Bilanţ literar 2016 (II)

Publicat în Dilema Veche nr. 671 din 29 decembrie 2016
Bilanţ literar 2016 (II) jpeg

M-am oprit cumva strategic săptămîna trecută la poezie pentru că poezia, ca de obicei, o duce foarte bine – aş putea spune chiar că poezia este singurul lucru care funcţionează perfect în România. 2016 fiind şi anul Centenarului Dada, ediţia aniversară Şapte manifeste Dada – Lampisterii. Omul aproximativ de Tristan Tzara (cu desene de Francis Picabia) a apărut la Polirom, în traducere, cu prefaţă şi note de Ion Pop.

Au revenit cu cărţi noi doi clasici, în ediţii ilustrate foarte frumoase: Emil Brumaru cu Amintiri din Rai (ilustraţii de Răzvan Luscov) şi Ana Blandiana cu Orologiul fără ore (ambele la Humanitas), Ioan Es. Pop cu Arta fricii (desene de Aurel Vlad, Charmides); alţii, cu antologii: Ion Mureşan cu Iluminarea marilor construcţii (Tracus Arte & Charmides, la această din urmă editură apărîndu-i şi reeditarea cărţii din 1993 Poemul care nu poate fi înţeles); Radu Andriescu, Cînd nu mai e aer şi, cu o antologie postumă alcătuită de Claudiu Komartin, mai puţin cunoscutul Vasile Petre Fati (ultimele două la Casa de Editură Max Blecher). Şi dacă tot vorbim de antologii, trebuie neapărat să menţionez „Cartier de colecţie“, o nouă serie, cartonată şi foarte elegantă, de antologii scoase de Editura Cartier, din care anul acesta au apărut aşa: Cantosuri domestice de Radu Vancu, Marea înfăţişare de Mihai Ursachi (selecţie de Lucian Vasiliu), Oameni obosiţi de Andrei Bodiu (selecţie de Claudiu Komartin), Regele dimineţii de Alexandru Muşina (selecţie de Radu Vancu) şi Peste diagonala sîngelui de Ilarie Voronca (selecţie de Emilian Galaicu-Păun). Se anunţă o serie lungă şi foarte interesantă de antologii! Şi dacă tot veni vorba, am menţiona aici şi antologia realizată de Radu Vancu şi de mine 111 cele mai frumoase poezii de dragoste din literatura română (Nemira).

Casa de Editură Max Blecher şi Charmides au publicat, împreună, aproape toate cărţile bune de poezie din 2016, deopotrivă debutanţi, în curs de afirmare şi consacraţi. La Charmides: Spiro de Andrei Doboş, Disco 2000 de Vlad Gheorghiu, Tişiţa de Matei Hutopila, 1+1>2 de Livia Lucan-Arjoca, Skurtu, România de Tara Skurtu, Somnul din conducte de Sînziana Şipoş, Saturn, zeul de Olga Ştefan, Oana Văsieş de Alex Văsieş, acesta prezent anul acesta şi cu volumul Instalaţia la Cartea Românească, unde au apărut alte cîteva fete (la poezie a fost anul fetelor): Alina Purcaru – Rezistenţă, Ofelia Prodan – Şarpele din inima mea şi Denisa Duran – Învelit în propriul corp. Pentru a continua cu fetele, Rita Chirian – Casa fleacurilor şi Livia Ştefan – Lolita 32 au apărut la Casa de Editură Max Blecher, la fel ca Sorin Despot – Termeni | Condiţii, Ciprian Popescu – Mile end, Radu Nițescu – Dialectica urşilor şi Alexandru Potcoavă – Într-o zi nu ne vom mai recunoaşte. Alte edituri care publicau numai/predominant poezie, precum Tracus Arte, Brumar, Paralela 45 sau FrACTalia au avut un 2016 editorial slab. Nemira însă a lansat colecţia nouă (de urmărit) „Vorpal“, unde au apărut Ştefania Mihalache – Sisteme de fixare şi prindere şi Florin Dumitrescu – Dodii, plus cartea în trei părţi, din care una la două mîini, Svetlana Cârstean & Athena Farrokhzad – Trado. O apariţie editorială singulară, la propriu şi la figurat: Sorin Gherghuţ – Trei, la Editura Vellant.

Cum spuneam, multă, foarte multă poezie (şi asta e doar ce mi-a atras mie atenţia), prilej cu care vă amintesc că, pe site-ul dilemaveche.ro, Şerban Axinte ţine rubrica online de recenzii de carte de poezie intitulată chiar aşa: „Pentru poezie“.

La capitolul „Restituiri“, ţin să menţionez două serii de autor: „Gheorghe Crăciun“ de la Polirom & Cartea Românească, unde în 2016 au apărut volumele Doi într-o carte (fără a-l mai socoti pe autorul ei). Fragmente cu Radu Petrescu şi Mircea Nedelciu şi Imagini, litere şi documente de călătorie, ambele ediţii îngrijite de Carmen Muşat şi Oana Crăciun; şi, mai ales, „Matei Călinescu“ de la Humanitas, unde au apărut de-a lungul anului primele cinci volume: Spre România (2000-2002). Jurnal inedit, Un alt fel de jurnal. Ieşirea din timp, Amintiri în dialog cu Ion Vianu, Viaţa şi opiniile lui Zacharias Lichter şi Portretul lui M. De la Editura Casa Radio aş menţiona CD-cartea Din cauzele crizei sufleteşti de azi de Alice Voinescu, transcrierea a 26 de conferinţe radiofonice susţinute între anii 1933 şi 1943, plus unica înregistrare cu vocea autoarei care s-a păstrat.

Cartea de memorialistică a anului este, pentru mine, Urmare şi sfîrşit de Li­vius Ciocârlie (Tracus Arte), iar apoi cartea în dialog Trîntind uşa – Cristian Pătrăşconiu în dialog cu Tia Şerbănescu (deşi numele ar fi trebuit inversate), apărută la Humanitas. Aş menţiona aici şi volumul postum de publicistică, note memorialistice şi interviuri al Antoanetei Ralian, Nu cred în sfîrşitul lumii, coordonat de mine la Editura ART.

În zona eseisticii literare au apărut cîteva cărţi foarte bune: Bucureştiul literar de Andreea Răsuceanu, Elegie pentru uman. O critică a modernităţii poetice de la Pound la Cărtărescu de Radu Vancu şi În oglinda antichităţii. Scriitori români şi cultura greco-latină de Alexandra Ciocârlie (toate la Humanitas), plus volumul colectiv internaţional coordonat de Cătălin Partenie şi Alfred Bulai – In Fiction We Trust sau Sexualitate şi societate. Istorie, religie şi literatură de Andrei Oişteanu (ambele la Polirom, la fel şi următoarea); însă caimacul eseistic al anului l-a luat Ulysses, 732. Romanul romanului, monumentala, la propriu şi la figurat, întreprindere de critică şi istorie literară a lui Mircea Mihăieş, care pare că se mişcă cu la fel de multă uşurinţă în proza lui Joyce ca în textele lui Cohen.

Un capitol aparte al eseisticii îl reprezintă tema comunismului şi/sau a Rusiei (deşi unele cărţi nu se rezumă doar la asta), cu patru autori „recidivişti“: Ruxandra Cesereanu – Evadări din închisori şi lagăre în secolul XX (Polirom), Angelo Mitchievici & Ioan Stanomir – Comunism Inc. Istorii despre o lume care a fost, Lucian Boia – Strania istorie a comunismului românesc (şi nefericitele ei consecinţe), dar şi Marian Voicu – Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani sau chiar Sabina Fati – Ocolul Mării Negre în 90 de zile (toate la Humanitas); plus Adrian Cioroianu – Nu putem evada din istoria noastră. Cea mai frumoasă poveste, vol. II (Curtea Veche) şi Nelu Stratone – Rock sub seceră şi ciocan (Hyperliteratura).

Am lăsat la final, cele mai dragi două cărţi dilematice din 2016: Radu Cosaşu (Oscar Rohrlich) – Viaţa ficţiunii după o revoluţie (Polirom) şi Cu ochii-n 3,14. O antologie Dilema veche, alcătuită de Ana Maria Sandu, cu ilustraţii de Dan Stanciu (Humanitas). Se-nţelege de ce.

TIFF anunță Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anunță prima ediție SUNSCREEN, un nou festival de film la Constanța
Între 8 și 11 septembrie, spectatorii din Constanța vor putea urmări pe marele ecran zeci de filme de succes și se vor bucura de întîlniri cu invitați speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombardării) Berlinului
În goana după supravieţuire nu mai e timp de reforme şi revoltă.
p 17 2 jpg
Pe holurile facultății
Dragoș Hanciu îl filmează aici pe Gheorghe Blondă (zis și „nea Jorj”), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului în pragul pensionării.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am lămurit încă dacă există un gen muzical LGBT, ori dacă ideea de gen mai are vreo noimă în general, însă sesizăm o propagare a sexualității alternative în zone muzicale conservator-tradiționaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu viața lipsită de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
Începînd cu anii 1939-1940, creația pictorului este influențată de literatura romantică și de ezoterism, îndreptîndu-se cu deosebire către scrierile lui Novalis în care artistul consideră a fi găsit ecoul propriei sensibilităţi.
Piața Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii sînt așteptați la un eveniment impresionant, care ia startul în Piața Unirii din Cluj-Napoca
Pînă pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din România va aduce în orașul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiecții.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dacă veniți la cea de-a 21-a ediție de TIFF exclusiv pentru filme, iată 21 de titluri care s-ar putea să vă placă.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru visători & imigranți.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu „radiografiază” decît prin ricoșeu fragmentele de real care s-au nimerit în cadru, fiindcă adevăratul lor subiect, universal și incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu cîntă „Anotimpurile” lui Vivaldi
„Anotimpurile” lui Vivaldi sînt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, în concertul ce închide stagiunea Orchestrei de Cameră Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate bucătării ale lumii și poveștile oamenilor care îndrăznesc să testeze limitele convenționalului se întorc în secțiunea Film Food la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioară, scrinul femeilor
Femeile au constituit adevărate constelații de socialitate. Dacă nu dispuneau de puterea economică sau politică, ele și-au exercitat, în schimb, geniul animînd viața capitalei pe fond de „plăcere” a spiritului comun împărtășită.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre viața lui Nichita Stănescu a scris Bogdan Crețu, ci una despre un mare poet și moartea lui apropiată.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vieții, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imaginația din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o funcție integrativă a realității, tot așa cum visul (structura visului) potențează atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul minții și palatul de păpuși
Rosencrantz și Guilderstern sînt „jucați” de Hamlet care, în „nebunia” lui, inventează o scenetă.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, veți avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lansează opționalul de educație cinematografică pentru elevi
Programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimuțe, muzică și baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana întîi, cu un narator de vîrsta a treia, ce gravitează în jurul unor teme precum nostalgia tinereții, muzica, erotismul, totul învăluit într-o folie de „unheimlich” care a devenit marca autorului nipon.
947 16 jos coperta jpg
Secretul corespondenței
O cu totul altă carte față de aceea, știută tuturor, din 1978, este actuala ediție, definitivă, a „Romanului epistolar” dintre I. Negoițescu și Radu Stanca.
p 17 2 jpg
Nu te supăra, frate
„Frère et sœur” rămîne ilustrativ pentru un cinema anchilozat, cu trăiri rezonabile – însăși lipsa de măsură a pasiunilor sfîrșește prin a fi „rezonabilă”, necesară – și morală burgheză.
947 17 ABiro cover2 jpg
Eroi
Grimus ies din pandemie cu un album în limba maternă ce le oferă mai mult spațiu de manevră pentru poezie.

Adevarul.ro

image
Motivul stupid pentru care o grădiniţă din Hunedoara a fost mâzgălită cu mesaje de ură şi ameninţare VIDEO
O grădiniţă din Hunedoara a fost vandalizată. Autorii distrugerilor au lăsat mesaje de ameninţare şi de ură pe faţada clădirii.
image
Un general rus obez şi retras din activitate, trimis să lupte în războiul din Ucraina: „Nimeni nu-i poate refuza supunerea”
Un general rus pensionat şi obez, a fost trimis de Vladimir Putin să lupte în prima linie în războiul din Ucraina care se desfăşoară mai ales în partea de est a ţării. Decizia vine în contextul în care armata rusă pierde tot mai mulţi militari de rang înalt pe câmpul de luptă.
image
„Q”, internautul de la care a pornit mişcarea QAnon, a revenit pe forumurile web după 2 ani de pauză: „Să jucăm încă o dată?”
Utilizatorul anonim cunoscut sub numele de „Q” al forumurilor 4chan şi 8kun, personaj ale cărui anunţuri criptice au dat naştere teoriei conspiraţiei fasciste pro-Trump cunoscută drept QAnon, şi-a reluat postările după o pauză de aproape doi ani.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.