Pe ce te bazezi?

Publicat în Dilema Veche nr. 1037 din 22 februarie – 28 februarie 2024
Cea mai bună parte din noi jpeg

Am avut ocazia să discut recent, într-un episod din podcast-ul pe care poeta Ramona Boldizsar îl realizează cu autorii români contemporani, despre existența intuiției în scris. Am încercat să-mi clarific dacă nu cumva ea funcționează cînd este nevoie să te pui în pielea cititorului și să-ți dai seama dacă este necesar un detaliu suplimentar sau cum ar trebui gradată acțiunea ori dacă intuiția apare după multă perseverență în a scrie, după ce ai tăiat, abandonat și reformulat de nenumărate ori. Poate că ești mai intuitiv după ce ai deja o listă lungă cu ce nu merge, înșiruire la care ajungi după multă muncă. Concluzia a fost că ceea ce scriem este o combinație între intuiție și experiență, dar, pentru că sînt mai sceptică din fire, mă întreb în continuare dacă intuiția există cu adevărat și în ce măsură ne poate ajuta în deciziile noastre.

Intuiție, instinct, presimțire, al șaselea simț. O voce care îți spune ce să alegi, de ce să te ferești, cum să acționezi, cînd să spui „nu”, fără a găsi rapid o explicație rațională. Un mod de a cunoaște lumea altfel decît prin legile științei sau observația directă. Cercetări recente de la o universitate din Barcelona au arătat că, pînă la vîrsta de un an, bebelușii au deja o noțiune intuitivă a probabilității, care se aplică la evenimente pe care nu le-au experimentat niciodată direct și pe care o folosesc pentru a prevedea ce o să se întîmple, citesc într-un articol din Psychology Today. Un alt experiment menționat, realizat de Institutul HeartMath din SUA, demonstrează că, într-un anumit context, inima percepe informațiile înaintea creierului și le transmite acestuia, așa încît să ne putem raporta logic la ceea ce intuim. Nu este de neglijat nici impactul pe care neurotransmițătorii și hormonii, cum sînt dopamina și serotonina, îl au asupra proceselor cognitive și emoțiilor – ei pot influența și răspunsurile noastre intuitive. 

Intuiția este un proces automat, subconștient, rapid, la care creierul recurge pentru a salva timp și energie, dar departe de a fi infailibil. Se pare însă că ea poate fi antrenată, ca un mușchi, că ne putem dezvolta abilitățile intuitive pe măsură ce acumulăm experiență și informații, pe care le stocăm și la care învățăm să apelăm rapid. Prin urmare, intuiția nu este irațională sau opusul logicii și gîndirii analitice, mai spun cercetătorii. De cele mai multe ori, deciziile noastre sînt o combinație a ambelor strategii.

© Martin Fisch / flickr
© Martin Fisch / flickr

Sînt multe domenii de activitate în care se face apel și la intuiție – în afaceri, uneori în medicină, ba chiar și în lumea artelor. Positive Psychology menționează, într-un articol despre importanța intuiției, citînd din Blink: The Power of Thinking Without Thinking, cartea lui Malcolm Gladwell, cazul unei statui grecești din secolul al VI-lea î.Hr., evaluată la 10 milioane de dolari, cu toată documentația care să-i ateste autenticitatea, și cumpărată la acest preț exorbitant în 1986, de către muzeul Getty din California, nu înainte de a-i face verificările necesare. Doi experți veniți să admire sculptura aveau însă să simtă intuitiv că ceva nu era în regulă, iar cercetări ulterioare, mai aprofundate decît cele ale muzeului, aveau să dovedească că exponatul era un fals, cu o vechime de doar cîțiva ani. Partea amuzantă este că Gladwell, care și-a dedicat întreaga carte Blink ideii că deciziile făcute rapid pot fi, la o adică, la fel de bune precum cele gîndite îndelung, a venit după cîțiva ani cu Talking to Strangers, în care previne în privința riscurilor judecăților prea rapide și susține că, în interacțiunea cu necunoscuții, trebuie să încetăm să facem presupuneri care pot duce la neînțelegeri. (Ambele cărți au apărut în limba română la Editura Publica.)

Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață – sînt foarte puține situațiile cu totul noi în care să fim puși. Mai apar din cînd în cînd, totuși, momente în care, pur și simplu, nu știm ce să facem, cum să reacționăm. Atunci, îmi imaginez eu, creierul nostru caută febril prin tot ceea ce cunoaștem, prin experiențele posibil asemănătoare și, negăsind nimic comparabil, apelează la o scurtătură. Iar noi facem „cum ne dictează intuiția”. Se pare că, după cum arată un alt studiu specificat în Psychology Today, în momentele de stres major, în care cortizolul este secretat masiv, tindem să apelăm la intuiție mai mult decît în momentele de tristețe, de exemplu. Acestea din urmă ne fac mai analitici, mai orientați spre rezolvarea concentrată a problemelor. Încep să dezvolt însă ceea ce aș putea numi intuiție în privința oamenilor noi – altfel nu îmi explic cum aleg să îi cunosc mai bine sau să mă apropii tocmai de cei care se dovedește că au avut povești de viață similare cu a mea. Dar poate că nu toate lucrurile trebuie să aibă o explicație.

* * *

Intuition: What It Is and How It Works (Psychology Today, 2023)

What Is Intuition and Why Is It Important? (Positive Psychology, 2020)

8 Truths About Intuition (Psychology Today, 2019)

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

tocanita porc istock jpg
Rețeta tradițională pe care o știu toate gospodinele din Ardeal. Cum prepari cea mai bună tocăniță
Este o rețetă simplă, gustoasă, de care nu ne vom mai sătura! Tocănița ardelenească de porc este alegerea ideală pentru o masă alături de cei dragi, alături de un preparat delicios!
485963780 1206881650794074 1155384734060200551 n jpg
Desertul viral care a înnebunit lumea arabă. Jamila Cuisine: „Se numește crunchchoco și este incredibil de gustos”
Cel mai popular vlogger culinar din România, Jamila Cuisine, prezintă rețeta unui desert viral numit „Crunchchoco”, despre care spune că „a înnebunit lumea arabă”.
shutterstock 2598409661 jpg
„Așa e la femei”: rușine, ignoranță și discriminare în sistemul medical românesc
De la avortul legal, dar inaccesibil în spitalele publice, până la lipsa cronică a educației sexuale și la diagnosticele întârziate pentru boli specifice femeilor, sănătatea feminină rămâne un subiect incomod, ignorat sau tratat cu superioritate.
DONALD trump profimedia jpg
Trump amenință să atace Iranul. „Dacă nu ajung la un acord, vor urma bombardamente”
Președintele SUA, Donald Trump, a amenințat duminică Iranul cu bombardamente și tarife secundare dacă Teheranul nu ajunge la un acord cu Washingtonul în privința programului său nuclear.
supa de oase ideala pentru colita ulcerativa logo jpg
Supa anti îmbătrânire. Ajută pielea să fie mai frumoasă. Așa vei avea un ten impecabil: „Efectele se văd”
În căutarea tinereții fără bătrânețe, uneori soluțiile cele mai simple se află chiar în bucătăria noastră. Și se pare că multe vedete au descoperit elixirul tinereții. Care este acesta? Ei bine... supa de oase! Acest preparat, numit și „aurul lichid al frumuseții”, are beneficii uimitoare pentru săn
moskva crucisator moscova
„Au înnebunit și au intrat în panică”. Ucrainenii au scufundat crucișătorul „Moscova” și a înfuriat administrația Biden
La 14 aprilie 2022, armata ucraineană a lovit puternic Flota Mării Negre a Rusiei, scufundând crucișătorul „Moscova”, simbol al puterii navale rusești. Această acțiune a generat o reacție negativă în Statele Unite.
cutremur pacific
Alertă de tsunami în Pacific, după ce un cutremur de magnitudinea 7 a lovit Insulele Tonga
Un seism de magnitudine 7 s-a produs duminică, 30 martie, în Oceanul Pacific, la est de Insulele Tonga, a informat Centrul german de cercetări Geofizice (GFZ). În urma cutremurului, Sistemul de avertizare de tsunami din Pacific a emis o alertă.
WhatsApp Image 2025 03 30 at 15 10 09 1e28ad30 jpg
Elena Lasconi, radicală cu Nicuşor Dan: „N-are nicio şansă să ajungă în turul doi”
Liderul USR, Elena Lasconi, susține că Nicușor Dan „n-are nicio șansă să ajungă în turul doi” iar sondajele care o plasează pe locurile inferioare „nu o descurajează”.
baza stanga 1 jpg
Pentru ea a venit deja vara! Kendall Jenner, apariție de infarct la piscină
Kendall Jenner (29 de ani) este pregătită pentru vară şi a împărtăşit pe Instagram o serie de fotografii provocatoare.