Apucături de contribuabil

Publicat în Dilema Veche nr. 613 din 12-18 noiembrie 2015
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

Grea țară, România! Cum o dai, nu-i bine. Cazi din lac în puț. Sări dintr-una-ntr-alta. Săptămîna trecută, îi apăram pe contribuabilii mediocri, care se uită la PRO TV, ies la cîte-o bere seara, merg la grătar în week-end și cheamă ambulanța cînd îi ia leșinul după al 25-lea mititel. Cel mai probabil, ei nu citesc Dilema veche, nu pentru că am fi noi o revistă elitistă, ci pentru că ei nu citesc nimic, în general. Și totuși, în Dilema veche îi apăram de furiile unui doctor prea impresionat de victimele de la Colectiv, care le adresa cuvinte grele. Luam, așadar, partea micilor, dar onestelor lor drepturi de contribuabili. Atîta timp cît plătesc taxe și nici nu i-a împins neșansa să devină eroi căzînd victimele unei tragedii zguduitoare, acești oarecare au dreptul la asistență medicală fără șpagă! Că unii sînt ipohondri, că alții n-au grijă de mamele lor, că ceilalți și-o fac cu mîna lor, că sînt cam îngrămădiți și se dau în vînt după Las Fierbinți, puțin contează – contribuabilul are dreptul la serviciul public (de sănătate, în acest caz) pentru care cotizează, indiferent de cîtă minte a­re‑n cap, cît gust estetic poate avea sau în ce fel de preocupări se exersează. Și fără șpagă! Dar nu au trecut mai mult de două zile, că fabuloasa realitate românească m-a obligat, iată, să revin și să adaug cîteva nuanțe elogiului indirect pe care l‑am făcut, necondiționat, calității de contribuabil. A fi contribuabil nu este un titlu de glorie și nici unul de noblețe, nu presupune că statul e la dispoziția puseelor tale de mic vechil și nici că ai dreptul să ștergi pe jos cu politicienii (pe care tu, cu mîna ta, îi votezi de fiecare dată) sau cu bugetarii, în general.

Într-o zi, o vedetuță de televiziune, dintre acelea aflate mereu în căutarea atenției, gata să spargă cîteva pahare la o masă și să ridice vocea în numele sfintei libertăți numai ca să nu fie uitat, comite o enormitate. Se adresează cuiva, n-are importanță cui în acest moment, unei autorități instituționale, să zicem, cam așa: „…am auzit că te-ai enervat. Da, iartă-mă că mă adresez la persoana a II-a, nu pot să vorbesc respectuos cu toți angajații. Da, cu angajații. Că și dacă iei un leu din taxele mele, ești la mine pe moșie. Și ești un angajat obraznic, care te oțărăști la mine cînd îți zic să-ți faci treaba. Care e treaba ta și ce drept am să te învăț, deși n-am pus mîna pe terfeloage să știu de ce cînți pe nas trei strofe în loc de două, pe care oricum nu le înțeleg…“ Desprindem de aici cel puțin două concluzii. Prima, că dacă ești contribuabil, cei care „iau un leu“ din taxe sînt „pe moșia“ ta. A doua concluzie, că dacă ești contribuabil poți să spui cuiva ce are de făcut chiar dacă singur admiți că nu înțelegi ce are de făcut acel om. La o distanță de două zile, o altă vedetuță de televiziune își împărtășește gîndurile: „Poate ar trebui să-i aducem cumva aminte (clasei politice – n.m.) că, în această poveste, strada e angajatorul, iar ea, clasa politică, angajata. Ea trebuie să propună soluții. Iar strada are tot dreptul să le respingă pe bandă rulantă, dacă nu le consideră potrivite, continuînd protestul“. Întîmplarea face că sînt de acord și cu ideea sugerată, și cu strategia expres propusă aici, dar atitudinea de contribuabil bățos, arogant și nepoliticos se vede iarăși, pregnant. În plus, simt că aceste manifeste subîntind și o înțelegere cam abuzivă a raportului angajator-angajat. Dar, în fine, nu la nuanțe vreau să mă refer acum, ci la ceea ce aceste două lansaje civice scot în relief: ești contribuabil, ești jupîn! Nu contează ce știi și ce nu știi să faci, ești tare! Trebuie să fie cum zici tu! Și cine are a ți se supune? Funcționărimea toată, politicienii, dăscălimea și doctorimea, popimea și pompierimea, polițiștii și militarii – în fine, întreaga suflare care lucrează „la stat“, care „ia un singur leu“ din taxele tale.

Mă desprind acum de cele două exemple și vreau să mă refer la atitudinea zisă „progresistă“ și „liberală“ pe care ele o exprimă, forjată în stil românesc și foarte răspîndită la noi. Ca în multe alte episoade ale modernizării noastre, și acesta este un caz în care o idee occidentală, clasică pentru gîndirea liberală, ajunsă pe mîna alor noștri, devine un fel de ghioagă oarbă cu care îi arzi pe alții în moalele capului. Teoria spune că figura plătitorului de taxe se cere a fi respectată și vocea sa ascultată într-o democrație, pentru că el cedează o parte din veniturile sale contra unei prestații a statului. Dacă el își achită partea de „contract“, și statul trebuie să și-o achite pe a sa. La București, unde disprețul statului față de cetățean are rădăcini seculare și spiritul cetățenesc e tînăr și aprig, această teorie, în general corectă, a produs un gen de exagerațiune, de aberație: bățoșenia contribuabilului de la „privat“. În fond, o obrăznicie. Îți dau bani, faci ce zic eu – iată o mentalitate știută din spațiul brutalităților românești care, asociată cu suava teorie a contractului social, a născut acest fel de civism năucitor. Știu, dată fiind istoria relațiilor dintre stat și cetățean pe meleagurile valahe, n-ar trebui să ne mire că  pînă și ideea nobilă și fină a „contractului“ între contribuabil și stat a deviat în tupeu și mitocănie – e ca și cum cetățeanul își ia revanșa după cîteva secole. Dar chiar și așa, tot nu e bine. Mai vorbim despre asta și săptămîna viitoare.

Sever Voinescu este avocat și publicist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
Intrarea în Schengen nu ne scapă de tot de controalele la graniță. Cât timp și în ce situații ne vor fi cerute actele la frontieră
Controalele la frontierele interne ale Uniunii Europene pot fi reintroduse temporar, în funcție de riscurile de securitate sau de fluxurile de migrație. Chestorul (r) Marian Tutilescu explică cum pot evolua aceste măsuri și ce implică pentru România.
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
A pozat nud ca să-și plătească tratamentul: „Sufăr de o boală rară”
Jessica Riggs (32 de ani), din Cornwall, Marea Britanie, a fost diagnosticată cu o boală rară, numită Sindromul Neuro-Cranio-Vertebral-Filum, care o poate lăsa paralizată.
apa potabila robinet jpg
UE obligă statele să protejeze infrastructura de energie și apă potabilă
Comisia Europeană a elaborat directiva privind reziliența entităților critice, care impune respectarea unor standarde riguroase pentru a asigura servicii esențiale populației. 
arme ucraina
Legea SUA privind apărarea națională pentru 2025 nu include programul „împrumut-închiriere” pentru Ucraina
Camera Reprezentanților din SUA a adoptat legea privind cheltuielile pentru apărarea națională (NDAA) pentru anul 2025, însă textul final nu include prevederi referitoare la extinderea Legii de împrumut-închiriere pentru sprijinirea Ucrainei.
vizual craciunite jpg
Secretele crăciuniței perfecte. Cum să îți menții plantele frumoase tot sezonul
Pe măsură ce iarna ne prinde tot mai mult în case, crăciunițele devin elementul central al decorului de sărbătoare. Deși renumite pentru întreținerea pretențioasă, aceste plante pot înflori toată iarna, dacă știi câteva trucuri simple.
elevi liceu banca examen FOTO Shutterstock
Elevii de gimnaziu, condamnați la involuție. Rezultatele la TIMSS, comentate de un specialist
Rezultatele elevilor români de clasa a IV-a care au participat anul trecut la testarea TIMSS ne plasează la Matematică pe locul 6 în Europa și pe locul 12 în lume. Dar să nu ne bucurăm prea mult căci performanța elevilor de clasa a VIII-a este cu mult sub așteptări.
netflix craciun shutterstock1 jpeg
Filmul de sărbători care a făcut înconjurul lumii! Este foarte popular pe Netflix
Un nou film a reușit să captiveze atenția publicului din întreaga lume, iar în țara noastră deja a reușit să intre în topul preferințelor! Este vorba despre pelicula de animație „That Christmas”, care s-a lansat pe Netflix cu numai câteva zile în urmă!
Georg Hocevar Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
Un austriac a refăcut o bucată din calea ferată spre cetățile dacice. Mocănițele au fost înlocuite cu un tramvai elvețian
Un segment al fostei căi ferate din ținutul cetăților dacice a fost refăcut, la patru decenii de la dezafectarea liniei forestiere, iar în locul vechilor mocănițe va circula un vagon de tramvai folosit în secolul al XIX-lea în Elveția.
Top 5 destinații interne de iarnă potrivit Eximtur Colaj DMS
Valea Oltului a detronat Valea Prahovei. Stațiunile favorite de Crăciun. Top 5 destinații de sărbători
Premieră în turism: Valea Oltului devansează Valea Prahovei! Stațiunea Călimănești-Căciulata, din județul Vâlcea, se transformă în noua regină a destinațiilor de iarnă. Urcă în topul celor mai căutate destinații montane pentru sărbătorile de iarnă.