Al nostru e cel mai frumos...

Publicat în Dilema Veche nr. 313 din 11-17 februarie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Parcul Tineretului din Bucureşti e, într-un fel, şi parcul meu. Acolo am copilărit, pe cînd veneam de la şcoală, la început de ani ’80, şi mă dădeam în bărcuţe cu cravata de pionier la gît... Erau bărci roşii, din fier, azi în afara tuturor standardelor de protecţie a copilului: dacă-ţi venea un asemenea leagăn în faţă, acolo rămîneai... Tot în Parcul Tineretului ne-au alergat măturătoarele pentru că, atunci cînd făceam „premilitară“ (un fel de pre-armată din învăţămîntul ceauşist), le răsturnam grămezile de frunze proaspăt adunate... Şi tot acolo am făcut, cu cîţiva băieţi din clasă, pozele „sexy“ de sfîrşit de clasă a VIII-a, cu flăcăul care o ţinea pe fată de după umeri...

Parcul Tineretului a fost... parcul bunicilor mei. Casa lor dădea chiar în parc şi, de aceea, împreună cu toţi copiii de pe stradă, îl tratam ca pe o curte extinsă. Ne plimbam cu bicicleta în lungul şi-n latul lui: cînd am ajuns, odată, chiar dincolo de Polivalentă, am auzit că mai încolo e casa lui Arghezi, Mărţişor, şi mi s-a părut un soi de lume interzisă, de trecere dincolo... De altfel, şi în unele vise experimentam o asemenea trecere tot într-o anumită zonă din Tineretului...

Nu doar primele contacte cu miraculosul, ci şi cu periculosul posibil se leagă tot de parcul ăsta: acolo erau exhibiţionişti, despre care mi se spunea că dau buzna de după tufişuri şi că trebuie să mă feresc de ei. Şi să nu-i privesc, precum pe Gorgona Medusa... Iar despre lacul local se auzeau poveşti şi mai horror, legate de violuri şi copii înecaţi...

Cînd m-am îndrăgostit, mi-am dus iubiţii, iniţiatic, pe acolo: era drumul spre casa bunicilor mei. Cînd mi s-a născut copilul, prin anii ’90, am ţinut să continui tradiţia: am încercat să-l duc la aceleaşi locuri de joacă unde mersesem şi eu, dar acestea se transformaseră precum împrejurimile Frumoasei din Pădurea Adormită: ruginiseră şi se umpluseră de bălării.

Ritualuri şi comparaţii

În ultimii ani, parcul a mai ieşit din derizoriu: s-au construit locuri de joacă noi, s-au plantat pomi, flori, au apărut piste de role şi biciclete, un teren de baschet, niscaiva carusele... Din păcate pentru acest loc, deşi e mult mai mare (80 ha), a fost momentan „luat“ de parcul de la Palatul copiilor, mai proaspăt construit de harnicul Piedone al sectorului 4, unde, printre altele, se pot face mai multe şi mai eficiente lucruri gratis: să exersezi la aparatele de fitness prezente acolo, cu riscul de a sta la coadă...

În partea veche a parcului, distracţia clasică şi mereu gratuită rămîne... plimbatul. Sau turele de colo-colo, din faţa parcului, prin jurul lacului, pînă la Palatul copiilor şi înapoi. Nu e comic: pentru mulţi pensionari rămîne singura distracţie. Care e, de fapt, mai mult de atît: o modalitate de socializare, de contemplare, de luare în stăpînire, şi de aproape, şi de la distanţă, a lumii comprimate şi aseptice: „Draga mea, e foarte frumos vara, e o echipă foarte bună de muncitori care a făcut parcul zeiss. Băncile aşa frumos le vopseşte primăvara, şi vin vagabonzi şi le rup. Pentru noi e sănătate curată în fiecare zi să faci o astfel de plimbare. De dimineaţă pînă-n 1, 2 eu îmi termin toate treburile. Şi pe urmă ies să fac un tur afară. Stau o oră, două prin parc, vara mai mult. Mai stăm pe bancă, ne întîlnim cu prietenele: acuma, uite, am găsit-o pe doamna, şi pe bătrînica aia… Sînt şi porumbeii, acolo, în faţă, le aduce lumea mîncare“. Spusele de mai sus aparţin unei doamne pensionare, fostă muncitoare la Adesgo. Ele sînt o mostră a majorităţii discursurilor celor de aceeaşi vîrstă cu ea, cu care mă întîlnesc dînd ture printre caruselele din scuarul central.

La care se adaugă un alt subiect interesant: abordarea comparativă – în termeni pompoşi – a parcului: în primul rînd, ce e acum cu ce era odată; dar şi comparaţia acestui loc cu alte parcuri, eventual cu cel de la Palatul copiilor: „Pe vremuri aici era stuf. În vale, acolo, au scos morţii de la Belu. La lac, acolo. Aici erau grădini şi un cartier pînă colea: cîteva căsuţe. Tot aici, în final, se aruncau toate hîrtiile din oraş, că erau şi cimitirele… Era capătul.

Ceauşescu a făcut frumos, da nu îţi dădea voie să calci pe iarbă, erau paznici – spune aceeaşi pensionară, lucrătoare la Adesgo. E frumos parcul. Venim tot timpul, de 30 de ani, că aici locuim. Aveam o cumnată pe Giurgiului şi, cînd treceam cu tramvaiul pe aici, ziceam ferice de cei ce locuiesc în zonă. Primele blocuri erau atunci în construcţie. Aici au fost un lac şi nişte căsuţe. Şi o groapă de gunoi, cîndva, prin anii ’40. La «Şincai», acolo, au scos o buturugă despre care spuneau că a fost de 300 de ani. Dîmboviţa a fost pe aici.

 Pe vremea lui Ceauşescu, nouă ni s-a părut greu, în sensul că a fost muncă voluntară, muncă patriotică cu tinerii de atunci. Dar putem spune şi că a făcut ceva pentru noi. De cîte ori venea, el niciodată nu trecea cu maşina pînă la Polivalentă – chiar cînd aceasta era în construcţie, în cinstea celui de-al nouălea congres: venea cu suita pe jos, prin parc.“

Puţină istorie recentă şi orală

Deja se profilează o istorie a parcului, precomunistă: „Terenul, altădată cunoscut ca Valea Plîngerii, inundabil, era ocupat, cu un bidonville, cu populaţie marginală, în extremă sărăcie“ (Mariana Celac, Octavian Carabela, Marius Marcu Lapadat, Bucureşti, arhitectură şi modernitate, un ghid adnotat, Editura Simetria, 2005); şi comunistă, în care acesta a fost evacuat, şi, conform aceleiaşi surse, „urbanizat printr-o operaţie drastică care a inclus modernizarea reţelei de circulaţie, depoluarea, construirea unui cartier de locuinţe şi a unor echipamente sociale mari. Programul, precedat de evacuarea gropii şi a locuitorilor ei, a făcut parte dintr-o campanie cu o componentă politică şi propagandistică. Pe faleza care străbate parcul a rămas, dezafectat, primul Crematoriu uman (1923-1931). Odată cu brutalitatea deplasării locuitorilor, dincolo de calitatea arhitecturii (în declin, afectată de regimul de economii şi termene de execuţie imposibile) şi de critica densităţilor practicate în noul cartier, amenajarea parcului a schimbat microclimatul zonei şi bilanţul verde al oraşului“.

Fosta „Vale a plîngerii“, fostul drum glorios al lui Ceauşescu către congresele sale, Parcul Tineretului – cel puţin partea sa centrală – e, acum, doar un amestec de mic carnavalesc cu relaxare fără pretenţii. Gogoşica Fiţoşica, Elliot dragonul, Goofy, Mickey, Woody şi un cîine ce ar putea fi Pluto – de la primul carusel –, o Bocca della verita, un Love Test (apeşi pe nişte butoane şi ţi se ghiceşte ce fel de iubit/ă eşti), un urs alb tăvălit pe spate, un peşte cu şapcă galbenă, prinţul broscoi, dovlecii Cenuşăresei, bărcile piraţilor şi clasicele maşinuţe care se ciocnesc sînt lucrurile cu care se poate lăuda acum.

Bodyguarzii care îşi fac rondul cu osîrdie consideră că în parcul lor totul e perfect: „Noi supraveghem totul. Decît ţărîna... şi p-aia trebuie s-o vezi. Şi furnica aia de jos... Noi lucrăm opt ore. Cel mai mult ne place aranjamentul, aspectul. E curăţenie: în primul rînd, datorită oamenilor. Sînt foarte civilizaţi. Cine vine vine în prezenţa copilaşilor, de la vîrsta de 1 an pînă la 5-6 ani. Probleme nu am avut, nici comportamente violente, că n-are la ce să fie aicea“ – ne răspunde unul dintre ei. Entuziasmul lor îl împărtăşeşte şi un lucrător la spaţiile verzi: „Parcul nostru e cel mai frumos. Aceşti pomi îi ancorăm, ca să fie mai rezistenţi, mai solizi. Se greblează, se plantează, se toaletează, deci diferite lucrări. Iar vara s-a plantat foarte mult: şi flori, şi trandafiri, şi pomi...“

Deja parcul îşi structurează o imagine mai idilică şi mai puţin melancolică. Se pare că, atîta timp cît se menţine spaţiul verde, pe o întindere cît mai mare, oamenii care îl vizitează nu-şi mai doresc altceva. Se mulţumesc cu puţin şi nu au cine ştie ce aşteptări consumiste: „Vin aici pentru jogging de un an şi jumătate. Şi pentru copil, să se dea cu rolele sau cu sania. Nu am consumat sucurile şi gogoşile. Trăim sănătos. Sigur, mai sînt cîinii care se iau uneori după noi: trăim totuşi în România. Dacă ceva ar merge bine aici ar fi o surpriză pentru mine“ (designer, 36 de ani).

DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.

Parteneri

spot the jaguar brain teaser pictures jpg
Doar geniile pot rezolva acest test de inteligență viral. Găsește intrusul în maxim 5 secunde!
Ai ochi de vultur? Sau doar curiozitate? Acest test de inteligență vizuală îți va spune în 5 secunde dacă te numeri printre cei puțini care pot vedea ce alții ratează.
delia colaj instagram jpg
Cum răspunde Delia Matache momentului de misoginie al lui George Simion: „Rolul meu e să fiu drăguță”
Vedete românești se implică în scandalul din politica românească generat de George Simion, în urma unor afirmații misogine făcute de acesta. Delia Matache i-a oferit replica tăioasă candidatului la prezidențiale și a reușit să îl ironizeze în public.
Orania, o comunitate de afrikanderi, dorește să fie complet autonomă FOTO shutterstock jpg
Cine sunt afrikanderii din Orania. Au propria monedă și doresc să fie un stat: „Nu vrem să fim refugiați în SUA”
În timp ce mii de afrikanderi speră să fie primiți în SUA în calitate de refugiați, alții spun că doresc mai degrabă ajutorul Americii pentru a face față valului de infracțiuni violente din Africa de Sud sau chiar pentru a înființa un stat autonom.
AQMlX1lSGU2ojLnH LyeFKQXzVYX6AIzuNQqTQNcaxiDeCLTv8d1hRUAo4Pu jjqNAnfJ9K2vE9E8JH7ufjJs5P2 mp4 thumbnail png
Trei persoane și-au pierdut viața în Vrancea după ce două autoutilitare s-au ciocnit violent. Traficul este blocat
Trei persoane şi-au pierdut viaţa sâmbătă, 24 mai 2025, în urma unui teribil accident rutier produs pe DJ 205H, între localităţile Păuneşti şi Pufeşti, județul Vrancea.
vitamine foto shutterstock
Un farmacist dezvăluie cele 5 suplimente care vor „schimba radical” viața femeilor: „Trăiți mai sănătos și mai fericit”
Apariţia menopauzei precoce la femei este un fenomen tot mai des întâlnit, iar aceasta vine cu anumite efecte secundare care pot fi dificil de gestionat.
Jaqueline Cristian (EPA) jpg
Jaqueline Cristian a pierdut finala turneului de tenis de la Rabat cu tânăra australiancă Maya Joint
Jaqueline Cristian a pierdut finala turneului WTA 250 de la Rabat în fața australiencei Maya Joint, scor 6-3, 6-2. Românca rămâne fără titlu în circuitul WTA, în timp ce adversara sa, în vârstă de doar 19 ani, bifează primul trofeu al carierei.
schimb prizonieri rusia Ucraina 1, foto Telegram jpg
Sute de prizonieri s-au întors acasă, în a doua etapă a schimbului „1000 pentru 1000” între Rusia și Ucraina. Cel mai tânăr dintre ei are 25 de ani
Rusia și Ucraina au realizat un nou schimb de prizonieri, în cadrul acordului „1000 pentru 1000”, repatriind câte 307 militari de fiecare parte.
image png
Imagine rară cu Horia Brenciu și fiica lui, Andreea. Tânăra a împlinit 33 de ani: „Te iubesc și azi, și mâine, și mereu!”
Horia Brenciu este un artist desăvârșit care se mândrește cu o familie numeroasă și frumoasă. Are o carieră de succes și totul merge strună atât pe plan profesional, cât și personal. Antrenorul de la „Vocea României” și-a serbat astăzi fiica cea mare, ocazie cu care a postat recent o fotografie cu A
Autostrada Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
Republica Moldova speră la prima autostradă către România. Chișinăul primește 1,9 miliarde de euro de la Uniunea Europeană
O autostradă între orașul Chișinău și granița Republicii Moldova cu România (Ungheni) se va construi cu bani europeni. Republica Moldova va primi din partea UE un sprijin financiar în valoare de 1,9 miliarde de euro.