Călătorii în istoria cultului

Publicat în Dilema Veche nr. 1037 din 22 februarie – 28 februarie 2024
image

Există, în linii mari, două sensibilități liturgice creștine: cea austeră, care privilegiază monocromia, simplitatea, respirația unui spațiu geometric, în contrast cu cea exuberantă vizual, preferînd plinătatea unui spațiu protector, ale cărui detalii tind să se multiplice la infinit. În veacul al XX-lea, mișcări de renaștere liturgică sau de „adaptare” modernă a cultului au permis experimente arhitecturale și iconografice dintre care multe se hrăneau din aspirația după o simplitate originară. Dar înainte de a avea propria viziune despre origini, care ține mai mult de așteptările noastre, poate că ar fi nimerit să înțelegem ce s-a petrecut de fapt de-a lungul timpului cu felul în care creștinii și-au practicat propria credință: de la primele crezuri și imne pînă la actele, veșmintele și obiectele liturgice. 

Cultul nu a fost și nici nu e o formă opțională de manifestare a credinței, ci expresia prin excelență a acesteia. Pentru practicanți e de la sine înțeles, iar pentru cei care nu-l frecventează decît arareori sau deloc pare o succesiune nesfîrșită de gesturi și formule aproape exotice, în orice caz opace. Cum să-i redai capacitatea de a fi transparent, adică funcția însăși de a călăuzi spre întîlnirea dintre văzut și nevăzut? E o întrebare pe care și-o pun cu siguranță cei care nu se lasă captivi în propria obișnuință. Un prim pas ține de felul în care este practicat ritualul. Dar e, cred, la fel de necesar să cunoști semnificația actelor cultului și a obiectelor care-i conferă frumusețe.

Pentru ritualul ortodox, am bucuria de a recomanda două volume semnate de un tînăr teolog, preotul Vlăduț-Iulian Roșu, care are o solidă formație academică și, mai ales, o binevenită capacitate de a comunica riguros și limpede lucruri complicate sau îndeobște rezervate clerului. Prima carte este o Istorie a veșmintelor liturgice din Răsăritul ortodox: de la origini pînă la Sfîntul Simeon al Tesalonicului (Editura Cuvîntul Vieții, 2022). Oricine o va deschide își va da seama de acuratețea demersului și de calitățile autorului. Întemeiată pe întreaga tradiție a cercetărilor istorico-critice privitoare la evoluția cultului creștin, cartea răspunde unei serii de întrebări: de la cele mai simple, privitoare la semnificația elementelor care compun veșmintele liturgice așa cum arată ele astăzi în Bisericile Ortodoxe, pînă la cele mai elaborate, referitoare la originea lor (levitică sau profană?) și la transformările petrecute în secolele următoare. Excelentă este coordonarea între mărturiile textuale, ipotezele istorice și documentele iconografice, precum și tratarea comparată a istoriei veșmintelor în Răsărit și în Apus (cu tabele recapitulative precise). Aflăm, de pildă, că cel mai vechi epitrahil bizantin păstrat pînă în zilele noastre poate fi admirat la Muzeul Diocezan din Eichstätt sau că partea aurie brodată, pe care o vedem lateral sub veșmîntul sfinților Grigore, Augustin și Silvestru, reprezentați în faimoasele mozaicuri de la Cefalù, se numește enchirion sau epigonat, a cărui semnificație inițială se referea la pînza cu care Hristos a șters picioarele ucenicilor.

A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023). Cititorii vor descoperi felul în care acest „altar mobil” a preluat treptat rostul inițial al pînzei pe care se așezau sfintele vase pentru Euharistie, pentru a preveni orice sacrilegiu, și a devenit, în anumite contexte istorice, semn al comuniunii dintre episcop și comunitățile din jurisdicția sa. O laborioasă incursiune în muzee și arhive susține și aici întreaga demonstrație, cu exemple care merg de la altare portabile copte și etiopiene pînă la antimisele păstrate de la Sf. Antim Ivireanul sau Sf. Calinic de la Cernica. Dincolo de reușita academică exemplară și de satisfacția de a avea în limba română astfel de lucrări, rămîne sensul lor larg, acela de a ne aminti convingător că „omul în rugăciune este un arbore de gesturi” (Michel de Certeau). 

Bogdan Tătaru-Cazaban este preot și cercetător în istoria religiilor. A publicat recent Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții (Editura Spandugino, ed. II, 2023).

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

masini inundatii jpg
Județele care intră sub Cod galben de inundații. Până când este valabil
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, sâmbătă, 27 martie, o atenţionare Cod galben de inundaţii pe râuri care traversează cinci judeţe.
mihail neamtu FOTO Mediafax
„Păi dacă eu sunt putinist, mă-ta-i…”. Mihail Neamțu, limbaj grobian către cei care îl numesc „conserva Moscovei”
Deputatul AUR Mihail Neamțu, președintele comisie de cultură a Camerei Deputaților, a transmis insulte grave pe rețelele de socializare celor care îl fac putinist. Imaginile au devenit o virale pe rețelele sociale.
macelari de elita campionat mondial paris 2025 jpg
Cei mai buni măcelari români fac spectacol la Paris, la campionatul mondial de măcelărie
Echipa „Măcelari de Elită” va reprezenta România în acest weekend la competiția World Butchers’ Challenge 2025 de la Paris: duminică, 30 martie la proba pentru juniori, iar luni, 31 martie, la proba pe echipe alături de mîcelari din alte 13 țări.
Erling Haaland (EPA) jpg
Erling Haaland, în mijlocul unui scandal. Ce acuze i se aduc norvegianului
Nordicul este acuzat de un comportament violent.
proteste istanbul FOTO magnumphotos.com
Istanbulul fierbe în continuare. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă împotriva încarcerării primarului Ekrem Imamoglu
Zeci de mii de oameni s-au adunat sâmbătă, 29 martie, la Istanbul pentru a protesta împotriva închiderii primarului Ekrem Imamoglu, principalul rival al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.
pompieri smurd fb jpg
A murit soldatul găsit împuşcat în cap, într-o unitate din Târgu-Jiu. Tânărul de 30 de ani a suferit un infarct
Soldatul care a fost găsit împușcat în cap, în urmă cu 5 zile, la o unitate militară din Târgu-Jiu, a murit. Medicii nu au mai reușit să-i salveze viața, în ciuda eforturilor depuse.
Dinamo FCSB (Sportpictures) jpg
anisia holbura jpg
Afacerea inedită cu care o româncă a dat lovitura în Belgia. Și-a îndeplinit marele vis după ce a plecat din România
Anisia Holbura, o româncă ce a părăsit țara natală pentru a își îndeplini marele vis, a dat lovitura în Belgia. A cumpărat un han vechi de 200 de ani, părăginit, pe care l-a transformat într-o afacere foarte apreciată de turiști și de localnici.
banner case un milion jpg
Vilele de peste un milion de euro ale artiștilor de muzică populară. Gherghina Stancu: „Am investit bani, dar și mult suflet”
În ce vile superbe, de peste un milion de euro, locuiesc artiștii de muzică populară! Gherghina Stancu: „E un mic colț de rai!”