Fumuri de Occident
● Austriecii, consideraţi a fi printre cei mai înrăiţi fumători din Europa, au adoptat o lege prin care se interzice fumatul în locuri publice, de la 1 ianuarie 2009. Legea are însă numeroase excepţii pentru a nu-i deranja prea tare pe fumători, şi a atras deja protestul Ministerului Sănătăţii şi al Comunităţii Europene. Astfel, interdicţia vizează localurile publice în care clienţii consumă mîncare şi băuturi, dar nu şi micile cafenele şi restaurantele cu suprafeţe sub 50 m2. Însă şi localurile a căror suprafaţă este cuprinsă între 50-80 m2 pot să nu se supună interdicţiei, dacă invocă imposibilitatea de a efectua lucrări de separare a sălilor. Localurile care depăşesc 80 m2 sînt obligate să asigure un număr de locuri pentru nefumători egal cu cel pentru fumători şi au ca termen 1 iulie 2010, pentru a se supune legii.
● Congresul SUA a votat cea mai restrictivă lege antifumat din istoria ţării. Legea dă instituţiilor abilitate de control puteri sporite pentru a limita nicotina din ţigarete, pentru a reduce drastic difuzarea de reclame la ţigări şi pentru a interzice produsele din tutun aromate, pentru tineret. Conform noii legi, Autoritatea pentru Alimente şi Medicamente (Food and Drug Administration, FDA) nu va avea, totuşi, dreptul de a interzice complet ţigările sau nicotina, substanţa responsabilă pentru crearea dependenţei.
● Carolina de Nord a devenit cel de-al 29-lea stat american în care este interzis fumatul în restaurante şi al 24-lea în care este interzis fumatul în baruri, în condiţiile în care Carolina de Nord este cel mai mare producător american de ţigări. În timp ce fumătorii sînt nemulţumiţi de noua legislaţie, nefumătorii se declară uşuraţi de faptul că nu mai sînt atît de expuşi efectelor nocive ale fumatului pasiv.
● Legea antifumat a fost încălcată în Portugalia chiar din prima zi şi chiar de către şeful agenţiei de resort, care trebuia să vegheze la respectarea noilor norme. Conducătorul organismului care se ocupă cu aplicarea legii antifumat în Portugalia a fost surprins fumînd chiar de Revelion, într-un spaţiu public. Oficialul şi-a motivat gestul prin faptul că nu ştia că legea antifumat – care se aplică în cafenele, restaurante şi baruri – vizează şi cazinourile.
● Actuala lege antifumat din mai multe ţări – printre care România, Spania şi Portugalia – a căpătat o valoare paradoxală: marii producători de ţigări o promovează ca răul cel mai mic, deoarece scăpările legislative permit să se continue fumatul în majoritatea localurilor în care acesta ar trebui să fie interzis. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Clinica Mayo din SUA, după ce au analizat peste 1300 de documente ce provin de la marile companii producătoare de ţigări. În documente se specifică, de pildă, cum în anumite ţări, printre care şi România, specialiştii din cadrul British American Tobacco afirmau că se bucură de spijinul unei mari părţi din societate şi au bune relaţii cu presa şi cu membrii comunităţii ştiinţifice care nu sînt de acord cu excesele campaniei antifumat.