Lumea în care trăim

Publicat în Dilema Veche nr. 1038 din 29 februarie – 6 martie 2024
Cea mai bună parte din noi jpeg

Sînt abonată la mai multe newsletter-e aparținînd unor instituții de presă sau publicații de la noi și din străinătate, din care aflu recomandări culturale și ce se mai întîmplă pe plan politic sau social, în România și în lume. Le parcurg la început de week-end, trecînd relativ repede peste titlurile îngrijorătoare ale momentului pentru a ajunge la vești bune, premiere cinematografice sau apariții de carte, iar asta mă face să-mi amintesc, aproape de fiecare dată, cîteva versuri din melodia Don’t Dream It’s Over a trupei Crowded House care, în 1986, cînta așa: „In the paper today / Tales of war and of waste / But you turn right over to the TV page“. Numai că războiul este și mai greu de ignorat acum, izbucnit fără semne că ar înceta prea curînd în diferite părți ale unei lumi despre care se spunea că ar fi cea mai bună în care am trăit vreodată.

Expoziția de fotografie de război FRONT, vernisată la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, la Rezidența9 din București (strada I.L. Caragiale nr. 32), aduce împreună lucrările a doi fotografi de vîrste și naționalități diferite: Larisa Kalik (Ucraina) și Vadim Ghirda (România). Munca fotografilor – mărturie, act de rezistență și semnal de alarmă – arată realitatea într-un mod abrupt, necosmetizat, și este o oglindă foarte bine lustruită a stării lumii în care trăim, așa cum a ajuns ea. Fotografiile sînt copleșitoare și te fac să îți muți privirea de multe ori, căutînd, în mijlocul dezastrelor și al rămășițelor umane, un punct de sprijin: doi artileriști care joacă șah, o mamă care își strînge în brațe copilul într-un autobuz, după ce a fugit pe jos peste munți, un soldat care-și aprinde o țigară în tranșee, așteptînd, o conversație pe Zoom cu un prieten, cu două luni înainte ca el să nu mai fie. În conferința de presă, cei doi fotografi au vorbit despre importanța oamenilor care te ajută la fața locului, șoferi, traducători, jurnaliști locali, despre ce este și ce nu reprezintă subiect de presă, despre apropierea permanentă a morții și cum să încerci să rămîi în viață, fără să te gîndești că ceva a explodat unde ai stat cu cîteva minute în urmă, despre lucrurile de neimaginat care ajung să fie normalul de fiecare zi și cît de greu este să revii la viața obișnuită. O viață în care, așa cum spunea Vadim Ghirda, nimeni nu are, cu adevărat, siguranța că va fi un „mîine”. Asta nu ne împiedică să ne enervăm din motive care, comparate cu un război, sînt de-a dreptul puerile, dar faptul că sînt ale universului nostru personal le face, cumva, colosale. Larisa Kalik, fotografa născută în 1998 în Transnistria și preocupată să arate lumii cum este cu adevărat, ca tînăr, să nu crești într-o democrație, ci cu lipsuri și îngrădiri, trăiește acum în Ucraina și, deși materialele ei au fost publicate de Scena9, este prima dată cînd ajunge în România. Spune că nu vrea să devină fotografă de război, ci doar să-l vadă odată încheiat pe acesta, care a răpit cei mai buni ani din viața celor de vîrsta ei. Ba mai mult, pe unii i-a și trimis la luptă, cu o armă în mînă. Expoziția FRONT poate fi vizitată pînă pe 24 martie 2024.

Din Doza de optimism a newsletter-ului Recorder aflu că Finlanda a reușit să-și reducă la jumătate numărul sinuciderilor, în ultimele trei decenii, prin programe de prevenție și conștientizare în privința afecțiunilor psihice. Vremea și poziționarea geografică a țării se pare că sînt irelevante – evidențe clare arată că, contrar a ceea ce s-ar putea crede, primăvara și începutul verii, cu zile lungi și vreme însorită, fac mai rău depresivilor decît lipsa luminii. Prea mult soare e cam greu de dus, altfel spus.

Time îmi confirmă că sîntem mai obosiți ca oricînd și că trăim, după lockdown și după revenirea la un sistem de lucru hibrid, cu cîteva zile pe săptămînă la birou, ceea ce poartă numele de „marea epuizare”, ca să-l cităm pe scriitorul și profesorul Cal Newport. Pe scurt, sîntem într-un moment în care încercăm să ne restabilim un raport potrivit cu munca pentru a nu ne mai simți atît de storși de energie. Trei factori s-a dovedit că există în viețile noastre pe care i-am normalizat și care ne-au afectat starea de bine: prioritizarea muncii și a productivității înaintea nevoilor umane (hrană sănătoasă, somn suficient, socializare, mișcare); stresul legat de lucrurile din viața noastră, dar și de cele pe care nu le putem controla – violență, războaie, schimbări climatice, inflație –, ceea ce ne face să ne simțim lipsiți de speranță; insecuritatea financiară – cînd ajungi să trăiești de la o leafă la alta, fără să-ți poți permite un stil de viață pe care ți l-ai dori, devii frustrat, învins, epuizat.

© Jeff M for Short / flickr
© Jeff M for Short / flickr

Comandăm mîncare pentru că sîntem prea obosiți să gătim, nu participăm la evenimente pentru că am face cîteva ore pe drum, timp pe care nu îl avem, anulăm întîlniri pentru că ne gîndim că vom fi extenuați a doua zi și preferăm să ne păstrăm banii pentru altceva. Ne păcălim că este mai ușor să lucrăm de acasă, apoi ne dăm seama că munca nu se încheie niciodată, iar noi sîntem mereu de găsit. Parcurgem titlurile din presă în fugă, citim articole despre importanța somnului la ora 3 dimineața, facem liste cu alimente sănătoase în timp ce deschidem o pungă de chips-uri și ni se pare că ne regăsim perfect în „marea epuizare”. Și astea sînt problemele universului nostru, insignifiante pe lîngă un război, colosale pentru că sînt ale noastre.

Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.

Parteneri

la botezul animalelor vin crescatori din olt, dar si din alte judete   foto ionelia nuca jpeg
Botezul animalelor. Cum s-a transformat sursa de trai a țăranului român în pasiune costisitoare REPORTAJ
Sute de crescători de animale, în special cai, își etalează exemplarele la început de an în localitățile în care, de Bobotează, se organizează Botezul cailor. Din sursă de trai, creșterea animalelor a devenit un hobby care costă, admit proprietarii, de aici și numărul de animale în scădere.
Student în camera de cămin, învățând la laptop   AI image jpg
Viața la cămin, între improvizații și pericole. Cu ce greutăți se confruntă studenții români
Între bugete limitate, cămine neadaptate nevoilor lor și alegeri alimentare nesănătoase, studenții români se confruntă cu provocări majore în încercarea de a-și gestiona eficient stilul de viață și performanța academică.
IMG 20241027 170832 jpg
Artizanul care continuă și azi un meșteșug aducător de valută în comunism. „Șase ani am mers în Italia să-i învăț să împletească”
Marian Săvulescu este meșterul care s-a întors, după ce cinematografele s-au închis unul câte unul, la un meșteșug mult apreciat peste hotare în anii comunismului. A învățat să împletească răchita de la o vecină de la țară și a continuat să se perfecționeze.
Manifestatie pro Calin Georgescu  Foto Inquam Photos George Calin (8) jpg
Expert din Elveția, despre amenințarea dreptei radicale în România: „există riscul să impună un regim represiv politic și cultural”
Marius Ghincea, expert în securitate și cercetător la Universitatea ETH Zurich din Elveția, susține că principalele riscuri la adresa securității României în următoarea perioadă sunt: politica belicoasă a Rusiei, normalizarea dreptei radicale și cartelizarea partidelor politice.
zelenski tricou jpg
Strategia genială prin care Ucraina poate da lovitura în războiul cu Rusia. Cheia victoriei, explicată de un reputat general român
Războiul din Ucraina evoluează într-o direcție nedorită, avertizează președintele Zelenski, și tot mai mulți analiști militari îi dau dreptate. Există totuși o rază de speranță. Generalul Virgil Bălăceanu explică cum pot ucrainenii să câștige și dacă nu-i alungă pe ruși din țară.
Studenți așteptând la coadă la cantină shutterstock jpg
Ghidul alimentației pentru studenți: cât costă o masă caldă la cantinele din România
Cantinele universitare rămân printre puținele refugii pentru studenții români care își doresc o masă caldă la prețuri accesibile, însă, uneori, programul încărcat, distanțele mari și bugetele limitate transformă această opțiune într-o adevărată provocare.
demonstratie jandarmi jpg
Grădinița din România cu principii nemțești. Își propune să formeze cetățenii model de mâine
O grădiniță din județul Botoșani este de peste 25 de ani un adevărat etalon al unui sistem pedagogic german, numit Planul Jena. Copiii sunt învățați să devină independenți, să-și folosească creativ și util calitățile, să se implice în comunitate și să devină membri utili societății.
James Bedford, primul on criogenat, foto Facebook jpg
12 ianuarie: 58 de ani de la criogenarea primului om, James Bedford, un profesor american de psihologie
Pe 12 ianuarie 1967, prima societate de cercetare în domeniul criogeniei experimenta tehnica sa revoluţionară pe o fiinţă umană, un profesor de psihologie care s-a oferit voluntar. Anul acesta, tot pe 12 ianuarie, se împlineşte un an de la moartea Lisei Marie Presley singurul copil al Regelui Elvis.
Sunghir tumba paleolítica jpg
Adoratorii de femei voluptoase care vânau uriași ai Epocii de Gheață. Ce moștenire genetică ne-au lăsat după 32.000 de ani
Primii oameni moderni care au trăit în Europa erau extrem de înalți și au lăsat în urmă, pe lângă moștenirea genetică, numeroase statuete enigmatice cu femeie voluptoase și arme cu ajutorul cărora vânau uriași ai Epocii de Gheață.