Pe ce te bazezi?

Publicat în Dilema Veche nr. 1037 din 22 februarie – 28 februarie 2024
Cea mai bună parte din noi jpeg

Am avut ocazia să discut recent, într-un episod din podcast-ul pe care poeta Ramona Boldizsar îl realizează cu autorii români contemporani, despre existența intuiției în scris. Am încercat să-mi clarific dacă nu cumva ea funcționează cînd este nevoie să te pui în pielea cititorului și să-ți dai seama dacă este necesar un detaliu suplimentar sau cum ar trebui gradată acțiunea ori dacă intuiția apare după multă perseverență în a scrie, după ce ai tăiat, abandonat și reformulat de nenumărate ori. Poate că ești mai intuitiv după ce ai deja o listă lungă cu ce nu merge, înșiruire la care ajungi după multă muncă. Concluzia a fost că ceea ce scriem este o combinație între intuiție și experiență, dar, pentru că sînt mai sceptică din fire, mă întreb în continuare dacă intuiția există cu adevărat și în ce măsură ne poate ajuta în deciziile noastre.

Intuiție, instinct, presimțire, al șaselea simț. O voce care îți spune ce să alegi, de ce să te ferești, cum să acționezi, cînd să spui „nu”, fără a găsi rapid o explicație rațională. Un mod de a cunoaște lumea altfel decît prin legile științei sau observația directă. Cercetări recente de la o universitate din Barcelona au arătat că, pînă la vîrsta de un an, bebelușii au deja o noțiune intuitivă a probabilității, care se aplică la evenimente pe care nu le-au experimentat niciodată direct și pe care o folosesc pentru a prevedea ce o să se întîmple, citesc într-un articol din Psychology Today. Un alt experiment menționat, realizat de Institutul HeartMath din SUA, demonstrează că, într-un anumit context, inima percepe informațiile înaintea creierului și le transmite acestuia, așa încît să ne putem raporta logic la ceea ce intuim. Nu este de neglijat nici impactul pe care neurotransmițătorii și hormonii, cum sînt dopamina și serotonina, îl au asupra proceselor cognitive și emoțiilor – ei pot influența și răspunsurile noastre intuitive. 

Intuiția este un proces automat, subconștient, rapid, la care creierul recurge pentru a salva timp și energie, dar departe de a fi infailibil. Se pare însă că ea poate fi antrenată, ca un mușchi, că ne putem dezvolta abilitățile intuitive pe măsură ce acumulăm experiență și informații, pe care le stocăm și la care învățăm să apelăm rapid. Prin urmare, intuiția nu este irațională sau opusul logicii și gîndirii analitice, mai spun cercetătorii. De cele mai multe ori, deciziile noastre sînt o combinație a ambelor strategii.

© Martin Fisch / flickr
© Martin Fisch / flickr

Sînt multe domenii de activitate în care se face apel și la intuiție – în afaceri, uneori în medicină, ba chiar și în lumea artelor. Positive Psychology menționează, într-un articol despre importanța intuiției, citînd din Blink: The Power of Thinking Without Thinking, cartea lui Malcolm Gladwell, cazul unei statui grecești din secolul al VI-lea î.Hr., evaluată la 10 milioane de dolari, cu toată documentația care să-i ateste autenticitatea, și cumpărată la acest preț exorbitant în 1986, de către muzeul Getty din California, nu înainte de a-i face verificările necesare. Doi experți veniți să admire sculptura aveau însă să simtă intuitiv că ceva nu era în regulă, iar cercetări ulterioare, mai aprofundate decît cele ale muzeului, aveau să dovedească că exponatul era un fals, cu o vechime de doar cîțiva ani. Partea amuzantă este că Gladwell, care și-a dedicat întreaga carte Blink ideii că deciziile făcute rapid pot fi, la o adică, la fel de bune precum cele gîndite îndelung, a venit după cîțiva ani cu Talking to Strangers, în care previne în privința riscurilor judecăților prea rapide și susține că, în interacțiunea cu necunoscuții, trebuie să încetăm să facem presupuneri care pot duce la neînțelegeri. (Ambele cărți au apărut în limba română la Editura Publica.)

Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață – sînt foarte puține situațiile cu totul noi în care să fim puși. Mai apar din cînd în cînd, totuși, momente în care, pur și simplu, nu știm ce să facem, cum să reacționăm. Atunci, îmi imaginez eu, creierul nostru caută febril prin tot ceea ce cunoaștem, prin experiențele posibil asemănătoare și, negăsind nimic comparabil, apelează la o scurtătură. Iar noi facem „cum ne dictează intuiția”. Se pare că, după cum arată un alt studiu specificat în Psychology Today, în momentele de stres major, în care cortizolul este secretat masiv, tindem să apelăm la intuiție mai mult decît în momentele de tristețe, de exemplu. Acestea din urmă ne fac mai analitici, mai orientați spre rezolvarea concentrată a problemelor. Încep să dezvolt însă ceea ce aș putea numi intuiție în privința oamenilor noi – altfel nu îmi explic cum aleg să îi cunosc mai bine sau să mă apropii tocmai de cei care se dovedește că au avut povești de viață similare cu a mea. Dar poate că nu toate lucrurile trebuie să aibă o explicație.

* * *

Intuition: What It Is and How It Works (Psychology Today, 2023)

What Is Intuition and Why Is It Important? (Positive Psychology, 2020)

8 Truths About Intuition (Psychology Today, 2019)

IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...

Adevarul.ro

image
O mamă obsedată de eclipsă și-a ucis partenerul și și-a aruncat copiii din mașină pe o autostradă din Los Angeles
O mamă și-a înjunghiat mortal partenerul, luni, în apartamentul lor din Los Angeles, apoi și-a aruncat cele două fetițe dintr-un SUV în mișcare, pe autostradă. Cu câteva zile înainte, într-o postare online, femeia, care este astrolog, numise eclipsa de soare „simbolul războiului spiritual”.
image
Moartea stranie a unei tinere de 22 de ani: a pornit în căutare de stafii și a fost găsită într-o biserică abandonată
O căutare de stafii s-a terminat tragic pentru o tânără de doar 22 de ani din Franța, care a fost găsită moartă weekendul trecut într-o biserică părăsită din Valle d' Aosta, situată în nordul Italiei.
image
Surori siameze, dezvăluiri despre viața amoroasă. Ce se întâmplă dacă una dintre ele moare VIDEO
Deși la naștere cadrele medicale au spus că vor trăi doar câteva zile, două surori siameze, Carmen și Lupita Andrade, au sfidat șansele de supraviețuire și se bucură de tot ce le oferă viața la cei 23 de ani ai lor, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.