Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 1038 din 29 februarie – 6 martie 2024
Foto: M.Pleșu
Foto: M.Pleșu

AZI, CÎND SUFLETUL SĂPUNULUI AR PUTEA SĂ SE RIDICE DE PE SCAUN ÎMPREUNĂ CU INIMA, SUB PRETEXTUL CĂ A VRUT SĂ SCAPE DE IASOMIE…

 Le Figaro littéraire de joi, 22 februarie, se deschide cu o primă pagină pe care vedem portretele lui  Panait Istrati, Eugène Ionesco și Emil Cioran. Titlul: „C’étaient les Roumains de Paris”. În interior, un grupaj de trei texte dedicate, fiecare, unuia dintre cei trei. Istrati este „le vagabond en quête de la joie parfaite”, Cioran este „le mystique incrédule”, iar Ionesco este „un Charlie Chaplin qui aurait lu Pascal”. Titlul grupajului: „L’âme mélancolique de l’Europe orientale”. De citit, cu melancolie, cele două pagini ale grupajului. Azi, cînd sufletul „Europei orientale” nu mai e melancolic deloc... (S. V.)

 Pe la începutul veacului trecut, acronimul SUA putea să însemne Săpunurile Unite ale Americii, într-o traducere curată, pentru cei preocupați de igiena lor personală. Stă mărturie, în acest sens, Registrul firmelor producătoare desăpun (compilat și publicat de Charles S. Berriman, editor și proprietar al Gazetei săpunului și parfumurilor, în 1914, la New York), în care sînt înșirate, alfabetic, numele a peste opt mii de săpunuri aflate pe atunci în circulație. Ca să dau doar cîteva exemple, puteai alege să te speli cu Fantasma, Electric German, Kromopathic, Faust, Amorosa, Cuba Fibre, Look In (sau Look Out), I’m All Right, Sultana, Monumental, Immense, Max-i-mum, Radio, Mystic Silex, On and Off, Panic, Swastika, The Crucifix, Climax Cocotallo sau Telephone. Sau cu alt săpun înregistrat acolo – de pildă, Zero. (D. S.)

 Cercetători din Germania, Statele Unite și Filipine au enunțat o soluție pentru a rezolva o eventuală foamete provocată de un conflict nuclear. Soluția ar fi algele marine, care ar putea acoperi, în circa un an, rezervele de hrană pentru aproape o jumătate din populația globului. Cercetătorii respectivi spun că există și un dezavantaj: anume, cantitatea mare de iod din alge, care ar putea fi toxică. Pentru noi, în România, nu cred că ar fi o problemă. Asta pentru că sîntem obișnuiți cu iodul de mulți ani, acesta ne este băgat pe gît tuturor cu forța prin intermediul sării iodate, ca efect al unei legi stupide și criticate de foarte mulți medici. Cît despre radiațiile unui conflict nuclear, păi... și cu alea s-ar putea să ne fi obișnuit, după Cernobîl. (A. M.)

 Un zbor de 20 de ore de la Londra spre Australia a avut urmări neplăcute pentru o tînără de 26 de ani. La două zile după călătorie, a început să simtă arsuri la un picior, care i s-a și umflat. Medicii i-au descoperit un tromb venos de 4 cm și i-au prescris anticoagulante, iar fata a recunoscut că dormise tot drumul în avion și că nu s-a ridicat să meargă la toaletă decît o dată, pe durata întregului zbor. Specialiștii avertizează că există pericolul formării de cheaguri de sînge și în timpul unor călătorii mai scurte, așa că recomandă pasagerilor să se ridice de pe scaun, să facă diverse mișcări și să poarte ciorapi de compresie. (A. A. D.

 Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra. Dacă în orășelul Don Benito asta era problema enoriașilor, omul o fi încercat să vină în sprijinul nevoii lor și să-i ajute. (A. M. S.)

 Aleksei Navalnîi ar fi murit în urma unui „pumn în inimă”, o tehnică folosită de ofițerii KGB. Lovitura produce fibrilație ventriculară fără a leza sternul, coastele și inima. Uneori, sensul literal și cel literar se suprapun într-un fel dramatic. (A. M. S.)

 Un olandez de 58 de ani a mîncat bine și, mai ales, gratis, de nu mai puțin de 127 de ori în ultimii ani, la diverse restaurante din Delft. Nu fugea de la fața locului fără să achite consumația, ci aplica o altă metodă: simula o problemă medicală. Recent însă, un barman a chemat ambulanța cînd a văzut că bărbatul pare a avea un accident vascular și își mișcă necontrolat brațul stîng. La fața locului, paramedicii și-au dat seama că se prefăcea, ba mai mult, a dat adrese și nume diferite echipei medicale și proprietarului restaurantului, sub pretextul că va plăti mai tîrziu nota de peste 100 de euro. A fost anunțată poliția, iar ofițerii au realizat că este clientul de coșmar pe care îl caută de mult timp, cu nenumărate plîngeri înregistrate împotriva lui. Făptașul a fost arestat preventiv și obligat să plătească tot ce a mîncat. (A. A. D.)

 Unii își lasă papucii pe preșul din fața ușii. Alții își scot butoiul cu murături pe palier. Mai sînt și dintre cei care transformă căsuța blocului în garaj pentru biciclete și cărucioare. Însă cred că nimeni nu-l poate întrece, în cursa debarasărilor din apartamente, pe vecinul meu de vizavi. A montat pe perete un ditamai ceasul. Nu știu dacă este un poet, care a vrut să scape de timp, sau un pragmatic, care le transmite un mesaj clar invitaților. (S. G.)

 Dacă v-ați întrebat vreodată cîte flori de iasomie sînt necesare pentru o singură sticluță de parfum Chanel no. 5, iată răspunsul: 1.000. Plus 12 trandafiri. (M. C.)

…BĂRBATUL DE PLASTIC A CONFUNDAT NUMERELE CU UN CÎINE

● Un bărbat din Bihor a plătit 11.000 de lei unei tinere de pe OnlyFans care-i promisese că va apărea nud în fața camerei. Se pare că cei doi au convenit inițial asupra sumei de 700 de lei, însă pentru că bărbatul nu știa să efectueze o tranzacție online, a transmis fetei datele cardului său. Fata nu doar că i-a golit contul, însă a descris transferul drept „cadou”. Se vede că pot exista și jafuri elegante, important e ca jefuitul să fie suficient de dornic și de prost. (I. M.)

 Noi riscuri apărute pe piața europeană. La pericole mari, avertismente „Infocons” pe măsură: „Fantomă electrică tîrîtoare cu sunet înfricoșător; Schelet electric cu piese în mișcare și sunet înfricoșător; Colier de Halloween cu LED-uri portocalii în formă de dovleci; Suzetă cu apărătoare de gură violet reprezentînd doi dinți albi, tetină transparentă; Suzetă cu apărătoare de gură albastru deschis, buton de aur cu imitație de diamante și inel de aur, tetină transparentă; Manechinul bebelușului, cu o apărătoare portocalie, reprezentînd o floare, tetină maro; Jucărie moale leu galben; Omidă elastică din plastic (purpurie, portocalie, galbenă sau roz) cu spini moi; Înregistrator de plastic cu tijă de curățare în culoarea mentei; Hanorac cu glugă destinat copiilor între 104 și 176 de ani, cu cordoane de capăt libere; Jucărie cu zornăit din plastic sub formă de elipsă, cu părți flexibile de mestecat și o zornăitoare care conține bile în miniatură, în culorile roșu/galben, albastru/roz închis și albastru/roz.” (M. P.)

 În curînd se împlinesc 16 ani de la odiosul infanticid din Bihor. Știrea din 19 martie 2008 ne mai cutremură și astăzi: „Un copil în vîrstă de trei ani a fost ucis la Salonta de concubina bunicului său, care susține că l-a confundat fie cu o maimuță, fie cu un cîine” – relatează ziarul Ziua în ediția online. „Iuliana Bulea, în vîrstă de 42 de ani, nu își aduce aminte, la scurt timp după comiterea faptei, cu ce l-a confundat de fapt pe băiețelul de trei ani. «Bunica de împrumut» consumase nu mai puțin de 600 de mililitri de rom, înainte de incident.” Maimuță sau cîine, beată sau nu, cert e că dna Bulea bulește tot ce atinge. (M. P.)

 După ce a fost anunțat că a cîștigat la Loto 340 de milioane de dolari, un bărbat din SUA a primit un alt anunț: loteria s-a scuzat, spunînd că a fost o greșeală, numerele publicate ca fiind cîștigătoare fuseseră greșite. Bărbatul a hotărît să-i dea în judecată și să ceară daune în valoare de 340 de milioane de dolari. Bănuiesc că acest număr chiar trebuie jucat la Loto. (S. G.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.