea fi mai răi decît oamenii lui Voiculescu şi că, pe de altă parte, vor deveni, la rîndul lor, nişte torţionari mediatici.

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Alertă Rosia Montana baraj Taul Mare
Barajul Tăul Mare, în pericol să cedeze: mesaj de alertă extremă transmis locuitorilor din Roșia Montană
Un nou mesaj de alertă a fost transmis locuitorilor din Roșia Montană, care sunt în proximitatea unui pârâu din comună. Autoritățile susțin că „există pericolul ca barajul Tăul Mare să cedeze”.
Alexandru Muraru/ Facebook
Alexandru Muraru, despre cazul Bălășoiu: „Există informații că îndeletnicirile lui erau cunoscute”
Deputatul PNL Alexandru Muraru a transmis că PSD datorează explicații privind scandalul sexual în care este implicat parlamentarul exclus din partid, afirmând că există informații potrivit cărora „îndeletnicirile” lui erau cunoscute.
Vot plenara Parlamentul European FOTO EPP Facebook
Parlamentul European cere suplimentarea bugetului cu 300 de milioane de euro
Parlamentul European solicită suplimentarea bugetului european de anul viitor cu 300 de milioane de euro pentru combaterea prețurilor la energie, incluzând fonduri pentru aderarea României la Schengen

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.