Călătorii în istoria cultului

Publicat în Dilema Veche nr. 1037 din 22 februarie – 28 februarie 2024
image

Există, în linii mari, două sensibilități liturgice creștine: cea austeră, care privilegiază monocromia, simplitatea, respirația unui spațiu geometric, în contrast cu cea exuberantă vizual, preferînd plinătatea unui spațiu protector, ale cărui detalii tind să se multiplice la infinit. În veacul al XX-lea, mișcări de renaștere liturgică sau de „adaptare” modernă a cultului au permis experimente arhitecturale și iconografice dintre care multe se hrăneau din aspirația după o simplitate originară. Dar înainte de a avea propria viziune despre origini, care ține mai mult de așteptările noastre, poate că ar fi nimerit să înțelegem ce s-a petrecut de fapt de-a lungul timpului cu felul în care creștinii și-au practicat propria credință: de la primele crezuri și imne pînă la actele, veșmintele și obiectele liturgice. 

Cultul nu a fost și nici nu e o formă opțională de manifestare a credinței, ci expresia prin excelență a acesteia. Pentru practicanți e de la sine înțeles, iar pentru cei care nu-l frecventează decît arareori sau deloc pare o succesiune nesfîrșită de gesturi și formule aproape exotice, în orice caz opace. Cum să-i redai capacitatea de a fi transparent, adică funcția însăși de a călăuzi spre întîlnirea dintre văzut și nevăzut? E o întrebare pe care și-o pun cu siguranță cei care nu se lasă captivi în propria obișnuință. Un prim pas ține de felul în care este practicat ritualul. Dar e, cred, la fel de necesar să cunoști semnificația actelor cultului și a obiectelor care-i conferă frumusețe.

Pentru ritualul ortodox, am bucuria de a recomanda două volume semnate de un tînăr teolog, preotul Vlăduț-Iulian Roșu, care are o solidă formație academică și, mai ales, o binevenită capacitate de a comunica riguros și limpede lucruri complicate sau îndeobște rezervate clerului. Prima carte este o Istorie a veșmintelor liturgice din Răsăritul ortodox: de la origini pînă la Sfîntul Simeon al Tesalonicului (Editura Cuvîntul Vieții, 2022). Oricine o va deschide își va da seama de acuratețea demersului și de calitățile autorului. Întemeiată pe întreaga tradiție a cercetărilor istorico-critice privitoare la evoluția cultului creștin, cartea răspunde unei serii de întrebări: de la cele mai simple, privitoare la semnificația elementelor care compun veșmintele liturgice așa cum arată ele astăzi în Bisericile Ortodoxe, pînă la cele mai elaborate, referitoare la originea lor (levitică sau profană?) și la transformările petrecute în secolele următoare. Excelentă este coordonarea între mărturiile textuale, ipotezele istorice și documentele iconografice, precum și tratarea comparată a istoriei veșmintelor în Răsărit și în Apus (cu tabele recapitulative precise). Aflăm, de pildă, că cel mai vechi epitrahil bizantin păstrat pînă în zilele noastre poate fi admirat la Muzeul Diocezan din Eichstätt sau că partea aurie brodată, pe care o vedem lateral sub veșmîntul sfinților Grigore, Augustin și Silvestru, reprezentați în faimoasele mozaicuri de la Cefalù, se numește enchirion sau epigonat, a cărui semnificație inițială se referea la pînza cu care Hristos a șters picioarele ucenicilor.

A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023). Cititorii vor descoperi felul în care acest „altar mobil” a preluat treptat rostul inițial al pînzei pe care se așezau sfintele vase pentru Euharistie, pentru a preveni orice sacrilegiu, și a devenit, în anumite contexte istorice, semn al comuniunii dintre episcop și comunitățile din jurisdicția sa. O laborioasă incursiune în muzee și arhive susține și aici întreaga demonstrație, cu exemple care merg de la altare portabile copte și etiopiene pînă la antimisele păstrate de la Sf. Antim Ivireanul sau Sf. Calinic de la Cernica. Dincolo de reușita academică exemplară și de satisfacția de a avea în limba română astfel de lucrări, rămîne sensul lor larg, acela de a ne aminti convingător că „omul în rugăciune este un arbore de gesturi” (Michel de Certeau). 

Bogdan Tătaru-Cazaban este preot și cercetător în istoria religiilor. A publicat recent Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții (Editura Spandugino, ed. II, 2023).

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.