Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 315 din 25 februarie - 3 martie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

DACĂ SÎNTEM OAMENI SERIOŞI,UN GENIU ARE DREPTUL SĂ ÎNTÎRZIE CREŞTEREA SUPRAFEŢELOR DE URCARE ŞI COBORÎRE

● Mersul cu autobuzul pe ger naşte într-un pasager nervos emisii verbale cu valoare de lege: „Dacă sînt două persoane grase şi îmbrăcate gros, nu se poate trece de ele“. (D. S.)

● PR-ul unui mare cazinou din Bucureşti tot trimite pe adresa redacţiei nenumărate e-mail-uri care încep cu „Dragă Dilema“ şi care prezintă, pătimaş, diferite oferte pentru Blackjack, Poker, Pin-ball, Ruletă, Sloturi, Baccarat şi alte jocuri de noroc. Pe bune, sîntem oameni serioşi şi credeam că am format deja o părere despre cine sîntem şi ce preocupări avem! Se pare însă că unii îşi imaginează despre noi, dilematicii, că între două şedinţe de redacţie mai tragem cîte un barbut, iar între două numere ale revistei – nişte bambilici, aşa, la repezeală, pîn’ se face de trimis în tipografie! (R. T.)

● Peste 250 de muzicieni vor interpreta la Varşovia, timp de 171 de ore, fragmente din creaţia lui Frédéric Chopin, pentru a marca intervalul care separă cele două zile de naştere posibile ale compozitorului polonez. Chopin s-a născut în 1810, pe 22 februarie sau pe 1 martie. „Un geniu are dreptul să se nască timp de o săptămînă“, ar fi spus în glumă Waldemar Dabrowski, preşedintele comitetului de organizare a Anului Chopin în Polonia. Frumos! (A. P.)

● Jur că mi s-a întîmplat. Stăteam debusolat pe aeroportul din Timişoara, ascultînd al treilea anunţ că zborul spre Chişinău întîrzie, cînd îmi sună telefonul. O voce mă întreabă: „Alo, dl Bogdan Chirieac?“. Îmi venea să răspund: „Nu, domnişoară, aici Ghinea, altă clasă de analişti, din ăia care trăiesc din muncă, nu din şmenuri cu statul“. Îmi venea doar. De fapt, am zis: „Nu, aici e Ghinea, dar e haioasă greşeala“. Am rîs amîndoi. (C. G.)

● Dragi vegetarieni, (re)obişnuiţi-vă cu gustul cărnii: un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Cranfield (Marea Britanie) arată limpede că renunţarea la carnea de vită sau de oaie din alimentaţie în favoarea produselor substituente pe bază de soia sau tofu dăunează mediului înconjurător. Pentru că presupune creşterea suprafeţelor de terenuri cultivate; ceea ce presupune despăduriri masive; ceea ce presupune o scădere a randamentului în ceea ce priveşte producerea de oxigen; ceea ce înseamnă o creştere a cantităţii gazelor cu efect de seră; care sînt la originea încălzirii globale. Trăiască şi înflorească friptura şi cîrnaţii! (M. M.)

● Un prim pas înainte în călătoria cu metroul: pe tronsonul 1 Mai, mai recent construit, se afişează, ca-n alte ţări civilizate, în cît timp vine trenul următor. Şi se respectă. Aşteptăm cu interes ziua cînd, la urcare şi coborîre, se vor respecta cele două sensuri. (I. P.)

DACĂ TRADUCERILE RAPIDE AU INVADAT SPAŢIUL SELENAR, ŞI-AU FĂCUT APARIŢIA

MAŞINILE DE CULTURĂ

● Mîndria inginerilor europeni, trenul Eurostar, are tot mai dese probleme. Tehnica înaltă joacă şi feste. Însă şi traducerile rapide le joacă feste uneori chiar şi celor de la RFI. Cineva spunea deunăzi pe post, că Eurostarul „a căzut în pană“. (A. M.)

● Cine vrea să mai înţeleagă ceva în plus din complicata evoluţie a lumii în ultimii 40 de ani să se uite atent la meciurile de hochei pe gheaţă dintre Rusia de azi (fosta URSS) şi Cehia de azi (fosta Republică Socialistă Cehoslovacă). Lagărul socialismului victorios nu a cunoscut, în sport, un război popular mai aprig decît cel purtat cu crosele între sovietici şi cehoslovaci. La mine pe birou am un ciob gros din vitrina agenţiei sovietice Aeroflot de la Praga, devastată după o finală istorică în ’68. Astăzi, cehii şi ruşii au invadat de mult hocheiul american şi pe cel canadian, joacă împreună şi se înfruntă pe bani mulţi în campionatele capitaliştilor de peste Ocean, dar şi în ale oligarhilor putinieni, căci e plină Rusia de hocheişti cehi. (R. C.)

● Din cauza restricţiilor bugetare, SUA vor să renunţe la programul spaţial „Întoarcerea pe Lună“. Acesta prevedea o altă „vizită“ a pămîntenilor în spaţiul selenar, pînă cel mai tîrziu în 2020. Cred că, în condiţiile actuale, noua zicere astronautică ar suna cam aşa: „Un pas mic pentru mine, un pas mare pentru omenire… după buget“. (M. Ş.)

● Laolaltă cu mulţi politicieni PSD-işti, în plină forfotă electorală ce urma să anunţe viitorul lider al partidului, printre maşini scumpe, jurnalişti şi figuri publice, şi-au făcut apariţia, în fuste lungi, colorate şi minoritare, grupuri de vrăjitoare, dornice să alunge raza violetă sau, din contra, s-o direcţioneze împotriva unuia sau altuia dintre candidaţi. Replica cea mai trendy a aparţinut uneia dintre ele, dornică să explice unui jurnalist cum stă treaba: „Vrăjile noastre au anumite proceduri“. Se pare că pînă şi ocultismul s-a molipsit la noi de proceduri corporatiste. (S. G.)

● Cîţiva arhitecţi de pe lîngă Primăria Capitalei propun să se renunţe la obligativitatea amenajării de parcări pentru orice clădire nou construită. Ei îşi justifică propunerea prin raţiuni ecologice. Cică fără parcări, oamenii care merg la serviciu (în noile clădiri) vor renunţa să-şi mai folosească maşinile. Interesant. Poate însă că ar trebui început (aşa, ca un exemplu de eco-civism) chiar cu desfiinţarea parcărilor pentru angajaţii Primăriei. Cred totuşi că o măsură şi mai eficientă contra automobilelor ar fi ca noile clădiri să nu mai poată fi construite, prin lege, decît în mijlocul bulevardelor şi al intersecţiilor. Traficul astfel sufocat ar fi în marele beneficiu al cetăţenilor Capitalei, care ar respira, în sfîrşit, un aer mai curat. Mai e şi varianta cu interzicerea benzinăriilor pe o rază de 500 de km în jurul Bucureştiului. (A. M.)

● Dacă fostul primar din Rm. Vîlcea, Mircia Gutău, proaspăt intrat în închisoare pentru luare de mită, este pe cale să fie făcut cetăţean de onoare de către Consiliul Local (cu sprijinul oamenilor de cultură Răzvan Theodorescu şi Dinu Săraru), poate i se înmînează şi cheia oraşului. Aşa, puţin luată la pilă ca să se potrivească în broasca celulei. (M. C.)

DACĂ RECUNOAŞTEŢI CEEA CE SE NUMEA PE VREMURI EXPRIMARE ALB-NEGRU,

LANSAREA FOTOGRAFIILOR CU DRAGOBETE A FĂCUT PARTE DIN EFECTUL ACUSTIC

● „My my my i yi woo. M M M My Sharona…“ Dacă recunoaşteţi refrenul ăsta dement compus în 1979 de trupa The Knack, înseamnă că l-aţi cîntat deja toată săptămîna trecută în memoria vocalistului Doug Fieger, plecat, la numai 57 de ani, să facă un jam session cu Elvis, Lennon, Bonzo, Jim şi ceilalţi. (M. C.)

● Întrebare tot mai naivă şi tot mai presantă în democraţia romånească: a vizita şi a discuta cu un bogat om de afaceri, fie el numit şi mogul, înseamnă a fi în legătură şi a complota cu ceea ce se numea pe vremuri „un duşman al poporului“? (R. C.)

● Din ciclul „Televiziune color, exprimare alb-negru“: Dana Grecu, la Antena 3, în direct de la Congresul PSD: „Azi, Marian Vanghelie mi s-a părut mai alb la faţă ca de obicei“. (M. V.)

● Am primit un e-mail de la o editură, prin care eram invitat la „lansarea Evangheliei după Ioan“. Probabil o ediţie revăzută şi adăugită în hardcover şi în prezenţa autorului. (M. C.)

● Revista Contemporanul – Ideea europeană îmi oferă, lună de lună, o plăcere rară şi absolut nevinovată: număratul fotografiilor cu Nicolae Breban, directorul revistei. Dacă în ediţia din decembrie am găsit doar 8 fotografii, în cea din ianuarie am numărat 13. Cine pariază cîte vor apărea în ediţia de luna asta? (M. C.)

● Am văzut că sloganul cel mai frecvent la petrecerile şi concertele de Dragobete, în acest an, este „Iubeşte româneşte!“. Mă întreb: dacă te identifici puternic ca moldovean, ardelean sau oltean, e voie să iubeşti şi în dialect? (M. Ş.)

● Am toată admiraţia pentru cei care au gîndit şi pus în aplicare proiectul Premiilor Gopo pentru film. Dar mă văd nevoit să-i dojenesc. În comunicatul de presă despre nominalizări scrie că din juriu a făcut parte, pe lîngă critici, regizori şi actori, şi un „exploatant“. Deduc că e vorba de cineva care are o sală de cinema în exploatare. Adică: dacă exploatezi oameni, te numeşti exploatator; dacă exploatezi o sală, te numeşti exploatant. Pe cale de consecinţă, oamenii care se duc să vadă un film sînt exploataţi? (M. V.)

● Un cercetător de la Muzeul Muzicii din Paris a declarat zilele trecute că misterul bine păstrat al viorilor Stradivarius nu e decît o legendă. În urma analizării (într-un accelerator de particule) a unor eşantioane de pe mai multe zeci de instrumente dintre cele 600 încă întregi, s-a ajuns la concluzia că sunetul inegalabil al viorii Stradivarius nu ţine nici de lemnul din Val di Fiemme recoltat în nopţile fără lună, nici de „sîngele de dragon“ cu care maestrul din Cremona şi-ar fi vopsit instrumentele şi nici măcar de lacul final, un ulei banal amestecat cu răşină de pin. Se pare că sunetul viorii Stradivarius – conchid specialiştii – a ţinut de-a lungul timpurilor mai degrabă de interpret decît de lutier, iar efectul acustic a fost mai degrabă unul vizual. O halucinaţie audio-vizuală colectivă de cîteva secole, în care unii vedeau roşu în faţa ochilor pînă începeau să audă muzica sferelor… (S. S.)

avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.

Parteneri

Kim Jong-un
Viața în armata Coreei de Nord: trei gloanțe pe an și lenjerie intimă comună
Propaganda constantă și accesul extrem de limitat la muniție — sau chiar la hârtie igienică — erau doar câteva dintre realitățile dureroase ale armatei Coreei de Nord, a povestit un fost soldat publicației Business Insider.
alba hudesti (2) jpg
Un alt tezaur pierdut de pe teritoriul României. Comoara prințesei ostrogote și cum s-au ales românii, în loc de aur, doar cu niște poze
Un impresionant tezaur descoperit pe teritoriul județului Botoșani aproape de jumătatea secolului al XIX lea a fost pierdut pentru totdeauna. Tezaurul a fost luat și dus în muzeele din Rusia. În schimb românii s-au ales doar cu un set de poze, cu o parte dintre obiectele descoperite.
banner marina florea jpg
Coiful de aur FOTO captura TVR png
Coiful de aur de la Coțofenești a fost folosit ca adăpătoare pentru găini, după ce a fost găsit de un grup de copii acum 100 de ani
Coiful de Aur de la Coțofenești, parte a tezaurului dacic furat sâmbătă de la Muzeul din Drents, are o poveste uluitoare, care arată că a fost găsit întâmplător de un grup de copii, în jurul anului 1926, și folosit pe post de adăpătoare pentru găini înainte ca el să fie văzut de un cunoscător.
informatie fake, foto Facebook jpg
Jandarmeria dezminte informaţia potrivit căreia un angajat al său ar fi demisionat după ce şi-a văzut părinţii la protestele din Capitală
Jandarmeria Română avertizează asupra faptului că o nouă informaţie falsă a devenit virală pe reţelele de sociale. Este vorba despre o fotografie a unui jandarm care şi-ar fi dat demisia după ce şi-a văzut părinţii la un miting din Bucureşti, unde se afla în misiune.
front 1 jpg
Au stabilit un nou record Guinness! Toate persoanele din acest cor au peste 90 de ani: „Este cu adevărat ceva special”
Un grup de 17 persoane cu vârste cuprinse între 90 şi 99 de ani a demonstrat că nu există limite când vine vorba despre pasiunea pentru muzică.
Coca Cola jpg
În băuturile Coca-Cola a fost identificat un conținut mult prea mare de clorat. Retragere masivă a unor produse vândute în Europa
Îmbuteliatorul european al băuturilor Coca-Cola a anunțat luni o operațiune de retragere masivă de pe piață a unor produse vândute în Europa, după descoperirea unui conținut mult prea mare de clorat.
Chişinău (colaj). Carte poștală din perioada interbelică (© iMAGO Romaniae)
Procesul de urbanizare în România Mare, conform datelor recensământului detaliat din 1930
Statul național român s-a format în urma Marii Uniri din anul 1918 și autoritățile au dorit să realizeze o radiografie detaliată a situației țării după trecerea unui deceniu.
Militari ucraineni razboi ucraina Bahmut 7 august 2023 profimedia 0795026976 jpg
Elevii din Rusia învață ca Moscova „a fost forţată” să atace Ucraina. Un nou manual editat de consilierul lui Vladimir Putin
Un nou manual şcolar, prezentat la Moscova şi intitulat „Istoria Militară a Rusiei”, prezintă Ucraina drept „un cap de pod agresiv anti-rusesc” al Occidentului şi explică faptul că Rusia a fost „forţată” să înceapă un război pentru propria securitate.