⬆
LA SINGULAR ȘI LA PLURAL
Pagina 22
Ştiri nebăgate în seamă
● Fericirea în cifre. Guvernul de la Luxemburg caută indicatori pentru a măsura gradul de satisfacţie al populaţiei. În următoarele luni, în micul principat se vor întreprinde consultări care să cuprindă „ansamblul locuitorilor“. Însă pînă la această cercetare, autorităţile au însărcinat un grup de sociologi şi statisticieni cu identificarea zonelor-cheie ale acestui studiu.
Cu ochii-n 3,14
Într-un metrou, la fiecare oprire într-o staţie, un individ cu palton negru şi fular alb apăsa pe butonul verde al uşilor din dreptul lui, apoi se dădea la o parte. Uşile se deschideau, dar nimeni nu intra sau cobora pe acolo.
Ştiri nebăgate în seamă
Criză de medici în spitalele germane. Un studiu recent realizat de Uniunea Spitalelor din Germania arată că anul trecut peste 5000 de posturi de medic nu au fost ocupate în urma concursurilor de angajare. E o cifră record care ar trebui să-i îngrijoreze pe responsabilii din Ministerul Sănătăţii.
Supravieţuitorii cerului – românul şi americanul
Plouă cu picuri mari, greoi. Picături de ploaie pocnesc zgomotos pe umerii pelerinelor soldaţilor. Umed. Pista de la Otopeni se pierde printre zecile de avioane tăcute.
Cu ochii-n 3,14
Mersul cu autobuzul pe ger naşte într-un pasager nervos emisii verbale cu valoare de lege: „Dacă sînt două persoane grase şi îmbrăcate gros, nu se poate trece de ele.
Ştiri nebăgate în seamă
Păcatele tehnologizării. Deşeurile electronice riscă să devină o problemă serioasă de sănătate în ţările cu economie emergentă. Conform unui studiu realizat de programul de mediu UNEP al Naţiunilor Unite, numeroase state în curs de dezvoltare nu au sau nu aplică proceduri corecte pentru reciclarea deşeurilor electronice.
Spre binele companiei
Job, deadline, branding, schedule, brainstorming, memo, team building, rebranding, meeting, management, board, office... sînt doar o mică parte din englezismele care definesc vocabularul „de bază“ al angajaţilor marilor companii. Este vorba despre un tip de limbaj care s-a format în doar cîţiva ani, căci pînă prin anul 2000, în România, aceste companii nu trasaseră încă un stil de viaţă şi reprezentau doar visul occidental al oricărui absolvent de facultate.
IATĂ O PRIMĂ ÎNTREBARE: „DUPĂ NINSOARE, MUZICA INTERVINE CU DALTA?“
În Budapesta, o doamnă originară din România, dar care s-a mutat acolo şi are un magazin de artizanat, ne-a spus că turiştii care intră să cumpere de la ea au o primă întrebare, înainte de a se hotărî la ceva (chiar dacă este vorba de un mileu): „Nu cumva e făcut în China?“. (I. P.)
Știri nebăgate în seamă
Închis pentru perfecţionare. Este situat în Rosas, o mică localitate de pe Costa Brava, şi este considerat cel mai bun restaurant din lume, din 2006 încoace.
„Buruieni” şi alte medicamente
Se spune că dacă mănînci miere cu scorţişoară scapi de senzaţia de balonare şi de durerile de stomac. Tot mierea cu scorţişoară e bună pentru durerile de dinţi. Sau pentru întărirea imunităţii. Ba chiar şi pentru scăderea colesterolului. Iar dacă le
Paris, garaj apocaliptic, de ce te iubim?
Personaje. African originar din Benin, mic, îmbrăcat complet în plastic, parcă ar fi ieşit direct din angroul „Europa“. Călătorului îi şade bine cu drumul, iar valizei de avion, cu buzunarul celui care o posedă.
Cu ochii-n 3,14
Orice s-ar spune, Dan Diaconescu are un talent special în crearea momentelor TV burleşti. Ultimul de acest tip, de un comic enorm, este cearta cu sudălmi dintre Pavel Coruţ şi Gigi Becali, pe teme teologice, primul în rolul Arianul, al doilea – Creştinul. Cu asemenea reprezentanţi, nu e de mirare că arianismul a murit, şi nici creştinismul nu se simte prea bine. (M. Ş.)
Ştiri nebăgate în seamă
În SUA, sporturile de iarnă nu sînt foarte la modă. În afară de hochei, care se joacă – iarnă, vară, în săli – nu există prea mulţi sportivi care să fi ajuns vedete în sporturile pe gheaţă sau zăpadă. Nici Lindsey Vonn, campioană mondială la mai multe probe de schi, n-a ajuns vedetă. Pînă acum. Luna trecută, revista specializată Sports Illustrated i-a consacrat un portret.
Al nostru e cel mai frumos...
Parcul Tineretului din Bucureşti e, într-un fel, şi parcul meu. Acolo am copilărit, pe cînd veneam de la şcoală, la început de ani ’80, şi mă dădeam în bărcuţe cu cravata de pionier la gît... Erau bărci roşii, din fier, azi în afara tuturor standardelor de protecţie a copilului: dacă-ţi venea un asemenea leagăn în faţă, acolo rămîneai...
Melancolii iernatice şi planuri acvatice
Cuvinte-cheie: linişte, blocuri în zare, cîini zgribuliţi şi prietenoşi, lac neamenajat, derdeluş, copii la săniuş, copaci, jucării îngheţate, atenţie la tren, Casa surprizelor, zăpadă, iar copaci, iar linişte şi fum în zare. Vă rog să le reţineţi, căci sînt pe cale de dispariţie (şi ele, şi stările pe care le generează). Pentru sezonul viitor, edilii recomandă călduros acqua land-ul, lemnul de tec şi nisipul alb.
Pentru un zîmbet de copil
Directorul Fundaţiei CliniClowns România, Martin Schiere, afirmă că, în Olanda, unde această organizaţie a fost înfiinţată, este cel mai cunoscut brand din ţară, după Google, mai popular decît Coca-Cola sau IKEA. Practic, dacă întrebi olandezii pe stradă, 100% ştiu despre ce e vorba. „În Olanda vizităm cam 25% dintre toţi copiii internaţi în spitale. Mergem în aproape toate spitalele din ţară, poate cu cîteva excepţii în localităţile mici.
Cu ochii-n 3,14
Un slogan simpatic pentru panicoşii preocupaţi să salveze planeta: Save the planet, kill yourself! (M. C.)
Știri nebăgate în seamă
Parcare gratuită pentru maşinile nepoluante. Primăria oraşului Kiel din Germania a adoptat o hotărîre prin care le permite posesorilor de maşini nepoluante (emisii mai mici de 120 gr. de CO2/km.) să folosească gratuit parcările publice din oraş. După o inspecţie tehnică riguroasă, şoferii îşi vor putea achiziţiona cu numai 5 euro o vinietă care le acordă acest drept.
Fumuri de Occident
Austriecii, consideraţi a fi printre cei mai înrăiţi fumători din Europa, au adoptat o lege prin care se interzice fumatul în locuri publice, de la 1 ianuarie 2009. Legea are însă numeroase excepţii pentru a nu-i deranja prea tare pe fumători, şi a atras deja protestul Ministerului Sănătăţii şi al Comunităţii Europene.
Locuri de fumat
Legea privind fumatul în locurile publice a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2009, în condiţiile în care fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu, iniţiatorul legii, estimase în urmă cu doi ani că în România erau peste cinci milioane de fumători. Între timp, preţul ţigărilor a depăşit pragul psihologic – zic unii, de 10 lei, însă n-am auzit pe nimeni să se fi lăsat de fumat din această cauză.
Cu ochii-n 3,14
PRINTRE CARUSELE, VORBE GRELE ŞI ALTE PUBLICAŢII, EXCENTRICUL NORD PREGĂTEŞTE TERENUL PENTRU INTRAREA GERULUI ÎN ISTORIE
● Mergînd, recent, prin Orăşelul Copiilor din Bucureşti, am constatat cu stupoare că, în ciuda pustiului de acolo, printre carusele se construiesc două blocuri… (I. P.)
Ştiri nebăgate în seamă
● Management la feminin. La sfîrşitul acestei săptămîni va avea loc la Torino „Il Salone nazionale dell’imprenditoria femminile“; adică, într-o traducere explicativă, Salonul naţional al întreprinderilor patronate sau conduse de femei. Iniţiativa îi aparţine unei firme de comunicare, Valentina Communication, şi a fost premiată de preşedintele Giorgio Napolitano cu o medalie specială. Asta tocmai pentru că Italia stă prost la acest capitol. O statistică făcută pe firmele cotate la bursă (deci, ce
Numai un miracol le poate salva
Numai un miracol le poate salva
Praful e inamicul principal în oraşul Sevilla şi, în ciuda frunzărişului ceros din grădini şi parcuri, fiecare clădire luptă să-l ţină în afară. Însă praful pătrunde prin crăpăturile dintre garaj şi restul casei, cu fiecare deschidere, cît de mică, a feresterelor, printre zăbrele, printre ochii mijiţi din dispozitivele air-con. Chiar într-o cameră unde n-ai lăsat nici o fereastră deschisă, praful a intrat şi s-a depus, în secret, pe toate mobilele.
Jumătatea „mai mare”
Jumătatea „mai mare”
„Auzi, păpuşă...? vorbeşte tu la telefon, că maşina ţi-o plăteşte tac-tu’!“ – după care urmează un şir de înjurături, iar domnu’ taximetrist face cîteva manevre macho ca să-i demonstreze domnişoarei (de la celălalt volan) cum se conduce. Ca un bărbat. Căci, dacă ar fi după el, femeile ar trebui să stea la cratiţă, nu să umble brambura şi să încurce circulaţia.
Cu ochii-n 3,14
● În anii de cînd merg cu metroul, auzul meu a avut groaznic de suferit la anunţul care preceda staţia Piaţa Unirii: „Urmează staţia Piaţa Unirii, cu peronul pe partea stîngă. Corespondenţă cu magistrala 1 şi 3“. De curînd, cineva de la Metrorex a luat taurul de coarne şi a făcut cuvenita rectificare, „magistrala 1 şi 3“ fiind înlocuită de „magistralele 1 şi 3“. Deci se poate: gramatica şi subteranele au ajuns la o înţelegere. (D. S.)
● Iar am primit un înger pe e-mail. Imaginea lui era un pic
Ştiri nebăgate în seama
● Un an fără un ban. Mark Boyle este un tînăr britanic, proaspăt absolvent al unei facultăţi de ştiinţe economice. La începutul lui 2008 – tocmai cînd s-a anunţat şi criza economică – Boyle a anunţat că vrea să facă un experiment ieşit din comun: să trăiască vreme de-un an fără să cumpere nimic. „Motivul pentru care avem atîtea probleme e că nu ne dăm seama de urmările acţiunilor noastre. Dacă, de pildă, cumpărăm o roşie de la magazin, habar nu avem cît durează ca roşia să se coacă, cîtă muncă
Copiii statului, copiii noştri – interviu cu Ştefan DĂRĂBUŞ, directorul naţional pentru Hope and Homes for Children România
Hope and Homes for Children România este un ONG care militează pentru drepturile copilului, o organizaţie care dezvoltă servicii de protecţie a copilului şi închide instituţiile de tip clasic prin transferul copiilor în medii familiale.
Lumea lui Bill Clinton
Conferinţa anuală „Clinton Global Initiative“, organizată în New York, reuşeşte să adune sute de şefi de stat, magnaţi din mediul de afaceri, conducători ai unor organizaţii non-profit, personalităţi din lumea academică şi chiar staruri de la Hollywood, nu doar pentru a discuta despre problemele globale, ci şi pentru a acţiona în privinţa acestora. Peter Baker, corespondent la Casa Albă pentru cotidianul The New York Times, şi Susan Glasser, editor executiv al Foreign Policy, s-au întîlnit acolo
Ştiri nebăgate în seamă
● Disident arestat în China.
În febra sărbătorilor de iarnă, arestarea lui Liu Xiabo, scriitor şi activist chinez pentru drepturile omului, n-a preocupat prea multă lume în Occident. Vestea şocantă a început însă să facă valuri acum, la început de an. Liu Xiabo este autorul „Chartei 08“, un document în care se cere separarea puterilor în stat şi democratizarea Chinei. Petiţia online a obţinut 10.000 de semnături. În plus, Liu este acuzat şi pentru că a scris şi publicat, în reviste străine, ma
Sat european: Oancea, judeţul Galaţi – finanţare japoneză şi legislaţie „diabolică”
De sărbători, în faţa Primăriei din comuna Oancea, judeţul Galaţi, un Moş Crăciun de mărimea unui om îşi face datoria frenetic: dă din mînă şi urează Merry Christmas!… În curtea aceleiaşi Primării stau, de astă dată nemişcate, nişte utilaje încă fercheşe, pe care scrie: „Donaţie din partea poporului japonez“.
De la primarul Viorel Chiriloaie aflăm că într-unul din pîraiele locale, Ştefan cel Mare îşi spăla rufele. Descendenţa de la Ştefan este, de altfel, marcată printr-o troiţă (construită în 1
Chişinăul - ca o fotografie
Pentru prima dată după mulţi ani, Chişinăul a avut un Crăciun liniştit, cu un singur brad, fără scandalurile din trecut cînd
Sat european: Cumpăna, judeţul Constanţa - locul în care nimeni nu are timp -
Localitatea Cumpăna, situată la 5 kilometri de Constanţa, nu este una obişnuită. Nu numai pentru că este "sat european", şi înfrăţită cu vreo şapte localităţi din Europa....
Biblia în torpedo
Sînt " şi, probabil, voi rămîne " o clientă a taxiurilor bucureştene. Nu conduc şi, atunci cînd nu merg pe jos, iau taxiul. Fac acest lucru dintotdeauna: adică din anii ’90 încoace....
Taxi!!
"Celulele, domnişoară, celulele!" Tresar speriată şi mă uit la şoferul de taxi întors pe jumătate spre mine....
Cinci reguli
Experienţele mele cu taximetriştii sînt fie absurde, fie degradante, fie amîndouă.
Mai întîi, n-am înţeles niciodată dacă ei au dreptul să refuze anumite curse....
Povestiri din New York şi Seattle - from coast to coast -
Welcome back to the US!
Bucureşti-New York, cursă directă. Zece ore. Solemnitatea de altădată a zborului transatlantic a rămas doar o amintire....
Realitatea care bate ficţiunea
Astra Film Festival a ajuns anul acesta (26 octombrie " 1 noiembrie) la a zecea aniversare. Festivalul internaţional de film documentar din Sibiu, iniţiat în 1990, este cel mai vechi din România....
Documentar şi antropologie - interviu cu Dumitru BUDRALA, director Astra Film Festival -
Cum sînt filmele de anul acesta faţă de cele de la ediţia precedentă? Care au fost criteriile pe baza cărora au fost selectate?...
Europa Mostiştei
Localnicii îl consideră al doilea Snagov. Datorită lacului şi peisajului....
Despre Cluj: un oraş care se schimbă de la sine
Bunicii mele
Nicăieri, în alte oraşe din ţară, n-am întîlnit semafoare a căror culoare roşie să dureze la nesfîrşit, cum sînt cele de la Cluj....
Infertilitatea, o boală necunoscută
Conform statisticilor internaţionale, numărul persoanelor care nu pot avea copii pe cale naturală este în continuă creştere în ultimul deceniu....
Drumul la stîna
Pe vremea lui Ceauşescu, Văii Jiului i se spunea "Valea Fericirii", pentru că se cîştiga bine din minerit şi au venit aici oameni din toate părţile ţării....
Meşteşuguri tradiţionale şi branduri eficiente
Comuna Laslea, din judeţul Sibiu, este situată nu departe de Sighişoara, şi nici de deja faimosul Saschiz: pentru gemul de rubarbă, cetatea sa şi capacitatea localnicilor de a exploata un brand local....
Şcoala incluzivă - interviu cu Liliana PREOTEASA -
Ordinul 1540, cel care interzice orice formă de discriminare în şcolile din România via segregare, a atîrnat balanţa întru schimbarea mentalităţilor?
Sînt convinsă că da....
Integrarea la firul ierbii
Problema integrării copiilor romi şi a copiilor cu cerinţe educative speciale (CES) în şcolile de masă a dus la o extindere a fenomenului de violenţă în spaţiul şcolar....
Cînd mersul la şcoală (nu) e pentru toţi
Cu puţin înainte de începutul anului şcolar, am fost invitată la o conferinţă de presă organizată de Ministerul Educaţiei: "În şcoală nu e loc pentru discriminare"....
Ţara în care elanii sînt timizi - plus New York-ul văzut pe fast-forward -
Sconcsul, duşmanul omului
Într-o suburbie din Ottawa, în care fiecare casă are peluza şi grădina aproape identice cu ale vecinului şi în care liniştea străzii este întreruptă foarte rar de ...
La şezătoare...
În perioada interbelică, administraţia locală era un sistem perfect articulat, funcţional, care veghea, prin toate pîrghiile ierarhice, la ordinea şi liniştea publică " fapt resimţit chiar în comunită...
Tic-tac de lux - ceasuri care măsoară clasa de lux -
Am un prieten interesat de ceasuri. Ştiam că citeşte reviste de specialitate, că ştie o mulţime de lucruri şi că e atent la tot felul de amănunte atunci cînd cumpără un ceas....
Cine ne "fură” turiştii?
În prag de campanie electorală, spiritele politice încep să se ciocnească. Pe toate planurile....