Tîlcuirile tradiției isihaste

Publicat în Dilema Veche nr. 1038 din 29 februarie – 6 martie 2024
image png

După 1991, cînd a căzut URSS, lumea ortodoxă eliberată de dictatura atee a marxism-leninismului a revenit frenetic la izvoarele sale palamite, din secolul al XIV-lea. Așa-numita sinteză neo-patristică, la care încă din anii 1930 puseseră umărul o seamă de teologi ruși exilați și cîțiva erudiți catolici, fusese de asemenea influentă în România anilor ’40, grație traducerilor lui Dumitru Stăniloae. Sau prin gruparea Rugului Aprins, de la mînăstirea Antim, al cărui ethos a fost „internaționalizat” prin cursurile și scrierile monahului Andrei Scrima, refugiat în Liban. Adversarii moderni și raționaliști ai Ortodoxiei au criticat mișcarea palamită și înflorirea filocalică din Moldova lui Paisie Velicicovski (1722-1794), socotind că „rugăciunea inimii” a oprit Răsăritul pravoslavnic de la sincronizarea cu Renașterea italiană, care cucerise toată Europa occidentală, pregătind Umanismul și Reforma. O falsă perspectivă, dacă ne gîndim că neo-platonismul florentin (inspirat de învățați bizantini) nu datora prea mult celuilalt „platonism”, înscris în genealogia origenistă a tradiției „isihaste”… Ambele declinări în durata lungă ale fatidicului „mit al peșterii” dovedeau o dimensiune anistorică, gnostic orientată spre arhetipurile eterne, puse într-un insolubil conflict cu trupul coruptibil și materia „rea”. 

Regăsirea post-comunistă a tradiției filocalice s-a dovedit adesea creatoare de confuzii, printr-o vulgarizare excesivă, dar și din cauza unui monahism frecvent contaminat de erezia filetistă. Marii duhovnici și pustnici s-au împuținat și au suferit o supraexpunere „mediatică” inevitabil frivolă. Mînăstirile s-au înmulțit, legătura cu Muntele Athos a devenit axială, însă n-ai cum scăpa de sentimentul că multe se reduc la cantitate, la gesticulația pioasă și la citatul decorativ, neînsoțit de subțirimea tradiției arcane neîntrerupte, care-și găsește tot mai rari exponenți adevărați. 

O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu, starețul schitului Bunavestire, care a publicat la Editura arădeană Sfîntul Nectarie nu doar pagini inedite de Filocalie siriacă și culegeri savante de studii patristice, ci și mai toată opera lui Emilianos Simonopetritul (1934-2019), în care-l descoperim pe cel mai harnic, nuanțat și inspirat exeget contemporan al teologiei isihaste „clasice”. În 2023, la pomenita casă editorială, a fost tradus și textul Despre rugăciunea inimii. Tîlcuire la Sfîntul Grigorie Sinaitul, cel care, „împreună cu Nichifor, Teolipt al Filadelfiei, Grigorie Palama, Calist și Ignatie Xantopoulos, Calist Catagrafiotul și alți cîțiva formează faimoasa ceată a scriitorilor isihaști din secolul XIV” (Prolog, p. VIII). 

Firește că textul tîlcuit de Gheronda Emilianos se adresa originar și exclusiv monahilor așezați pe calea nevoințelor întru desăvîrșire, numai că glosele de mare finețe psihologică ale starețului athonit sînt atît de vii, de naturale și de captivante încît atrag și atenția mirenilor dornici să descifreze în termeni mistici gramatica legăturii personale cu Iisus Hristos. Cartea semnalată aici e doldora de surprize filologice, de subtilități semantice și de sinceritate frățească neboită fariseic, așa că se parcurge pe nerăsuflate, putînd fi citită chiar pe sărite, după puținul răgaz pe care ni-l lasă viața cotidiană, însă cu deplin folos duhovnicesc. La fiecare pagină îl străvezi pe Învățătorul divin, propovăduit de Apostoli, interpretat cu har de Părinții Bisericii, aprofundat prin amintita generație de vîrf a veacului palamit și actualizat cu tact și dragoste părintească de Gheronda Emilianos, acest grec pragmatic și realist, unul dintre ultimii mari duhovnici de la Sfîntul Munte, de care ți se face dor, chiar dacă n-ai apucat să-l cunoști aievea. Se simte că autorul scoliilor vorbește din nemijlocită trăire personală și că supremul rafinament al intelectului uman ține de greu accesibila „deosebire a duhurilor”, fără de care urcușul spiritual se poticnește în false progrese și părelnice victorii. Și asta „pentru că mulți lipsiți de experiență i-au vătămat pe mulți lipsiți de minte”, crezîndu-se îndreptățiți să-i călăuzească pe alții cu sfaturi de ei înșiși nepricepute. Atîta vreme cît „slava deșartă lovește omul în cap și intră și în inimă și i-o distruge”, cu ea aveam cel mai mult de furcă, înainte de a-i stinge dogoarea într-o stăruitoare tăcere.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
INTERVIU EXCLUSIV Nuami Dinescu, despre complexul de a fi „mică și grasă“ și povara rolului Tanța GALERIE
Chiar dacă umbra Tanța a urmat-o ani de zile și i-a pus piedici, Nuami Dinescu a reușit să își pună numele în locul personajului.
image
Santorini „made in China”: Imagini surprinzătoare cu o copie perfectă a insulei grecești VIDEO
O tiktokeriță a dezvăluit că a vizitat cea mai emblematică insulă a Greciei la peste 7.000 de kilometri distanță - în China. Yasmin von Roon, în vârstă de 27 de ani, a rămas uluită când a descoperit stațiunea Dali’s Ideal State - o copie fidelă a insulei Santorini.
image
Instalația bizară care a supraviețuit din Primul Război Mondial. La ce folosea staţia de despăduchere „Larga” de la intrarea în Galați
Rămășițele unei stații de despăduchere pe linia ferată, din perioada Primului Război Mondial, pot fi văzute la marginea orașului Galați. Pe vreme aceea, călătorii care ajungeau din Rusia, dar şi vagoanele, erau supuse dezinfectării cu insecticidul acum interzis DDT.

HIstoria.ro

image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor.