Călătorii în istoria cultului

Publicat în Dilema Veche nr. 1037 din 22 februarie – 28 februarie 2024
image

Există, în linii mari, două sensibilități liturgice creștine: cea austeră, care privilegiază monocromia, simplitatea, respirația unui spațiu geometric, în contrast cu cea exuberantă vizual, preferînd plinătatea unui spațiu protector, ale cărui detalii tind să se multiplice la infinit. În veacul al XX-lea, mișcări de renaștere liturgică sau de „adaptare” modernă a cultului au permis experimente arhitecturale și iconografice dintre care multe se hrăneau din aspirația după o simplitate originară. Dar înainte de a avea propria viziune despre origini, care ține mai mult de așteptările noastre, poate că ar fi nimerit să înțelegem ce s-a petrecut de fapt de-a lungul timpului cu felul în care creștinii și-au practicat propria credință: de la primele crezuri și imne pînă la actele, veșmintele și obiectele liturgice. 

Cultul nu a fost și nici nu e o formă opțională de manifestare a credinței, ci expresia prin excelență a acesteia. Pentru practicanți e de la sine înțeles, iar pentru cei care nu-l frecventează decît arareori sau deloc pare o succesiune nesfîrșită de gesturi și formule aproape exotice, în orice caz opace. Cum să-i redai capacitatea de a fi transparent, adică funcția însăși de a călăuzi spre întîlnirea dintre văzut și nevăzut? E o întrebare pe care și-o pun cu siguranță cei care nu se lasă captivi în propria obișnuință. Un prim pas ține de felul în care este practicat ritualul. Dar e, cred, la fel de necesar să cunoști semnificația actelor cultului și a obiectelor care-i conferă frumusețe.

Pentru ritualul ortodox, am bucuria de a recomanda două volume semnate de un tînăr teolog, preotul Vlăduț-Iulian Roșu, care are o solidă formație academică și, mai ales, o binevenită capacitate de a comunica riguros și limpede lucruri complicate sau îndeobște rezervate clerului. Prima carte este o Istorie a veșmintelor liturgice din Răsăritul ortodox: de la origini pînă la Sfîntul Simeon al Tesalonicului (Editura Cuvîntul Vieții, 2022). Oricine o va deschide își va da seama de acuratețea demersului și de calitățile autorului. Întemeiată pe întreaga tradiție a cercetărilor istorico-critice privitoare la evoluția cultului creștin, cartea răspunde unei serii de întrebări: de la cele mai simple, privitoare la semnificația elementelor care compun veșmintele liturgice așa cum arată ele astăzi în Bisericile Ortodoxe, pînă la cele mai elaborate, referitoare la originea lor (levitică sau profană?) și la transformările petrecute în secolele următoare. Excelentă este coordonarea între mărturiile textuale, ipotezele istorice și documentele iconografice, precum și tratarea comparată a istoriei veșmintelor în Răsărit și în Apus (cu tabele recapitulative precise). Aflăm, de pildă, că cel mai vechi epitrahil bizantin păstrat pînă în zilele noastre poate fi admirat la Muzeul Diocezan din Eichstätt sau că partea aurie brodată, pe care o vedem lateral sub veșmîntul sfinților Grigore, Augustin și Silvestru, reprezentați în faimoasele mozaicuri de la Cefalù, se numește enchirion sau epigonat, a cărui semnificație inițială se referea la pînza cu care Hristos a șters picioarele ucenicilor.

A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023). Cititorii vor descoperi felul în care acest „altar mobil” a preluat treptat rostul inițial al pînzei pe care se așezau sfintele vase pentru Euharistie, pentru a preveni orice sacrilegiu, și a devenit, în anumite contexte istorice, semn al comuniunii dintre episcop și comunitățile din jurisdicția sa. O laborioasă incursiune în muzee și arhive susține și aici întreaga demonstrație, cu exemple care merg de la altare portabile copte și etiopiene pînă la antimisele păstrate de la Sf. Antim Ivireanul sau Sf. Calinic de la Cernica. Dincolo de reușita academică exemplară și de satisfacția de a avea în limba română astfel de lucrări, rămîne sensul lor larg, acela de a ne aminti convingător că „omul în rugăciune este un arbore de gesturi” (Michel de Certeau). 

Bogdan Tătaru-Cazaban este preot și cercetător în istoria religiilor. A publicat recent Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții (Editura Spandugino, ed. II, 2023).

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Despăgubire de 14,5 milioane de euro pentru un fermier din Focșani, care spune că Autostrada A7 îi ruinează afacerea
Afacerea de milioane de euro a unui vrâncean va fi distrusă de Autostrada A7, mai exact de sectorul Focșani-Bacău. Totuși, afaceristul a primit despăgubiri în valoare de peste 14,5 milioane de euro în primă instanță, conform deciziei Tribunalului Vrancea.
image
Traficantul de droguri în casa căruia a murit drogată o elevă de 16 ani, trimis în judecată. Cum a murit fata
Traficantul de droguri acuzat că i-a dat unei eleve de 16 ani un drog sintetic periculos, în urma căruia adolescenta a murit, a fost trimis în judecată, împreună cu alți doi minori.
image
Pensiile vor fi recalculate încă o dată după 1 septembrie. Ce categorie de cetățeni va încasa mai mult
Executivul se pregătește de o a doua recalculare a pensiilor, care va aduce și mai multor seniori majorări financiare consistente.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: