De la cultura improvizaţiei la cultura siguranţei

Publicat în Dilema Veche nr. 613 din 12-18 noiembrie 2015
Salutări de la Basel jpeg

După tragedia din clubul Colectiv, instituţiile statului au început să funcţioneze, brusc, la intensitate maximă. De frica unor controale, multe cluburi care se ştiau cu probleme au pus lacătul de bunăvoie. Controalele efectuate s-au lăsat cu amenzi şi suspendări de licenţă. Un heirupism justificat, dar, în egală măsură, absurd. Căci se ştia, de multă vreme, că aşa merge treaba cam peste tot.

Siguranţa n-a fost niciodată o prioritate. Adrian Pleşca (alias Artanu) de la Timpuri Noi a spus, aproape senin, că a cîntat în clubul Colectiv şi că şi atunci s-au folosit efecte pirotehnice. Şi el, şi colegii erau conştienţi de riscuri, iar artificierul le-a explicat exact cum să se aşeze în scenă la momentul lansării tuburilor pirotehnice astfel încît jetul de foc să nu atingă stîlpul tapetat cu material de antifonare. A fost o chestiune de noroc, iar accidentul – o chestiune „statistică“, a explicat Artanu. Cu tot tragismul situaţiei, are dreptate: scena underground, în ansamblu, funcţionează pe bază de entuziasm. Şi este atît de dinamică şi de efervescentă tocmai pentru că resursa principală e entuziasmul, nu profesionalismul. Asta a însemnat, multă vreme, inclusiv faptul că multe cluburi funcţionează la limita legii sau chiar în afara ei, că patronii îşi asumă riscuri pe care, de fapt, nu le pot susţine, că totul pare încropeală şi improvizaţie. Pentru artiştii „de nişă“ e o uşurare că pot evolua, chiar şi în condiţii de precaritate, pentru public e o binecuvîntare să-i poată urmări gratuit sau la preţuri decente – e o afacere profitabilă pentru toată lumea şi ea funcţionează numai în condiţiile enunţate. Desigur, cuvintele „afacere“ şi „profitabil“ trebuie citite în altă cheie: zona underground e prin excelenţă non-comercială; succesul înseamnă un eveniment de la care toată lumea pleacă mulţumită şi nimeni nu pierde bani. De cîştigat, se cîştigă, sporadic, dar nici asta nu putem afla cu precizie, căci, adesea, banii circulă în zona gri sau chiar neagră.

La ce bun, spun acum unii, să se închidă cluburile? Unde o să mai cîntăm? Unde mai jucăm? Unde mergem la concert sau la teatru? Odată cu înăsprirea controalelor şi a normelor – căci e clar, cel puţin pe termen scurt, că asta se va întîmpla –, se risipeşte ceva din spiritul mişcărilor underground, dispare această senzaţie că aici, în subsolul nostru boem, se poate orice, oricum. E bine? E rău?

Cinema Studio are o capacitate declarată de 372 de locuri. Cinematograful se află în subsolul unei clădiri expertizate tehnic, încadrată în clasa I de risc seismic. Asta înseamnă risc mare de prăbuşire chiar şi în cazul unui cutremur de intensitate mică. Clădirea e acolo de cînd mă ştiu, şi a(m) trecut prin cîteva cutremure mici şi medii. Întrebarea care se pune e următoarea: cine îşi asumă riscul/răspunderea? Variante de răspuns: 1) Riscul e prea mare, orice manifestare publică în astfel spaţii considerate pericol public ar trebui interzisă. Guvernul sau autorităţile locale ar trebui să-şi asume riscul să ia această măsură impopulară. 2) Organizatorul îşi asumă răspunderea (în cazul de faţă, UCIN). Dar cu ce folos şi, mai ales, cu ce efect în cazul unei catastrofe? 3) Spectatorul vine la film sau la spectacol pe propria răspundere, ştiind care e riscul, căci autorităţile au marcat clădirea respectivă cu o bulină roşie, vizibilă. Fiecărei variante de răspuns îi corespunde o anumită doctrină, o linie ideologică – mi-a atras atenţia un prieten. Prin urmare, întrebarea nu ar fi tocmai nevinovată politic. Ei îi corespunde şi o atitudine legată de rolul statului şi de formulele de exercitare ale puterii. Aşa este. Dar, în definitiv, e nevoie de un răspuns sincer şi pragmatic. Cum? Fiindcă nu avem destule cinematografe de artă. Nu avem o reţea culturală suficient de extinsă. Şi asta e adevărat. Dar asta e deja altă discuţie.

Nu se ştie exact cîte şcoli din România au autorizaţie PSI. Iniţial, s-a afirmat că doar 7% ar avea. Cîteva zile mai tîrziu, ministrul Educaţiei a revenit cu o precizare: din cele 18.799 de şcoli, încă 4000 ar fi anunţat că au autorizaţie. Tot atunci, ministrul a anunţat că numeroase instituţii de învăţămînt din subordine ar fi declarat că oricum nu au nevoie de această autorizaţie. Nimic nu e clar, nimic nu e sigur. Ba da: aceste contradicţii arată că şcolarii învaţă într-un mediu nesigur. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Gheorghe Hagi, „fiert“ din cauza lui Ianis: întrebarea care l-a iritat după România – Ucraina
Fostul căpitan al tricolorilor a asistat din tribune la marea victorie a naționalei.
image
Cântărețul Florin Decuseară a căzut de la înălțime la Centrala de la Cernavodă. Șanse minime de supraviețuire
Un bărbat de 46 de ani este în stare gravă, la spital, după ce a căzut de la 10 metri înălțime la Unitatea 3 a Centralei Nucleare de la Cernavoda, în timpul serviciului. Victima este Florin Decuseară, un cunoscut cântăreț local.
image
Scăldătoarea ursului din Parcul Național Retezat. Imagini rare surprinse în sălbăticia munților VIDEO
Temperaturile ridicate de la începutul verii au fost resimțite și în Munții Retezat, unde animalele sălbatice au căutat locuri de scăldat pentru a se răcori. Camerele de monitorizare a faunei au surprins în imagini un urs, bucurându-se de o baie într-un ochi de apă.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.