Lumea în care trăim

Publicat în Dilema Veche nr. 1038 din 29 februarie – 6 martie 2024
Cea mai bună parte din noi jpeg

Sînt abonată la mai multe newsletter-e aparținînd unor instituții de presă sau publicații de la noi și din străinătate, din care aflu recomandări culturale și ce se mai întîmplă pe plan politic sau social, în România și în lume. Le parcurg la început de week-end, trecînd relativ repede peste titlurile îngrijorătoare ale momentului pentru a ajunge la vești bune, premiere cinematografice sau apariții de carte, iar asta mă face să-mi amintesc, aproape de fiecare dată, cîteva versuri din melodia Don’t Dream It’s Over a trupei Crowded House care, în 1986, cînta așa: „In the paper today / Tales of war and of waste / But you turn right over to the TV page“. Numai că războiul este și mai greu de ignorat acum, izbucnit fără semne că ar înceta prea curînd în diferite părți ale unei lumi despre care se spunea că ar fi cea mai bună în care am trăit vreodată.

Expoziția de fotografie de război FRONT, vernisată la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, la Rezidența9 din București (strada I.L. Caragiale nr. 32), aduce împreună lucrările a doi fotografi de vîrste și naționalități diferite: Larisa Kalik (Ucraina) și Vadim Ghirda (România). Munca fotografilor – mărturie, act de rezistență și semnal de alarmă – arată realitatea într-un mod abrupt, necosmetizat, și este o oglindă foarte bine lustruită a stării lumii în care trăim, așa cum a ajuns ea. Fotografiile sînt copleșitoare și te fac să îți muți privirea de multe ori, căutînd, în mijlocul dezastrelor și al rămășițelor umane, un punct de sprijin: doi artileriști care joacă șah, o mamă care își strînge în brațe copilul într-un autobuz, după ce a fugit pe jos peste munți, un soldat care-și aprinde o țigară în tranșee, așteptînd, o conversație pe Zoom cu un prieten, cu două luni înainte ca el să nu mai fie. În conferința de presă, cei doi fotografi au vorbit despre importanța oamenilor care te ajută la fața locului, șoferi, traducători, jurnaliști locali, despre ce este și ce nu reprezintă subiect de presă, despre apropierea permanentă a morții și cum să încerci să rămîi în viață, fără să te gîndești că ceva a explodat unde ai stat cu cîteva minute în urmă, despre lucrurile de neimaginat care ajung să fie normalul de fiecare zi și cît de greu este să revii la viața obișnuită. O viață în care, așa cum spunea Vadim Ghirda, nimeni nu are, cu adevărat, siguranța că va fi un „mîine”. Asta nu ne împiedică să ne enervăm din motive care, comparate cu un război, sînt de-a dreptul puerile, dar faptul că sînt ale universului nostru personal le face, cumva, colosale. Larisa Kalik, fotografa născută în 1998 în Transnistria și preocupată să arate lumii cum este cu adevărat, ca tînăr, să nu crești într-o democrație, ci cu lipsuri și îngrădiri, trăiește acum în Ucraina și, deși materialele ei au fost publicate de Scena9, este prima dată cînd ajunge în România. Spune că nu vrea să devină fotografă de război, ci doar să-l vadă odată încheiat pe acesta, care a răpit cei mai buni ani din viața celor de vîrsta ei. Ba mai mult, pe unii i-a și trimis la luptă, cu o armă în mînă. Expoziția FRONT poate fi vizitată pînă pe 24 martie 2024.

Din Doza de optimism a newsletter-ului Recorder aflu că Finlanda a reușit să-și reducă la jumătate numărul sinuciderilor, în ultimele trei decenii, prin programe de prevenție și conștientizare în privința afecțiunilor psihice. Vremea și poziționarea geografică a țării se pare că sînt irelevante – evidențe clare arată că, contrar a ceea ce s-ar putea crede, primăvara și începutul verii, cu zile lungi și vreme însorită, fac mai rău depresivilor decît lipsa luminii. Prea mult soare e cam greu de dus, altfel spus.

Time îmi confirmă că sîntem mai obosiți ca oricînd și că trăim, după lockdown și după revenirea la un sistem de lucru hibrid, cu cîteva zile pe săptămînă la birou, ceea ce poartă numele de „marea epuizare”, ca să-l cităm pe scriitorul și profesorul Cal Newport. Pe scurt, sîntem într-un moment în care încercăm să ne restabilim un raport potrivit cu munca pentru a nu ne mai simți atît de storși de energie. Trei factori s-a dovedit că există în viețile noastre pe care i-am normalizat și care ne-au afectat starea de bine: prioritizarea muncii și a productivității înaintea nevoilor umane (hrană sănătoasă, somn suficient, socializare, mișcare); stresul legat de lucrurile din viața noastră, dar și de cele pe care nu le putem controla – violență, războaie, schimbări climatice, inflație –, ceea ce ne face să ne simțim lipsiți de speranță; insecuritatea financiară – cînd ajungi să trăiești de la o leafă la alta, fără să-ți poți permite un stil de viață pe care ți l-ai dori, devii frustrat, învins, epuizat.

© Jeff M for Short / flickr
© Jeff M for Short / flickr

Comandăm mîncare pentru că sîntem prea obosiți să gătim, nu participăm la evenimente pentru că am face cîteva ore pe drum, timp pe care nu îl avem, anulăm întîlniri pentru că ne gîndim că vom fi extenuați a doua zi și preferăm să ne păstrăm banii pentru altceva. Ne păcălim că este mai ușor să lucrăm de acasă, apoi ne dăm seama că munca nu se încheie niciodată, iar noi sîntem mereu de găsit. Parcurgem titlurile din presă în fugă, citim articole despre importanța somnului la ora 3 dimineața, facem liste cu alimente sănătoase în timp ce deschidem o pungă de chips-uri și ni se pare că ne regăsim perfect în „marea epuizare”. Și astea sînt problemele universului nostru, insignifiante pe lîngă un război, colosale pentru că sînt ale noastre.

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

Post-it-urile  în diverse culori  te ajută să prioritizezi  mai uşor sarcinile zilnice
Post-it-uri pe birou, semn de organizare sau copleșire? Ce spun specialiștii
Angajații folosesc deseori post-it-uri pentru a-și aduce aminte sarcini și dead-line-uri, lipindu-le în tot felul de locuri pe care le consideră „la vedere” și chiar și pe marginea laptopurilor sau a tastaturii.
vopsea de par profesionala xpertbeauty jpg
Cum să te vopsești după 60 de ani. Culoarea care te întinerește și îți scoate trăsăturile în evidență
Mai devreme sau mai târziu, cu toții ne vom confrunta cu apariția părului alb. Iar atunci când observăm primele fire albe, cei mai mulți dintre noi vom începe să ne gândim la o vopsea care să ne scape rapid de această problemă.
leo saca fotbalist fc barcelona foto facebook jpg
Un tânăr fotbalist moldovean de excepție ce ar fi putut juca pentru România face senzație la FC Barcelona
Leo Saca, un fotbalist din Republica Moldova ce a jucat și la naționala de juniori a României, reușește performanțe de excepție la echipa U19 a celebrei FC Barcelona cu care a câștigat în ultimele săptămâni trei trofee majore.
narcise shutterstock 1667306605 jpg
Rezervațiile de narcise din România, comorile parfumate ale naturii. Care sunt zonele unde natura face casă bună cu tradițiile
Când primăvara își deschide larg porțile, natura își etalează cu generozitate splendoarea. În luna mai, poienile înverzite devin teatre ale unui spectacol rar și delicat: înflorirea narciselor sălbatice.
vacanta in malta jpeg
Statul vechi de un mileniu care nu are propriul teritoriu! Capitala este formată din numai două clădiri
Atunci când ne gândim la elementele de bază ale unui stat independent, cei mai mulți dintre noi vom vorbi despre câteva elemente de bază. Mai precis, este vorba despre existența unui teritoriu, a unei capitale, a unui guvern, cât și, nu în ultimul rând, despre recunoaștere internațională.
shutterstock 2551408561 jpg
Tinerii și social media. Cum pierdem electoratul încă din școala primară
De la social media la urnă, drumul e tot mai scurt și mai periculos – fără educație media, prima alegere devine o reacție emoțională, nu un act conștient.
Saviana Stanescu foto Teatrul Al Davila jpg
Saviana Stănescu, dramaturg: „Niciodată creativitatea umană nu poate fi depășită de un sistem de inteligență artificială“
Stabilită în Statele Unite din 2001 și unul dintre cei mai apreciați dramaturgi români, Saviana Stănescu, a vorbit, într-un interviu pentru ”Weekend Adevărul”, despre cât de mult va influența inteligența artificială viitorul dramaturgiei și al artei.
dacia 1100
11 mai: Ziua când a ieșit din fabrică primul autoturism românesc sub licența Renault
Pe 11 mai 1968 a ieșit pe poarta fabricii din Pitești primul autoturism Dacia 1100. Tot pe 11 mai s-a născut pictorul Salvador Dali și a murit actrița Margareta Pogonat.
urzicuta rosie JPG
Planta de la marginea drumului bună pentru inimă și circulație. Elimină excesul de apă din organism, însă mulți o consideră o banală buruiană
În natură vom găsi nenumărate plante foarte benefice pentru sănătatea noastră. Și dacă le vom consuma alături de tratamentele prescrise de către medici, organismul nostru ar trebui să devină mai rezistent ca oricând!