Franţa după Versailles

Publicat în Dilema Veche nr. 614 din 18-25 noiembrie 2015
Salutări de la Basel jpeg

Discursul lui François Hollande din faţa Camerelor reunite ale Parlamentului pare discursul unui preşedinte aflat la început de mandat. Într-un fel, aşa şi este. Pentru că nimic nu mai poate fi cum a fost după atentatele din 13 noiembrie de la Paris. Nici măcar mandatul preşedintelui. O revizuire a Constituţiei. Reforme legislative importante. Realocare de resurse. Acţiuni militare hotărîte. Şi negocieri cu parteneri externi. Totul pentru mai multă forţă în lupta antiterorism. Discursul lui Hollande de luni, de la Versailles, e (aproape) un plan de ţară.

Iată, foarte pe scurt, cîteva dintre chestiunile abordate de preşedinte: Franţa îşi va intensifica loviturile aeriene în Siria. Preşedintele a cerut întrunirea Consiliului de Securitate al ONU şi o mobilizare a statelor europene în virtutea paragrafului 42 al Tratatului UE. De asemenea, Hollande are în vedere o reuniune cu Barack Obama şi Vladimir Putin în vederea creării unei coaliţii antiterorism.

- Fără să pună în discuţie principiile tratatului Schengen, Hollande a cerut, în următoarea perioadă, controale „sistematice şi coordonate“ la frontieră.

- Revizuire a Constituţiei în ceea ce priveşte situaţiile şi modalităţile în care se poate declara starea de urgenţă (de necesitate), precum şi prerogative suplimentare pentru preşedinte în situaţii speciale, astfel încît statul să poată face faţă luptei antiteroriste fără să restrîngă libertăţile cetăţeneşti.

- Modificări legislative importante în ceea ce priveşte acordarea şi mai ales retragerea cetăţeniei: pentru a se apăra de terorişti, Franţa trebuie să poată refuza accesul în ţară cetăţenilor suspectaţi de relaţii cu diverse reţele teroriste.

- Modificări ale Codului Penal sau, mai precis, o adaptare a dispoziţiilor la noua realitate a luptei antiteroriste; printre altele, e vorba de înăsprirea considerabilă a pedepselor, dar şi de noi încadrări ale unor infracţiuni asociate terorismului. 

- 5000 de posturi noi în Poliţie şi Jandarmerie, 2500 de posturi noi în Justiţie, 1000 de posturi noi la unităţile de graniţă. Pe de altă parte, Hollande a mai promis că Franţa nu îşi va mai diminua efectivele militare pînă în 2019.

- Prelungirea pe termen de trei luni a stării de urgenţă.

- Esenţial în discurs e că „Pactul de securitate e mai important decît pactul de stabilitate“. Asta înseamnă mijloace (fi­nanciare) suplimentare puse la dispoziţia Armatei, Poliţiei şi Justiţiei pentru a combate terorismul, angajarea unor chel­tuieli chiar cu riscul unor dezechilibre bugetare.

Toate aceste modificări necesită majorităţi şi consens şi e de aşteptat ca preşedintele să şi obţină asta în Parlament. Oricum, e o întreprindere de durată, un demers care va continua şi în următorul cincinal prezidenţial.

În discursul său de aproape 40 de minute, François Hollande nu a evitat să pronunţe, de mai multe ori, cuvîntul „război“. Un cuvînt care stîrneşte teamă în Europa – dar, pe de altă parte, cum să nu-l rosteşti după un eveniment atît de dramatic precum atentatele de la Paris, care au făcut atîtea victime? I s-a reproşat că a insistat atît de mult pe cuvîntul „război“ şi că „terorismul“ e un duşman pe cît de crîncen, pe atît de vag definit (oficialii germani îl evită cu obstinaţie, folosind, în schimb, parafraze întortocheate şi eufemisme). E drept şi că e înspăimîntător să constaţi modificări instituţionale, constituţionale, legislative atît de bruşte, toate întemeiate pe logica războiului. De fapt, toate aceste schimbări, care se vor o demonstraţie a curajului şi a determinării, arată cît de vulnerabili sîntem în faţa terorismului. Într-un fel, asta e o victorie (de etapă) a duşmanilor Europei: ridicăm garduri, restrîngem drepturi şi libertăţi, ne înarmăm, ne concentrăm pe apărare în loc să avem în vedere bunăstarea.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

femeie haine dulap shutter jpg
Ingredientul din bucătărie pe care trebuie să-l pui în dulap. Păstrează mirosul frumos al hainelor și ține moliile la distanță
Bicarbonatul de sodiu, un ingredient bine-cunoscut pentru utilizările sale multiple în bucătărie și curățenie, poate deveni și aliatul tău de încredere în îngrijirea hainelor.
Nicusor Dan la Congresul USR FOTO Inquam Photos Octav Ganea jpg
Nicușor Dan, după revenirea lui Trump la Casa Albă: „România trebuie să își alinieze întreaga politică externă”
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, subliniază necesitatea unei strategii externe unitare pentru România, afirmând că țara noastră trebuie să rămână alături de NATO și Uniunea Europeană, în ciuda schimbărilor provocate de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.
1 paracetamol jpg jpeg
Iei paracetamol pentru durere? Nu ești ferit de riscuri!
Dacă obișnuiești să iei paracetamol pentru durerile cronice sau pentru a-ți calma disconfortul ocazional, trebuie să știi că acest medicament aparent inofensiv poate fi riscant pentru sănătatea ta, mai ales dacă ești în vârstă.
Péter Szijjártó facebook png
Ungaria ar putea miza pe gazul din România. Anunțul făcut de ministrul ungar de Externe la București
Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, a declarat la București că Ungaria nu renunță la gazul rusesc, considerat cea mai bună opțiune, dar privește cu speranță către producția din zăcământul Neptun Deep din România.
image png
Cine este românul din echipa lui Donald Trump care ar putea intra în cursa pentru președinția României: „Dacă poporul român vrea, de ce nu?"
Dragoș Sprânceană, un român cu o puternică legătură cu politica și afacerile din Statele Unite, este un nume tot mai des menționat ca posibil candidat la alegerile prezidențiale din România, programate pentru luna mai.
ustensile bucătărie  foto   Shutterstock jpg
Ustensilele din bucătărie ne îmbolnăvesc de cancer? Pericolul la care ne expunem zilnic
Bucătăria este sufletul casei pentru fiecare dintre noi, însă a devenit și cel mai periculos loc pentru membrii familiei?
istock masini parcate parcare jpg
Cel mai bun model de mașină sub 3000 de euro. Ce sfaturi a primit un român pe internet: „În 5 ani n-am avut nicio problemă”
Achiziționarea unei mașini este o decizie importantă, iar atunci când bugetul este limitat, alegerea devine și mai dificilă. Un român, cu un buget de 3.000 de euro, a căutat sfaturi pe internet pentru a-și găsi un autoturism care să fie fiabil, economic și ușor de întreținut.
donald trump2 jpg
Trump amenință Mexicul și Canada cu taxe de 25% începând cu 1 februarie. Pieţele asiatice se clatină
Preşedintele american Donald Trump a anunţat luni că analizează impunerea unor tarife vamale de 25% asupra importurilor din Mexic şi Canada, ca răspuns la situaţia de la graniţe şi traficul de substanţe periculoase, cum ar fi fentanilul.
poarta neagra trier germania jpg
Cum arată în întregime Porta Nigra, o construcție romană ingenioasă, descoperită sub orașul german Trier
Cunoscut ca cel mai vechi oraș de pe teritoriul actual al Germaniei, Trier se mândrește cu o construcție romană remarcabilă: Porta Nigra, o poartă monumentală din secolul al II-lea d.Hr. Structura impresionantă din gresie