Cîteva (obosite) consideraţii finale

Publicat în Dilema Veche nr. 305 din 17-23 decembrie 2009
Cîteva (obosite) consideraţii finale jpeg

Cred că toată lumea s-a plictisit de supa, mereu reîncălzită, a dezbaterilor postelectorale. În orice caz, eu unul m-am plictisit. Nu mă mai simt îndemnat decît la două-trei reflecţii şi suspine finale. Nesistematice, nepretenţioase şi, probabil, neesenţiale.

1) Observ, mai întîi, ce impulsivi şi sentimentali sînt politicienii noştri. Se bat ca pe stadion şi apoi se pupă, fac declaraţii radicale şi alunecă apoi în relativisme înţelepte, fac alianţe definitive şi le rup definitiv, după cum rup alianţe numai pentru a le reface. N-au, care va să zică, opinii de lemn, consecvenţe ţanţoşe. Dl Crin Antonescu a fost, în această privinţă, o adevărată vedetă. L-a rupt cu dinţii pe Geoană într-o primă fază, pe urmă l-a luat în braţe, suduind nemilos spre Băsescu („o colaborare cu el este exclusă“), iar acum e gata să meargă la Cotroceni pentru negocieri. UDMR-ul a reluat, la rîndul lui, dansul îndelung exersat al intereselor proprii, deschizîndu-se, magnanim, spre toate zările. Toată lumea navighează fără prejudecăţi printre înjurături, loialităţi, promisiuni şi fente. Şi asta nu e de azi, de ieri. Nu era trimis PSD-ul „la ţepe“ în 2004 şi apoi invitat la guvernare, ca-ntr-un vis frumos, în 2009? Ştiu ce mi se va răspunde: „Aşa-i politica!“. O fi. Dar continui să am dificultăţi cu acest trist loc comun. Mi-e greu să mă împac, resemnat, cu ideea că politica e, prin definiţie, un fel de balamuc vesel, o adunătură de caractere dezosate, de personalităţi schizoide, imprevizibile, flexibile pînă la contorsiune.

       2) Trebuie să spun că, deşi Mircea Geoană are un fel de geniu în a se lovi cu stîngul în dreptul şi în a găsi formulări abisale (cea mai nouă: „Trebuie mai întîi să cîştigăm alegerile pe care le-am cîştigat!“), una peste alta mi-a stîrnit compasiune. O fi (încă) un semn că îmbătrînesc. Dar m-a înduioşat sincer bucuria candidă cu care şi-a manifestat (presupusa) victorie: un amestec de trăire pubertară şi fason american (apelul către soţie, mamă, tată etc.), o reconciliere candidă cu Crin Antonescu („e victoria lui...“), întărită de un sărut plasat pe reverul hainei, cîteva salturi zglobii, mă rog, tot ce-i vine omului să facă atunci cînd exultă dinaintea unui noroc nesperat. M-au mişcat şi lacrimile dnei Geoană şi solidaritatea filială a celor doi copii. M-am gîndit la dezamăgirea lor enormă de a doua zi şi la prostul obicei (din punctul meu de vedere) de a-ţi implica prea direct familia în tribulaţiile tale publice. Întristătoare a fost şi trecerea lui Geoană de la absolutul revendicării („Voi muri cu dreptatea de gît la CEDO etc.“) la fleşcăiala acomodantă (acceptarea deciziei CCR şi felicitarea adversarului). Hotărît lucru, omul a ales o carieră aflată în disjuncţie cu el însuşi.

      3) Nu încetez să mă mir, de douăzeci de ani, că o alcătuire de genul lui Corneliu Vadim Tudor rămîne în scenă, în ciuda unei colecţii de eşecuri răsunătoare, mîrlănii grandioase şi crize acute de mitomanie. S-ar zice că televiziunile dîmboviţene nu se pot dispensa de fotogenia lui, de sondajele de opinie pe care şi le fabrică singur, de veşnica postură a justiţiarului persecutat. Pentru mult mai puţin, alţi actori ai scenei politice sînt sfîrtecaţi şi evacuaţi. El rămîne în şa, guraliv, comic, vag apoplectic, cavaler nătîng al unei apocalipse de mahala: un caraghios pentru eternitate...

      4) La ieşirea din cabina de vot, Traian Băsescu a avut un foarte spiritual comentariu. Întrebat, în glumă, cum a votat, a spus: „Mi-a fost foarte greu să mă decid!“. Ceea ce însă preşedintele reales are de învăţat din această campanie e că românilor le-a fost într-adevăr greu să se decidă. Scorul foarte strîns dovedeşte că starea de lucruri e dramatică şi că voioşia marinărească de pînă acum nu mai poate conta pe o susţinere necondiţionată. De-aici înainte, Traian Băsescu trebuie să se gîndească de două ori înainte de a pronunţa cuvîntul „popor“ şi de a vorbi de „alianţa cu românii“, strîns uniţi în jurul steagului, al imnului naţional şi al popularităţii sale. Lucrurile au devenit un pic mai complicate, mai „filozofice“, dacă mi se permite să spun aşa... Ar fi de dorit ca noul mandat al vechiului preşedinte să dea la iveală un preşedinte înnoit, diferit de acela al vechiului mandat.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Petrolul Dinamo (Sportpictures) jpg
razboi cibernetic shutterstock 1847476297 jpg
Războiul cibernetic cu Rusia a devenit „o realitate zilnică” pentru Regatul Unit, avertizează un ministru britanic
Războiul cibernetic cu Rusia a devenit deja „o realitate zilnică” pentru Regatul Unit, iar amenințările Kremlinului în acest domeniu sunt mai periculoase ca niciodată, avertizează un ministru important al guvernului britanic.
calin georgescu foto david muntean
Ce spune șeful ierarhic al lui Călin Georgescu de la Universitatea din Pitești: ”Nu știu cum a făcut de a reușit să obțină atât de multe voturi”
Călin Georgescu este de trei ani profesor la Universitatea din Pitești. ”Adevărul” a stat de vorbă despre candidatul-surpriză al alegerilor prezidențiale cu profesorul Sorin Fianu, cel care este șeful său ierarhic la Universitatea din Pitești.
1200x768 jpg
Sfaturi pentru reducerea consumului de energie în sezonul rece, fără rabat la confort
Ne apropiem cu pași repezi de finalul de an, iar sezonul rece ne determină să luăm măsuri pentru mai mult confort, măsuri care implică creșterea consumului de energie în locuințe.
sua mexic migranti
Fermierii americani se tem că rămân fără mână de lucru şi îi cer lui Trump să nu-i deporteze pe imigranţii care lucrează în agricultură
Mari organizaţii din sectorul agricol american îi cer preşedintelui ales Donald Trump să facă o excepţie pentru acest domeniul în ceea ce priveşte deportarea imigranţilor care au intrat ilegal în SUA.
gazprom conducta
Relaţia dintre Austria şi Gazprom s-a rupt din cauza deciziei OMV de a sechestra gazele ruseşti
Relaţia dintre Austria şi Gazprom s-a rupt din cauza deciziei OMV de a sechestra gazele ruseşti, pentru acoperirea sumelor datorate OMV, în urma unei decizii a unui tribunal de arbitraj.
image png
China nu vede cu ochi buni legăturile tot mai strânse ale Rusiei cu Coreea de Nord, susține un oficial american
China se simte din ce în ce mai inconfortabil în legătură cu angajamentul Coreei de Nord față de Rusia și consideră că această cooperare în creștere dintre Phenian și Moscova este enervantă, a declarat Kurt Campbell, adjunctul secretarului de stat al SUA.
Pride -  paradă steagul LGBT FOTO Shutterstock
Donald Trump vrea să elimine persoanele transgender din armata SUA. Zeci de mii ar urma să plece
Noul președinte al SUA, Donald Trump, va emite un decret prin care va elimina toate persoanele transgender din armata americană, transmite Daily Mail.
Calorifer rece frig intretinere FOTO Shutterstock
Sute de blocuri din Sectorul 6, fără căldură și apă caldă din cauza unei avarii uriașe
Sute de blocuri din Sectorul 6 al Capitalei rămân fără apă caldă și căldură cel puțin până miercuri la pranz din cauza unei avarii a rețelei primare din zona Podului Basarab, a anunțat Termoenergetica.