Este duminică după-amiaza, iar în familie domneşte atmosfera aceea fără de griji, de după siestă. Mama răsfoieşte alene o revistă, tatăl stă relaxat într-un fotoliu, iar puştiul de vreo şapte ani cască şi el gura la părinţii săi. Televizorul e, desigur, pornit şi merge în legea lui. Nu pare a fi nici un pericol pentru liniştea acestei familii. În colţul ecranului nu există nici un cerculeţ care să indice vreo limită de vîrstă sau necesitatea vreunui acord parental.

În contextul acesta duios, crainicul de pe micul ecran anunţă un caz care s-a întîmplat în Bacău: un bărbat şi-a decapitat tatăl şi i-a băut sîngele. Apoi începe filmuleţul care ilustrează ştirea. Sînt prezentate detalii juicy, de exemplu cum agresorul a lovit mai întîi cu toporul, apoi „prin mai multe lovituri, a detaşat capul de corp“ (asta o spune un poliţist), cum a pornit cu capul sub braţ, pe uliţele satului (asta ne spun martorii) sau cum i-a şi băut sîngele victimei (asta susţine însuşi agresorul). Nu, nu este un film horror, ci emisiunea de ştiri de la Prima TV, de la ora 18. Un film care ar conţine o astfel de scenă nu ar putea fi difuzat înainte de miezul nopţii şi ar avea cerculeţul cu interdicţia pentru minori.

Consiliul Naţional al Audiovizualului pare foarte atent cu protejarea minorilor în privinţa programelor TV, ajunge să sufle şi-n iaurt, considerînd nocive chiar şi nişte desene animate ca „Tom şi Jerry“, pentru că personajele îşi dau unul altuia cu tigaia în cap, dar nu face nimic cu ororile reale prezentate la ştiri, în plină zi, în care un om îşi decapitează tatăl şi îi bea sîngele. Şi totul este prezentat cu lux de amănunte.

Pentru CNA, violenţa căutată cu lumînarea la emisiunile de ştiri nu pare să constituie o preocupare. Ar fi fost o problemă dacă ar fi apărut ceva cu un „conţinut sexual explicit“ sau cu „scene de nuditate“... Copilul trebuie să continue să creadă că a fost adus pe lume de barză, dar să fie conştient că lumea în care a fost paraşutat într-o bocceluţă este extrem de violentă şi să afle cum „se detaşează capul de trup prin lovituri repetate de topor“.

După amplul material cu decapitarea din Bacău, difuzat duminica trecută la ora 18,15, la emisiunea Focus de la Prima TV, au urmat, în ordine, o ştire cu o femeie omorîtă pe zebră de un motociclist, o altă ştire cu un om al străzii care s-a sinucis, o „nuntă de fiţe cu elicoptere“ la Tîrgu Jiu, cazul românului ucis în Italia de patronul său şi dizolvat în acid, un material despre violenţele din Bangkok şi un elicopter lovit de avalanşă în Rusia.


De altfel, la ştirile de la Prima TV, programate cu o oră mai devreme decît cele de la Antena 1 şi Pro TV, găsim cea mai „bună“ selecţie de orori, descrise cu minuţiozitate. În aceeaşi zi, la Ştirile Pro TV de exemplu, după un amplu grupaj legat de tragedia de la Smolensk, în care şi-a pierdut viaţa preşedintele polonez Lech Kaczynski (subiect care a fost, după cum era şi normal, la toate televiziunile), a urmat ştirea cu femeia ucisă pe zebră de motociclist, apoi crima din Bacău (dar prezentată pe scurt şi fără să se intre în detalii), nunta cu elicoptere de la Târgu Jiu (unde soacra mare a declarat „Sînt cea mai femeie frumoasă, cea mai femeie patroană!“), românul omorît de patronul italian, un scafandru care s-a înecat, petrecerile de Paştele Blajinilor din cimitirele din Galaţi, „o victimă a lumii interlope din Caracal rupe tăcerea“, dar şi, la finalul emisiunii, cîteva ştiri soft: despre defilarea junilor Braşovului, despre regulamentul pentru terasele din Centrul Istoric al Bucureştiului sau despre afacerile crescătorilor de păstrăvi. (De la Antena 1 am aflat cam aceleaşi lucruri şi, în plus, că „Adelina a renunţat cu totul la textile“ şi că „Jolie, căţeluşa Biancăi, fosta iubită a lui Bote, trăieşte o frumoasă poveste de dragoste“.)

Iată că am ajuns să aplaudăm Pro TV-ul pentru moderaţie, Pro TV fiind postul care a lansat moda florilegiului de crime de pe tot cuprinsul ţării, la celebrele Ştiri de la ora 5. După cum ştim, capra sare masa, iada sare casa.