Efectele secundare ale vieții, Apolodor, Neîmpăcat

Publicat în Dilema Veche nr. 670 din 22-28 decembrie 2016
Efectele secundare ale vieții, Apolodor, Neîmpăcat jpeg

● Chiar dacă pare a-și lua materia secundă (care îi îmbracă materia primă) dintr-un azi întrucîtva cunoscut, romanul Efectele secundare ale vieții, de Vlad Zografi (Editura Humanitas, 2016), trece dincolo de „spuma zilelor“ și decolează admirabil către alte destinații. De citit neapărat, în tihna unor ceasuri mai încete. (Dan Stanciu)

● Trei cărți pentru copiii de toate vîrstele, numai bune de pus sub brad: Acolo unde nu mai e trotuar de Shel Silverstein, atît de amuzantă și de originală încît de fiecare dată cînd o deschizi te face fericit (și într-o minunată traducere de Florin Bican), noul Apolodor, același, de Gellu Naum, însă cu ilustrații de Dan Ungureanu, și Singur printre mîrlani a lui Florin Bican, o reeditare pe care o așteptam de mult. De la Editura Arthur și Editura Art. (Adina Popescu)

● La Humanitas, a apărut Neîmpăcat, volum de poezii subintitulat „antologie personală 1991-2013“, semnat de Michel Houellebecq. Autorul a ales singur versuri din volumele sale de poezii. Romanele lui stîr­nesc controverse publice nesfîrșite pentru că dau nemilos seama de puținătatea omului occidental contemporan. Poeziile sale, însă, sînt lipsite de ecouri comparabile. Houellebecq, numit de critici „un Baudelaire al supermarket-urilor“, poate nu doar să se răstească epic, ci să și murmure liric. La fel de convingător și la fel de neîmpăcat… (Sever Voinescu)

● Pentru că am făcut o anchetă în paginile de actualitate culturală ale revistei la care am invitat scriitorii să recomande cărți, voi face și eu același lucru aici: dacă ați ratat anul acesta romanul lui Jonathan Franzen, Puritate (traducere de Iulia Gorzo, Editura Polirom, 2016), cartea lui Radu Cosașu, Viața ficțiunii după o revoluție (Editura Polirom, 2016), antologia noastră Cu ochii-n 3,14 (Editura Humanitas, 2016), e vremea cea mai potrivită să le recuperați. (Ana Maria Sandu)

● Arborele mamut din Băile Herculane. O specie rară în zona noastră, exemplarul care domină orașul de pe Cerna atinge cam 30 m înăl­țime și 1,5 m diametru. Se zice că arborele gigant de Sequoia își binemerită numele „de la liderul indienilor Cherokee, Sequoyah (1776 1842), cel care a inventat un alfabet unic, învăţîndu-şi poporul să citească şi să scrie“ (după sequoia.ro). Deși „pui“ după fișa biografică, acest exemplar din Sequoia Gigantea pare că vrea să te invite la o taină îndelung povestită. Oricum, în mijlocul acestui oraș greu încercat de furia oarbă și demența umană, acest arbore bonom pare singura certitudine. De aceea îndemnul din ecrito este un imperativ: „Ocrotiți acest arbore!“. (Ruxandra Mihăilă)

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Arsenal PSG (EPA) jpg
PSG, la un pas de a doua finală de Liga Campionilor. Parizienii au învins Arsenal
Gruparea franceză s-a impus cu o victorie la limită.
image png
Soluții pentru elevii care nu au stare în timpul orelor. „Când sunt certați să stea cuminți, încep să scoată sunete. Fac ca animalul”
Consultantul educațional Oana Moraru atrage atenția asupra nevoii uriașe de mișcare la copiii mici, mai ales la băieți, și avertizează că lipsa activității fizice poate avea consecințe grave asupra comportamentului acestora în școală.
blackout jpg
Există sau nu riscul de blockout în România? Ce spune ministrul Energiei despre posibilitatea unei pene majore de curent
După ce Spania și Portugalia au fost afectate, recent, de pene masive de curent, pe rețelele de socializare au apărut îngrijorări legate de un posibil blackout și în țara noastră. Utilizatorii vorbesc despre riscul unei căderi totale de tensiune care ar putea afecta întreaga rețea electrică.
mihai leu 568898615151 jpeg
aurelian temisan gabriel cotabita jpg
Aurelian Temișan i-a adus un omagiu emoționant lui Gabriel Cotabiță. Cine l-a sprijinit în realizarea momentului
Aurelian Temișan a oferit un concert de neuitat la Sala Mare a Teatrului Național din București, într-un spectacol dedicat regretatului său coleg și prieten, Gabriel Cotabiță, plecat dintre noi pe 23 noiembrie, anul trecut. Evenimentul a marcat șase luni de la decesul artistului și a adus pe scenă m
Crin Antonescu și Nicușor Dan FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Nicușor Dan a publicat documentele semnate de Crin Antonescu privind instrăinarea bazelor sportive: „Vă invit să judecați singuri”
Nicușor Dan a publicat mai multe documente despre care afirmă că dovedesc faptul că fostul ministru al Tineretului şi Sportului Crin Antonescu a semnat transferul unor terenuri către Biroul de Turism şi Tranzacţii care apoi „au ajuns la dezvoltatori imobiliari”.
rodica mandache jpg
Viața de film a unei mari actrițe. A furat soțul unei prietene, dar a fost înșelată de el: „N-am făcut un rău chiar așa mare”
Rodica Mandache, una dintre cele mai expresive și profunde actrițe ale scenei românești, a trăit o poveste de dragoste care pare desprinsă dintr-o piesă de teatru cu accente de dramă, umor și mister.
milo jpg
Cum a murit cel mai puternic om din toate timpurile? A câștigat prima medalie olimpică la numai 17 ani
Este un nume pe care astăzi nu foarte multă lume îl mai recunoaște. Cu toate acestea, în Antichitate, era considerat cel mai faimos și mai puternic luptător din toate timpurile!
bani jpg
Ce salariu colosal au asiaticii veniți să lucreze în România. Patron: „Și eu angajez”
România trăiește un paradox dureros: în timp ce peste 3,5 milioane de români muncesc peste granițe, țara noastră devine tot mai dependentă de forța de muncă asiatică. Un antreprenor din Focșani, activ în industria ambalajelor, a atras atenția opiniei publice după ce a vorbit sincer despre salariile