Lumea în care trăim

Publicat în Dilema Veche nr. 1038 din 29 februarie – 6 martie 2024
Cea mai bună parte din noi jpeg

Sînt abonată la mai multe newsletter-e aparținînd unor instituții de presă sau publicații de la noi și din străinătate, din care aflu recomandări culturale și ce se mai întîmplă pe plan politic sau social, în România și în lume. Le parcurg la început de week-end, trecînd relativ repede peste titlurile îngrijorătoare ale momentului pentru a ajunge la vești bune, premiere cinematografice sau apariții de carte, iar asta mă face să-mi amintesc, aproape de fiecare dată, cîteva versuri din melodia Don’t Dream It’s Over a trupei Crowded House care, în 1986, cînta așa: „In the paper today / Tales of war and of waste / But you turn right over to the TV page“. Numai că războiul este și mai greu de ignorat acum, izbucnit fără semne că ar înceta prea curînd în diferite părți ale unei lumi despre care se spunea că ar fi cea mai bună în care am trăit vreodată.

Expoziția de fotografie de război FRONT, vernisată la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, la Rezidența9 din București (strada I.L. Caragiale nr. 32), aduce împreună lucrările a doi fotografi de vîrste și naționalități diferite: Larisa Kalik (Ucraina) și Vadim Ghirda (România). Munca fotografilor – mărturie, act de rezistență și semnal de alarmă – arată realitatea într-un mod abrupt, necosmetizat, și este o oglindă foarte bine lustruită a stării lumii în care trăim, așa cum a ajuns ea. Fotografiile sînt copleșitoare și te fac să îți muți privirea de multe ori, căutînd, în mijlocul dezastrelor și al rămășițelor umane, un punct de sprijin: doi artileriști care joacă șah, o mamă care își strînge în brațe copilul într-un autobuz, după ce a fugit pe jos peste munți, un soldat care-și aprinde o țigară în tranșee, așteptînd, o conversație pe Zoom cu un prieten, cu două luni înainte ca el să nu mai fie. În conferința de presă, cei doi fotografi au vorbit despre importanța oamenilor care te ajută la fața locului, șoferi, traducători, jurnaliști locali, despre ce este și ce nu reprezintă subiect de presă, despre apropierea permanentă a morții și cum să încerci să rămîi în viață, fără să te gîndești că ceva a explodat unde ai stat cu cîteva minute în urmă, despre lucrurile de neimaginat care ajung să fie normalul de fiecare zi și cît de greu este să revii la viața obișnuită. O viață în care, așa cum spunea Vadim Ghirda, nimeni nu are, cu adevărat, siguranța că va fi un „mîine”. Asta nu ne împiedică să ne enervăm din motive care, comparate cu un război, sînt de-a dreptul puerile, dar faptul că sînt ale universului nostru personal le face, cumva, colosale. Larisa Kalik, fotografa născută în 1998 în Transnistria și preocupată să arate lumii cum este cu adevărat, ca tînăr, să nu crești într-o democrație, ci cu lipsuri și îngrădiri, trăiește acum în Ucraina și, deși materialele ei au fost publicate de Scena9, este prima dată cînd ajunge în România. Spune că nu vrea să devină fotografă de război, ci doar să-l vadă odată încheiat pe acesta, care a răpit cei mai buni ani din viața celor de vîrsta ei. Ba mai mult, pe unii i-a și trimis la luptă, cu o armă în mînă. Expoziția FRONT poate fi vizitată pînă pe 24 martie 2024.

Din Doza de optimism a newsletter-ului Recorder aflu că Finlanda a reușit să-și reducă la jumătate numărul sinuciderilor, în ultimele trei decenii, prin programe de prevenție și conștientizare în privința afecțiunilor psihice. Vremea și poziționarea geografică a țării se pare că sînt irelevante – evidențe clare arată că, contrar a ceea ce s-ar putea crede, primăvara și începutul verii, cu zile lungi și vreme însorită, fac mai rău depresivilor decît lipsa luminii. Prea mult soare e cam greu de dus, altfel spus.

Time îmi confirmă că sîntem mai obosiți ca oricînd și că trăim, după lockdown și după revenirea la un sistem de lucru hibrid, cu cîteva zile pe săptămînă la birou, ceea ce poartă numele de „marea epuizare”, ca să-l cităm pe scriitorul și profesorul Cal Newport. Pe scurt, sîntem într-un moment în care încercăm să ne restabilim un raport potrivit cu munca pentru a nu ne mai simți atît de storși de energie. Trei factori s-a dovedit că există în viețile noastre pe care i-am normalizat și care ne-au afectat starea de bine: prioritizarea muncii și a productivității înaintea nevoilor umane (hrană sănătoasă, somn suficient, socializare, mișcare); stresul legat de lucrurile din viața noastră, dar și de cele pe care nu le putem controla – violență, războaie, schimbări climatice, inflație –, ceea ce ne face să ne simțim lipsiți de speranță; insecuritatea financiară – cînd ajungi să trăiești de la o leafă la alta, fără să-ți poți permite un stil de viață pe care ți l-ai dori, devii frustrat, învins, epuizat.

© Jeff M for Short / flickr
© Jeff M for Short / flickr

Comandăm mîncare pentru că sîntem prea obosiți să gătim, nu participăm la evenimente pentru că am face cîteva ore pe drum, timp pe care nu îl avem, anulăm întîlniri pentru că ne gîndim că vom fi extenuați a doua zi și preferăm să ne păstrăm banii pentru altceva. Ne păcălim că este mai ușor să lucrăm de acasă, apoi ne dăm seama că munca nu se încheie niciodată, iar noi sîntem mereu de găsit. Parcurgem titlurile din presă în fugă, citim articole despre importanța somnului la ora 3 dimineața, facem liste cu alimente sănătoase în timp ce deschidem o pungă de chips-uri și ni se pare că ne regăsim perfect în „marea epuizare”. Și astea sînt problemele universului nostru, insignifiante pe lîngă un război, colosale pentru că sînt ale noastre.

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Parteneri

energizante istock suc jpg
Un microscop performant a arătat ce se află cu adevărat în interiorul Red Bull: „Asta nu îmi dă aripi?” VIDEO
Un cont TikTok condus de @micromagic6 examinează alimente la microscop, cum ar fi carnea crudă, fructele și băuturile populare.
piscina strand depositphotos1 jpg
Pericolul ascuns pe timp de vară! Ce boli riscăm să luăm la piscină ori la ștrand
Deja ne aflăm spre finalul lunii iulie, iar cei mai mulți dintre noi probabil că deja am mers piscină, ori la ștrand, măcar odată în această vară. Cu toate acestea, chiar dacă suntem în plin sezon estival, nu trebuie să neglijăm riscurile de sănătate la care ne supunem!
image png
Savanții de la Copernicus sunt îngrijorați după înregistrarea celei mai calde zile de pe Pământ. „Ne aflăm pe un teritoriu neexplorat”
Duminică, 21iulie, Planeta Pământ a cunoscut cea mai caldă zi măsurată vreodată de oameni.
televizor telecomanda poza poza d8abfe9070 jpg
Un nou post de televiziune se lansează în România. A primit deja licența de la CNA
Un nou post de televiziune se lansează în România. A primit deja licența de la CNA.
elev examen jpg
Controversă de proporții la o școală din Maramureș! Elevii ar fi copiat la Evaluarea Națională direct de pe palmele profesorilor
Evaluarea Națională a venit la pachet cu o controversă de proporții, la o școală din Maramureș. Se pare că unii elevi ar fi copiat răspunsurile la proba de Matematică chiar de pe palmele profesorilor și membrilor comisiei.
perchezitii penitenciare droguri jpg
„Scrisori cu droguri”, noua metodă a traficanților din pușcării. Mai multe penitenciare din țară au fost percheziționate VIDEO
Pușcăriile din București, Argeș și Gorj au fost percheziționate de echipe mixte de jandarmi, polițiști și angajați de la penitenciare.
Suspectul în legătură cu explozia unei mașini capcană la Moscova, arestat în Turcia  Foto Captură video X Ali Yerlikaya jpg
Un suspect în legătură cu explozia unei mașini-capcană la Moscova, arestat în Turcia VIDEO
Turcia a anunțat miercuri, 24 iulie, arestarea unui suspect în cazul exploziei unei mașini-capcană la Moscova, incident soldat cu rănirea a două persoane și văzut „în mod special important” de autorităţile ruse, care nu au făcut publice numele răniților, relatează AFP, conform Agerpres.
cub adrian minune png
Ce înălțime are, de fapt, Adrian Minune. Cu cine seamănă artistul: „Sunt la fel de înalți. S-ar putea să fie din neam”
Adrian Minune este unul dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți cântăreți de manele din România. De-a lungul timpului, artistul a fost luat în repetate rânduri peste picior pentru faptul că nu este înalt, dar acest aspect nu l-a deranjat niciodată, mărturisind în trecut că nu este deloc complexat de f
Barbat arestat - catuse FOTO Shutterstock
Un bărbat a fost arestat pentru că şi-ar fi violat fiica minoră. El a mai făcut acelaşi lucru acum patru ani
Bărbatul arestat preventiv, miercuri, pentru 30 de zile, fiind acuzat că şi-ar fi violat fiica de 14 ani, la începutul lunii iulie, a mai făcut un gest similar în urmă cu 4 ani, minora fiind forţată şi atunci să întreţină relaţii sexuale cu suspectul.
image
Cine este cu adevărat noua iubită a lui Alex Bodi. Caterina l-a cucerit până și pe Abdul al faimoasei Andreea Bostănică
Caterina Ciorbă este noua iubită a lui Alex Bodi, însă nu e chiar străină de lumea showbiz-ului românesc, chiar dacă e o prezență discretă și nu a apărut până acum în peisajul monden. MIlionarul din Mediaș s-a despărțit de Ema Uta și și-a oficializat relația cu frumoasa moldoveancă de peste Prut, cu care are o relație de câteva săptămâni. Actualitate.net are informații de ultimă oră despre șatena cu care Alex Bodi a început o nouă relație de iubire.
image
Este oficial, o să avem Jocurile Olimpice de E-sports în 2025!
Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a decis să creeze Jocurile Olimpice de Esports, cu prima ediție programată în 2025 în Arabia Saudită. Decizia a fost aprobată în unanimitate în cadrul celei de-a 142-a sesiuni a CIO din Paris.
image
Elveția schimbă regulile: Software-ul guvernamental va fi public și open source
Elveția a făcut un pas semnificativ prin adoptarea „Legii federale privind utilizarea mijloacelor electronice pentru îndeplinirea sarcinilor guvernamentale” (EMBAG). Această lege impune ca tot software-ul dezvoltat sau utilizat de sectorul public să fie open source, cu excepția cazurilor restricționate de drepturi terțe sau preocupări de securitate.