O întrebare greu de ocolit

Publicat în Dilema Veche nr. 1038 din 29 februarie – 6 martie 2024
Aleksei Navalnîi/ wikimedia commons
Aleksei Navalnîi/ wikimedia commons

Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată. În Răsărit, regimul Putin distruge oameni şi oraşe ale Ucrainei, îşi toacă propriii cetăţeni pe front, încearcă să sufoce orice formă de protest. În Apus, Trump riscă să pună pe butuci democraţia la ea acasă, susţinut de o mulţime de americani. Face din exerciţiul politic bunul plac al unui mahăr de mahala. E partenerul occidental al lui Putin. Un rău cu două chipuri convergente minează ordinea civilizată, ameninţă Occidentul, Europa. Cît despre suferinţă şi nenorocire, ele au ajuns materie curentă. Cum e, de pildă, chinul acelei femei din Harkiv, ai cărei fiică şi nepoţi au pierit în casa incendiată de un bombardament rusesc. „Nu ştiu cum am să trec prin asta”, spune ea înecată de durere. E doar una dintre nenumăratele ştiri de fiecare zi.

Cum te aşezi în faţa răului, a suferinţei devenite atît de virulente, de tăioase? Cum iei seama la ele? O cale ar fi acţiunea, efortul organizat, tenace împotriva răului. E apoi întrebarea despre cum de răul are atîta loc în alcătuirea lumii, despre ce rost poate avea suferinţa. Cînd ele abundă în experienţa ori în ştirile de fiecare zi, întrebarea nu poate fi evitată. Cu masivitatea lor, răul şi suferinţa ne scormonesc mintea, ne împing la o cît de modestă căutare. 

În privinţa acţiunii, Ucraina e exemplul eroic, pe care invadatorul nu izbuteşte să-l înfrîngă, să-l descurajeze. Dar pe care insuficienţa ajutorului occidental riscă să-l lipsească de mijloace. În Rusia, în ciuda compresorului totalitar, continuă să existe cazuri eroice de curaj, de rezistenţă împotriva regimului. Aleksei Navalnîi va rămîne un om al acţiunii, o voce  imposibil de înăbuşit. Pînă în ajunul morţii l-a denunţat pe dictator, şi-a păstrat în carcera arctică vigoarea, calmul şi umorul. Putin l-a putut otrăvi, întemniţa, supune unui regim de exterminare. Dar nu l-a putut învinge. Fiindcă nu l-a putut învinge, l-a ucis, spunea pe drept cuvînt Iulia Navalnaia. Alţi ruşi îşi continuă opoziţia: politicienii Ilia Iaşin şi Vladimir Kara-Murza (amîndoi în închisoare dură), Evgheni Roizman, fost primar al oraşului Ekaterinenburg, Oleg Orlov, membru al astăzi interzisei asociaţii Memorial pentru documentarea represiunii sovietice, pe cale de a fi judecat, alţi întemniţaţi. Sînt apoi cei care, chiar dacă nu ajung la acţiune organizată, fac gesturi, riscante, de solidaritate: de pildă, cei care, în oraşele ruseşti, au îndrăznit să-l cinstească după moarte pe Navalnîi.

Faţă de acţiunea eroică a Ucrainei, Europa nu s-a mobilizat încă destul, nu a atins nivelul acţiunii eficace. „A sunat ceasul deşteptător, dar încă nu ne-am dat jos din pat”, spunea de curînd ministrul de Externe al Lituaniei. Cînd ordinea democratică e ameninţată din Răsărit şi din Apus, Europa nu poate oare acţiona mai repede, mai amplu, mai decis? Mai treaz?

Alături de situaţia din teren, rămîne pentru fiecare dintre noi întrebarea privind scandalul răului şi al suferinţei. Religia dă aici nu puţine piste de interogaţie. Dar nu o dată reducem aceste piste la răspunsuri gata făcute, prea uşoare ca să se măsoare cu greutatea înăbuşitoare a întrebării. Iov, poemul despre rău şi suferinţă, interzice un astfel de tratament rudimentar. Iov e exasperat în faţa explicaţiilor pe care prietenii le dau suferinţei lui. Strigă împotriva metodei lor de a căuta „justificări”. Găseşte procedeul sîngeros de nepotrivit cu scara întrebării. În mare, prietenii avansează două explicaţii. Prima: Iov trebuie să fi făcut el ceva ca să stîrnească nenorocirea pe care Dumnezeu a abătut-o asupra lui. Are el o vină ascunsă. Dar, asemenea dreptului din Republica lui Platon, Iov e figura inocentului plin de evlavie, fără greş: poemul insistă îndelung asupra acestei calităţi. Prietenii nu se lasă însă: tocmai îndîrjirea cu care pune întrebarea, tocmai strigătul lui pentru sens îndreptat spre Dumnezeu ar da motiv pătimirii lui. A doua explicaţie a prietenilor: Dumnezeu e atotputernic, e Creatorul care nu are de dat socoteală creaturii pentru soarta şi năpastele ei. Or, asta l-ar lipsi pe Dumnezeu de interlocutorul uman, ar face din cel din urmă doar o materie inertă, incapabilă de dialog. 

Pe scurt, prietenii plasează problema lui Iov, problema răului şi a nenorocirii, în logica închisă a lumii. Îi răspund prin „explicaţii” în orizont finit şi moralist. „Rezolvă” problema, elimină vectorul stăruitor al interogaţiei. Pentru ei, căutarea, întrebarea neistovită adresată transcendenţei înseşi sînt condamnabile. Într-un text în a cărui tramă se întrevede cazul lui Iov (Iubirea lui Dumnezeu şi nenorocirea), Simone Weil făcea o deosebire plină de justeţe. În cel nenorocit, spunea ea, geme la nesfîrşit o singură întrebare: de ce? El nu caută o „explicaţie”, nu caută mecanismul care l-a prăbuşit în nenorocire. Caută un drum, un sens. Care e rostul, scopul nenorocirii mele? Pentru ce am ajuns dispreţuit, ameninţat, vulnerabil, terorizat? Iisus însuşi a pus pe cruce întrebarea: „Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit?”. Omul nenorocit, spune Simone Weil, îşi priveşte starea nu din punctul de vedere al necesităţii, ci al finalităţii.

În fond, pe Iov asta îl macină, de asta strigă din răsputeri la Dumnezeu: fiindcă nu găseşte nici un înţeles pentru nenorocirea lui. Caută în propria viaţă, în condiţia umană, în marea carte a creaţiei, în înţelepciunea cu care Dumnezeu a compus-o şi nu află nimic destul de convingător ca să-i dea un sens, să-i mulţumească înţelegerea, să i-o sature. Peste risipirea avutului şi a cărnii lui a trecut cu destulă uşurinţă. Dar mintea lui este exasperată. Ea e cea care cercetează în van, suferă şi se tînguie de-a lungul poemului. Pentru foamea de sens a nenorocirii – şi nu numai a ei –, răspunsurile imanente, oprite în loc, nu sînt de ajuns. 

De-a lungul întregului poem, Iov refuză „rezolvarea” problemei. În pofida prietenilor, continuă să-şi lanseze întrebarea în sfera transcendenţei; îl cheamă pe Dumnezeu ca să se întrebe împreună despre condiţia răului şi sensul nenorocirii. Şi, în cele din urmă, izbuteşte să-şi atingă Interlocutorul. Dumnezeu iese din misterioasa lui tăcere, îi vorbeşte tumultuos, vocea divină se revarsă cu infinitul sensurilor ei. Există, în acest torent de sensuri, vreun răspuns la întrebarea lui Iov? Sau torentul a înghiţit cu totul întrebarea?

În finalul poemului ni se spune ceva, dar nu e vorba despre un răspuns, ci despre calitatea căutării. Dumnezeu consideră că i se potriveşte stăruinţa interogaţiei lui Iov, energia ei verticală. Mai puţin potrivită cu Sine i se pare pietatea statică a prietenilor. O acceptă în măsura în care ea rămîne permeabilă faţă de curajul întrebării lui Iov, faţă de perseveranţa ei dinamică. 

Descumpăniţi de scandalul răului şi al suferinţei, nu se poate să nu ne întrebăm asupra lor. E potrivit atunci să luăm seama la preferinţa divină în ceea ce priveşte modul întrebării. 

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Parteneri

medicamente jpg
Exportăm medicamente ieftine, importăm medicamente scumpe. România, la un pas de o criză farmacologică
România se confruntă cu un deficit semnificativ în comerțul internațional cu produse farmaceutice, deoarece exportă medicamente ieftine și importă, în schimb, produse farmaceutice costisitoare.
mana copil spital jpeg
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
Medicii semnalează în aceste zile o creștere a numărului de toxiinfecții alimentare mai ales în rândul copiilor. Îmbolnăvirile apar, ca în fiecare an, mai ales în perioada concediilor la mare și la munte, acolo unde românii consumă alimente, multe dintre ele, infestate cu bacterii.
Violență domestică   shutterstock jpg
Doar 57 de victime ale violenței domestice din 6.800 au cerut ajutor. Motivele pentru care acestea se ascund de autorități
În doar două săptămâni, pe linia verde pentru victimele violenței domestice s-au înregistrat 6.843 de apeluri, însă doar 57 de victime și-au dat acordul ca autoritățile să se sesizeze. Asta pentru că se tem de judecata celorlalți sau pentru că au avut experiențe negative cu instituțiile statului.
ana birchall foto Facebook jpg
Profil de candidat. Ana Birchall, fosta ministră a Justiției cu doctorat la Yale și o avere uriașă
Ana Birchall, fostă ministră a Justiției, a anunțat în iunie 2024 că va candida ca independent la alegerile prezidențiale care urmează să aibă loc în luna noiembrie.
stema regala galeria arta pitesti foto cj arges jpg
O bijuterie arhitectonică a României, restaurată din temelii. Picturi-unicat ascunse de comuniști sub ipsos și vopsea, scoase la iveală
După cinci ani de restaurări, Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer – Cumpăna” din Pitești își va recăpăta strălucirea de odinioară. Aceasta este una dintre cele mai frumoase galerii de artă din România și din Europa de Est.
cluj daniel david rector ubb. foto arhiva ubb
Ghid pentru alegerea președintelui perfect. Daniel David: „România are trei categorii de politicieni”
Cei mai mulți lideri din țară sunt „disperați după funcții și candidaturi, chiar atunci când nu au șanse sau justificare rațională” – susține psihologul Daniel David, rectorul UBB. El a realizat un ghid simplu care ne ajută să alegem un om de stat drept viitor președinte.
Donald Trump FOTO EPA-EFE
Planul Ucrainei de a supraviețui reîntoarcerii lui Donald Trump la Casa Albă
Kievul nu este sigur la ce să se aștepte de la o eventuală președinție Trump, dar speră la mai bine.
racheta atacms
Ce învață dușmanii Occidentului din războiul din Ucraina
Țările NATO, inclusiv SUA, adună o mulțime de informații utile din războiul din Ucraina. Dar și cei mai mari susținători ai Rusiei, cum ar fi Iranul, China și Coreea de Nord, învață și din acest conflict.
prospecte medicamente jpg
Combinații periculoase de medicamente. Cum ne putem distruge ficatul fără să știm
Două sau mai multe medicamente luate în același timp, „după ureche” ar putea avea efecte secundare grave, atrag atenția specialiștii. Iar pentru preveni astfel de incidente, un farmacist a explicat care sunt cinci dintre cele mai periculoase combinații.
image
Cine este cu adevărat noua iubită a lui Alex Bodi. Caterina l-a cucerit până și pe Abdul al faimoasei Andreea Bostănică
Caterina Ciorbă este noua iubită a lui Alex Bodi, însă nu e chiar străină de lumea showbiz-ului românesc, chiar dacă e o prezență discretă și nu a apărut până acum în peisajul monden. MIlionarul din Mediaș s-a despărțit de Ema Uta și și-a oficializat relația cu frumoasa moldoveancă de peste Prut, cu care are o relație de câteva săptămâni. Actualitate.net are informații de ultimă oră despre șatena cu care Alex Bodi a început o nouă relație de iubire.
image
Este oficial, o să avem Jocurile Olimpice de E-sports în 2025!
Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a decis să creeze Jocurile Olimpice de Esports, cu prima ediție programată în 2025 în Arabia Saudită. Decizia a fost aprobată în unanimitate în cadrul celei de-a 142-a sesiuni a CIO din Paris.
image
Elveția schimbă regulile: Software-ul guvernamental va fi public și open source
Elveția a făcut un pas semnificativ prin adoptarea „Legii federale privind utilizarea mijloacelor electronice pentru îndeplinirea sarcinilor guvernamentale” (EMBAG). Această lege impune ca tot software-ul dezvoltat sau utilizat de sectorul public să fie open source, cu excepția cazurilor restricționate de drepturi terțe sau preocupări de securitate.