Fumuri de Occident

Publicat în Dilema Veche nr. 310 din 21-27 ianuarie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

● Austriecii, consideraţi a fi printre cei mai înrăiţi fumători din Europa, au adoptat o lege prin care se interzice fumatul în locuri publice, de la 1 ianuarie 2009. Legea are însă numeroase excepţii pentru a nu-i deranja prea tare pe fumători, şi a atras deja protestul Ministerului Sănătăţii şi al Comunităţii Europene. Astfel, interdicţia vizează localurile publice în care clienţii consumă mîncare şi băuturi, dar nu şi micile cafenele şi restaurantele cu suprafeţe sub 50 m2. Însă şi localurile a căror suprafaţă este cuprinsă între 50-80 m2 pot să nu se supună interdicţiei, dacă invocă imposibilitatea de a efectua lucrări de separare a sălilor. Localurile care depăşesc 80 m2 sînt obligate să asigure un număr de locuri pentru nefumători egal cu cel pentru fumători şi au ca termen 1 iulie 2010, pentru a se supune legii.

● Congresul SUA a votat cea mai restrictivă lege antifumat din istoria ţării. Legea dă instituţiilor abilitate de control puteri sporite pentru a limita nicotina din ţigarete, pentru a reduce drastic difuzarea de reclame la ţigări şi pentru a interzice produsele din tutun aromate, pentru tineret. Conform noii legi, Autoritatea pentru Alimente şi Medicamente (Food and Drug Administration, FDA) nu va avea, totuşi, dreptul de a interzice complet ţigările sau nicotina, substanţa responsabilă pentru crearea dependenţei.

● Carolina de Nord a devenit cel de-al 29-lea stat american în care este interzis fumatul în restaurante şi al 24-lea în care este interzis fumatul în baruri, în condiţiile în care Carolina de Nord este cel mai mare producător american de ţigări. În timp ce fumătorii sînt nemulţumiţi de noua legislaţie, nefumătorii se declară uşuraţi de faptul că nu mai sînt atît de expuşi efectelor nocive ale fumatului pasiv.

● Legea antifumat a fost încălcată în Portugalia chiar din prima zi şi chiar de către şeful agenţiei de resort, care trebuia să vegheze la respectarea noilor norme. Conducătorul organismului care se ocupă cu aplicarea legii antifumat în Portugalia a fost surprins fumînd chiar de Revelion, într-un spaţiu public. Oficialul şi-a motivat gestul prin faptul că nu ştia că legea antifumat – care se aplică în cafenele, restaurante şi baruri – vizează şi cazinourile.

● Actuala lege antifumat din mai multe ţări – printre care România, Spania şi Portugalia – a căpătat o valoare paradoxală: marii producători de ţigări o promovează ca răul cel mai mic, deoarece scăpările legislative permit să se continue fumatul în majoritatea localurilor în care acesta ar trebui să fie interzis. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Clinica Mayo din SUA, după ce au analizat peste 1300 de documente ce provin de la marile companii producătoare de ţigări. În documente se specifică, de pildă, cum în anumite ţări, printre care şi România, specialiştii din cadrul British American Tobacco afirmau că se bucură de spijinul unei mari părţi din societate şi au bune relaţii cu presa şi cu membrii comunităţii ştiinţifice care nu sînt de acord cu excesele campaniei antifumat.

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.