Acceptăm prinți!

Publicat în Dilema Veche nr. 1036 din 15 februarie – 21 februarie 2024
Cea mai bună parte din noi jpeg

Neajutorarea, dorința de a evita responsabilitățile, nevoia de a găsi pe cineva care să-ți rezolve problemele și să aibă grijă de tine. Ideea că valoarea personală vine de la validarea din partea celorlalți, pentru trăsături cum ar fi frumusețea fizică, hărnicia sau docilitatea. Incidența ridicată a formelor de abuz și tratament nepotrivit în cazul copiilor cu părinți vitregi. Toate au fost teorii asociate de psihologi și sociologi unuia dintre cele mai cunoscute basme din toate timpurile: Cenușăreasa.

Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976. Aceasta făcea referire la acuzațiile aduse de o pacientă în vîrstă de 12 ani, pe care o avea în terapie, împotriva tratamentului aplicat de mama ei vitregă. Deși în prezența mamei fata era cooperantă și liniștită, la școală nu se putea concentra, vocifera, avea note mici și dorea să fugă de acasă. Pretindea că, în familie, este mereu criticată, obligată să facă treburi casnice și să aibă grijă de ceilalți doi frați mai mici ai ei. Mama ei vitregă avea altă părere, iar tatăl nu se implica deloc. Această denumire a continuat să fie folosită în special în cazurile copiilor adoptați, de către cei care susțineau că aceștia sînt mai predispuși la a li se aplica un tratament nepotrivit. Teoria nu a scăpat însă de critici, numeroși fiind și psihologii care erau de părere că ea este folosită de către societățile conservatoare ca armă împotriva divorțului și a recăsătoririi și că explică prea simplist abuzul împotriva copiilor, legîndu-l eronat doar de genetică.

Sindromul cu această denumire este analizat și de psihoterapeuta americană Colette Dowling, în cartea The Cinderella Complex: Women’s Hidden Fear of Independence, publicată în 1981. Potrivit acestui fenomen, la fel ca-n basm, de la o femeie există așteptări să fie frumoasă, politicoasă, supusă și, în același timp, incapabilă de a avea grijă de sine, mereu în căutarea unui „salvator”. Frica de independență și sentimentul de neajutorare sînt, se pare, caracteristicile femeilor care nu se simt complete fără un partener. Indiferent cîte reușesc să realizeze prin forțe proprii, stima lor de sine rămîne scăzută, intră în relații nepotrivite, chinuitoare, și fac totul pentru a le păstra, construindu-și în jurul lor o poveste care există doar în imaginație. Într-un articol scris pentru The New York Times, inspirat din propriul ei conflict cu noțiunea de independență, Colette Dowling a mărturisit cum și-a dat seama că există un moment copleșitor în viața fiecărei femei cînd ea descoperă că regulile s-au schimbat și că nu va mai fi nicidecum recompensată pentru conformism, așa cum se întîmpla în copilărie. A început o cercetare despre experiențele comune ale femeilor, a vorbit cu specialiști și, în timp, a ajuns la concluzia că dependența psihologică, adică dorința conștientă sau subconștientă de a scăpa de responsabilități, este elementul ce duce la starea de conflict pe care o numește generic „sindromul Cenușăreasa”. 

„Cinderella: a perfect match”, Jean-Antoine Laurent, 1818 / wikimedia commons
„Cinderella: a perfect match”, Jean-Antoine Laurent, 1818 / wikimedia commons

Au trecut peste patru decenii de la articol și chiar mai mulți ani de la studiile pe care Dowling le citează, dar sînt cîteva lucruri care nu s-au schimbat pînă azi. Cînd băieții fac primii pași sau dovedesc curaj în a se pune în situații noi și a explora, îndrăzneala lor este aplaudată de părinți. Cînd o fată face asta, mai degrabă citește pe fețele adulților îngrijorare și învață despre sine că este fragilă. Cînd are o realizare importantă, o femeie tinde să atribuie rezultatul forțelor externe, coechipierilor, norocului, pentru că are probleme în a-și asimila propriul succes și îi lipsește stima de sine. Nu toate procedăm așa, e adevărat, dar se pare că, și după atîta timp, probleme emoționale nerezolvate ne trag înapoi pe destule dintre noi.

Partea subconștientă, lucrurile care ne influențează fără să ne dăm seama de asta, a fost cercetată și de Carl Gustav Jung, care credea că anumite tipare, simboluri, arhetipuri din basme și legende formează un subconștient colectiv moștenit, de unde ajung să fie reflectate în personalitatea complexă, de multe ori stratificată, a fiecăruia. În perspectiva lui Jung, Cenușăreasa nu este o victimă sau o visătoare infantilă pentru că nu este o fată reală – ci un arhetip, așa cum sînt multe altele pe care se construiesc basmele, iar oamenii sînt cei care ajung să dea sens acestor simboluri, prin propriile experiențe.

Cenușăreasa s-a întîmplat să fie basmul meu preferat și, citind despre rezultatele unor studii privind acest sindrom de existența căruia am aflat după 40 de ani, am constatat că nu sînt deloc originală. Contrar însă prietenelor mele mai tinere, de care mă desparte un deceniu sau chiar mai bine, și care au o altă perspectivă asupra relațiilor dintre sexe, în ciuda faptului că am reușit să fac niște lucruri de una singură (pe care am preferat, în mare parte, să le atribui, nu-i așa, factorilor externi), în sufletul meu am așteptat vreme lungă un „salvator” care să-mi facă viața extrem, dar extrem de ușoară. Cum se întîmplă de obicei, evenimente nu prea plăcute m-au determinat, din fericire, să realizez nu doar că nu există salvatori, dar și că se poate supraviețui fără ei, din ce în ce mai bine.

* * *

The Cinderella Syndrome (The New York Times, 1981)

Archetypal analysis of “Cinderella” (Research Gate, 2021)

IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...

Adevarul.ro

image
Săteanul care a scos din pământ conducta de canalizare a unei localități cu peste 5.000 de locuitori VIDEO
Un sătean din comuna Dragotești, din județul Gorj, a scos o parte din conducta de canalizare a localității învecinate Mătăsari, care-i traversează terenul gospodăriei sale, după ce s-a judecat timp de șapte ani cu Primăria.
image
Premieră în Moldova. Modul neașteptat în care fermierii și-au adaptat culturile după schimbările climatice: „Randamentul este semnificativ”
În contextul schimbărilor climatice, fermierii români își îndreaptă atenția către culturi alternative.
image
Legende pescărești cu monștri marini pescuiți la Sfântu Gheorghe: „A prins un morun de 675 de kilograme“ VIDEO
Sfântu Gheorghe, satul de pescari din Delta Dunării, a rămas în legendă pentru sturionii care se pescuiau aici în anii ’60–’80.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.