Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului

8 aprilie 2024
IMG 20240408 WA0019 jpg

Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.

Un spectacol de lumină și culoare, proiectat către cer cu lumini tip laser, a deschis evenimentul „In Memoriam Amza Pellea”.

IMG 20240408 WA0002 jpg

Sute de spectatori s-au bucurat de o reprezentație de excepție, plină de emoție, muzică și poezie, pe o scenă cu artiști și oameni de teatru, printre care actrițele Oana Pellea și Rodica Mandache, criticul de teatru Marina Constantinescu, Emil Boroghină, fost director al Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, Mircea Rusu, directorul Teatrului Național I.L. Caragiale din București, soliștii Andrei Păunescu, Sergiu Cioiu, naistul Nicolae Voiculeț și Orchestra Simfonică a Filarmonicii Oltenia.

Duminică, 7 aprilie 2024, a avut loc inaugurarea Casei Memoriale „Amza Pellea” din Băilești, la 93 de ani de la nașterea marelui actor.

La Băilești, deschiderea oficială a avut loc în prezența fiicei actorului, a autorităților județene și a reprezentanților Muzeului Olteniei, fiind urmată de proiecția filmului „Nea Mărin miliardar” în Parcul Tineretului, din centrul municipiului.

IMG 20240408 WA0000 jpg

Consiliul Județean Dolj și Muzeul Olteniei Craiova au reușit, astfel, să deschidă porțile unei noi destinații culturale, punând la loc de cinste personalitatea marelui actor și oferind publicului oportunitatea cunoașterii unor crâmpeie din opera și viața memorabilului Nea Mărin.

IMG 20240408 WA0011 jpg

”Mi-am dorit de foarte mult timp și iată că minunea s-a întâmplat: redeschiderea Casei Memoriale Amza Pellea cu haine noi și sub pălăria mare a Muzeului Olteniei. Din clipa asta, această casă memorială intră într-un circuit muzeal. Sunt foarte multe emoții, sentimente, sunt într-o stare de smerenie și trebuie să fac plecăciuni de mulțumire Consiliului Județean Dolj, președintelui Cosmin Vasile și directorului de la Muzeul Olteniei, Florin Ridiche. Fără acest sprijin, tot ceea ce vedeți nu ar fi fost posibil, nu s-ar fi realizat. Obiectele din casă i-au aparținut lui tata, toate sunt donate de către mine pentru casa memorială, lucrul nu s-a terminat, vom continua să îmbogățim exponatele. Mi-aș dori foarte tare ca în această casă să se audă râset de copii, este o cameră multimedia unde ar putea să vină școli să viziteze și să facă ateliere de desen. Mi-aș dori să nu fie doar un punct muzeal, ci un ferment de viu care să-i ducă spiritul mai departe lui tata. Vreau să mulțumesc publicului care îi ține memoria vie. Atâta timp cât el va fi iubit, va fi amintit și va trăi în sufletele oamenilor, spiritul lui tata e viu. Pentru acest lucru, plecăciuni în fața oamenilor care l-au iubit și care nu-l uită după 40 de ani de când el nu mai e pe pământ, a fost un om bun și eu chiar cred că lucrurile pe care le împrăștii în oameni și în univers ți se întorc”, a declarat Oana Pellea.

Colaborarea dintre fiica marelui Amza, actrița Oana Pellea, reprezentanții Consiliului Judetean Dolj și Muzeul Olteniei l-au readus pe Nea Mărin acasă, la Băilești, în inimile oltenilor, în inimile românilor. În încăperile imobilului au fost amenajate expoziții ce conțin atât obiecte personale, afișe de filme, cât și o colecție cu arme-recuzită, premiul obținut de Amza Pellea, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, pentru interpretarea din filmul „Osânda” și medalia „Jubileul promoției de aur a teatrului românesc”.

IMG 20240408 WA0018 jpg

”Casa memorială este un monument de arhitectură de tip neobaroc, ea a fost ridicată în anul 1908, este unul dintre ultimele exemple ale acestui stil arhitectural. Lucrările au fost ample, iar pe parcursul renovării am descoperit numeroase lucruri interesante. Dacă vă uitați cu atenție la acoperiș, am păstrat aceeași formă a țiglei care era înainte, stil caracteristic acoperișurilor din sudul Olteniei, stil solzi de pește, am analizat cu foarte multă atenție tâmplăria din lemn, care nu a mai putut fi restaurată și am înlocuit-o tot cu tâmplărie din lemn de fag așa cum era și cea de dinainte. Un alt lucru interesant, am descoperit că toată cărămida din structura casei este cărămidă de șamotă, de foarte bună calitate, care de obicei este folosită pentru construcția sobelor, dar aici  a fost folosită pentru toată casa. Tot ceea ce vedeți în sălile expoziționale este realizat după conceptul doamnei Oana Pellea, cu o sală dedicată obiectelor și fotografiilor de familie, a doua sală cu rol de multimedia pentru vizitatori unde vor rula filme în care a jucat marele actor. Pentru noi, ca Muzeu al Olteniei este foarte important că este pentru prima dată când avem în administrare o casă memorială. Toate aceste lucruri nu ar fi fost posibile fără sprijinul permanent al Consiliului Județean Dolj”, a declarat Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei Craiova.

După doi ani de lucrări pentru renovarea acestui imobil, Casa Memorială va avea statut muzeal.

„Încep prin a vă mulțumi dumneavoastră (Oana Pellea, n.r.) pentru că ați avut încredere în noi, ați avut încredere să ne încredințați casa părintească, ați avut încredere să ne aduceți obiecte de suflet, amintiri dragi ale părinților dumneavoastră și ați avut încredere că vom face tot ce este posibil să îi cinstim memoria lui Amza Pellea. Pentru noi, Amza Pellea este nu doar simbolul Baileștiului, nu doar simbolul județului Dolj, cred că este omul care este un adevărat simbol pentru întreaga Oltenie. Este cel mai mare actor român și din ce am văzut cu toții la spectacolul de la Teatrul Național, prin tot ce a fost evocat, este un om cu o mare bunătate, cu un mare caracter, un om care a iubit foarte, foarte mult aceste locuri”, a declarat Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj.

IMG 20240408 WA0021 jpg

În săptămâna 08 -14 aprilie programul de vizitare va fi zilnic între orele 09:00 – 17:00. Începând cu 15 aprilie, programul de vizitare va fi de marți până duminică, între orle 09:00 – 17:00.

Accesul publicului va fi gratuit până în luna iulie 2024.

Mai multe detalii puteți obținevizitând pagina defacebook a Casei Memoriale Amza Pellea https://www.facebook.com/profile.php?id=61557750464116

featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.

Adevarul.ro

image
Agresați sexual în școală sub ochii dascălilor. Polițist: Vorbim despre un fenomen aici, despre dezinteresul unor cadre didactice
Este anchetă de proporții la o școală din județul Brașov, unde mai mulți elevi de clasa a VIII-a și-au agresat sexual colegii mai mici. Nu o dată și în văzul tuturor.
image
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament cu două camere. „Ferească Dumnezeu! Ați pus foiță de aur pe pereți?”
Prețurile o iau razna în România, iar piața imobiliară e campioana scumpirilor în marile orașe. Marii câștigători sunt constructorii și meșterii din construcții. Ultimii au ajuns să ceară sume fabuloase chiar și pentru renovarea apartamentelor mici.
image
Un fost senator se laudă că a pescuit un păstrăv de 109 centimetri. Unde este lacul în care sunt exemplare şi de peste 2 metri
Pescarul, cunoscut în zonă drept Regele Păstrăvului din Ardeal, nu este la prima sa captură de mari proporţii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.