Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Ficatul se poate îmbolnăvi din diverse motive, iar unele probleme hepatice se dezvoltă, de obicei, fără simptome evidente în stadiile incipiente. Pentru a le gestiona pe unele dintre ele, este nevoie, de multe ori, doar de modificarea stilului de viață.
Ce este boala hepatică?
Pentru că ficatul este un organ care filtrează toxinele din sânge, se poate întâmpla să devină vulnerabil la toxinele pe care le procesează. Atunci când este pus în fața unui număr mare de toxine, capacitatea sa de a funcționa optim, pe termen scurt sau lung, poate fi depășită.
Infecțiile virale, intoxicațiile și anumite afecțiuni metabolice sunt cauze comune ale bolilor hepatice cronice. Ficatul se poate regenera, până la un punct, mai ales dacă este ajutat de: un stil de viață activ, o alimentație echilibrată, odihnă, de renunțarea la alcool în exces și tutun. De asemenea, un ajutor important pentru ficat poate fi și un medicament hepatoprotector, care stimulează capacitatea sa de a se regenera și îi oferă protecție în fața substanțelor toxice.
Cum pot fi identificate semnele ficatului bolnav
Boala hepatică apare atât prin expunerea organismului la substanțe nocive (alcool, tutun, droguri, intoxicatii), cât și din cauza virusurilor hepatice (A, B, C, D, E), obezității, diabetului, afecțiunilor autoimune sau din cauze genetice.
În timp, leziunile repetate ale ficatului duc la inflamarea acestuia, la cicatrici și la ciroză. Ficatul își modifică structura, din aceste motive, începe să se micșoreze și să se întărească, ceea ce-l împiedică să mai funcționeze bine. Boala hepatică cronică progresează în aproximativ patru etape: hepatită, fibroză, ciroză, insuficiență hepatică.
Sunt câteva semne care pot indica faptul că un ficat are probleme:
Greață și senzație de rău
Greața apare în cadrul tulburărilor hepatice pentru că toxinele se acumulează în sânge, din cauza capacității scăzute a ficatului de a le filtra.
Senzație de oboseală
Un simptom comun care poate indica faptul că ai probleme cu ficatul este senzația permanentă de oboseală, chiar și după ce te-ai odihnit.
Scaune de culoare deschisă
Culoarea închisă a scaunelor este dată de sărurile biliare eliberate de ficat. Atunci când scaunele au culoare deschisă, spre alb, acestea pot indica o afecțiune a ficatului. La polul opus, scaunele negre pot să apară în bolile hepatice avansate, fiind o urgență medicală, deoarece pot fi cauzate de sângele care trece prin tractul gastrointestinal.
Piele sau ochi galbeni (icter)
În afecțiunile hepatice, cum ar fi hepatita sau ciroza hepatică, pielea și ochii pot deveni galbeni, din cauza acumulării de bilirubină în sânge, fenomen cunoscut sub numele de icter. Bilirubina este un pigment galben ce rezultă din descompunerea normală a globulelor roșii. În mod normal, bilirubina este procesată și eliminată de către ficat. Dar, în cazul unei afecțiuni hepatice, funcția aceasta poate fi afectată, ducând la acumularea de bilirubină în sânge și la colorarea galbenă a pielii și sclerei, membrana albă care învelește ochii.
Palme înroșite
Circa un sfert dintre persoanele care suferă de ciroză hepatică dezvoltă eritem palmar, adică o înroșire a palmelor.
Învinețire ușoară
Un alt semn care poate indica o afecțiune hepatică este dacă te învinețești ușor. Acest lucru se explică prin capacitatea redusă a ficatului bolnav de a produce factori de coagulare.
Urină închisă la culoare
Dacă urina are o nuanță de: chihlimbar, portocaliu închis, cola sau maro, poate fi un semn al unei boli hepatice: hepatită virală sau cronică, ciroză hepatică, obstrucție biliară, cancer hepatic. Aceste colorații arată acumularea excesivă de bilirubină în urină, din cauză că ficatul nu o descompune.
Abdomen umflat
Abdomenul umflat sau ascita reprezintă acumularea de lichid în cavitatea abdominală sau la nivelul picioarelor și gleznelor. Una dintre cauzele ascitei este sinteza inadecvată de proteine de către ficat, ceea ce determină ca plasma din vase să treacă în cavitatea peritoneală, iscând umflarea și disconfortul. Ciroza hepatică, insuficiența hepatică sau hepatita severă pot duce la apariția ascitei.