Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav

18 aprilie 2024
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg

Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.

Ficatul se poate îmbolnăvi din diverse motive, iar unele probleme hepatice se dezvoltă, de obicei, fără simptome evidente în stadiile incipiente. Pentru a le gestiona pe unele dintre ele, este nevoie, de multe ori, doar de modificarea stilului de viață.

Ce este boala hepatică?

Pentru că ficatul este un organ care filtrează toxinele din sânge, se poate întâmpla să devină vulnerabil la toxinele pe care le procesează. Atunci când este pus în fața unui număr mare de toxine, capacitatea sa de a funcționa optim, pe termen scurt sau lung, poate fi depășită.

Infecțiile virale, intoxicațiile și anumite afecțiuni metabolice sunt cauze comune ale bolilor hepatice cronice. Ficatul se poate regenera, până la un punct, mai ales dacă este ajutat de: un stil de viață activ, o alimentație echilibrată, odihnă, de renunțarea la alcool în exces și tutun. De asemenea, un ajutor important pentru ficat poate fi și un medicament hepatoprotector, care stimulează capacitatea sa de a se regenera și îi oferă protecție în fața substanțelor toxice.

Cum pot fi identificate semnele ficatului bolnav

Boala hepatică apare atât prin expunerea organismului la substanțe nocive (alcool, tutun, droguri, intoxicatii), cât și din cauza virusurilor hepatice (A, B, C, D, E), obezității, diabetului, afecțiunilor autoimune sau din cauze genetice.

În timp, leziunile repetate ale ficatului duc la inflamarea acestuia, la cicatrici și la ciroză. Ficatul își modifică structura, din aceste motive, începe să se micșoreze și să se întărească, ceea ce-l împiedică să mai funcționeze bine. Boala hepatică cronică progresează în aproximativ patru etape: hepatită, fibroză, ciroză, insuficiență hepatică. 

Sunt câteva semne care pot indica faptul că un ficat are probleme:

Greață și senzație de rău

Greața apare în cadrul tulburărilor hepatice pentru că toxinele se acumulează în sânge, din cauza capacității scăzute a ficatului de a le filtra.

Senzație de oboseală

Un simptom comun care poate indica faptul că ai probleme cu ficatul este senzația permanentă de oboseală, chiar și după ce te-ai odihnit.

Scaune de culoare deschisă

Culoarea închisă a scaunelor este dată de sărurile biliare eliberate de ficat. Atunci când scaunele au culoare deschisă, spre alb, acestea pot indica o afecțiune a ficatului. La polul opus, scaunele negre pot să apară în bolile hepatice avansate, fiind o urgență medicală, deoarece pot fi cauzate de sângele care trece prin tractul gastrointestinal.

Piele sau ochi galbeni (icter)

În afecțiunile hepatice, cum ar fi hepatita sau ciroza hepatică, pielea și ochii pot deveni galbeni, din cauza acumulării de bilirubină în sânge, fenomen cunoscut sub numele de icter. Bilirubina este un pigment galben ce rezultă din descompunerea normală a globulelor roșii. În mod normal, bilirubina este procesată și eliminată de către ficat. Dar, în cazul unei afecțiuni hepatice, funcția aceasta poate fi afectată, ducând la acumularea de bilirubină în sânge și la colorarea galbenă a pielii și sclerei, membrana albă care învelește ochii.

Palme înroșite

Circa un sfert dintre persoanele care suferă de ciroză hepatică dezvoltă eritem palmar, adică o înroșire a palmelor.

Învinețire ușoară

Un alt semn care poate indica o afecțiune hepatică este dacă te învinețești ușor. Acest lucru se explică prin capacitatea redusă a ficatului bolnav de a produce factori de coagulare.

Urină închisă la culoare

Dacă urina are o nuanță de: chihlimbar, portocaliu închis, cola sau maro, poate fi un semn al unei boli hepatice: hepatită virală sau cronică, ciroză hepatică, obstrucție biliară, cancer hepatic. Aceste colorații arată acumularea excesivă de bilirubină în urină, din cauză că ficatul nu o descompune.

Abdomen umflat

Abdomenul umflat sau ascita reprezintă acumularea de lichid în cavitatea abdominală sau la nivelul picioarelor și gleznelor. Una dintre cauzele ascitei este sinteza inadecvată de proteine de către ficat, ceea ce determină ca plasma din vase să treacă în cavitatea peritoneală, iscând umflarea și disconfortul. Ciroza hepatică, insuficiența hepatică sau hepatita severă pot duce la apariția ascitei.

Pe lângă aceste semne, mai pot fi și altele care anunță o afecțiune hepatică. Simptomele care necesită prezența de urgență la medic, mai ales în contextul unui diagnostic de ciroză, sunt: febră cu temperaturi ridicate și frisoane, dificultăți de respirație, vărsături cu sânge, scaune foarte închise la culoare sau negre, somnolență sau perioade de confuzie mentală.

eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.

Adevarul.ro

image
Rațele alergătoare indiene, folosite în România în loc de pesticide: „Au curățat, într-o săptămână, 1.200 mp”
O tânără din Sibiu, designer de permacultură, a implementat mai multe proiecte în care rațele indiene au fost folosite pentru „combaterea dăunătorilor, de către unele familii sau restaurante care au dorit să producă, ecologic, alimente pe proprietățile lor”.
image
O modificare facială ar putea fi un semn de cancer pulmonar, spun pneumologii
Potrivit unui studiu din 2022, cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer din România,12.122 de pacienții fiind diagnosticați în fiecare an. De asemenea, tot el cauzează şi cele mai multe decese - 10.779 pe an.
image
Coreea de Nord spune că declarația nucleară emisă de China, Japonia și Coreea de Sud îi încalcă grav suveranitatea. „Este o bătaie de joc și o înșelătorie...”
Luni, după ce la Seul, în cadrul unui summit tripartit, China, Japonia și Coreea de Sud au discutat despre programul de înarmare nucleară al Coreei de Nord, Phenianul a anunțat că intenționează să lanseze un alt satelit de spionaj în zilele următoare.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.