Ce mi se întîmplă

Publicat în Dilema Veche nr. 588 din 21-27 mai 2015
Cai frumoşi jpeg

Valeriu, am vrea să ai o rubrică permanentă în Dilema veche! Ce zici?

M-am scos. Neam de neamu’ lu Geta, Ghică, Gogulică al lui tanti Ani, Gigilică Bouroşu al lui Lili, fosta gagică a lui Marius Lăcătuş, Miţa, Lica, Lucica, tanti Silica, Chiva, Nini (adică neamurile mamei), Năzdravan, Ambasador, Icoana, Plato fiul Aporiei şi nepotul lui Cristi Brancardierul, Moşu, Vierme, Pisica, Manix, Pamfilica şi tot neamul de aristocraţi de la Ghelmegioaia al lui taică-meu, Ciolan, nu au scris în Dilema! Glorie, frăţică!!!!!!!

Ce e drept, am visat pe cînd eram copil că o să public ceva scris de mine. Asta în ciuda tuturor sfaturilor împotrivă ale profesoarelor mele de română din şcoala generală – mari, mari iubitoare de romi şi de gramatică în acelaşi timp. Am visat să public ceva scris de mine personal, ca să fim clari, că nu sîntem din neam de P(t)onţi.

Ca orice agramat cu bun-simţ, m-am gîndit imediat: „Mi-a ieşit asta cu Dilema, acuşi ne concentrăm (împreună cu piticii) să visăm la cîştigarea Nobelului, că doar nu sînt un fraier. Am şi o carte semnată de Herta Müller pe care am reuşit (cu multă, multă greutate, ce-i drept) să o citesc fără să îmi tai venele sau să îmi scot ochii. Am dat mîna cu doamna laureată, am vorbit cu ea şi cu încă un domn care a primit şi el Nobelul. Poate se ia chestia“. Sînt ielegant, că nu mi-am pus în cap să îi iau locul lui Iohannis, deşi, la cît de vizibil e el, probabil ar fi fost infinit mai simplu decît treaba cu Nobelul. Sînt însă ambiţios, „cu draci“ – cum zicea Gogu – şi Nobelu’ e un vis mai liniştit, căci nu poate include ANAF, DNA, mineriade, protocol sau blonde. În plus, îl ştiu pe şeful comisiei care decernează premiul. Poate îmi pune o pilă. Dar divaghez.

Mi-am imaginat-o pe mama, la Budrea, în discuţie cu tanti Rada, afurisita satului, care e întotdeauna la pîndă pe marginea drumului. „Ce face, făi Ileano, fii-tu? Ăsta al lui Gică al lui Ilie Băsceanu s-a ajuns: cîntă la restaurant, la Braşov. Face o poală de bani şi şi-a luat apartament cu trei camere.“ Gică al lui Ilie Băsceanu a fost rivalul mamei la titlul de deşteptul (deşteapta) satului. „Ei, ce să facă, dragă? Al meu scrie la Dilema veche şi a luat Nobelu’“ – ar răspunde mama în fiţe. În mod sigur, tanti Rada ar zice pe urmă la tot satul: „Vai de Ileana, săraca, că fii-su a ajuns de scrie pe vechituri la unii dilii (nebuni, în ţigăneşte) şi s-a luat cu unu’ Nobelu’. Vai de capul lui, că nu degeaba îi era frică lui unchiu-su Nini că nu se însoară, că e bulangiu!“

Imediat după ce s-au liniştit piticii din capul propriu, m-a apucat frica: „Cum dracu’ să scriu eu în acelaşi ziar cu domnul Pleşu?“ Apoi m-am gîndit că am mai scris, am apărut şi în poză alături de el (bineînţeles că am înrămat ziarul) şi m-am mai liniştit un pic. Poate-poate, cu ocazia asta, îi prind şi pe Patapievici, Cărtărescu şi Liiceanu la o poză, să mă dau important la corporatiştii pe care îi ştiu. O să pot să discut cu exemple concrete despre efectul de halou şi alte bla-bla-uri care merg la domnii şi doamnele în cauză.

M-am încurajat aşa aproximativ o săptămînă. Cam în a patra zi am decis şi că sînt un pic special: din neamul pur (aristocrat) de Ciolan amestecat cu neamul regal de Ignat (bunica a fost primăriţă la Budrea, deci se pune egal cu împărăţia lui Cioabă) a rezultat un om puternic, deştept, menit gloriei şi unirii popoarelor. M-am şi văzut ca Martin Luther King: I have a dream… Apoi mi-am revenit. N-am chef să mor împuşcat şi am hotărît că nu pot să am propria rubrică la Dilema veche. M-am răzgîndit din nou cînd mi-am dat seama că îmi dezamăgesc puştiul. La 13 ani ai lui, faptul că tac-su a publicat un articol cu titlul „Puie Mutin“ e cam singura chestie de mîndrie în faţa amicilor.

Despre ce să scriu a fost angoasa următoare. Trebuie să scriu în fiecare săptămînă. Prin urmare, este un angajament pe o perioadă îndelungată, care necesită muncă şi mai deloc distracţie. Dar e gloria în joc, aşa că trebuie. Piticii au intervenit iară şi m-am văzut la papion lîngă CTP, discutînd dăştept despre situaţiunea în lume şi despre filmul pe care l-am co-produs, sau discutînd civilizat cu Creţuleasca, Rareş Bogdan, Cristoiu şi madam Grecu, spre mulţumirea mamei, care, în contrast cu mine, recunoaşte valoarea imediat cînd o vede. Dacă fac poze şi cu ei, am şansa să o conving pe maică-mea să renunţe la carpeta urîtă cu spume cu „Răpirea din serai“. Nu cred însă că asocierea cu Dilema veche o să ajute în discuţii civilizate cu ultimii menţionaţi (CTP e OK), lucru care mă fericeşte.

O să scriu despre tărîmul magic al Euro-Narniei, locuit de mulţi oameni buni, dar condus de regi, junckeri şi prinţese care călăresc inorogi, propovăduiesc interesecţionalitatea şi pare că îi doare la flexicuritate să păstreze cel mai bun lucru care ni s-a întîmplat nouă: Uniunea Europeană. Despre călătoriile şi amintirile mele. ONG-uri, sărăcie, puştani, sisteme corupte, oameni senzaţionali, pitici, eşecuri, politicieni.

O să scriu în Dilema veche! Cu greu pot să îmi imaginez ceva mai tare care mi s-ar fi putut întîmpla.

Valeriu Nicolae este activist pentru drepturile omului şi fondator al Policy Center for Roma and Minorities.

Fotografie de Marian Iliescu.

O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Opt miliarde
Însă, potrivit acelorași statistici ale ONU, Occidentul îmbătrînește în ritm accelerat.
640px Olietanks in de Amsterdamse haven op de voorgrond een binnenvaartschip, Bestanddeelnr 926 7985 jpg
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un film antipatic…
Greșeala s-ar putea repara, poate, la o difuzare ulterioară.
Frica lui Putin jpeg
Întîrziere
Unii se încruntă și se supără zilele astea cînd văd că sîntem mereu amînați de la „intrarea în Schengen”.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Uniunea și europenii
Identitatea europeană nu se acordă și nici nu se recunoaște cu ucaz de la Bruxelles.
m simina jpg
Șaluri de cașmir de la Napoleon
Între timp, după divorț, Joséphine se mutase în Castelul Malmaison, de lîngă Paris. Cu tot cu șalurile de cașmir.
Iconofobie jpeg
Chestiunea securității personale
Din instinct, vor răspunde biologii și, strict somatic judecînd faptele, ei au, fără îndoială, dreptate.
„Cu bule“ jpeg
Atitudine și inițiativă
Expresia a lua atitudine a fost una extrem de frecventă în limba de lemn din perioada comunistă
HCorches prel jpg
Cu toții am trecut prin Transporturi
Cine nu a trecut prin astfel de experiențe poate să creadă orice.
radu naum PNG
p 7 Londra WC jpg
Prea săraci pentru război
O posibilă soluție ar fi încheierea unui acord prin care sancțiunile economice să fie reduse, în schimbul reluării furnizării de gaze.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Martorii americani la ocuparea României
Urmează apoi speranța românilor că se vor înțelege cumva cu rușii, că puterile occidentale îi vor salva, ceea ce nu s-a întîmplat.

Adevarul.ro

Volodimir Zelensky FOTO Profimedia
The Economist: Încercările armatei ucrainiene de a ocupa Crimeea ar putea duce la disensiuni serioase între Zelensky și liderii occidentali
Revista britanică a relatat că Occidentul se teme de o escaladare a conflictului în cazul unei ofensive a Forțelor Armate ale Ucrainei în Crimeea și de posibila utilizare a armelor nucleare de către Federația Rusă, ca răspuns.
vaccin covid foto Pixabay
COVID-19. Unde putem face vaccinul bivalent în România
La finalul săptămânii trecute a sosit în România vaccinul anti-COVID bivalent, care în statele din Vest se administrează încă din septembrie.
Zimbru Romsilva jpg
Un zimbru impunător, filmat la masă într-o pădure din Parcul Natural Vânători Neamț VIDEO
Cel mai mare mamifer terestru din Europa, zimbrul, are în Parcul Natural Vânători Neamț toate condițiile de hrană și adăpost. Este „la el acasă”, după ce specia a fost reintrodusă în urmă cu câteva decenii.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.