București. Instalație umană, Planeta Petrila, FILB

Publicat în Dilema Veche nr. 668 din 8-16 decembrie 2016
București  Instalație umană, Planeta Petrila, FILB jpeg

● Documentarul lui Andrei Dăscălescu Planeta Petrila a putut fi vizionat în premieră mondială la Festivalul Internațional de Film Documentar din Amsterdam – IDFA. Este al doilea film al lui Andrei Dăscălescu, care participă pentru a doua oară la IDFA. La prima prezență, în 2008, a cîștigat premiul la categoria Best First Appearance cu filmul Constantin și Elena. Cine are ocazia să-l vadă nu trebuie să-l rateze. Filmul consemnează lupta artistului Ion Barbu (colaboratorul revistei noastre) pentru oprirea demolării și protejarea clădirilor vechilor mine de la Petrila. (Andrei Manolescu) 

● Or fi bulevardele din centrul Bucureștilor mai frumoase și mai luminate de-acum și pînă la sfîrșitul anului, dar ceea ce este de văzut cu adevărat se află în interiorul galeriilor de artă. La Galeria Romană (bd. Lascăr Catargiu, nr. 1) expoziția „Cu gîndul la Paul…“ grupează lucrările unui număr impresionant de artiști care îi duc dorul. În fiecare an, înainte de Crăciun, Paul Gherasim gîndea o expoziție în care aduna lucrări pentru iubitorii artei sale. Ar fi gîndit-o și anul acesta, dacă nu ar fi plecat, în vară, la cele veșnice. Moștenirea spirituală și artistică a acestui mare artist s-a transmis prietenilor săi mai tineri, iar gîndul spre Paul Gherasim este vectorul acestei expoziții. Tot în centrul Bucureștilor, la Galeria Rotenberg-Uzunov (str. Constantin Esarcu, nr. 1), adorabila actriță Ada Condeescu expune fotografii strînse sub titlul „Colentina“. Două repere diferite, dar cu atît mai îmbucurătoare, ale vizualului românesc contemporan. Jocul fericitei coincidențe face ca între smerenia puternic spiritualizată a lui Paul Gherasim și sensibilitatea urbană a Adei Condeescu să fie nu mai mult decît cinci minute de mers pe jos. (Sever Voinescu) 

● 9 decembrie, ora 20, la ArCuB Gabroveni, București. Instalație umană, în regia lui Radu Nica. Un spectacol viu, trist și vesel, precum Bucureștiul însuși. De văzut! (Stela Giurgeanu) 

● Un exemplar al Micului Prinț, cu o dedicație și patru desene făcute de scriitorul-aviator Antoine de Saint-Exupéry, s-a vîndut de curînd cu 90.000 de euro la o licitație la Paris. Cartea i-a fost dăruită fiului unui bun prieten, Lionel-Max Chassin. Mi-am adus aminte, citind știrea asta, că nu știu cadou mai frumos de făcut unui prieten, băiețel sau fetiță, decît Micul Prinț. (Ana Maria Sandu) 

● Nu rataţi cel mai simpatic festival literar. Pe 8 şi 9 decembrie e FILB. Ca de obicei, la MŢR. Detalii la www.filb.ro. (Matei Martin) 

● Omul cu harpa din zona fostei Miorițe, cam vizavi de biserica Colțea, pe trotuar. Clipocește din coarde un sunet pașnic și chipul i se înseninează că-ți poate transmite un crîmpei. Dacă nu sînteți chiar foarte grăbiți la o întîlnire cu Moșu’, chiar merită cîteva clipe de atenție. Tot atîtea de încîntare. În acord cu demult zisa Poetului: „Alunecă pe harpe suflări dumnezeiești“ – Alexandru Macedonski. (Ruxandra Mihăilă)

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Un fan al Angliei și un ofițer de poliție din Germania s-au ales cu răni grave după ce huliganii au atacat un bar în care suporterii Serbiei sărbătoreau înaintea meciului Serbia - Anglia de la Euro 2024, care va începe la ora 22.00.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.