⬆
La zi în cultură
Pagina 50
Elbphilharmonie
În sfîrșit, e gata: Elbphilharmonie, Filarmonica din Hamburg se deschide zilele acestea printr-o serie de concerte extraordinare. Este – spun autoritățile locale -– una dintre cele mai bune săli de concerte din lume.
Despre poezie, traducere şi trădare – dialog cu Athena FARROKHZAD și Svetlana CÂRSTEAN
Traducîndu-ne reciproc, am avut un efect direct una asupra cuvintelor celeilalte. Apoi am scris împreună cea de-a treia parte, cea din mijloc, eseul. Am lucrat împreună, nu putem spune „Eu am făcut asta, ea a făcut asta“.
Copii şi bunici
Fetiţa-soldat conturează microcosmosul lui Ami, o puştoaică iscoditoare şi plină de imaginaţie, care trăieşte împreună cu bunica sa. Apartamentul lor este micuţ, dar, pentru Ami, el reprezintă întreaga lume pe care o explorează şi o modifică după propria imaginaţie.
Rămăşiţele inocenţei
Scris cu o eleganţă, cum spuneam, aproape epistolară, plin de nostalgie, poezie şi umor (blecheriană pe alocuri), cu nenumărate referinţe literare şi cinematografice, romanul Ioanei Pârvulescu este foarte viu.
Nici un om nu e o insulă
Filmul lui Gianfranco Rosi, premiat anul trecut la Festivalul de la Berlin cu „Ursul de Aur“ și proiectat la noi în cadrul „Oscar Weekend“, se petrece chiar pe o insulă – Lampedusa, bucata de pămînt italian pe care, potrivit lui Rosi, 400.000 de imigranți au ajuns de pe mare în ultimii douăzeci de ani.
Retro
Aici, pe RR7349, formația din Austin pășește dincolo de sunetul soundtrack-ului pentru Stranger Things – Adam Jones și Mark Donica, ceilalți doi membri, aduc sound-ului S U R V I V E o încărcătură nedetectabilă pe opera scrisă de binomul Stein-Dixon.
Detalii de iarnă
Zăpada de altădată, cînd gerul nu afecta deloc bucuria de a construi, gașcă de copii cu mîinile înghețate în mănuși ude, cazemate făcute bulgăr cu bulgăr fără să ne fi simțit deloc înghețați.
Lacul Văcăreşti, Mioritza, Florin Ciubotaru
● Lacul Văcărești, iarna, o plimbare de grup și în același timp prima aplicație cu caracter geografic din 2017 organizată de geograful Andrei Ionel. Turul pietonal este gratuit, are loc atît sîmbătă, cît și duminică, 7 și 8 ianuarie, cu plecare de la stația de metrou Constantin Brâncoveanu (ora 12). Traseul are opt kilometri și poate echivala cu o ieșire din București, mai ales că veți părăsi asfaltul și veți merge pe potecile din jurul lacului. În plus, veți afla istoria locului. (Adina Popescu
Un an cu tehnocraţii la Cultură – ce n-a ieşit
Lansată cu surle şi trîmbiţe anul trecut, campania de subscripţie publică pentru Cuminţenia Pămîntului s-a încheiat dezastruos.
Saga familiei Florescu – dialog cu John FLORESCU şi Radu FLORESCU
Pentru tata, această carte a fost visul lui. A fost foarte legat de personajul Dracula (sau de Vlad Țepeș). Aceasta însă, chiar dacă este o carte despre istoria României, a fost un proiect personal.
Filmele anului 2016
Dintre filmele străine văzute în 2016, oscilez între Paterson (de Jim Jarmusch) și Elle (de Paul Verhoeven), cu toate că și Toni Erdmann mi s-a părut foarte bun.
Voiaj la Tokyo pe urma unor aştri stinşi
Sub impulsul lui Artaud, barierele cuvîntului ca mijloc de comunicare au fost atunci atacate în favoarea „strigătului“ sau a „cîntecului“, căci astfel corpul se putea manifesta liber de constrîngeri şi mai cu seamă devenea apt să producă solidarităţi colective fiindcă, aliaţi, spectatorii şi actorii le resimțeau contaminarea afectivă, puterea energetică.
Feminin vs masculin?
„Literatura ultimului deceniu și jumătate datorează autoarelor cel puțin tot atîta cît datorează autorilor. Întrebarea care se pune este însă în ce măsură acest rol le este recunoscut.“
Istoria incomodă
Marea ruşine este primul spectacol despre sclavia romilor, necesar ca informare asupra trecutului şi conştientizare a prezentului atît pentru comunitatea romă, cît și pentru români.
„Play it, Sam!“
Atunci cînd nu se discută despre jazz (iar aici jazz-ul pare să fie un alt cuvînt pentru musical) şi posibilitatea sa de a atinge un public de azi, spectacolele în care e angajat Sebastian constau în formaţii de muzică comerciale şi patroni care decid ce trebuie să cînte muzicienii.
Şamanul Ţării Lăpuşului
Dacă întrebi la nimereală, mai dai de percepţia conform căreia locul lui Grigore Leşe e la serbări animate de spirit naţional(ist) ori prin bisericile în care se adună la cîte un concert diasporele româneşti măcinate de dor de casă. Realitatea e, însă, mai nuanţată.
Revelionul la cabană
Mai în glumă, mai în serios, i-am informat pe cei dragi și apropiați să facă bine ca următorul revelion să fie într-o insulă tropicală, cu peștișori colorați și ape turcoaz.
Hayden Lowe
„Dar atunci cine eşti?“ O clipă m-am gîndit. „Asta rămîne de aflat. La revedere.“
Mircea Ivănescu, Piaţa Revoluţiei, Jean-Paul Belmondo
● Piața Revoluției, la pas, acum… după 27 de ani. Memento (lat. „adă ți aminte“)… extraordinara determinare de atunci, reluată cu fermitate, acum, prin cuvînt, pentru cei care atunci nu credeam că se va putea nicicînd… iar pentru cei de azi, pentru a-i ajuta să înțeleagă că ce li s a dat înseamnă jertfă și eroism. In memoriam. (Ruxandra Mihăilă)
„Găsesc că nu ne bucurăm destul de lucrurile schimbate în bine“ – dialog cu Andrei PLEŞU
„La Cultură e simplu, îl punem pe Pleșu“. Nu mi-a trecut prin cap nici o clipă să nu accept.
„Nu vă credeţi eliberaţi de cenzură!“ – interviu cu Jacques Le RIDER
Astăzi, cenzura invizibilă acționează în numele unei securități generalizate: pentru a prinde peștele cel mare, pescuim sute de alți pești care nu îl interesează pe pescar și care sînt aruncați mai apoi, morți, înapoi în apă.
Moţa şi Marin
De curînd, în Bucureşti a apărut un teatru nou. Apollo 111 foloseşte un spaţiu din clădirea Universul, pe care l-a amenajat în stil urban (brut-industrial), cu bar în foaier şi o sală cu 127 de locuri. Ce aduce nou este conceptul: un adevărat teatru de proiecte, cu spectacole care se joacă o perioadă limitată de timp.
Topul filmelor din 2016 (II)
Adaptarea lui Pedro Almodóvar după povestirile lui Alice Munro („Ocazie“, „Curînd“, „Tăcere“) urmăreşte preambulul, apariţia şi urmele lăsate de o tragedie în viaţa unei femei pe nume Julieta, interpretată de două actriţe, Adriana Ugarte şi Emma Suárez.
Muzică psihedelică despre oamenii obişnuiţi
Morrissey se întoarce, de mînuță cu Marc Bolan și Arthur Lee, pentru a-l bîntui pe vocalistul de la Wand și pentru a livra piesa de rezistență a unui album pe care anul 2016 ar trebui să-l rețină.
Static, reîncărcat
Cu ele revine, mai ales acum, la sfîrșit de an, amintirea unui Zen pe care îl regăsesc, altfel, din ce în ce mai rar. Poate doar în imaginea unei prime zăpezi, privite de la fereastră. Cu siguranță, însă, în liniștea cu care trec de la o pagină citită la alta nouă.
Efectele secundare ale vieții, Apolodor, Neîmpăcat
Efectele secundare ale vieții, Apolodor, Neîmpăcat
12 scriitori şi cărţile pe care le-au ales din 2016
Am invitat scriitori români să ne spună care sînt cărțile care le-au plăcut cel mai mult anul acesta. Mergeți pe mîna lor și căutați-le.
Bilanţ literar 2016
2016 a fost un an destul de bun pentru roman. N-a mai existat ceva de nivelul Solenoidului cărtărescian de anul trecut (nici nu putem spera la aşa ceva în fiecare an), dar am avut şi avem ce citi în lunile care vin.
Semnele vremurilor
Care este adevărul şi ce îndreptăţeşte societatea – părinţi, copii – să reacţioneze agresiv, prin stigmatizare publică şi violenţă?
Topul filmelor din 2016 (I)
Pentru topul de sfîrşit de an m-am limitat la zece propuneri de filme, distribuite în 2016 în cinematografele româneşti, fără a include filmele proiectate exclusiv în circuitul festivalier, dintre care doar o parte îşi vor găsi distribuitori şi vor ajunge la publicul larg în 2017.
Între accesibil şi sofisticat
Opeth, obscura trupă scandinavă de death-metal a anilor ’90, a devenit, deja de cîteva albume încoace, vîrf de lance în rock-ul progresiv european – continental, cel puţin, căci britanicii au propria lor ligă.
Nu scapi de Crăciun în Asia
Pe plajă, Moșii își etalau pătrățelele de pe abdomen la soare și maimuțele furau decorațiunile din baruri și urcau cu globurile în palmieri.
Coajă de nucă, Micul Prinţ, Campionatul european de handbal feminin
● Micul Prinţ este una dintre cărţile fundamentale ale copilăriei, una dintre cele puţine pe care chiar trebuie să le citeşti. Acum a apărut în format audiobook, în lectura Oanei Pellea (Editura Humanitas 2016). Lansarea e joi, 15 decembrie, la ora 19, la librăria Humanitas de la Cişmigiu. (Matei Martin)
„Prin muzică, România de peste zece ani va fi altfel“ – dialog cu Emil PANTELIMON
Dacă acești copii fac, într-un an, cor în fiecare săptămînă, vor deveni altfel de oameni. Sălile de filarmonică și de operă nu sînt hiperpopulate de tineri, ceea ce este o mare problemă.
Interferenţe şi intemperii – străinii printre noi
Înscrisă sub tema străinului şi a Odiseii sale – subiect vast, adus la incandescenţă de actualitatea fierbinte a migranţilor –, această ediţie a Festivalului Interferenţe a propus, timp de 11 zile, 22 de spectacole din 14 ţări în 13 limbi diferite, în marginea cărora au avut loc lansări de carte, discuţii și concerte.
„Arta de stradă are puterea să schimbe o societate“ – interviu cu VHILS
Vreau să creez o relaţie între Brâncuşi, opera lui şi modul în care el devine etern prin ceea ce a realizat, chiar dacă fizic fiinţa lui dispare.
Cine va scrie literatură pe Marte?
Un program japonez de Inteligenţă Artificială (IA) a devenit coautorul unui roman de mici dimensiuni care a trecut de preselecţia Premiului Nikkei Hoshi Shinichi.
Intoxicări
Că veni vorba despre vreme este un poem urban care radiografiază istoria (relativ) recentă şi modul în care manipularea politică transgresează generaţiile, spaţiile şi sistemele de guvernare.
Automistificare
Femeile arată ca nişte obiecte strălucitoare, nişte roboţi frumoşi, dar se dovedesc a fi un fel de zombies.
O operă care nu demonstrează nimic
Peter Doherty a fost mereu despre asta: despre o anumită legătură dintre inconsistență, amînare și talent.
Despre anonimitatea călătoriei
Să-ți aduci aminte de beneficiul anonimității e o bucurie pentru care nu s-a inventat vreo rețetă. Și nici nu cred că trebuie. Că stai uitat la soare pe vreo plajă din Thailanda sau în Vamă, că urci pînă la cel mai înalt vîrf de pe muntele din jurul unui oraș, că te întîlnești cu un zîmbet anonim care îți explică generos o direcție e o formă a inocenței de care nu ar trebui să uităm atît de repede.
București. Instalație umană, Planeta Petrila, FILB
● Nu rataţi cel mai simpatic festival literar. Pe 8 şi 9 decembrie e FILB. Ca de obicei, la MŢR. Detalii la www.filb.ro. (Matei Martin)
Încrederea în poezie
În legătură cu Levantul lui Mircea Cărtărescu, o parte a criticii literare românești nu a făcut altceva decît să producă și să perpetueze o serie de clișee de interpretare ce au îngustat perspectiva asupra acestei scrieri care necesită, cu siguranță, o discuție mai aprofundată. Lectura cărții de față necesită un bagaj uriaș de cunoștințe și nu doar din domeniul literaturii.
De la un bob mic roşu la porţelan decorat cu flori transilvane
Cînd am vrut să-i fac un dar Majestății Sale, ce puteam să-i duc mai mult decît toate florile de pe dealurile Transilvaniei? Transilvania e locșorul meu.
Poeţi la poză, poezie la sticlă
Splendid realizată grafic, cu un concept unic, deopotrivă lirică, nostalgică şi comică, această nouă ispravă tipografică a inepuizabilului Ion Barbu este cadoul perfect pentru cei cărora le stau inima şi mintea la literatură.
Cuminţeniile lui Manuel Pelmuş
Cuminţenia lui Manuel Pelmuş e mai mult despre umorile noastre decît despre statuia lui Brâncuşi.
O reconstituire
Debutul în lungmetraj al cunoscutului creator de artă video Omer Fast e o adaptare a cărţii omonime a lui Tom McCarthy, care ia forma cinematografică a unei reconstituiri.
„Ca pe vremuri“
Metallica nu se mai ascultă de mult pentru a enerva dascăli și părinți, e o instituție care organizează evenimente live și din cînd în cînd emite spre populație cîte un nou pachet de măsuri muzicale.
Thanksgiving cu fructe de mare în cealaltă bulă
Bine, dar uite, Trump nu și-a plătit taxele, voi vi le plătiți. Da, pentru că e inteligent, tocmai pentru că el știe că sistemul e greșit, îl poate schimba. Dar cum vorbește de femei. Eee, domnișoară, așa sîntem noi, băieții, spunem multe cînd nu sînt ele de față, dar tot de soții ascultăm. Cumva, discursul lor era o replică într-o oglindă mai mică și cumva mai inocentă a discursului lui Trump.