Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 311 din 28 ianuarie - 3 februarie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

● Mergînd, recent, prin Orăşelul Copiilor din Bucureşti, am constatat cu stupoare că, în ciuda pustiului de acolo, printre carusele se construiesc două blocuri… (I. P.)

● Se pune la cale în Franţa o lege care va pedepsi cu amendă şi chiar închisoare scenele acelea intime de-acasă cînd soţii schimbă între ei nu pumni, nici palme (alea-s violenţă fizică), ci doar injurii, ameninţări cu bătaia, vorbe grele din repertoriul certurilor conjugale. Legea – acceptînd şi mărturiile celor din afara casei – va sancţiona „delictul de hărţuire morală în sfera privată“. Dar nu vor apărea oare noi turnători? „Dom’le comisar, l-am auzit cu urechile mele cînd i-a urlat «Mai lasă-mă dracului în pace!».“ Sau: „Am auzit-o, din baie, cînd l-a trimis la mă-sa!“. În sofisticăria lor, franţujii ăştia sînt uneori nişte mahalagii însetaţi de politeţe. (R. C.)

● Sub titlul de-o şchioapă „Şi alte publicaţii ne dau dreptate: revista Dilema veche, a lui Andrei Pleşu, dă de pămînt cu impostorul C.T. Popescu, care e «vulgar» şi «n-are talent literar»“, România Mare reproduce integral (fără acordul nimănui, fireşte) recenzia mea la volumul de publicistică al jurnalistului. Regret situaţia nu atît din considerente de copyright sau de jenă personală că-mi apare numele aici, ci pentru faptul că o simplă recenzie este interpretată de această manieră. (M. C.)

● Trei foarte tineri suedezi puşi pe amuzament au căzut de acord, la o bere, să facă un lucru trăsnit, relatează Der Spiegel: o afacere cu Coreea de Nord. Au intrat pe site-ul R.P.D. Coreene (da, există aşa ceva), au dat click pe „business“ şi au propus deschiderea unei linii de confecţii pentru blugi. Au fost invitaţi la Phenian şi au prezentat designul unor blugi negri (cei albaştri n-au fost acceptaţi, fiind consideraţi prea imperialişti). Din păcate pentru ei, afacerea n-a fost bine privită nici măcar în excentricul nord: presa a comentat negativ iniţiativa de a face bani „cu un regim care-şi tratează cetăţenii ca pe nişte sclavi“. Personal, i-aş sili pe teribiliştii răzgîiaţi să vadă, de dimineaţa pînă seara, documentare despre viaţa în comunism şi Gulag. (M. Ş.)

● În plină iarnă grea, organismul internaţional care se ocupă de schimbările climatice, IPCC, aflat sub egida ONU (şi care, în 2007, a luat Premiul Nobel pentru pace), a recunoscut că una dintre informaţiile pe care le-a prezentat drept certitudini ştiinţifice, anume că gheţarii din Himalaya se vor topi pînă în anul 2035, a fost falsă (preluată dintr-o revistă!?). Nu este singura informaţie dubioasă emisă de IPCC. Înlocuirea termenului de încălzire globală cu cel de schimbări climatice pregăteşte însă terenul pentru noile previziuni cu care unii climatologi îşi vor salva onoarea şi veniturile, previziuni conform cărora va veni o nouă glaciaţie. Să-i ajutăm. În revista Dilema veche se lansează în acest moment informaţia că, pînă în anul 2035, gheţarii de pe Himalaya îşi vor dubla suprafaţa. IPCC ne aude? Informaţia nu e valabilă decît pînă la vară. (A. M.)

● O mostră de delir mistic: „Satana, care vrea să-şi pregătească intrarea în istorie prin Anticrist, prin globalizare şi ecumenism, are două mîini cu care îşi pregăteşte terenul: Statele Unite şi Comunitatea Europeană. Sînt două mîini ale Satanei prin care încearcă ce? O nouă ordine mondială se instituie şi un nou guvern mondial“. Este vorba despre un fragment din discursul părintelui Amfilohie Brînzea de la mînăstirea Diaconeşti, în cadrul conferinţei „Taina fărădelegii în România“ (Bacău, 2004). Mai mult puteţi vedea şi auzi pe YouTube. „Cazul“ Tanacu devine brusc explicabil. (A. P.)

● Luni dimineaţă a deraiat un tren. Încă unul. O fătucă de la ştirile Antenei 3 îl întreba pe un oficial de la Ministerul Transporturilor despre cauzele acestui nou accident. Omul îi răspundea că s-a întocmit o comisie care va analiza… etc. Fătuca tot insista. Pînă l-a urmă i-a explicat oficialului bănuielile sale pentru care îl tot chestiona. Se întreba şi ea dacă, din cauza gerului năpraznic din acea zi, nu s-ar fi putut ca la şine să se fi produs vreo… dilataţie, care să ducă la deraierea vagoanelor. Cum iarna nu-i ca vara, nici dilataţia nu-i precum contracţia (la creier). (A. M.)

ÎN VIITORII 520 DE ANI,DIN RAŢIUNI FAMILIALE, FLACĂRA DE ZĂPADĂ

VA CĂDEA SUB ZERO

● Am văzut la metrou un afiş din partea Metrorex cu sloganul „Din cei 550 de ani ai Bucureştiului, 30 i-am petrecut împreună“. Cum eu stau în Drumul Taberei, unde n-au ajuns pînă acum, mi se pare o ameninţare că nu vor ajunge nici în viitorii 520 de ani. (M. Ş.)

● Într-un interviu din 1969, acordat revistei Time, Nabokov era întrebat dacă se mai simte american, după părăsirea Statelor Unite. „Sînt american, mă simt american şi acest sentiment îmi place. Trăiesc în Europa din raţiuni familiale, însă mă achit de impozitele federale ale Statelor Unite pentru fiecare centimă pe care o cîştig în America sau în străinătate.“ O dovadă în plus că Nabokov ştia, mai bine ca alţii, ce înseamnă, în esenţă, sentimentul american al fiinţei… (S. S.)

● Mi-a povestit cineva că a intrat într-un magazin să-şi cumpere un fular violet. Vînzătoarea: „Îmi pare rău, nu mai avem, că de cînd cu flacăra asta s-au vîndut în draci!“. (M. V.)

● Care va să zică, în Bucureşti există firme de deszăpezire care iau o grămadă de bani publici pentru activitatea lor. O parte din activitatea lor arată aşa: după ce ninge, trec utilajele cu „lama“ şi înghesuie grămezi de zăpadă la spatele maşinilor parcate pe străzi, lîngă bordură (căci unde, Doamne, iartă-mă, să parchezi?). După care, cetăţenii posesori ai respectivelor maşini ies cu lopeţile şi aruncă zăpada din grămezi în stradă. Ceea ce – mi-a spus un poliţist comunitar în timp ce eu însumi făceam acest lucru – se amendează. Tot poliţistul comunitar mi-a zis că zăpada trebe dată pe bordură sau pe trotuar. De unde proprietarii imobilelor trebuie, la rîndul lor, s-o cureţe, căci altminteri sînt amendaţi şi ei. Mă scuzaţi, aţi înţeles ceva? Eu nu. Mulţumesc pentru atenţie. (M. V.)

● Un taximetrist mi-a spus că înainte de alegeri, n-a murit nimeni de gripă porcină. Cum s-au ales netrebnicii, o sută de oameni s-au şi curăţat. N-am mai întrebat dacă rezultatul alegerilor a dat liber la viruşi sau dacă americanii, ruşii sau masonii au avut de-a face cu tragicele decese. Cert este că domnul respectiv avea o teorie şi despre podul de la Grozăveşti: va cădea cîndva în toiul nopţii. (S. G.)

● La Sevilla a nins după o jumătate de secol; la fel în Sicilia unde, de cîţiva ani, există ierni cu ninsori; la Miercurea Ciuc au fost în week-end 34,4 grade Celsius sub zero (foarte aproape de minima istorică), iar la Polul Sud se înregistrează, de la an la an, temperaturi tot mai scăzute. Este încălzirea globală alcătuită din tot mai multe îngheţări locale, sau cum!? (M. C.)

CEL MAI FRUMOS AGENT DE ANTICIPAŢIE SE AFLĂ ÎN ŢARA NOASTRĂ

● …şi ia mai terminaţi cu văicăreala! Presa străină ne vorbeşte şi de bine. The Guardian socoteşte golul lui Hagi din 1994, în meciul cu Argentina, cel mai frumos din istoria contraatacurilor în fotbal. (R. C.)

● Unul e britanic, îl cheamă Bear Grylls, este fost agent SAS şi, pe Discovery Channel, în emisiunea The Ultimate Survival, mănîncă şopîrle şi brotăcei vii (deşi nu e francez), suge măduvă din oasele proaspetelor cadavre de animale găsite prin pădure şi bea apă din stomacul cămilelor moarte. Celălalt e canadian, îl cheamă Les Stroud, se prezintă „expert în supravieţuire“ şi, pe Discovery World, în emisiunea The Survivorman, prăjeşte şobolani, mănîncă şerpi, gîndaci, seminţe găsite în excrementele animalelor şi bea apă storcînd balegă de elefanţi. Ce ziceţi, Bear Grylls îl mănîncă pe Les Stroud? (M. C.)

● Din ciclul „Dilemateca a avut, din nou, dreptate“: cu mult înaintea alegerilor prezidenţiale, cu mult înaintea dezbaterii dintre candidaţi, cu mult înainte ca Mircea Geoană să piardă şi cu mult înainte ca acesta să găsească o scuză invocînd vrăjitorii din spatele adversarilor, Dilemateca (nr. 40, septembrie 2009) a publicat o recenzie despre o carte intitulată Flacăra violetă. Care va să zică literatură de anticipaţie. (M. M.)

● Lee Cooper România se află în insolvenţă. Mă mir, doar vînd perechea de blugi de şase ori mai scump decît la New York. (M. C.)

● În vitrina unui anticariat, un volum de poezii (datate 1910-1940) cu titlul Ţara noastră. Numele autorului e mortal: Volbură Poiană Năsturaş. (D. S.)

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.
TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock
Android și Apple trebuie să elimine TikTok din toate magazinele de aplicații din SUA. Avertismentul a doi parlamentari
Gigantul american în domeniul tehonologiei, Alphabet, trebuie să fie gata de a elimina TikTok din magazinele mobile de pe Android și Apple din SUA pe 19 noiembrie, au declarat doi parlamentari americani într-o scrisoare adresată directorilor executivi ai companiilor.
junjun1 jpeg
Ursulețul care a cucerit inimile tuturor! Are 11 luni și jucăria lui preferată este o anvelopă
Are numai 11 luni, însă deja a devenit faimos de-a lungul întregii lumi! Este vorba despre noua vedetă de la Zoo Shanghai, ursulețul Junjun! Oameni din toate colțurile Chinei merg în vizită la grădina zoologică a orașului Shanghai pentru a-l admira pe ursulețul Junjun!
dumitru costin foto shutterstock
Președintele BNS anunță restructurări în sistemul bugetar: „Am constatat cu amărăciune că aproape un etaj întreg venea la muncă după ora 10:00”
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin anunță că ar putea avea loc restructurări de personal în sistemul bugetar, dacă nu se va aplica o reformă fiscală „consistentă”