Școli private, școli de fițe?

Publicat în Dilema Veche nr. 1037 din 22 februarie – 28 februarie 2024
image png

Cînd eram foarte tînără și făceam aproape orice ca să supraviețuiesc, am acceptat un job la o școală privată – profesoară la un curs opțional de jurnalism, un afterschool, cum se zice acum. Nu aveam nici o experiență sau pregătire pedagogică, dar mi-am zis că o să mă descurc cumva, îi voi învăța pe copii din experiența mea de jurnalist de teren, vom concepe împreună revista școlii și ne vom distra. Încă de la prima întîlnire mi-am dat seama că, de fapt, copiii nu voiau să învețe nimic, iar scopul cursului meu era doar să umple un timp mort între finalul orelor „normale” și momentul în care părinții îi luau acasă, școala nu avea ce face cu ei și îi plasa pe la diverse opționale din astea. Așa că m-am trezit într-un soi de postură de guvernantă „creativă” pentru patru fetițe și doi băieți de clasa a V-a și a VI-a. 

Școala era la mama naibii, undeva prin Pipera, care nu începuse încă să se dezvolte din punct de vedere imobiliar, însă mă prelua bus-ul școlii de la Obor, așadar aveam transportul asigurat. Bus-ul îl împărțeam de fiecare dată cu profesorii de pe la alte „opționale”, niște tineri rătăciți ca și mine prin peisajul încă de tranziție al anilor 2000 în care școlile private abia se inventaseră. Cu profesorul de karate, adică sensei – un băiat musculos și energic, cu profa de balet – o fată serafică și cu profa de pictură – o artistă în mizerie (de altfel, între timp a ajuns foarte apreciată, bravo ei!). Nu înțeleg pe ce criterii părinții alegeau pentru aceste opționale baletul sau karatele în detrimentul jurnalismului sau picturii, dar îmi imaginez că nu conta prea mult, copiii trebuiau să rămînă în școală și să învețe ceva, orice. „Elevii” mei erau copii de bani gata și mi-am dat seama din prima clipă că nu voi reuși să-i controlez decît dacă țip. Iar eu nu știam cum să țip într-un mod eficient și oricum aflasem că la școlile private nu se urlă la copii. Așa că i-am luat cu binișorul – am încercat să le „predau” noțiuni de bază despre cum se fac știrile, reportajele, interviurile, le-am dat exemple cît mai vii din presă și de pe la televizor, m-am pregătit cu materiale didactice. Nu-i interesa nimic. Fetițele, mai ales, alcătuiau o gașcă indestructibilă, un fel de „pisicile războinice” care afișau un aer de superioritate față de cei doi băieți, mai timizi, dar mai ales față de mine. În timpul cursului se urcau pe bănci, se țineau de mîini și lălăiau în cor hit-uri la modă, dansau, iar cînd încercam să-mi iau în serios rolul de profesoară, „Hai, copii, ia să vedem, cum se face o revistă?”, se întorceau pur și simplu cu spatele, ignorîndu-mă. O singură dată m-am enervat și chiar am încercat să-mi impun autoritatea, le-am dat ceva de lucru, iar una dintre fetițe, cea mai răsfățată dintre toate, s-a enervat și mai tare decît mine și mi-a spus: „Să știi că mă piș pe ora ta! Și te spun lui tata care o să te dea afară din jurnalism!”. Am aflat ulterior că tatăl ei era un mogul de presă, iar maică-sa chiar era jurnalistă. Mama unei alte fetițe din gașcă era creatoare „de modă”, avea o emisiune la TV și deținea un lanț de magazine de haine. Și tot așa. Păi, cum să mă pun eu, o jurnalistă săracă, la început de carieră, cu astfel de copii?

Pînă la urmă am capitulat și le-am lăsat să facă ce-or vrea și să se joace de-a ce vor ele, doar să treacă cît mai repede o oră și jumătate și să plecăm cu toții pe la casele noastre. La un moment dat, am reușit o reconciliere cu gașca de fetițe, atunci cînd am primit din partea conducerii școlii niște fise pentru automatul de cafea din hol la care copiii nu aveau acces. S-au rugat de mine să le iau cappuccino, le-am luat ciocolată caldă, au fost mulțumite și la cursul acela am scris împreună, la sugestia lor, o știre despre doi vecini care se ceartă și își dau unul altuia cu sapa în cap. Dincolo de partea amuzantă a poveștii, nu m-am mai simțit niciodată atît de umilită în fața unor copii. De altfel, după vreo șase luni am și renunțat la curs, apăruse pe piață un nou ziar, poate chiar al mogulului cu pricina, și m-am angajat ca reporter. 

Anii au trecut, fetițele „războinice” au crescut, probabil că acum sînt femei în toată regula, care au reușit în viață cu sprijinul familiilor lor, față de un astfel de destin am senzația că eu și alții ca mine n-am evoluat prea mult. Am ajuns, în schimb, în foarte multe școli, de data aceasta în postura de scriitoare. Atît în școli de stat, cît și în școli private, n-am făcut niciodată diferențe între ele, sînt copii buni și într-o parte, și în cealaltă, așa cum șmecheri și loaze sînt peste tot. Totuși, diferențele există, pornind uneori de la mici detalii. De pildă, am ajuns în școli private care m-au lăsat cu gura căscată, cu campusuri cum nu mai văzusem decît în filmele americane, cantine cu mîncare ca la restaurant, superterenuri de sport, dar mai ales biblioteci pentru care i-am invidiat pe copii, amintindu-mi de biblioteca din școala mea de cartier, o cămăruță înghesuită sub scară, cu cărți vechi care miroseau a rînced, cu pagini lipsă exact atunci cînd intrai în poveste. Acum ceva timp, mergeam frecvent într-o astfel de școală, căci o profesoară de română care avea suficientă libertate de a-și gîndi orele cum voia ea le preda copiilor un modul despre comunism și folosea, printre altele, una dintre cărțile mele, Povestiri de pe Calea Moșilor, ca material didactic. Așa că invita scriitoarea, iar școala își permitea, desigur, să-mi plătească și un mic onorariu, totul civilizat, ca în Occident. Copiii erau atenți și politicoși, copii bine crescuți, nu ca fetițele îmbogățiților peste noapte din anii 2000, dar prea puțin interesați de literatură și de orele de română, în general – oricum, urma să-și dea Bac-ul într-o altă limbă și să plece la facultate într-o altă țară. Pentru ei, regimul comunist din România era doar o curiozitate, printre multe altele. La un moment dat, m-am gîndit: ce naiba să le povestesc eu despre copilăria mea unor copii care probabil că n-au mers în viața lor cu autobuzul, nu știu să-și cumpere o cartelă de metrou, iar Calea Moșilor și Bucur Obor sînt spații fictive, de pe o altă planetă? Pentru mulți dintre ei, Bucureștiul înseamnă doar cartierul rezidențial unde au crescut, drumul zilnic cu mașina la școală și campusul acela uriaș ca-n filmele americane, eventual mall-ul de week-end, nu cunosc altceva, orice călătorie cu tramvaiul li se pare exotică. Copii hiperprotejați, cu un viitor bine trasat chiar înainte de a se naște.

Am ajuns, așadar, în școli private aparent impecabile, dar și în altele care mi s-au părut din start niște fabrici de bani și atît. I-am văzut și pe părinții care își luau copiii de la școală, unii dintre ei sînt „vedetele” noastre de la TV, de tip emisiunea lui Măruță, și copiii lor trebuie să învețe undeva, doar n-or să învețe la stat, nu-i așa? La o astfel de școală mi s-au propus cîteva ateliere creative pe care le-am ținut într-o sală de sport, cu 40 de copii dezlănțuiți, fără microfon, profesoarele s-au retras discret pe la cafele, și-au bifat activitatea, se vor lăuda părinților că au avut și o scriitoare luna asta în școală și, în fond, avem contract cu ea, să se descurce! Între timp am învățat să țip, așa că am urlat pînă mi-am pierdut vocea. Ca să-i acopăr. Mi se spusese de la bun început: la noi în școală nu forțăm copiii să facă nimic din ce nu vor, dacă unii nu mai au chef să participe la atelier, să-i lăsați în pace! Normal că nu-i forțează, din moment ce plătesc părinții un purcoi de bani. Și, într-adevăr, pe la mijlocul atelierului, mi-au plecat patru copii, s-au dus în spatele sălii, s-au așezat turcește pe jos și au început să joace cărți. Un altul, mai mic, avea energie și bătea mingea de unul singur. „Ce cărți citiți, copii?!” Pauză. „Comentariile de pe TikTok, doamnă!”, a zis un puști mai șmecher. M-am gîndit că or fi vreo doi-trei care chiar citesc, dar nu aveam cum să-i identific printre cei 40, așa că am inițiat cîteva joculețe care să-i implice pe toți în gălăgia aia de nedescris și mi-am dat seama, exact ca în urmă cu vreo douăzeci de ani, că e un timp irosit și pentru ei, și pentru mine, că mai bine plecăm cu toții acasă. Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Donald Trump FOTO Profimedia jpg
Trump spune că urmează o „mare discuție” cu privire la programele de vaccinare a copiilor: „Rata autismului este la un nivel mare”
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat joi, într-un interviu, va discuta cu Robert F. Kennedy Jr, candidatul său la conducerea Departamentului de Sănătate și Servicii Umane, despre încetarea programelor de vaccinare a copiilor.
electrocutat bihoreanul Foto Bihoreanul jpg
Cazul morții unui bărbat electrocutat sub firele electrice ce îi traversează curtea, pe care nu le-a atins. Zona, considerată periculoasă
Cazul morții unui bihorean electrocutat sub firele de curent care îi traversează curtea, anchetat de Parchetul Aleșd, trenează de peste un an, spre disperarea familiei care acuză autoritățile pentru cele întâmplate.
Ilan Sor bloc Victorie FOTO Facebook jpg
Cum a încercat Kremlinul să schimbe rezultatul alegerilor și referendumului pro-UE din Rep. Moldova. Rolul lui Ilan Șor
Kremlinul a creat un centru operațional de comandă pentru compromiterea referendumului republican constituțional și a alegerilor prezidențiale, iar acesta est coordonat de oligarhul fugar Ilan Șor, care a beneficiat de bani uriași, precum și de resurse umane, logistice și tehnice, potrivit șefului S
image png
Carmen Șerban sare în apărarea Adrianei Bahmuțeanu, care se luptă să-și recupereze copiii din casa lui Silviu Prigoană
Carmen Șerban, renumită cântăreață și bună prietenă cu Adriana Bahmuțeanu, intervine în lupta acesteia de a-și recupera băieții, pe Maximus și pe Eduard, din casa regretatului lor tată. Ce dezvăluiri a făcut artista?
cub horoscop 1 gif
Horoscop vineri, 13 decembrie. Gemenii se tem să facă primul pas, iar Scorpionii iau distanță față de partener
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de vineri, 13 decembrie.
andreea balan victor cornea colaj instagram jpg
Andreea Bălan, declarații neașteptate despre nunta cu Victor Cornea: „Este hotărârea lui, decizia lui și va fi cum vrea el”
Andreea Bălan traversează cea mai frumoasă perioadă a vieții ei, de mai bine de un an de zile. Recent, jucătorul de tenis a cerut-o în căsătorie în timpul zborului către Laponia. După acest eveniment important pentru ei și cei dragi, urmează întrebarea: pe când nunta?
„35 de ani și o zi” - proiect expozițional dedicat Revoluției Române, prezentat simultan în țară și peste hotare
„35 de ani și o zi” - proiect expozițional dedicat Revoluției Române, prezentat simultan în țară și peste hotare
La 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului și de la prăbușirea regimului comunist în România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Muzeul Național Cotroceni și Institutul Cultural Român (ICR) itinerează expoziția „35 de ani și o zi”.
SCHENGEN jpg
România în Schengen – O victorie pentru români! Care este următorul pas
Începând cu 1 ianuarie 2025, România va fi membră cu drepturi depline a Spațiului Schengen. Aceasta nu este doar o realizare pe care eu o consider ca fiind istorică pentru țara noastră, ci și o demonstrație a capacității Uniunii Europene de a evolua și de a-și îndeplini promisiunile.
Politie Serbia FOTO Shutterstock jpg
Autorul masacrului de anul trecut de lângă Belgrad, condamnat la 20 de ani de închisoare
Un tribunal sârb l-a condamnat, joi, la 20 de ani de închisoare pe autorul masacrului din mai anul trecut de lângă Belgrad, soldat cu nouă victime cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani