Tîlcuirile tradiției isihaste

Publicat în Dilema Veche nr. 1038 din 29 februarie – 6 martie 2024
image png

După 1991, cînd a căzut URSS, lumea ortodoxă eliberată de dictatura atee a marxism-leninismului a revenit frenetic la izvoarele sale palamite, din secolul al XIV-lea. Așa-numita sinteză neo-patristică, la care încă din anii 1930 puseseră umărul o seamă de teologi ruși exilați și cîțiva erudiți catolici, fusese de asemenea influentă în România anilor ’40, grație traducerilor lui Dumitru Stăniloae. Sau prin gruparea Rugului Aprins, de la mînăstirea Antim, al cărui ethos a fost „internaționalizat” prin cursurile și scrierile monahului Andrei Scrima, refugiat în Liban. Adversarii moderni și raționaliști ai Ortodoxiei au criticat mișcarea palamită și înflorirea filocalică din Moldova lui Paisie Velicicovski (1722-1794), socotind că „rugăciunea inimii” a oprit Răsăritul pravoslavnic de la sincronizarea cu Renașterea italiană, care cucerise toată Europa occidentală, pregătind Umanismul și Reforma. O falsă perspectivă, dacă ne gîndim că neo-platonismul florentin (inspirat de învățați bizantini) nu datora prea mult celuilalt „platonism”, înscris în genealogia origenistă a tradiției „isihaste”… Ambele declinări în durata lungă ale fatidicului „mit al peșterii” dovedeau o dimensiune anistorică, gnostic orientată spre arhetipurile eterne, puse într-un insolubil conflict cu trupul coruptibil și materia „rea”. 

Regăsirea post-comunistă a tradiției filocalice s-a dovedit adesea creatoare de confuzii, printr-o vulgarizare excesivă, dar și din cauza unui monahism frecvent contaminat de erezia filetistă. Marii duhovnici și pustnici s-au împuținat și au suferit o supraexpunere „mediatică” inevitabil frivolă. Mînăstirile s-au înmulțit, legătura cu Muntele Athos a devenit axială, însă n-ai cum scăpa de sentimentul că multe se reduc la cantitate, la gesticulația pioasă și la citatul decorativ, neînsoțit de subțirimea tradiției arcane neîntrerupte, care-și găsește tot mai rari exponenți adevărați. 

O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu, starețul schitului Bunavestire, care a publicat la Editura arădeană Sfîntul Nectarie nu doar pagini inedite de Filocalie siriacă și culegeri savante de studii patristice, ci și mai toată opera lui Emilianos Simonopetritul (1934-2019), în care-l descoperim pe cel mai harnic, nuanțat și inspirat exeget contemporan al teologiei isihaste „clasice”. În 2023, la pomenita casă editorială, a fost tradus și textul Despre rugăciunea inimii. Tîlcuire la Sfîntul Grigorie Sinaitul, cel care, „împreună cu Nichifor, Teolipt al Filadelfiei, Grigorie Palama, Calist și Ignatie Xantopoulos, Calist Catagrafiotul și alți cîțiva formează faimoasa ceată a scriitorilor isihaști din secolul XIV” (Prolog, p. VIII). 

Firește că textul tîlcuit de Gheronda Emilianos se adresa originar și exclusiv monahilor așezați pe calea nevoințelor întru desăvîrșire, numai că glosele de mare finețe psihologică ale starețului athonit sînt atît de vii, de naturale și de captivante încît atrag și atenția mirenilor dornici să descifreze în termeni mistici gramatica legăturii personale cu Iisus Hristos. Cartea semnalată aici e doldora de surprize filologice, de subtilități semantice și de sinceritate frățească neboită fariseic, așa că se parcurge pe nerăsuflate, putînd fi citită chiar pe sărite, după puținul răgaz pe care ni-l lasă viața cotidiană, însă cu deplin folos duhovnicesc. La fiecare pagină îl străvezi pe Învățătorul divin, propovăduit de Apostoli, interpretat cu har de Părinții Bisericii, aprofundat prin amintita generație de vîrf a veacului palamit și actualizat cu tact și dragoste părintească de Gheronda Emilianos, acest grec pragmatic și realist, unul dintre ultimii mari duhovnici de la Sfîntul Munte, de care ți se face dor, chiar dacă n-ai apucat să-l cunoști aievea. Se simte că autorul scoliilor vorbește din nemijlocită trăire personală și că supremul rafinament al intelectului uman ține de greu accesibila „deosebire a duhurilor”, fără de care urcușul spiritual se poticnește în false progrese și părelnice victorii. Și asta „pentru că mulți lipsiți de experiență i-au vătămat pe mulți lipsiți de minte”, crezîndu-se îndreptățiți să-i călăuzească pe alții cu sfaturi de ei înșiși nepricepute. Atîta vreme cît „slava deșartă lovește omul în cap și intră și în inimă și i-o distruge”, cu ea aveam cel mai mult de furcă, înainte de a-i stinge dogoarea într-o stăruitoare tăcere.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

shutterstock 1799980327 jpg
Mom shaming în România: între rușinarea publică și trauma maternă nevăzută
Comentariile din online lasă urme adânci: în mintea unei mame, în relația cu propriul copil, cu propriul corp sau adâncesc rănile nevindecate dintre generații. Rușinarea nu mai e doar un gest, o critică, ci un mecanism care rănește în lanț.
maria gheorghiu jpg
Concertul anulat cu scandal, la Arad. Artista Maria Gheorghiu, acuzată că face parte dintr-o organizație legionară: „Singura mea politică este cântecul”
Artista de folk Maria Gheorghiu a anunțat că i-a fost anulat concertul de Florii din Arad, după ce a fost acuzată că face parte dintr-o organizație legionară.
George Simion și Claudiu Târziu FOTO Inquam Photos / Malina Norocea
Claudiu Târziu, nou atac la adresa lui George Simion. „Candidatura este o consecinţă a unor compromisuri în lanţ”
Modul în care George Simion a fost desemnat candidatul AUR la alegerile prezidenţiale este rezultatul mai multor compromisuri, a declarat preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al partidului, Claudiu Târziu.
Lidiya Fesenko instagram jpg
Trasă de păr și insultată. De ce a fost atacată o ucraineancă într-o cafenea: „Le-am rugat să nu mai...”
Lidiia Fesenko, membră a Agenției Naționale pentru Asigurarea Calității Educației din Ucraina, a fost atacată de o femeie într-o cafenea, în orașul Snyatyn, regiunea Ivano-Frankivsk, pentru că a rugat-o să nu mai asculte muzică rusească.
shutterstock 2391403873 jpg
Poate Europa să ajute singură Ucraina, dacă SUA suspendă definitiv ajutorul militar?
Suspendarea pe o perioadă scurtă a ajutorului militar acordat Ucrainei de către administrația Trump a scos la iveală vulnerabilități critice în infrastructura de apărare a Europei. Ar putea însă Europa să umple golul dacă ajutorul SUA ar fi oprit permanent? se întreabă Euromaidan Press.
pahar cu apa jpg
Apa de slăbit, alimentul viitorului. Are un efect de hidratare, dar și unul de sațietate datorită conținutului de fibre
Cercetătorii de la Universitatea „Dunărea de Jos” au în lucru un produs inovator. Este vorba de apa de slăbit, care are un efect de hidratare, dar și unul de sațietate datorită conținutului de fibre.
Casa din India, construită fără ciment, creată pentru a dura peste 1000 de ani Colaj Instagram
O casă spectaculoasă din India a fost ridicată fără ciment. E proiectată să reziste 1.000 de ani
Arhitectura evoluează constant, iar în tandem cu eforturile inginerilor, reușește să ridice clădiri tot mai spectaculoase și complexe decât cele din trecut.
Femei comunism FOTO GettyImages (6) jpg
Cum au ajuns doamnele tovarășe. Sistemul care le-a decis viitorul, le-a spus câți copii să aibă și ce meserii să urmeze
Femeile și-au dat jos crinolina și pălăriile cu boruri largi și s-au îmbrăcat în salopetă și și-au pus basma pe cap. Umbreluța din dantelă a rămas agățată într-un cui și mâinile firave, translucide, au apucat sapa.
Bolojan Londra Zelenski 3 SURSA  presidency.ro
Propunerea lui Zelenski pentru soldații români privind Marea Neagră. „Ei cunosc regiunea lor”
Armistițiul din Marea Neagră, pe care Ucraina și Rusia l-au convenit în cadrul negocierilor cu Statele Unite, ar putea fi monitorizat, în special, de reprezentanți ai țărilor din zona Mării Negre, susține președintele ucrainean Volodimir Zelenski.