De primăvară

Publicat în Dilema Veche nr. 1037 din 22 februarie – 28 februarie 2024
image png

Primăvara, mereu, mai reducea din cenușiu. Nu doar pentru că înfloreau pomii și apoi toate înverzeau. Ci chiar și înainte de toate astea.

Lumina era diferită. Includea, mai mult sau mai puțin vizibil, nuanțe de roz. Și atunci, și oamenii se luau după ea, atît cît puteau. Chiar în întunecații ani 1980, apăruseră eșarfele, colorate. Se trecea, „oficial”, de la fularele terne, de cele mai multe ori albe, negre, gri, bej sau bleumarin, la eșarfele bleu sau roz, chiar. 

Chiar în „vremurile de tristă amintire” se mai găseau basmale și eșarfe. Era un tronson mai liber, în care te mai puteai cît de cît mișca. Nu erau cele mai strălucite modele, dar, dacă aveai răbdare să cauți prin raioanele mai de lux, să zicem, ale magazinelor universale ori ale celor pentru femei, precum Eva sau Unirea, ori Victoria, mai puteai găsi cîte o basma simpatic colorată. Din cîte-mi amintesc, erau chiar unele de mătase, altele de cașmir.

Fusese o vreme în care se purtau pe cap, legate sub bărbie sau la spate. Asta se întîmpla mai curînd prin anii 1970. Apoi se puneau mai ales la gît. Apăruseră, pe lîngă cele pătrate, și unele lungi și dreptunghiulare, pe care ți le-nfășurai de mai multe ori în jurul gîtului. Mă rog, existau diverse stiluri.

Cert e că eșarfele, fluturînde sau nu, înveseleau paltoanele terne. Nu erau doar ele, li se adăugau și băștile sau pălăriile. Și acestea se mai găseau, la aceleași raioane anterior pomenite. Îți puteai cumpăra o bască bleu sau o pălărie verde, de pildă. Și nu erau chiar urîte. 

De fapt, nici nu conta atît de mult estetica lor. Era ceva, o asumare a primăverii și a nevoii de ieșire din cenușiu în etalarea accesoriilor mai vii. Înfloreau și ele, asemenea ghioceilor, brebeneilor, viorelelor, zambilelor, narciselor etc., pe paltoanele noastre. Deodată, o doză de feminitate se ițea îndrăzneață și zglobie dintre stofe și lînuri, marcînd o altfel de perioadă (chiar dacă pentru scurt timp). 

Căci se producea un soi de emulație atunci, o efervescență fără rost, aparent, dar, de fapt, în legea firii. Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o. Era aproape singura dată cînd și în florării se mai găseau și altfel de flori pe lîngă standardizatele garoafe și frezii.

Era ca și cum natura i-ar fi dat un brînci lumii gri și închistate de atunci. Și aceasta n-ar mai fi avut încotro decît să se lase puțin zdruncinată, căci era ceva mai presus de ea și de aiurelile ei ideologice care terorizau oamenii.  

Florile și accesoriile atrăgeau, încet-încet, schimbări mai radicale: din nefericire, doar în vestimentație. De la paltoane se trecea la pardesie, și aici libertatea și îndrăzneala coloristică erau mai mari. Puteai găsi chiar un pardesiu maro sau albastru. Ba chiar și roșu. Lumea prindea treptat culoare, mai ales că și pomii înfloreau. Primii – cei albi, roz și galbeni.

Era unul dintre puținele momente în care aveai senzația de libertate. Senzația că nu aparții neapărat unui univers prea bine circumscris, prea închis, ci lumii în general. Primăvara îți dădea, pentru scurt timp, aproximativ aceeași deschidere pe care ți-o ofereau, în felul lor, marea și muntele. Nu prin infinitate, ci prin intensitate. Chiar dacă pentru o perioadă limitată.

IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...

Adevarul.ro

image
Amenzi uriașe pentru rezerviștii care nu se prezintă la ordin, în unitățile militare: „Prea mari pentru români!”
Rezerviștii care nu se prezintă în unitățile militare, conform ordinului de chemare transmis de Ministerul Apărării Naționale, riscă amenzi de aproape 4.000 de lei. Un amplu exercițiu de mobilizare al militarilor rezerviști se desfășoară săptămâna aceasta în județele Brăila și Galați.
image
Cine este criminalul evadat în București, de sub nasul polițiștilor. Filmul omorului comis de Meszaros Zsombor în 2017
Meszaros Zsombor este bărbatul de 34 de ani, din Satu Mare, care a reușit să fugă dintr-o dubă aflată în fața unei clinici medicale din sectorul 2 al Capitalei. Sătmăreanul evadat era condamnat la 18 ani de închisoare pentru omor după ce, în 2017, și-a ucis iubita, care era cetățean german.
image
Simona Halep s-a trezit cu echipa anti-doping la ușă. Mesajul jucătoarei pentru ANAD
Fostul număr 1 mondial a explicat cum decurg controalele după scandalul în care a fost implicată

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.