Topul filmelor din 2016 (I)

Publicat în Dilema Veche nr. 670 din 22-28 decembrie 2016
Topul filmelor din 2016 (I) jpeg

Pentru topul de sfîrşit de an m-am limitat la zece propuneri de filme, distribuite în 2016 în cinematografele româneşti, fără a include filmele proiectate exclusiv în circuitul festivalier, dintre care doar o parte îşi vor găsi distribuitori şi vor ajunge la publicul larg în 2017. Printre filmele apărute în 2015 şi absente din distribuţia de film românească de anul acesta se numără şi două omisiuni importante, care ar fi făcut parte din lista de mai jos: posibila capodoperă a lui Hou Hsiao-hsien, The Assassin, proiectată doar în cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest 2015, şi No Home Movie, ultimul film al regretatei Chantal Akerman, una dintre cele mai importante cineaste europene şi nu numai. Ordinea aleasă e mai degrabă subiectivă decît valorică.

1) Sieranevada (România, 2016), de Cristi Puiu.

Parte a demersului extrem de complex început de Cristi Puiu cu Moartea domnului Lăzărescu şi continuat cu Aurora, noul său film se derulează ca o anexă la un mare eveniment care rămîne în afara cadrului (moartea lui Emil), sub forma unui parastas organizat ca o masă în familie. Cu performanţe actoriceşti remarcabile, un dialog care curge neîntrerupt şi avînd ca material de lucru continuumul spaţiu-timp surprins din holul unui apartament de patru camere, Sieranevada indică din cînd în cînd spectatorului ceva mai presus de evenimentele în sine –
în preaplinul aglomeraţiei de oameni şi în strîmtoarea spaţiului în care privim există o lipsă, o absenţă.

2) Inimi cicatrizate (România, 2016), de Radu Jude.

Cel mai surprinzător film al anului, Inimi cicatrizate nu e atît o încercare de a evoca spiritul şi litera operelor literare ale scriitorului M. Blecher, cît o interpretare a lor, venită din partea unei priviri de astăzi şi, în sens mai larg, o punere în discuţie a problemei adaptării cinematografice. În prim-plan nu ajunge astfel exploatarea suferinţelor lui Emanuel, eroul romanului Inimi cicatrizate, sau ale lui Blecher însuşi, bolnav de tuberculoză osoasă, cu care spectatorul să rezoneze. Ceea ce putem cunoaşte în acest film e mediat de alte reprezentări: poezie, emisiuni radio, reclame din ziar, articole.

3) Toni Erdmann (Germania-Austria, 2016), de Maren Ade.

Un tată preocupat de soarta fiicei sale, directoare a unei importante corporaţii multinaţionale, trimisă special din Germania la Bucureşti pentru a face nişte reduceri de personal, încearcă să refacă relaţia lor înstrăinată punînd la cale nişte farse (făcînd pe bufonul, costumîndu-se, furînd identităţi şi amestecîndu-se acolo unde nu-i fierbe oala) care pun în pericol poziţia profesională a fiicei. Filmul lui Maren Ade urmăreşte cu subtilitate relaţiile (in)(ter)umane din aşa-zisa societate globalizată, pe care o localizează chiar sub forma celei postcomuniste româneşti: relaţiile dintre subalternii care trebuie să îşi mulţumească şefii cu preţul pierderii oricărei demnităţi, relaţiile dintre aceiaşi şefi şi clienţii pe care trebuie să îi satisfacă la rîndul lor cu orice preţ, relaţiile de cuplu care se învîrt în jurul companiei. În timp ce tatăl eroinei devine treptat un monstru fictiv îmbrăcat din cap pînă în picioare în blană, dar cu un substrat care se simte din ce în ce mai uman, mai viu, aceste relaţii ne apar din ce în ce mai mult ca nişte simulări.

4) As Mil e Uma Noites / Arabian ­Nights (Portugalia-Franţa-Germania-El­veţia, 2015), de Miguel Gomes.

Compus din trei volume, fiecare fidel unei logici proprii şi însumînd circa șapte ore, monumentalul Arabian Nights urmăreşte eroina din O mie şi una de nopţi în Portugalia de astăzi, combinînd ficţiunea cu documentarul. Măsurile de austeritate din Portugalia ultimilor ani şi efectelor lor asupra vieţilor unor oameni obişnuiţi sînt urmărite atît prin interviuri, cît şi prin crearea unor ficţiuni alegorice: un cocoş care trezeşte conştiinţe în pragul alegerilor, poveşti cu fantome de cîini sau vaci vorbitoare.

5) Rak ti Khon Kaen / Cemetery of Splendour (Thailanda-Marea Britanie-Germania-Franţa-Malaezia-Coreea de Sud-Mexic-SUA-Norvegia, 2015), de Apichatpong Weerasethakul.

Filmul lui Apichatpong Weerasethakul e o alegorie poetic-politică hipnotizantă. În centru se află o inventată boală a somnului care afectează nişte soldaţi, îngrijiţi într-un spital aflat pe ruinele unui palat şi ale unor morminte de regi. Trecerea personajelor din planul visului în planul real are un efect parţial hipnotic şi asupra spectatorului. 

Ancuța Proca este critic de film.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Obezitate FOTO Shutterstock jpg
De ce oamenii erau mai slabi în anii 60. Patru cauze majore ale ratei crescute a obezității, explicate de o nutriționistă
Obezitatea a devenit una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică din Statele Unite. În 2024, 43% dintre americani erau considerați obezi, comparativ cu doar 13% în anii 1960. Specialiștii au investigat cauzele care au dus la această rată mare de obezitate.
Steliana Sima (60 de ani) a urcat luni seară pe scenaspectacolului "Zestrea" de la Sala Palatului
Cum își întreține iile îndrăgita interpretă de muzică populară Steliana Sima și cum are grijă de silueta ei: „Mai am ceva de dat jos”
Steliana Sima (60 de ani) a urcat luni seară pe scenaspectacolului "Zestrea" de la Sala Palatului.
banner Adina Halas jpg
Nu aruncați apa de orez! Trucul asiatic, care te întinerește cu 10 ani. Adina Halas: „Catifelează tenul!” Secretul Corinei Chiriac: „Gălbenușul de ou e sfânt!”
Adina Halas și Corina Chiriac dezvăluie secretele ieftine ale tenului de invidiat, pe bază de produse naturiste
Dmitri Peskov FOTO Profimedia
Desfășurarea de arme nucleare în Europa nu va aduce securitatea, amenință Kremlinul după anunțul Franței
Eventuala desfășurare de avioane franceze dotate cu arme nucleare în Europa „nu va aduce securitate, predictibilitate și stabilitate pe continent”, amenință Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Imagine WhatsApp 2025 05 14 la 13 28 18 51def020 jpg
Tortul cu pișcoturi, cremă și cocos – rețeta virală care a cucerit gospodinele pe TikTok. Ingredientul secret pentru un desert de excepție. VIDEO
Un desert rapid, fără coacere, perfect pentru momentele în care timpul nu permite rețete complicate. Rețeta propune un tort stratificat cu pișcoturi, cremă fină și fulgi de cocos, ideal pentru ocazii speciale sau simple răsfățuri de zi cu zi.
pliante george simion viktor orban, foto G4Media jpg
Pliante controversate cu George Simion și Viktor Orban, distribuite în Transilvania. Reacţia UDMR
Campanie electorală controversată pentru George Simion în Transilvania, unde au fost distribuite pliante în care liderul AUR apare alături de premierul ungar Viktor Orban. UDMR a reacționat prompt.
Masina BYD
Chinezii de la BYD se extind rapid în România: au ajuns la 14 centre și vor lansa „cea mai fun mașină de oraș”
Chinezii de la BYD se extind rapid în România, ajungând într-o singură săptămână la deschiderea a 14 centre în marile orașe, număr pe care vor să-l dubleze până la finalul anului.
WhatsApp Video 2025 05 14 at 13 26 14 mp4 thumbnail png
Un bărbat de 40 de ani intra în capela unei biserici și fura bijuteriile decedaților. A fost surprins de camerele de supraveghere
Un bărbat a fost reținut în Capitală, fiind suspectat că a furat din capela unei biserici. Potrivit surselor, acesta a intrat în capelă, unde a luat verigheta și un inel de la persoana decedată aflată înăuntru.
Vizita premierului maghiar, Viktor Orban, la sediul guvernului României, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Guvernul ungar propune o lege împotriva instituțiilor media și ONG-urilor care „amenință suveranitatea”. „Bună dimineaţa, Rusia”
Guvernul ungar continuă ofensiva împotriva ONG-urilor și a mass-mediei independente prin introducerea în Parlament a unui proiect de lege care vizează orice structură finanțată din fonduri externe ce ar „amenința suveranitatea”.