Ştiri nebăgate în seamă

Publicat în Dilema Veche nr. 311 din 28 ianuarie - 3 februarie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

La sfîrşitul acestei săptămîni va avea loc la Torino „Il Salone nazionale dell’imprenditoria femminile“; adică, într-o traducere explicativă, Salonul naţional al întreprinderilor patronate sau conduse de femei. Iniţiativa îi aparţine unei firme de comunicare, Valentina Communication, şi a fost premiată de preşedintele Giorgio Napolitano cu o medalie specială. Asta tocmai pentru că Italia stă prost la acest capitol. O statistică făcută pe firmele cotate la bursă (deci, cele mai importante din Italia) arată că, din 2831 de membri în consiliile de administraţie ale acestora, doar 167 sînt femei. Ar fi şi mai puţine dacă n-ar exista fiicele sau moştenitoarele unor mari patroni ale cîtorva grupuri economice „de familie“, care intră „de drept“ în Consiliile de administraţie (precum Marina Berlusconi în firmele tatălui său, Jonella şi Giulia Ligresti în grupul industrial Ligresti, Rosella Sensi preşedintă la A.S. Roma în calitate de fiică a fostului patron Franco Sensi şi altele). Un alt studiu arată că majoritatea femeilor fac carieră pînă la 36 de ani (adică înainte de a deveni mame), după care intră în stagnare sau declin profesional. Aceasta pentru că, în Italia, există locuri în creşe şi grădiniţe doar pentru 6% dintre copiii sub 3 ani (faţă de 44% în Norvegia, 40% în Suedia şi 26% în Franţa), iar italiencele dedică familiei şi treburilor casnice cu 20 pînă la 45% mai mult timp decît femeile din alte ţări europene. Roger Abravanel (fost manager la McKinsey), invitat special la Salon, vrea să propună o lege prin care, pînă în 2013, să determine întreprinderile să aibă în consiliile de administraţie cel puţin 40% femei. Dincolo de principii precum „egalitatea de şanse“ şi altele asemenea, un argument în favoarea sprijinirii femeilor-manager vine tocmai dinspre zona eficienţei. O statistică arată că, în 2009, s-au înfiinţat în Italia peste 15.000 de firme în care femeile deţin majoritatea capitalului social. Şi – mai ales – firmele conduse de femei au avut profituri duble faţă de cele conduse de bărbaţi. (după La Stampa)

Guvernul României ajută populaţia din Haiti afectată de cutremur. Cu 50.000 de euro. În Marea Britanie, un copil de şapte ani a strîns mai mult decît dublul acestei sume într-o singură zi. Charlie Simpson şi-a propus să strîngă 500 de lire pentru fondul UNICEF plimbîndu-se cu bicicleta în parc, pe un circuit de opt kilometri. Efortul său urma să fie răsplătit de eventualii donatori prin intermediul unui site de socializare. Charlie a explicat într-o scrisoare adresată cititorilor de pe site că a decis să organizeze acest fundraising după ce a văzut la televizor imaginile cu copiii haitieni scoşi în viaţă de sub dărîmături. Mama sa l-a ajutat apoi să completeze un formular standardizat de cerere de sponsorizare. Pînă la urmă, eforturile lui au inspirat sute de oameni; a reuşit să strîngă peste 100.000 de lire. (după Die Welt)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Românca desemnată „Omul anului“ în Anglia. Cristina este șoferiță de autobuz în orășelul Hertford. „Ne face ziua mai frumoasă“
O șoferiță de autobuz, originară din București, a primit titlul „Omul anului”, acordat de o comunitate din Anglia. Cristina a întrunit cele mai multe voturi din partea membrilor comunității.
image
În interiorul „celui mai scump superiaht din lume“, în valoare de 4,2 miliarde de euro. Este acoperit în aur și os de T-rex FOTO
Iahtul este de peste trei ori mai scump decât cel considerat al doilea ca valoare din lume.
image
Japoneza îndrăgostită de România: „Sunt o româncuță din Extremul Orient. Aici am învățat să fiu fericită” VIDEO
Povestea lui Ayako Funatsu, unul dintre expații din țara noastră, reprezintă una dintre cele mai frumoase declarații de dragoste pe care un străin o poate face României

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic