O operă care nu demonstrează nimic

Publicat în Dilema Veche nr. 669 din 15-21 decembrie 2016
O operă care nu demonstrează nimic jpeg

Peter Doherty, Hamburg Demonstrations, BMG/Clouds Hill, 2016. 

Își mai amintește cineva de Billy Bilo? Astăzi are 37 de ani, împliniți în martie, și cîteva kilograme bune în plus. Încă mai poartă pălărie. După inegalul, dar totuși digerabilul Grace/Wastelands, primul album solistic din carieră, apărut în 2009, părea că, muzical, s-a și ascuns sub borurile ei, fiind preocupat mai degrabă de a intra în și ieși din arestul poliției engleze, ba pentru posesie de droguri, ba pentru șofat periculos, aflat fiind sub influența acelorași substanțe. Sarabanda asta din viața lui Peter Doherty avea să cunoască un moment tragic, atunci cînd, în ianuarie 2010, Robyn Whitehead murea în urma unei supradoze. O înregistrare video o arăta pe nepoata magnatului Terry Goldsmith consumînd crack alături de el cu doar cîteva ore înainte de întîmplarea fatală. Cu siguranță că și ăsta a fost motivul pentru care, patru ani mai tîrziu, Doherty se „închidea“ pentru cîteva luni în Hope Rehab Centre din Thailanda. Întors în lume „reparat“, muzicianul britanic lansa destul de repede un EP, Flags of the Old Regime, a cărei piesă eponimă – una care a circulat în diverse forme încă din 2011 – îi era dedicată prietenei Amy Winehouse, urmat, în prima parte a acestui an, de un split cu James Johnston, single-ul lui Doherty purtînd titlul „The Whole World Is Our Playground“. Ambele cîntece amintite aici se regăsesc pe cel mai nou album al său, Hamburg Demonstrations, lansat pe 2 decembrie.

Produs de germanul Johann Scheerer și înregistrat în studioul pe care acesta îl deține în orașul de pe rîul Elba, Clouds Hill Recordings, cel de-al doilea LP al britanicului pare parțial devorat de ceea ce s-a întîmplat în septembrie 2015 – lansarea, după 11 ani și după o reunire mult comentată în 2010, a celui de-al treilea album al formației The Libertines, Anthems for Doomed Youth. Dacă Grace/Wastelands reușea să aducă la suprafață talentul de singer-songwriter al lui Doherty în pofida unor stîngăcii foarte transparente, Hamburg Demonstrations nu trece decît arareori testul. Aplatizată și cumva grăbită, scriitura lui nu mai reușește să cupleze onorabil, ca pe G/W, dandismul garage și romantismul englez. Cu cîteva excepții – „Hell to Pay at the Gates of Heaven“, „Flags from the Old Regime“, a doua versiune a „I Don’t Love Anyone (But You’re Not Just Anyone)“, „She Is Far“ – piesele nu depășesc întotdeauna statutul unor demo-uri. În fond, Peter Doherty a fost mereu despre asta: despre o anumită legătură dintre inconsistență, amînare și talent. Dacă interesul pentru genuri muzicale americane, precum jazz-ul, blues-ul și country rock-ul, conectat la aerul de bard punk al muzicianului, îi acordă albumului o tușă relativ captivantă, surprinzătoarea lipsă de idei în marea lui parte îl face să devină repede nememorabil. E aici un Doherty (re)convertit, căutînd drumul înapoi, capabil să le ceară scuze celor cărora le-a greșit cîndva – „Sorry, dad, for every good time that I had / They made it look so bad…“ („Down for the Outing“), aflat pe drumul cel bun în găsirea mîntuirii prin iubire –, „Only love can heal / The sickness of celebrity“ („Birdcage“). Oricît de răutăcios ar suna, poate că asta e însăși problema. 

Paul Breazu este jurnalist.

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Avertismentul lui Lucescu după România - Ucraina: a atras atenția asupra unui detaliu crucial
Un foarte bun cunoscător al fotbalului ucrainean a analizat partida de la Munchen.
image
Cine este românul care a murit în luptele din Congo. Tatăl tânărului de 22 de ani: „A zis că e pentru ultima dată”
O misiune s-a dovedit fatală pentru ieșeanul Petru Sam, în vârstă de 22 de ani. Aflat în Republica Democratică Congo, tânărul a murit sâmbătă, 15 iunie, după ce a fost ținta unei rachete trase de gruparea M23.
image
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
După victoria obţinută de tricolori împotriva Ucrainei, cu scorul de 3-0, luni, în Grupa E de la EURO 2024, Klaus Iohannis a postat pe Facebook un mesaj în care a felicitat naţionala de fotbal a României. Postarea sa a fost primită însă cu ironii pe rețeaua de socializare.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.