Meşteşuguri tradiţionale şi branduri eficiente

Publicat în Dilema Veche nr. 295 din 8 Oct 2009
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Comuna Laslea, din judeţul Sibiu, este situată nu departe de Sighişoara, şi nici de deja faimosul Saschiz: pentru gemul de rubarbă, cetatea sa şi capacitatea localnicilor de a exploata un brand local. Laslea nu se bucură, încă, de un asemenea brand: beneficiază însă, şi ea, de avantajele fundaţiei ADEPT, cea care a ajutat la faima gemului. Şi de capitalul de imagine al prinţului Charles, care se pare că a devenit un personaj familiar în zonă, prin eforturile lui de a salva cît mai multe case vechi săseşti. Chiar dacă, atunci cînd spui Laslea, nu ai imediat la îndemînă un cuvînt-cheie precum gemul de rubarbă, totuşi, oamenii de aici au încercat şi ei să facă ceva asemănător iniţiativei saschizene: să găsească produse şi meşteşuguri tradiţionale care, exploatate turistic, comercial şi… european, să aducă profit şi notorietate comunei. Plimbîndu-ne prin sat, am întîlnit o specie interesantă de lăsleni: oameni care şi-au însuşit, tradiţional (din tată-n fiu sau mamă-n fiică, ad litteram) o meserie, şi care, acum, în actualele condiţii ale pieţei libere şi deschiderii spre Europa, au învăţat să facă din ea… un produs reprezentativ. Reprezentativ pentru tradiţia zonei, pentru specificul lăslean (pe drumul spre brand…). Această revalorificare comercială şi promoţională a tradiţiei este, cel puţin în cazul celor din Laslea, primul pas spre dezvoltarea unei mici industrii locale. Pentru aceasta, le lipsesc încă pîrghiile economice necesare, cum ar fi o bine organizată piaţă de desfacere. Ţesătoarea la care a venit prinţul Charles… Un anumit spirit comercial, încrucişat cu cel tradiţional, există şi-i face pe cel puţin unii dintre producătorii locali să meargă înainte. Elena Neagu este contabilă şi, în restul timpului, ţesătoare. "Lucrul de mînă e mai mult un hobby" " spune ea. Toţi meşteşugarii întîlniţi aici îmi confirmă acest statut al ocupaţiilor tradiţionale: nu se poate trăi numai din ele. Elena Neagu ţese din bumbac, dar nu covoare (acestea sînt specialitatea unei alte ţesătoare locale): "Chiar acum fac o faţă de masă pentru cineva din America. Şi nişte perdele pentru un designer din Anglia. Perdele, prosoape, şerveţele " eu cam atîta lucrez. Şi cămaşă săsească". Întrebată în ce măsură respectă datina atunci cînd lucrează, dna Neagu spune că încearcă s-o facă, atît la modele, cît şi la culori: "Am mai multe modele tradiţionale, din zonă. Fac unul la care se lucrează cu multe iţe, îi zice

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Românca desemnată „Omul anului“ în Anglia. Cristina este șoferiță de autobuz în orășelul Hertford. „Ne face ziua mai frumoasă“
O șoferiță de autobuz, originară din București, a primit titlul „Omul anului”, acordat de o comunitate din Anglia. Cristina a întrunit cele mai multe voturi din partea membrilor comunității.
image
Tiramisu alb, un desert spectaculos, cu succes garantat. Secretul prăjiturii cu gust demențial
Nu doar că este delicios, ci este și simplu de făcut. Tiramisu alb este desertul de care nu te mai saturi. Rețeta necesită doar câteva ingrediente și multă răbdare, pentru că se servește a doua zi. Dacă este ținut la rece 24 de ore, rezultatul va fi unul spectaculos.
image
Cine este doctorița înjunghiată mortal în Franța. Tânăra se pregătea pentru rezidențiat
O tânără româncă, care se afla în Franța pentru a-și pregăti rezidențiatul, a fost descoperită moartă într-un apartament. Tragedia s-a petrecut în orașul Amiens, într-un apartament închiriat de ea prin platforma Airbnb.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic