Lumea lui Bill Clinton

Publicat în Dilema Veche nr. 308 din 7-13 ianuarie 2010
Lumea lui Bill Clinton jpeg


Conferinţa anuală „Clinton Global Initiative“, organizată în New York, reuşeşte să adune sute de şefi de stat, magnaţi din mediul de afaceri, conducători ai unor organizaţii non-profit, personalităţi din lumea academică şi chiar staruri de la Hollywood, nu doar pentru a discuta despre problemele globale, ci şi pentru a acţiona în privinţa acestora. Peter Baker, corespondent la Casa Albă pentru cotidianul The New York Times, şi Susan Glasser, editor executiv al Foreign Policy, s-au întîlnit acolo cu Bill Clinton, pentru o discuţie extrem de amplă. În cele ce urmează, sînt prezentate extrase editate din conversaţie.


Foreign Policy: În 2008 nu ne aşteptam ca economia să se prăbuşească atît de puternic. În 2009 nu credeam că populaţia din Iran va ieşi în stradă după alegeri. Gîndindu-ne la anul 2010, care sînt surprizele strategice la care ar trebui să ne aşteptăm?

Bill Clinton: Are trebui să ne uităm pe glob şi să vedem dacă există locuri în care s-ar putea declanşa corespondentul politic al crizei financiare. Adică, ceea ce cunoaştem despre toate sistemele care sînt supuse unei combinaţii de presiune şi dinamism este faptul că există clivaje şi vulnerabilităţi care nu sînt vizibile imediat deoarece oamenii se aşteaptă ca ziua de mîine să fie o copie a zilei de ieri şi a celei de astăzi. Am afirmat mereu că, într-un mediu extrem de dinamic, este de la sine înţeles că ar trebui ca în permanenţă să lucrezi pentru a realiza ceea ce este mai bun şi să te pregăteşti pentru ce este mai rău. Uşor de spus, dar cum să realizezi acest lucru? Şi care sînt semnalele de alarmă? De exemplu, poate ceva să meargă prost în Nigeria ca urmare a unei combinaţii de conflict economic şi conflict politic?

Pe de altă parte, în ce alte locuri din lume am mai putea fi surprinşi că se întîmplă ceva cu adevărat inteligent şi bun? Cred că mai există încă o speranţă ca israelienii, guvernul Hamas şi cel palestinian să ajungă la o înţelegere. Deoarece cred că tendinţele pe termen lung nu sînt pozitive pentru nici una dintre cele două părţi cărora le stă în putere să ajungă la o înţelegere. În acest moment, Hamas şi-a mai pierdut din credibilitate în urma operaţiunii din Gaza, însă, cu toate acestea, Autoritatea Palestiniană îşi sporeşte în mod vădit influenţa. Sînt într-o formă bună acum, însă dacă nu vor fi capabili să determine progrese economice şi politice susţinute, nu va fi bine pentru ei. Tendinţele pe termen lung pentru israelieni sînt încă şi mai sumbre, deoarece în curînd aceştia nu vor mai reprezenta o majoritate. Atunci vor trebui să decidă dacă vor continua să mai fie o democraţie, dar nu un stat israelian, sau dacă vor continua să fie un stat israelian, şi nu vor mai fi o democraţie. Aceasta este marea miză. (...)

Cred că unul dintre lucrurile surprinzătoare care s-ar putea întîmpla anul acesta este să se ajungă la un acord asupra multora dintre elementele disputei. Nimeni nu crede că acest lucru se va întîmpla – şi probabil că aşa este – din cauza complexităţii politice a Guvernului israelian. Însă tot ceea ce vă pot spune este că am petrecut mult timp, cînd eram preşedinte, încercînd să fac diferenţa între titlurile de pe pagina întîi a ziarelor şi tendinţele care se conturau. Dacă a existat vreodată un loc în care studierea tendinţelor să te facă să crezi că mai devreme e mai bine decît mai tîrziu, pentru a ajunge la un acord, atunci acesta este locul.

Războiul Rece a durat aproximativ 40 de ani. Vedeţi lupta care are loc în prezent cu extremismul, putem să o denumim cum doriţi, lupta împotriva terorismului, ca un fenomen de durată, sau credeţi că lucrurile se vor schimba în vreun fel în cursul următorilor zece ani?

Durata va fi determinată de menţinerea sau nu, în afara graniţelor de stat, a regiunilor din care grupările teroriste mari şi eficiente acţionează. Teritoriile din Pakistan şi cele aflate la zona de graniţă cu Afganistanul nu se supun autorităţii unui stat centralizat. Robert Kaplan este autorul a numeroase cărţi în legătură cu ceea ce se întîmplă în lumea modernă, iar dacă citeşti The Ends of the Earth şi restul acestor scrieri care spun că, de facto, indiferent de ceea ce există din punct de vedere legislativ, întreg pămîntul se transformă în mega-oraşe-cetăţi pline de oameni foarte săraci, furioşi, care nu beneficiază de educaţie şi sînt extrem de vulnerabili, atunci ai crede că urmează să avem de-a face cu o avalanşă de „vagabonzi milionari“.

Dacă acest lucru se va împlini, atunci este posibil să ne confruntăm pentru o periodă lungă de timp cu teroarea – adică uciderea, jaful şi constrîngerile din partea oamenilor care nu deţin autoritatea statului şi trec dincolo de frontierele naţionale. Pe de altă parte, terorismul are nevoie atît de teamă cît şi de oportunitate, pentru a înflori. De aceea, unul dintre lucrurile pe care Statele Unite, dar şi alţi protagonişti ar trebui să le facă este să încerce să ajute statul-naţiune să se adapteze la realităţile de secol XXI, pentru ca, mai apoi, acesta să învingă cu succes provocările.

În mod ironic, rezolvarea problemei energiei ar putea juca un rol semnificativ în reducerea atracţiei pe care o exercită fenomenul teorist, deoarece, dacă vom modifica modul în care producem şi consumăm energie în întreaga lume, acest lucru va crea oportunităţi pentru educaţie, pentru antreprenori, pentru muncă, pentru implicarea femeilor şi a tinerelor în evoluţii economice pozitive, la toate nivelurile venitului naţional, de la cele mai bogate state la cele mai sărace. În consecinţă, cred că toţi cei care au ceva de spus în mod creativ în domeniul energiei trebuie lăsaţi să se exprime în acest domeniu, deoarece lumea, pe măsură ce se integrează, are nevoie de o sursă pentru activităţile economice noi. În regiunile mai sărace, energia care se poate produce este suficientă pentru cîţiva ani, timp în care se poate face agricultura funcţională şi se pot trimite copii la şcoală. Însă această problemă a energiei ne-ar putea oferi, într-un mod extrem de tonic, o perioadă de zece ani de introspecţie. Gînditori foarte inteligenţi din domeniul energiei, Amory Lovins, Paul Hawken, oameni care au activat în acest domeniu timp de 30 de ani, au ştiut dintotdeauna, înainte ca energia să devină obiectul unei dezbateri serioase, faptul că nu poţi vinde un viitor verde, ecologic, dacă nu poţi dovedi că ideea este fezabilă din punct de vedere economic. (...)

Am afirmat întotdeauna că, dacă eşti un om religios, acest lucru înseamnă prin definiţie că există un lucru precum Adevărul, cu A mare. Pentru a supravieţui într-o lume plină de diferenţe, trebuia să recunoşti faptul că există o distincţie semnificativă între existenţa Adevărului, cu A mare, şi capacitatea oricărei fiinţe umane de a-l înţelege complet şi de a-l traduce în acţiuni la nivel politic care să fie în consonanţă cu el. Acesta este lucrul pe care trebuia să-l faci; să accepţi slăbiciunea omenească. Nu poţi spune oamenilor credincioşi să fie relativi în ceea ce priveşte credinţa lor. Ei cred că există un adevăr. Însă întrebarea dacă aceştia îl pot cunoaşte şi îl pot transforma într-un program politic este un lucru foarte, foarte diferit. Reprezintă de fapt un act de aroganţă.

Care sînt primii trei lideri cărora ar trebui să le acordăm atenţie, alţii decît preşedintele Obama?

Premierul australian Kevin Michael Rudd – este un tip extrem de inteligent, care cred că are o sete de a cunoaşte şi de a descoperi cum merg lucrurile.

Consider că oamenii ar trebui să analizeze ceea ce Paul Kagame a făcut în Rwanda. Este singura ţară din lume unde există mai multe femei decît bărbaţi în Parlament (deşi, în mod evident, una dintre explicaţii este genocidul). Chiar dacă nu este un stat perfect, Rwanda are cea mai mare capacitate dintre toate ţările în curs de dezvoltare, pe care le cunosc, de a accepta ajutor din afară şi de a-l folosi. Este dificil să accepţi ajutor. Ei au reuşit acest lucru. Şi cum, pentru numele lui Dumnezeu, reuşeşte Kagame să-l determine pe fiecare adult din ţară să-şi petreacă o sîmbătă, în fiecare lună, curăţînd străzile? Şi care a fost impactul psihologic al acestui lucru? Impactul identitar? Preşedintele spune că nu este jenant, nu este o muncă ruşinoasă, este un mod de a-ţi exprima loialitatea şi mîndria faţă de ţară. Cum îţi schimbi atitudinea faţă de ceva despre care crezi că ştii ce înseamnă? Cum a reuşit Kagame să facă lucrul acesta?

Există o mulţime de lideri fascinanţi în America Latină care merită atenţie. Dar cred că trebuie să ne uităm la Columbia. Cum a fost Medellín redat columbienilor? Ştim cu toţii faptul că preşedintele Uribe întîmpină critici la adresa sa, în SUA, însă cum a reuşit oraşul Medellín să treacă de la capitala mondială a drogurilor, unul dintre cele mai periculoase locuri de pe glob, la calitatea de gazdă a celei de-a 50-a aniversări a Băncii de Dezvoltare Intra-Americane? M-aş uita cu atenţie la acest lucru.

M-aş uita şi la un alt personaj, José Ramos-Horta, preşedintele primei ţări constituite în secolul XXI, Timorul de Est. Este Timorul de Est prea mic să fie o naţiune? Există „prea mic“ într-un astfel de context? Poate lupta curajoasă pentru independenţă şi libertate să dea naştere unei unităţi economice care nu va avea o populaţie sau o bază geografică îndeajuns de mare pentru a asigura bunăstarea propriei naţii? Cum vor putea evita kosovarii acest lucru?

 (interviu realizat de Peter Baker şi Susan Glasser pentru revista Foreign Policy)
 

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

Poza main jpg
MedLife aduce la Sibiu experți din țară și din străinătate pentru a dezbate cele mai noi tehnici abordate în chirurgia robotică urologică
Grupul MedLife organizează, în perioada 22–24 mai 2025, la Spitalul MedLife Polisano Sibiu (str. Izvorului nr. 1A), cea de-a XV-a ediție a simpozionului internațional CLERU – Clubul de Laparoscopie, Endoscopie și Robotică Urologică.
bilet jpg
Descoperire uluitoare într-o mănăstire din Rusia. Ce scria pe biletul ascuns timp de 120 de ani: „O mare surpriză”
O descoperire uluitoare a avut loc în Polonia, unde un bilet vechi de 120 de ani, ascuns într-o sticlă, a fost găsit în timpul lucrărilor de restaurare la o mănăstire veche din secolul al XVI-lea.
WhatsApp Video 2025 05 22 at 16 26 34 mp4 thumbnail png
Intervenție emoționantă. O căprioară prinsă într-o plasă a fost salvată de jandarmii montani
O căprioară prinsă într-o plasă, în pădurea din Cavnic, a fost salvată de jandarmi montani, care au intervenit prompt pentru a-i reda libertatea.
Victor Ponta FOTO Mediafax
Victor Ponta se dezlănțuie la adresa lui Sorin Grindeanu. „El a fost în conducerea PSD care a prăbușit partidul”. Ce spune preşedintele interimar al PSD
Victor Ponta a lansat o serie de acuzaţii dure la adresa preşedintelui interimar al PSD, Sorin Grindeanu, acuzându-l pe acesta că a dus la prăbuşirea partidului.
Gerard Depardieu FOTO Getty Images
Gérard Depardieu, noi probleme cu legea. Actorul ar fi agresat și insultat un paparazzo la Roma
Actorul francez Gérard Depardieu, recent condamnat în Franța pentru agresiune sexuală, se confruntă cu un nou proces, de data aceasta în Italia. El este acuzat că a lovit un fotograf, Rino Barillari, supranumit „regele paparazzilor”.
horoscop saptamana 23 29 septembrie webp
Horoscop 23 mai. Șanse din trecut revin către Lei, Fecioarele iau o decizie importantă, Vărsătorii pun piciorul în prag
Horoscop vineri, 23 mai. Nu e un moment pentru visare, ci pentru acțiune lucidă. Astrele din această perioadă pun reflectorul pe detalii care, dacă sunt ignorate, pot avea efecte în lanț.
bagaj de mana avion bagaj de cala shutterstock 274630778 jpg
Șapte companii aeriene acuzate de practici abuzive privind taxarea bagajului de mână
Șapte companii aeriene sunt acuzate de avocați ai unor organizații de protecție a consumatorilor de „practici abuzive” legate de taxarea bagajului de mână. Plângerea a fost deja depusă la Comisia Europeană.
examen jpg
Evaluarea Națională ar putea să se reinventeze! Ce pregătește Ministerul Educației pentru elevii din clasa a VIII-a: „Poți să ai un test standardizat cu subteste (...)"
După ani de zile în care Evaluarea Națională s-a limitat la Matematică și Limba Română, autoritățile anunță o schimbare de paradigmă: examenul de clasa a VIII-a ar putea include materii precum Biologie, Istorie și Geografie, integrate în teste cu subiecte multidisciplinare.
harta razboi ucraina steag drapel rusia europa shutterstock 2114384846 jpg
Discuțiile pentru încetarea focului în Ucraina ar putea dura luni de zile. Friedrich Merz: „Nu ne facem iluzii”
Cancelarul german Friedrich Merz a avertizat joi că eforturile de a ajunge la un armistițiu în Ucraina sunt abia la început și ar putea dura luni de zile, în ciuda avântului diplomatic în creștere din ultimele săptămâni.