Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile

22 martie 2024
masa de paste jpg

Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații. Descoperă în cele ce urmează care sunt principalele aspecte de care să ții cont când aranjezi o masă de sărbătoare.

Alege o temă

Deși este vorba despre o sărbătoare tradițională, încearcă să incluzi elemente moderne în aranjarea mesei, fie că este vorba despre farfurii și pahare sau decorațiunile plasate printre platourile cu bunătăți. Ca să vezi cât de simplu este, o tematică se poate concentra chiar și pe un singur element, pentru a sparge bariera monotoniei. Poate să fie vorba despre o culoare predominantă, pahare colorate, șervețele haioase sau veselă și fețe de masă cu modele complexe și elegante.

Aranjează vesela și tacâmurile respectând regulile de etichetă

Există mai multe modalități de a aranja o masă, clasic, formal ori nonconformist. Evident, scopul este să găsești un echilibru între eleganță și confortul de a cina cu familia și prietenii apropiați.

Astfel, vei avea nevoie pentru fiecare invitat de o farfurie mare pentru servit felul principal și una ceva mai mică pentru aperitive, pe care le așezi una peste cealaltă. Tacâmurile se vor așeza în ordinea utilizării, de la exterior la interior, cu furculițele întotdeauna pe partea stângă și cuțitele în dreapta. În acest caz, pe partea dreaptă vei avea o furculiță pentru aperitiv, una pentru felul principal, iar la fel vei proceda și pentru cuțite. Tot pe partea dreaptă vei așeza și lingura pentru supă, dacă plănuiești să o servești.

Paharele vor sta în colțul din dreapta sus, în fața farfuriilor. Ce pahare alegi depinde de băuturile pe care le vei servi. Poți folosi un pahar de vin roșu, unul de vin alb și unul pentru apă. Pentru o mai bună organizare, asigură-te că ai un mic stoc deja pregătit de băuturi alcoolice și răcoritoare, dar și de apă. Folosește un suport de vinuri compact, care nu ocupă mult spațiu.

În partea stângă sus a farfuriei mari poți așeza una mică pentru pâine, împreună cu un cuțit pentru unt. Dacă servești și un desert delicios, vei așeza o furculiță și o linguriță în fața farfuriei centrale.

Șervețelul, împachetat elegant sau pur și simplu decorat cu un inel metalic, îl poți plasa pe farfuria centrală.

Alege un element decorativ central

Acesta ar trebuie să se potrivească cu decorul general, dar și să se facă remarcat printre celelalte detalii. Dacă nu ai câteva decorațiuni specifice sărbătorii de Paște, poți așeza de-a lungul mesei, pe mijloc, 2-3 vaze cu flori de primăvară, pe care le poți alterna cu lumânări. Alte mici detalii, de exemplu, un meniu scris de mână sau tipărit și un mic cartonaș cu numele fiecărei persoane, pot fi de impact.

Folosește aceste sfaturi, dar nu te limita la reguli stricte. Aranjarea mesei de Paște ar trebui să fie un lucru distractiv, care să nu îți dea prea mari bătăi de cap. Lasă-ți creativitatea să preia controlul și bucură-te de timpul petrecut alături de cei dragi.

Sursa foto: Pexels.com

IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...

Adevarul.ro

image
BBC: Unanimitate în guvernul israelian privind răspunsul la atacul iranian
Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian.
image
Topul țărilor europene cu cei mai educați locuitori. Pe ce loc e România
Ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare.
image
Televiziunea iraniană, fake news grosolan despre atacul asupra Israelului. Ce video a arătat populației ca fiind „lovitura de succes” VIDEO
Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică, în mod repetat, o înregistrare video cu un incendiu în Chile, susținând că este vorba de imagini cu rachete care au lovit cu succes ținte din Israel.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.