Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire. Popularitatea acestora se bazează pe convingerea că este o soluție foarte ecologică. Pe ce principiu funcționează o astfel de pompă de căldură, ce tipuri există și unde sunt cel mai des folosite? Vă explicăm chiar acum!
Ce este o pompă de căldură
Încălzirea centrală este extrem de importantă în zona noastră climatică, fără de care este greu de imaginat asigurarea unui confort termic adecvat în clădiri. Având în vedere reglementările legale din ce în ce mai stricte în ceea ce privește ecologia și emisiile de CO2, este necesar să se modernizeze sistemele vechi de încălzire și să se implementeze noi soluții care să fie capabile să respecte standardele ecologice. Așa sunt și pompe de căldură, denumite și pompe de încălzire. În ciuda aparențelor, această tehnologie nu este cu totul nouă, deoarece principiul de funcționare al acestui tip de aparat este similar cu cel al frigiderelor sau al aparatelor de aer condiționat, doar că întregul proces are loc în sens invers.
Pompe de căldură - tipurile și caracteristicile acestora
Pe piață există mai multe tipuri de pompe de căldură, care diferă în primul rând prin sursa de generare a căldurii. În funcție de această clasificare, acestea pot fi împărțite în:
· Pompe de căldură cu sursă de aer - utilizează căldura din aerul exterior. Acestea sunt populare datorită simplității de instalare și a costului relativ scăzut. Pot fi utilizate atât pentru încălzirea unei clădiri, cât și pentru încălzirea apei menajere.
· Pompe de căldură pentru sol - utilizează căldura din sol. Acestea au un randament foarte ridicat și pot fi practic o sursă de căldură autonomă. Cu toate acestea, necesită lucrări de excavație pentru instalarea colectoarelor.
· Pompe de căldură pe bază de apă - extrag căldura din apa subterană. Sunt eficiente, dar necesită acces la o cantitate suficientă de apă subterană.
Pompe de căldură sunt, de asemenea, împărțite în funcție de configurația surselor inferioare din care se extrage căldura și de tipul de mediu (apă sau aer) în care este evacuată căldura extrasă. Cele mai populare includ pompele aer-apă, aer-aer, sol-apă și apă-apă.
Cum încălzește clădirea o pompă de căldură?
Pompe de căldură funcționează prin circulația termodinamică a mediului de lucru. În evaporator, mediul absoarbe căldură de la o sursă inferioară (de exemplu, aerul exterior) și își schimbă starea de agregare din lichid în gaz. Acesta este apoi comprimat într-un compresor, ceea ce îi crește temperatura. În condensator, agentul frigorific transferă căldura sa sistemului de încălzire al clădirii și se condensează înainte de a fi returnat în evaporator la presiune scăzută, închizând astfel ciclul.
Utilizarea pompelor de căldură
Utilizarea pompelor de căldură este mult mai variată decât ar putea părea la prima vedere. Acestea pot forma sisteme complexe sau pot servi unei utilizări specifice, cum ar fi:
· Încălzirea clădirilor rezidențiale și comerciale prin sisteme de încălzire prin pardoseală, radiatoare sau recuperare.
· Încălzirea apei caldă menajere.
· Încălzirea piscinelor.
· Răcirea clădirilor în timpul verii (în special pompele aer-aer).
Prin urmare, pompe de căldură au multe avantaje - inclusiv utilizarea surselor de energie regenerabilă, absența emisiilor de gaze și posibilitatea de răcire în zilele călduroase. În plus, pompe de căldură se utilizează facil și au un grad ridicat de fiabilitate operațională, oferind o sursă de căldură ecologică și economică care înlocuiește cu succes cazanele convenționale.