Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora

29 martie 2024
pompy ciepła (2) jpg

În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire. Popularitatea acestora se bazează pe convingerea că este o soluție foarte ecologică. Pe ce principiu funcționează o astfel de pompă de căldură, ce tipuri există și unde sunt cel mai des folosite? Vă explicăm chiar acum!

Ce este o pompă de căldură

Încălzirea centrală este extrem de importantă în zona noastră climatică, fără de care este greu de imaginat asigurarea unui confort termic adecvat în clădiri. Având în vedere reglementările legale din ce în ce mai stricte în ceea ce privește ecologia și emisiile de CO2, este necesar să se modernizeze sistemele vechi de încălzire și să se implementeze noi soluții care să fie capabile să respecte standardele ecologice. Așa sunt și pompe de căldură, denumite și pompe de încălzire. În ciuda aparențelor, această tehnologie nu este cu totul nouă, deoarece principiul de funcționare al acestui tip de aparat este similar cu cel al frigiderelor sau al aparatelor de aer condiționat, doar că întregul proces are loc în sens invers.

Pompe de căldură - tipurile și caracteristicile acestora

Pe piață există mai multe tipuri de pompe de căldură, care diferă în primul rând prin sursa de generare a căldurii. În funcție de această clasificare, acestea pot fi împărțite în:

·        Pompe de căldură cu sursă de aer - utilizează căldura din aerul exterior. Acestea sunt populare datorită simplității de instalare și a costului relativ scăzut. Pot fi utilizate atât pentru încălzirea unei clădiri, cât și pentru încălzirea apei menajere.

·        Pompe de căldură pentru sol - utilizează căldura din sol. Acestea au un randament foarte ridicat și pot fi practic o sursă de căldură autonomă. Cu toate acestea, necesită lucrări de excavație pentru instalarea colectoarelor.

·        Pompe de căldură pe bază de apă - extrag căldura din apa subterană. Sunt eficiente, dar necesită acces la o cantitate suficientă de apă subterană.

Pompe de căldură sunt, de asemenea, împărțite în funcție de configurația surselor inferioare din care se extrage căldura și de tipul de mediu (apă sau aer) în care este evacuată căldura extrasă. Cele mai populare includ pompele aer-apă, aer-aer, sol-apă și apă-apă.

Cum încălzește clădirea o pompă de căldură?

Pompe de căldură funcționează prin circulația termodinamică a mediului de lucru. În evaporator, mediul absoarbe căldură de la o sursă inferioară (de exemplu, aerul exterior) și își schimbă starea de agregare din lichid în gaz. Acesta este apoi comprimat într-un compresor, ceea ce îi crește temperatura. În condensator, agentul frigorific transferă căldura sa sistemului de încălzire al clădirii și se condensează înainte de a fi returnat în evaporator la presiune scăzută, închizând astfel ciclul.

Utilizarea pompelor de căldură

Utilizarea pompelor de căldură este mult mai variată decât ar putea părea la prima vedere. Acestea pot forma sisteme complexe sau pot servi unei utilizări specifice, cum ar fi:

·        Încălzirea clădirilor rezidențiale și comerciale prin sisteme de încălzire prin pardoseală, radiatoare sau recuperare.

·        Încălzirea apei caldă menajere.

·        Încălzirea piscinelor.

·        Răcirea clădirilor în timpul verii (în special pompele aer-aer).

Prin urmare, pompe de căldură au multe avantaje - inclusiv utilizarea surselor de energie regenerabilă, absența emisiilor de gaze și posibilitatea de răcire în zilele călduroase. În plus, pompe de căldură se utilizează facil și au un grad ridicat de fiabilitate operațională, oferind o sursă de căldură ecologică și economică care înlocuiește cu succes cazanele convenționale.

IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...

Adevarul.ro

image
BBC: Unanimitate în guvernul israelian privind răspunsul la atacul iranian
Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian.
image
Topul țărilor europene cu cei mai educați locuitori. Pe ce loc e România
Ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare.
image
Televiziunea iraniană, fake news grosolan despre atacul asupra Israelului. Ce video a arătat populației ca fiind „lovitura de succes” VIDEO
Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică, în mod repetat, o înregistrare video cu un incendiu în Chile, susținând că este vorba de imagini cu rachete care au lovit cu succes ținte din Israel.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.