Cuminţeniile lui Manuel Pelmuş

Publicat în Dilema Veche nr. 668 din 8-16 decembrie 2016
Cuminţeniile lui Manuel Pelmuş jpeg

Temps D’Images #9, 7-13 noiembrie, Cluj. 

Înşurubat bine în actualitatea so­cial po­litică şi cea performativă, Festivalul Temps D’Images de la Cluj, organizat de Colectiv A, curatoriat de Miki Branişte şi Iulia Popovici şi avînd ca artist asociat, la ediţia din acest an, a noua, pe coregraful şi performer-ul Farid Fairuz, are marea calitate de nu fi intrat în rutină. De regulă, după cîteva ediţii reuşite, festivalurile creează un tipar şi efortul lor se reduce la a reproduce, an de an, aceeaşi reţetă. Ca şi formatele performative pe care le promovează, Temps D’Images este în permanentă căutare de formule noi. Artist asociat, producţii şi coproducţii, conferinţe şi ateliere – Temps D’Images îşi îmbogăţeşte conţinutul de la an la an şi îl adaptează diferitelor structuri pe care le încearcă. Este o dovadă de vivacitate şi de refuz al anchilozării care dau festivalului prospeţime, dar generează şi o stare de inconfort pentru spectatorii care vor să ştie dinainte „ce vor vedea“.

În ediţia din acest an, prezenţa lui Manuel Pelmuş a creat o legătură între arta clasică şi spaţiile ei şi perspectivele contemporane asupra acestora. Concret, coregraful a prezentat performance-ul Cuminţenia Pămîntului, o acţiune performativă continuă timp de două ore zilnic la Muzeul de Artă Cluj. În acelaşi spaţiu muzeal, el a susţinut şi un atelier pentru liceeni cu tema „Patrimoniu imaterial“. Ambele acţiuni combină conservatorismul spaţiului muzeal – o expoziţie permanentă durează „cel puţin douăzeci de ani“, după cum a aflat Pelmuş şi a mărturisit într-un interviu pentru revista Capital Cultural – cu o privire proaspătă asupra artei prin care se investighează relaţia operei cu publicul, autorităţile şi mediul de expunere, se analizează rolul ei în societate, i se studiază impactul şi i se testează veridicitatea.

În cadrul atelierului, Pelmuş a deschis pentru publicul tînăr perspective noi asupra artei, depăşind sfera „nemişcării“ şi a „imaginii“. Coregraful a mutat în mod practic accentul de la expozitiv – care stă la baza oricărui muzeu – la performativ – care include interogaţie şi analiză. Deşi este o acţiune de mici dimensiuni, atelierul este binevenit pentru că suplineşte, în educaţia generală a tinerilor, aria arte contemporane. Din păcate, obsesia culturii clasice care domină învăţămîntul din România duce la un handicap al viitorilor consumatori de cultură: nu doar că actualii elevi –– viitorii adulţi – nu înţeleg noile limbaje artistice, dar nici nu sînt pregătiţi să accepte că există şi altceva în afara narativului şi a figurativului. Aceasta este una dintre marile lacune ale şcolii, care, în loc să deschidă mintea şi să stîrnească interesul pentru cultură, impune tipare rigide de receptare. Un atelier precum cel susţinut de Manuel Pelmuş se constituie astfel în educaţie complementară, ajutînd adolescentul să navigheze printre limbajele artistice contemporane. Din păcate, astfel de iniţiative sînt puţine.

rosencrantz2 foto roland vaczi jpg jpeg

Performance-ul propriu-zis, susţinut de actriţa Cristina Toma, pune la rîndul său publicul în ipostaze neaşteptate pentru un spectator educat clasic. Cuminţenia Pămîntului a avut loc în două săli întunecate ale Muzeului de Artă din Cluj, separate prin cortine negre. În prima sală există o uşoară penumbră care permite adaptarea spectatorului la spaţiu şi păstrarea unui oarecare sentiment de siguranţă. În a doua sală, unde se află performer-ul, întunericul este total. Se produce astfel desprinderea spectatorului de mediul cunoscut şi de ipostaza clasică, de martor, şi punerea lui într-o poziţie nouă în raport cu performance-ul.

Manuel Pelmuş are antecedente în crearea performance-urilor invizibile. Unul dintre spectacolele sale anterioare, Preview, se derula tot în întuneric şi chestiona modul în care spectatorul percepe dansul contemporan, iar pentru asta, forţa convenţia performativă, anulînd imaginea: spectatorul venea în sală, spectacolul începea după stingerea luminii şi se termina înainte de aprinderea ei. În lipsa vizibilului, publicul era nevoit să caute alte modalităţi de receptare a spectacolului. Şi de data aceasta, neputînd privi în întuneric, spectatorul îşi foloseşte alte simţuri, auzul în primul rînd – Cuminţenia Pămîntului constă într-un text rostit in loop de către Cristina Toma. Neputînd fi privită, statuia poate fi în schimb auzită; din imagine, ea devine sunet. „Cuminţenia“ vie este resimţită şi la nivel energetic – prezenţa sa fizică este percepută senzorial în lipsa luminii –, iar „riscul“ de a o atinge pe nevăzute este asumat (sau nu – publicul poate rămîne în prima încăpere) de fiecare spectator. Publicul nu este aici vizitator, ca în orice muzeu, ci parte integrantă dintr-un univers de întrebări, afirmaţii şi negaţii, adesea contradictorii, legate de statuia lui Brâncuşi, pentru că Manuel Pelmuş creează o alternativă la obiectul material: un conglomerat imaterial închegat din ce s-a spus sau s-a scris în spaţiul public despre Cuminţenie. Campania de subscripţie publică – eşuată acum din motive juridice/legale, punînd achiziţia statuii sub semnul întrebării – a determinat o împărţire a societăţii între susţinătorii demersului şi contestatarii săi. În dispută s-au activat fricile şi obsesiile din mentalul colectiv (naţionalism, confuzii legate de rolul autorităţilor, poziţionarea artei ca element marginal în societate etc.) şi discursul public i-a oferit lui Pelmuş un material consistent pentru crearea unei Cuminţenii care să capteze percepţiile contradictorii despre ea. Cuminţenia devine astfel depozitar de umori, dar şi arhivă despre relaţia statului şi a individului cu arta pe care Pelmuş o chestionează din mai multe perspective: care e rolul statului în cultură, ce oferă statul ca artă individului şi de ce statul trebuie (sau nu) să ofere arta, care este relaţia între comercial şi artă, ce este un bun public şi cum se exercită posesiunea colectivă etc. Perfomance-ul conţine astfel multiple Cuminţenii, dar şi ceea ce statuia nu este. Sînt posibile Cuminţenii şi refuzul arhetipului creat de mentalul colectiv.

Şi dacă toate acestea spun cîte ceva despre opera de artă şi rolul ei social, despre stat şi menirea sa culturală, ele arată şi eclectismul sau confuzia societăţii. Poate părea un sofism, dar nu este: Cuminţenia lui Manuel Pelmuş e mai mult despre umorile noastre decît despre statuia lui Brâncuşi. 

Oana Stoica este critic de teatru.

Foto: R. Vaczi

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Eugen Sechila, Calin Georgescu si Elena Puiu Sechila, foto Facebook jpg
Eugen Sechila, bodyguardul lui Călin Georgescu, săltat de pe stradă de polițiști. A fost dus la audieri
Eugen Sechila, bodyguardul lui Călin Georgescu, a fost ridicat joi de pe stradă de polițiști. El a fost dus la audieri la Parchetul General.
extrageri loto
Noi trageri loto, joi, 12 decembrie. La Noroc sunt în joc peste 2,3 milioane de euro, iar la Joker peste un milion de euro
Joi, 12 decembrie 2924, au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc. S-a suplimentat fondul de câștiguri al categoriei I la Loto 6/49 cu 100.000 de lei.
tiramisu dubai jpg
Te-ai săturat de rețeta clasică de tiramisu? Iată cum poți obține un desert de vis pentru musafirii de Crăciun
Dacă vrei să-ți impresionezi musafirii de Crăciun cu un desert rafinat, însă ai obosit de tradiționalul tiramisu, avem soluția perfectă pentru tine.
Iata top 6 lucruri de care ai nevoie intr un birou! jpg
Iată top 6 lucruri de care ai nevoie într-un birou!
Un birou bine organizat nu este doar un loc de lucru, ci un spațiu care îți inspiră productivitatea, confortul și creativitatea.
raceala jpg
Alimentele care ajută la întărirea sistemului imunitar în timpul sezonului de rece: „Pot susține sănătatea inimii și scăderea inflamației în organism”
Odată cu începerea sezonului de răceală și gripă, este recomandat să vă mențineți sistemul imunitar puternic. Nu există o pastilă magică, dar există anumite alimente bogate în nutrienți care vă pot ajuta, susțin specialiștii.
titlu Sfaturi utile pentru întreținerea unui păr sănătos și strălucitor folosind produse de îngrijire corecte jpg
Sfaturi utile pentru întreținerea unui păr sănătos și strălucitor folosind produsele de îngrijire potrivite
Ai visat mereu la acel păr strălucitor și sănătos pe care îl vezi în reclame? Cheia pentru a obține un păr de invidiat nu constă doar în vizitele regulate la salon, ci și în alegerea produselor de îngrijire potrivite.
Mark Rutte vizita Kiev Foto NATO jpg
Șeful NATO avertizează că este timpul „să trecem la o mentalitate de război”: „Nu suntem pregătiţi pentru ceea ce ne aşteaptă în 4-5 ani”
Mark Rutte, secretarul general al NATO, a avertizat, joi, că alianţa nu este pregătită pentru ameninţările cu care se va confrunta din partea Rusiei în următorii ani și că este timpul să treacă la o mentalitate de război.
Organizezi o cina cu prietenii la tine acasa  Iata ce sa nu ti lipseasca! jpg
Organizezi o cină cu prietenii la tine acasă? Iată ce să nu-ți lipsească!
Organizarea unei cine cu prietenii acasă este o experiență minunată, care îți permite să creezi o atmosferă relaxantă și prietenoasă, perfectă pentru socializare și momente de neuitat.
Banner Emily Burghelea
Ce și-a propus Emily Burghelea, de Sărbători?! „Crăciunul acesta, învăț să fac sarmale”
Emily Burghelea se apucă să facă în premieră sarmale, de Crăciun.