Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1037 din 22 februarie – 28 februarie 2024
Foto: M. Chivu
Foto: M. Chivu

ÎNTR-O LUME CARE ADUCE LAOLALTĂ ÎNTREBĂRILE CIRIPITOARE ȘI CELE MAI SUBTILE NUANȚE ALE GESTULUI DE A MĂSURA EVENIMENTELE, ALEGEREA OMULUI DIN PUBLIC PARE CEVA RELATIV ILEGAL, PENTRU EVENTUALII AMATORI DE AROME

 Aflu dintr-o știre că un bărbat de 85 de ani din Mississippi întîlnește o tînără de 24 de ani la o benzinărie și se căsătorește cu ea. Cuplul susține că s-ar fi îndrăgostit pe loc, au planuri de familie și au colecționat milioane de reacții pe social media. În fine, într-o lume în care oamenii preferă Netflix-ul în detrimentul pasiunii, 61 de ani diferență nu înseamnă mare lucru. (I. M.)

 S-a umplut orașul de afișe. Pe lîngă un come-back al formației Azur, cu vechiul hit „Se mărită Mona (mea)“, maestrul Enceanu își îmbie fanii: „Stai cu mine, omule, să-ți cînt!”, în compania orchestrei din Chișinău, condusă de dirijorul Botgros. La celălalt pol, Sala Palatului din București va găzdui evenimentul Lumină din lumină, „un concert psaltic extraordinar, de înaltă încărcătură spirituală” – în cuvintele organizatorilor. Concertul aduce laolaltă două chipuri frumoase, Maria Coman și Ribale Wehbé, și trei fețe bisericești: părintele Ioana, părintele Roșu și arhidiaconul Bucă. Un eveniment care, dacă n-ar fi din cale afară de serios, ar fi chiar foarte sexy. (M. P.)

 Un camion care transporta 10.000 de gogoși ale unui celebru lanț american a fost furat, în Australia, de o femeie de 28 de ani care se pare că poftea serios la ceva dulce. Vehiculul fusese parcat la o benzinărie de la periferia orașului Sydney, unde își făcuse plinul, iar iubitoarea de dulciuri a profitat de un moment de neatenție al șoferului care coborîse, a sărit la volan și s-a îndepărtat cu prada. Polițiștii au găsit bucăți de gogoși pe drum și camionul abandonat într-o parcare, multe zile mai tîrziu. Femeia, depistată datorită camerelor de supraveghere de la benzinărie, și-a recunoscut fapta. La întrebările curioșilor nediabetici legate de gogoși, poliția le-a declarat „distruse”. (A. A. D.

 De-a lungul timpului, plîngîndu-mă neîncetat de calitatea slabă a Internetului, am interacționat cu o sumedenie de operatori. Cuiva i-am pus întrebarea dacă ar trebui să dau acatiste la biserică pentru un semnal mai bun. Mi-a răspuns prompt: „Echipa este la dispoziția dumneavoastră pentru a vă ajuta”. Altcineva mi-a propus, pur și simplu, să mă mut în alt apartament, dar să rămîn la firma furnizoare. Recent, o domnișoară ciripitoare mi-a dat o rețetă magică: să pun router-ul în dreptul ferestrei, la un metru și jumătate de podea, și eventual să întredeschid puțin, doar puțin geamul. Cum afară ploua, m-a prins un dor nebun după lumea pe hîrtie. (S. G.)

 Revista franceză L’Express a dezvăluit că directorul său din anii 1970, Philippe Grumbach, a fost spion al serviciilor secrete ale URSS. „Un jurnalist strălucit. Dar și un trădător al Franței care, timp de treizeci și cinci de ani, a lucrat pentru KGB”, a titrat revista. Știrea asta sună ca un story al lui John Le Carré, care ar fi înțeles și cele mai subtile nuanțe ale afacerii. (A. M. S.

 Compania aeriană Finnair îi va cîntări, se pare, pe călători începînd cu anul acesta. Măsura companiei a stîrnit multe reacții și s-a dezbătut public incorectitudinea gestului de a măsura greutatea oamenilor, s-a comentat cît de mult lezează acest lucru oamenii supraponderali… Și totuși, mă întreb dacă, înainte de a fi cîntăriți, oamenii vor fi nevoiți și să se dezbrace; cu haine și încălțăminte, zic și eu că nu-i corect și nu se pune. (I. M.)

 Relatînd evenimentele de la „Parada de luni a trandafirilor”, cea mai mare paradă de carnaval din Germania, presa germană și-a păstrat rigoarea, deși carele alegorice au prezentat figuri ale politicii actuale în ipostaze deșucheate. Astfel, WELT a remarcat, într-un mod extrem de profesionist, faptul că, la paradă, „Vladimir Putin s-a lăsat mulțumit oral de patriarhul Kiril”. (S. G.)

 Pentru cinefili, anul acesta marchează cîteva centenare importante: în primul rînd, Marlon Brando, Sidney Lumet, Serghei Parajanov, Marcello Mastroianni și Lauren Bacall, dar nu în ultimul rînd și Ed Wood, Benny Hill, Raj Kapoor. Dacă ați putea readuce la viață pe unul singur dintre aceștia pentru a continua să facă filme, pe cine ați alege? Alegerea mea ar fi Mastroianni. (M. C.)

 Prin magazine, mai ales prin cele cu lucruri de sport, în ultima vreme întîlnești tot felul de articole de îmbrăcăminte, chiar și din acelea care se pun pe corp, pe ale căror etichete scrie că ar fi fabricate prin reciclarea PET-urilor de plastic, a plaselor pescărești recuperate din mare etc. Cu alte cuvinte, salvăm planeta, curățăm mediul înconjurător, dar pe pielea omului. Culmea e că sînt și destul de scumpe, pe motiv că ar fi vorba de „materiale tehnologice”. (A. M.)

 Cîntăreața Pink a oprit un concert în Australia după ce o femeie din public a intrat în travaliu. Se pare că artista nici nu e la prima experiență de felul ăsta. (A. M. S.)

 În luna mai a anului trecut, vigilența „serviciilor” a atins un nou nivel. Contraspionajul indian a reținut în apropierea unui port (nu s-a dezvăluit care) un porumbel voiajor bănuit că este implicat într-o operațiune de spionaj în favoarea Chinei. Indiciile au constat în două inele legate de piciorușele porumbelului care păreau să conțină mesaje în limba chineză. După opt luni de anchetă, porumbelul a fost eliberat și suspiciunea spulberată. Pasărea aparținea unui columbofil taiwanez și inelele erau doar obișnuite elemente de identificare. Știrea mi-a dat un ciudat sentiment de – n-am găsit cuvînt mai potrivit – securitate: pe de o parte, e bine să știu că, dacă „băieții vor, nu trece nici pasărea“; pe de altă parte, să anchetezi opt luni un porumbel mi se pare ceva de un rafinament suprem! (S. V.)

 Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

 Un taiwanez de 22 de ani a trezit suspiciuni în aeroportul din Bangkok, de unde urma să se întoarcă la Taipei, din pricina unei umflături neverosimile de sub centură. Reținut pentru o scanare corporală, s-a dovedit că pitise două vidre și un cîine în pantaloni, pentru a le scoate ilegal din țară. Mai exact, în chiloți, unde-și îndesase partenerii de zbor în trei șosete separate, prinse cu o bandă. Cele două specii care se pregăteau de călătorie, vidra asiatică cu gheare mici și cîinele de prerie, se află pe lista animalelor pe cale de dispariție și se crede că au fost cumpărate de la o piață din capitala thailandeză. (A. A. D.

 Evliya Çelebi, un călător otoman prin Albania secolului al XVII-lea, „o țară săracă și brutală”, enumeră la rubrica „expresii utile”, pentru eventualii amatori de senzații tari, cîteva formule de salut frecvent folosite de inospitalierii localnici. Cităm: „Mănînci căcat!”, „S-o f*t pe mă-ta!”, „Să-ți f*t nevasta!”, „Mă băs în nasul tău!”. Să mai spună cineva că albanezii nu ni-s frați. (M. P.)

 Din comuna Hărman, județul Brașov, avem aceste nume de firme: Capsule Vesele SRL, Rebella & Girls SRL, Simetric SRL, Bio Plant Mure SRL, Miss Mi SRL, Case În Direct SRL, Il Palazzo SRL, Radar Sport SRL, Roma Antica SRL, Roma Sportiv SRL, Cipry & Chris Veloce SRL, Exigent SRL, Atelierul De Arome Și Culori SRL, Oaza Albastră SRL, Do Ste Fru SRL, Cooperativa Agricolă A Crescătorilor De Bălțată Românească, Latifundia SRL, Happy Metal SRL, Primo Nutrition SRL, Lau Cor Papa Bun SRL-D, Help Anybody SRL, Mes Idées Group SRL, Nucleus Med SRL, Livada Cu Soare SRL, Ocean Jobs SRL, Ave SRL, Zen Construct Volumetric SRL, Jaluzeleonline SRL, Distruptive Writing SRL, Raisa Soare Mic SRL, Esența Vieții SRL, All Boxes In One Place SRL, Spada Tempesta SRL, Ferma Hărman Dar Natural SRL, Dozomozo SRL, Bursa De Stomatologie SRL, Atelier Ioana Flowers SRL, Aroma De Mentă SRL, Bobuinovation SRL, Vecinu’ De La 4 Construct SRL, Bella Terra Arc SRL, Potrivit SRL, Țup Țup Serv Trans SRL, Aleea Dulce SRL. (D. S.)

IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.

Adevarul.ro

image
O mamă obsedată de eclipsă și-a ucis partenerul și și-a aruncat copiii din mașină pe o autostradă din Los Angeles
O mamă și-a înjunghiat mortal partenerul, luni, în apartamentul lor din Los Angeles, apoi și-a aruncat cele două fetițe dintr-un SUV în mișcare, pe autostradă. Cu câteva zile înainte, într-o postare online, femeia, care este astrolog, numise eclipsa de soare „simbolul războiului spiritual”.
image
Moartea stranie a unei tinere de 22 de ani: a pornit în căutare de stafii și a fost găsită într-o biserică abandonată
O căutare de stafii s-a terminat tragic pentru o tânără de doar 22 de ani din Franța, care a fost găsită moartă weekendul trecut într-o biserică părăsită din Valle d' Aosta, situată în nordul Italiei.
image
Surori siameze, dezvăluiri despre viața amoroasă. Ce se întâmplă dacă una dintre ele moare VIDEO
Deși la naștere cadrele medicale au spus că vor trăi doar câteva zile, două surori siameze, Carmen și Lupita Andrade, au sfidat șansele de supraviețuire și se bucură de tot ce le oferă viața la cei 23 de ani ai lor, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.