Static, reîncărcat

Publicat în Dilema Veche nr. 671 din 29 decembrie 2016
Static, reîncărcat jpeg

S├«nt unele momente din c─âl─âtorii care s├«nt at├«t de statice, care surprind din mijlocul nout─â╚Ťii, al ritmului alert cu care este ├«nf─â╚Öurat orice voiaj, cu pasivul lor memorabil. ├Ämi aduc aminte de ele mai ales la sf├«r╚Öit de an, ca de ni╚Öte baterii solare l─âsate la ├«nc─ârcat ╚Öi pe care le revizitez ├«n minte sau ├«n ┬şmici imagini salvate ├«n memoria telefonului ori a laptop-ului. Nu s├«nt pu╚Ťine, c─âci una din bucuriile acestor c─âl─âtorii e, pentru mine, reconectarea la neutrul lor bun, la nespectaculosul regenerativ pe care ├«l con╚Ťin.

M─â g├«ndesc mai ales la momente ale cotidianului local, surprinse adeseori accidental, ├«n drum spre vizitarea unui loc mai celebru pe harta c─âl─âtoriilor. Ca la Angkor Wat, complexul aproape suprarealist de temple din jungla cambodgian─â, de exemplu. Era ├«ntr-o dup─â-amiaz─â foarte c─âlduroas─â ╚Öi m─â ├«ndreptam cu bicicleta spre unul dintre temple (distan╚Ťa dintre ele e considerabil─â, a╚Öa c─â fie faci apel la un tuk-tuk, fie ├«nchiriezi o biciclet─â, la asta ad─âug├«ndu-se soarele, aparent bol├«nd, sud-est asiatic, de ianuarie-februarie, destul de par╚Öiv ca s─â parcurgi acele distan╚Ťe la pas). La mijlocul distan╚Ťei ├«ntre dou─â temple se afla un mic lan de orez ├«n care lucrau, nestingheri╚Ťi ├«n vreun fel de traficul intens de turi╚Öti, c├«╚Ťiva localnici. M am oprit, am l─âsat bicicleta la marginea drumului ╚Öi m-am uitat la ei cum roboteau sub vipie ╚Öi ├«n marginea traficului de biciclete. St─âteau cu spatele la drum, aproape nemi╚Öca╚Ťi, ├«n mijlocul unui c├«mp ├«ng─âlbenit de soare. Mi╚Öcarea corpului lor, aproape imperceptibil─â, avea ceva dintr-un tablou de Van Gogh, prin emo╚Ťia static─â con╚Ťinut─â. Oricum, p─âreau cu totul suspenda╚Ťi ├«n afara ritmului turistic, ca ╚Öi cum realul lor, al muncii lor zilnice, ar fi fost, acolo, ├«n acel moment, cu adev─ârat un intrus ├«n microregia plin─â de confetti a turismului contemporan.

Aceea╚Öi stare am reg─âsit-o ╚Öi ├«ntr-un mic sat ascuns de ni╚Öte cocotieri foarte ├«nal╚Ťi, tot la marginea drumului c─âtre unul dintre temple. Ini╚Ťial, mi-au atras aten╚Ťia c├«teva f├«n┬şt├«ni ╚Öi inscrip╚Ťiile lor. Erau donate ├«n mare parte de c─âtre UNICEF ori de c─âtre familii nord-americane unei ╚Ť─âri foarte s─ârace, r─âv─â╚Öite de r─âzboiul civil. Dincolo de ele, pe ni╚Öte c─âr─ârui f─âcute ├«n nisipul b─ât─âtorit, am descoperit ├«n acea dup─â-amiz─â o lume care era acolo dintotdeauna, dar care, ├«n drumul ha╚Öurat de consumerismului actual, p─ârea un intrus: c─âsu╚Ťe sumare din lemn, cu o singur─â ├«nc─âpere, a╚Öezate pe ni╚Öte picioare ├«nalte de lemn, ├«n stil lacustru. Nu era mai nimeni acolo, probabil cei mai mul╚Ťi dintre ocupan╚Ťi erau pleca╚Ťi s─â lucreze ├«n circuitul turistic al templelor sau poate la c├«mpul de orez. Am ├«nt├«lnit doar o b─âtr├«n─â, mo╚Ť─âind ├«ntr-un hamac ╚Öi p─âzind un fel de magazin local, cu produsele a╚Öezate ├«n pungu╚Ťe de plastic, ag─â╚Ťate cu sfoar─â de ni╚Öte b├«rne. Doar cocotierii mai produceau un vag zgomot de fundal ├«n acea lume simpl─â, static─â ╚Öi at├«t de real─â.

S├«nt mai multe astfel de momente. Cu ele revine, mai ales acum, la sf├«r╚Öit de an, amintirea unui Zen pe care ├«l reg─âsesc, altfel, din ce ├«n ce mai rar. Poate doar ├«n imaginea unei prime z─âpezi, privite de la fereastr─â. Cu siguran╚Ť─â, ├«ns─â, ├«n lini╚Ötea cu care trec de la o pagin─â citit─â la alta nou─â.

Foto: B. T─ânase

TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.
O cineast─â de redescoperit jpeg
O cineast─â de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par s─â articuleze o preocupare pentru muta╚Ťiile istorice, pe care le altoie╚Öte cu o privire feminin─â, mereu dispus─â la autoreflexivitate subtil─â.
Exotic & orchestral jpeg
Exotic & orchestral
Danezii Efterklang se aventureaz─â prin p─âr╚Ťile noastre s─â-╚Öi prezinte cel mai recent album, cu adev─ârat unul de prim─âvar─â, ├«nc─ârcat de candoare ╚Öi speran╚Ť─â, ├«n contrasensul mersului mondial al lucrurilor.
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina jpeg
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina
Cea de-a 26-a edi╚Ťie FFE va avea loc la Bucure╚Öti ├«n perioada 5 ÔÇô 11 mai (Cinema Elvire Popesco ╚Öi Cinemateca Eforie) ╚Öi la Timi╚Öoara, pe 10 mai, unde evenimentul va fi marcat printr-o gal─â, de Ziua Europei.
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti jpeg
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti
Un volum de eseuri care le ofer─â cititorilor o perspectiv─â asupra lumii interioare a autoarei ╚Öi a identit─â╚Ťii sale de scriitoare.
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii jpeg
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii
S├«mb─ât─â, 23 aprilie 2022, Editura Litera s─ârb─âtore╚Öte Ziua Mondial─â a C─âr╚Ťii prin evenimentul ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇŁ.
Matrioșka Emanuel jpeg
Matrioșka Emanuel
E vorba de un mixt de formule literare, poezii, prozopoeme, proz─â autobiografic─â, note de subsol, adic─â avem o larg─â dimensiune experimental─â concentrat─â pe tema identit─â╚Ťii, a jocului dintre eul real ╚Öi cel fic╚Ťional, propus din start de dubletul nominal de pe copert─â (Emil-Emanuel).
Bernard Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii jpeg
Bernard-Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii
Chiar a┼ča: de ce ne-ar interesa? ├Än definitiv, nu se ├«nt├«mpl─â la noi, nu ne reprezint─â pe noi...
Pas─ârea vorbitoare jpeg
Pas─ârea vorbitoare
O lume tainic─â prinde astfel s─â ni se reveleze dezordonat, prin flash-uri orbitoare, care cultiv─â deopotriv─â gra╚Ťia gestului de dans ╚Öi precizia observa╚Ťiei antropologice.
Sare și piper jpeg
Sare și piper
LP-ul lansat în luna martie a acestui an e deopotrivă captivant și entertaining, ludic și profund, absurd și (auto)reflexiv.
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5 7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ jpeg
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5-7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ
Patronate de cea mai citit─â revist─â de cultur─â din Rom├ónia,┬áÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ┬ás├«nt un proiect itinerant, av├«nd p├«n─â acum edi╚Ťii ├«n Arad, Timi╚Öoara, Cluj-Napoca ╚Öi, ├«ncep├«nd din acest an, Oradea.
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022 jpeg
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022
Gala Premiilor Radio Rom├ónia Cultural, edi┼úia a XXI-a, ┼či-a desemnat c├«┼čtig─âtorii luni,┬á18 aprilie 2022, la Teatrul Odeon.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.