Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor

15 aprilie 2024
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg

Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni. Investiția în pesticide care să protejeze culturile este uneori zădărnicită de ploi sau de temperaturile din aer sau din sol, de aceea utilizarea unor adjuvanți are un rol esențial în potențarea efectului erbicidelor, fungicidelor sau insecticidelor.

Spre exemplu, o cultură precum cea de Glycine max, despre care cei interesați pot găsi un ghid complet despre soia, necesită tratamente pentru eradicarea buruienilor, protecția împotriva mozaicului soiei, arsurii bacteriene, a manei sau a făinării. Adjuvanții vor optimiza acțiunea pesticidelor și vor asigura un efect mai îndelungat, o barieră mai eficientă împotriva dăunătorilor și o rezistență sporită a pesticidelor la ploi sau irigații.

Ce sunt adjuvanții pentru culturile agricole?

Dacă pesticidele au deja o tradiție în agricultura modernă, adjuvanții sunt cele mai noi substanțe utilizate pentru culturile de plante, pentru a le crește eficiența și îmbunătăți calitatea recoltei și producția la hectar. Adjuvanții sunt, așa cum le spune și numele, substanțe cu rol ajutător, sporind protecția împotriva buruienilor, bolilor și dăunătorilor oferită de erbicide, fungicide și insecticide.

Diferiți factori pot cauza eficiența scăzută a pesticidelor și aici intră utilajele folosite pentru tratament, apa în care se diluează substanțele, ph-ul solului, precipitații și apa utilizată la irigat. Adjuvanții reglează toate aceste condiții, astfel încât substanțele din tratamentele efectuate să acționeze la potențial maxim.

Ce avantaje au fermierii la utilizarea adjuvanților?

În categoria de adjuvanți, fermierii au la dispoziție o gamă de produse care cresc eficiența culturilor în câmp. În primul rând, substanțele active din aceste produse sporesc puterea de penetrare a pesticidelor în culturile agricole.

De asemenea, rezistența erbicidelor, fungicidelor și a insecticidelor în sol sau pe părțile din pământ sau cele expuse ale plantelor este mult îmbunătățită, întrucât aderența pesticidelor aplicate cu un adjuvant este mai bună. În plus, efectul acestora este durabil, nefiind influențat de apa precipitațiilor.

Adjuvanții corectează reacția apei, neutralizând sărurile din componența ei, care ar putea afecta acțiunea pesticidelor. De asemenea, adjuvanții protejează culturile împotriva variațiilor mari de temperatură și chiar împotriva înghețului, care le influențează negativ dezvoltarea, producând pagube însemnate fermierilor.

Tipuri de adjuvanți, în funcție de cultură și de efectele dorite

Adjuvanții pot fi de mai multe tipuri, în funcție de substanțele de bază. Din acest punct de vedere, producătorii includ în componența adjuvanților agenți de chelatare, copolimeri organosiliconici de Trisiloxan, emulsificatori, polimer stiren utadiena carboxilata, ulei de parafină, ulei vegetal sau ulei vegetal esterificat.

Adjuvanții pot fi utilizați în orice cultură agricolă, pe cereale, legume, pomi fructiferi, rapiță, soia, sfeclă de zahăr, viță de vie, plante ornamentale, împreună cu îngrășăminte foliare, erbicide, pesticide și multe altele. Tipul de adjuvant și substanța de bază vor imprima anumite efecte asupra plantelor tratate.

Pentru soia, spre exemplu, adjuvanţii neutralizează proprietățile negative ale apei dure și scade pH-ul soluției. De asemenea, contribuie la absorbția produselor fitosanitare în plantă. Pentru îmbunătățirea aderenței, absorbției şi dispersiei soluţiei de stropit, fungicide sau insecticide, se utilizează adjuvanţi pe bază de copolimeri organosiliconici de Trisiloxan și ulei vegetal esterificat.

Utilizarea pesticidelor are o eficiență crescută, iar efectele acestora sunt potențate la maximum prin folosirea adjuvanților pentru culturile agricole. Cu produsele potrivite, în funcție de acțiune, de substanțele active și de tipul de plante, se pot obține rezultate optime în ceea ce privește dezvoltarea culturilor, producția la hectar și calitatea recoltelor. Culturile sunt mai bine protejate astfel împotriva buruienilor, a bolilor și dăunătorilor, pentru o perioadă mai îndelungată, indiferent de condițiile de temperatură și umezeală din mediu.

eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.

Adevarul.ro

image
Rațele alergătoare indiene, folosite în România în loc de pesticide: „Au curățat, într-o săptămână, 1.200 mp”
O tânără din Sibiu, designer de permacultură, a implementat mai multe proiecte în care rațele indiene au fost folosite pentru „combaterea dăunătorilor, de către unele familii sau restaurante care au dorit să producă, ecologic, alimente pe proprietățile lor”.
image
O modificare facială ar putea fi un semn de cancer pulmonar, spun pneumologii
Potrivit unui studiu din 2022, cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer din România,12.122 de pacienții fiind diagnosticați în fiecare an. De asemenea, tot el cauzează şi cele mai multe decese - 10.779 pe an.
image
Coreea de Nord spune că declarația nucleară emisă de China, Japonia și Coreea de Sud îi încalcă grav suveranitatea. „Este o bătaie de joc și o înșelătorie...”
Luni, după ce la Seul, în cadrul unui summit tripartit, China, Japonia și Coreea de Sud au discutat despre programul de înarmare nucleară al Coreei de Nord, Phenianul a anunțat că intenționează să lanseze un alt satelit de spionaj în zilele următoare.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.