Cinci reguli

Publicat în Dilema Veche nr. 302 din 27 Noi 2009
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Experienţele mele cu taximetriştii sînt fie absurde, fie degradante, fie amîndouă. Mai întîi, n-am înţeles niciodată dacă ei au dreptul să refuze anumite curse. Am mers cu taxiul şi în alte ţări şi nicăieri n-am fost întrebat înainte de a mă urca în maşină unde vreau să merg. La noi, dacă taximetristul consideră că n-are chef să facă respectiva cursă, rişti chiar să te dea jos din maşină, dacă te-ai urcat fără să-ţi dea consimţămîntul. Eram odată pe la Universitate cu o amică gravidă în mod vizibil, începuse ploaia şi nici unul dintre cele cinci taximetre parcate la statui nu voia s-o ducă la Unirii. Regula 1: taximetriştii îţi fac un favor dacă te iau! Am întîlnit un taximetrist care nu voia să oprească şi să mă aştepte să-mi iau un suc de la chioşcul de peste drum. Cînd i-am zis că există tarif şi pe staţionare, mi-a zis că staţionarea este la latitudinea lui. Unii fumează fără să te întrebe, alţii au muzica dată foarte tare şi, dacă ascultă manele, ţi-e cam teamă să-i rogi s-o oprească. Alţii se bagă în vorbă şi-ţi spun toate tîmpeniile conspiraţioniste sau îşi bagă bip-ul în ceilalţi şoferi din trafic (deşi taximetriştii încalcă tot ce înseamnă regulă de circulaţie) şi o ţin tot înjurînd pînă la destinaţie. Regula 2: dacă ţi-au făcut favorul de a te lua, trebuie să le suporţi comportamentul! Apoi, aproape nici unul nu-ţi dă restul întreg pentru că nici un taximetrist nu are schimbat. Regula 3: dacă ţi-au făcut favorul de a te lua, iar tu le-ai suportat comportamentul, atunci taximetriştii îşi opresc singuri ciubucul! Astă-vară, pe cînd mă întorceam acasă cu taxiul, la coborîre, mi-a alunecat telefonul mobil din buzunar pe banchetă, lucru pe care l-am sesizat imediat ce maşina a demarat. Am ajuns acasă într-un minut şi am sunat imediat la companie (Meridian). Cum nu-mi aminteam indicativul (luasem taxiul de pe stradă), nici şoferul respectiv nu-şi amintea să fi făcut vreo cursă în Giuleşti. Regula 4: dacă ţi-au făcut favorul de a te lua, iar tu le-ai suportat comportamentul, taximetriştii îşi opresc singuri ciubucul şi tot ce ai uitat la ei pe banchetă! Dar toate astea nu înseamnă nimic pe lîngă ce am păţit acum două săptămîni. Văzusem un film la Movieplex şi, cum era trecut de ora 23 (apropo, nu înţeleg cum Metrorex, o regie care nu asigură curse de noapte, are atîtea pretenţii sindicaliste), m-am apropiat de singurul taximetru din parcare. Care, aflînd unde merg, a zis că nu se bagă. Eu am zis că există şi meserii mai puţin solicitante decît taximetria şi m-am îndepărtat. Şoferul m-a strigat şi mi-a făcut semn să urc lîngă el. N-am făcut-o. Doar m-am aplecat să văd ce vrea, suficient cît să primesc, prin cadrul geamului, o flegmă în locul unde aş fi putut avea mustaţă. Regula 5 (şi, sper, ultima): dacă nu ţi-a făcut favorul de a te lua, iar tu te simţi ofensat, suportă-le comportamentul!

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.