Acceptăm prinți!

Publicat în Dilema Veche nr. 1036 din 15 februarie – 21 februarie 2024
Cea mai bună parte din noi jpeg

Neajutorarea, dorința de a evita responsabilitățile, nevoia de a găsi pe cineva care să-ți rezolve problemele și să aibă grijă de tine. Ideea că valoarea personală vine de la validarea din partea celorlalți, pentru trăsături cum ar fi frumusețea fizică, hărnicia sau docilitatea. Incidența ridicată a formelor de abuz și tratament nepotrivit în cazul copiilor cu părinți vitregi. Toate au fost teorii asociate de psihologi și sociologi unuia dintre cele mai cunoscute basme din toate timpurile: Cenușăreasa.

Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976. Aceasta făcea referire la acuzațiile aduse de o pacientă în vîrstă de 12 ani, pe care o avea în terapie, împotriva tratamentului aplicat de mama ei vitregă. Deși în prezența mamei fata era cooperantă și liniștită, la școală nu se putea concentra, vocifera, avea note mici și dorea să fugă de acasă. Pretindea că, în familie, este mereu criticată, obligată să facă treburi casnice și să aibă grijă de ceilalți doi frați mai mici ai ei. Mama ei vitregă avea altă părere, iar tatăl nu se implica deloc. Această denumire a continuat să fie folosită în special în cazurile copiilor adoptați, de către cei care susțineau că aceștia sînt mai predispuși la a li se aplica un tratament nepotrivit. Teoria nu a scăpat însă de critici, numeroși fiind și psihologii care erau de părere că ea este folosită de către societățile conservatoare ca armă împotriva divorțului și a recăsătoririi și că explică prea simplist abuzul împotriva copiilor, legîndu-l eronat doar de genetică.

Sindromul cu această denumire este analizat și de psihoterapeuta americană Colette Dowling, în cartea The Cinderella Complex: Women’s Hidden Fear of Independence, publicată în 1981. Potrivit acestui fenomen, la fel ca-n basm, de la o femeie există așteptări să fie frumoasă, politicoasă, supusă și, în același timp, incapabilă de a avea grijă de sine, mereu în căutarea unui „salvator”. Frica de independență și sentimentul de neajutorare sînt, se pare, caracteristicile femeilor care nu se simt complete fără un partener. Indiferent cîte reușesc să realizeze prin forțe proprii, stima lor de sine rămîne scăzută, intră în relații nepotrivite, chinuitoare, și fac totul pentru a le păstra, construindu-și în jurul lor o poveste care există doar în imaginație. Într-un articol scris pentru The New York Times, inspirat din propriul ei conflict cu noțiunea de independență, Colette Dowling a mărturisit cum și-a dat seama că există un moment copleșitor în viața fiecărei femei cînd ea descoperă că regulile s-au schimbat și că nu va mai fi nicidecum recompensată pentru conformism, așa cum se întîmpla în copilărie. A început o cercetare despre experiențele comune ale femeilor, a vorbit cu specialiști și, în timp, a ajuns la concluzia că dependența psihologică, adică dorința conștientă sau subconștientă de a scăpa de responsabilități, este elementul ce duce la starea de conflict pe care o numește generic „sindromul Cenușăreasa”. 

„Cinderella: a perfect match”, Jean-Antoine Laurent, 1818 / wikimedia commons
„Cinderella: a perfect match”, Jean-Antoine Laurent, 1818 / wikimedia commons

Au trecut peste patru decenii de la articol și chiar mai mulți ani de la studiile pe care Dowling le citează, dar sînt cîteva lucruri care nu s-au schimbat pînă azi. Cînd băieții fac primii pași sau dovedesc curaj în a se pune în situații noi și a explora, îndrăzneala lor este aplaudată de părinți. Cînd o fată face asta, mai degrabă citește pe fețele adulților îngrijorare și învață despre sine că este fragilă. Cînd are o realizare importantă, o femeie tinde să atribuie rezultatul forțelor externe, coechipierilor, norocului, pentru că are probleme în a-și asimila propriul succes și îi lipsește stima de sine. Nu toate procedăm așa, e adevărat, dar se pare că, și după atîta timp, probleme emoționale nerezolvate ne trag înapoi pe destule dintre noi.

Partea subconștientă, lucrurile care ne influențează fără să ne dăm seama de asta, a fost cercetată și de Carl Gustav Jung, care credea că anumite tipare, simboluri, arhetipuri din basme și legende formează un subconștient colectiv moștenit, de unde ajung să fie reflectate în personalitatea complexă, de multe ori stratificată, a fiecăruia. În perspectiva lui Jung, Cenușăreasa nu este o victimă sau o visătoare infantilă pentru că nu este o fată reală – ci un arhetip, așa cum sînt multe altele pe care se construiesc basmele, iar oamenii sînt cei care ajung să dea sens acestor simboluri, prin propriile experiențe.

Cenușăreasa s-a întîmplat să fie basmul meu preferat și, citind despre rezultatele unor studii privind acest sindrom de existența căruia am aflat după 40 de ani, am constatat că nu sînt deloc originală. Contrar însă prietenelor mele mai tinere, de care mă desparte un deceniu sau chiar mai bine, și care au o altă perspectivă asupra relațiilor dintre sexe, în ciuda faptului că am reușit să fac niște lucruri de una singură (pe care am preferat, în mare parte, să le atribui, nu-i așa, factorilor externi), în sufletul meu am așteptat vreme lungă un „salvator” care să-mi facă viața extrem, dar extrem de ușoară. Cum se întîmplă de obicei, evenimente nu prea plăcute m-au determinat, din fericire, să realizez nu doar că nu există salvatori, dar și că se poate supraviețui fără ei, din ce în ce mai bine.

* * *

The Cinderella Syndrome (The New York Times, 1981)

Archetypal analysis of “Cinderella” (Research Gate, 2021)

DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.

Parteneri

Joe Biden si Jill Biden FOTO EPA EFE jpg
Unde pleacă în vacanță Joe și Jill Biden. Mesajul de rămas bun transmis echipei sale: „A fost onoarea vieții mele să slujesc alături de voi. Sunteți incredibili”
Fostul președinte american Joe Biden și soția sa, Jill, au părăsit, luni, orașul Washington, după învestirea republicanului Donald Trump în calitate de noul președinte al Statelor Unite.
Festivalul Meridian – Sonomagicon Dumitru Avakian Eveniment de largă cuprindere europenă!
Cuprindere europeană și nu numai! Este mai mult decât un simplu label atașat acestui recent eveniment anual ce definește valori muzicale dintre cele mai diferite, valori ale zilelor noastre, ale deceniilor din urmă.
Donald Trump FOTO EPA-EFE
Trump promite să salveze SUA de la declin, anunțând măsuri dure la frontieră: „Toate intrările ilegale vor fi oprite imediat. Vom începe procesul de returnare”
Donald Trump a promis să salveze America de la declin, după ce a depus luni jurământul în calitate de președinte, acordând prioritate unei măsuri drastice „împotriva imigrației ilegale”.
netflix pixabay png
Serialul de pe Netflix, bazat pe o poveste adevărată, care face furori în lumea întreagă. A avut milioane de vizualizări în primele zile de la lansare și e în trending în 23 de țări
Bazat pe o poveste adevărată, acest serial i-a cucerit pe abonații Netflix și se află în prezent pe locul 8 în topul celor mai vizionate producții de pe platforma de streaming. A fost extrem de lăudat atât de critici, cât de și cei care l-au vizionate.
Blue Monday jpg
Griji mai mari, bugete mai mici. Cum vă puteți gestiona mai bine finanțele și stările emoționale
O treime dintre români resimt ziua de Blue Monday drept una dintre cele mai dificile din an, printre cauze numărându-se inclusiv cheltuielile excesive din perioada sărbătorilor și oboseala acumulată.
petrila jpg
Rapid a bătut-o pe Poli Iași cu același scor ca în tur. A ajuns pe locul pe care visa
Rapid a urcat pe locul 6 în Superligă, după 2-1 cu Poli Iași.
Donald Trump și soția sa, Melania, la ceremonia de învestire din 2017 (© Pvt. Gabriel Silva / U.S. Army / Wikimedia Commons)
Rochii, pălării și simboluri. Ce ascund ținutele primelor doamne la ceremonia de investire a noului președinte
Atunci când un președinte american depune jurământul, prima doamnă poate fi deja o figură cunoscută, fie datorită prezenței sale în campania electorală (sau absenței sale), fie datorită rolurilor pe care le-a jucat anterior în Casa Albă.
Victor ponta png
Ce spune Victor Ponta despre o posibilă participare la prezidențiale. Vrea un candidat care „să ne ducă în trenul schimbării”
Întrebat dacă va candida la prezidențiale, deputatul PSD Victor Ponta spune că „atunci când se va decide va anunța” și că important este „să putem vota pentru cineva, nu contra”.
Donald Trump shutterstock 321867683 jpg
Trump, la depunerea jurământului de învestire: „Vom lua înapoi Canalul Panama”. Reacția preşedintelui din Panama
Preşedintele statului Panama, Jose Raul Mulino, a respins la numai câteva minute distanță declaraţiile omologului său american, Donald Trump, referitoare la intențiile noului lider de la Casa Albă de a „recupera” Canalul Panama.