Muzică psihedelică despre oamenii obişnuiţi

Publicat în Dilema Veche nr. 671 din 29 decembrie 2016
Muzică psihedelică despre oamenii obişnuiţi jpeg

Cory Hanson, The Unborn Capitalist from Limbo, Drag City, 2016. 

„Even though you’ve tried to resist in your life / You still can put the figure from your window, / The unborn capitalist from limbo. / That’ll come a day when you break legs like a clown / And you tear down your heartbeat to be rhythm, / The unborn capitalist from limbo…“ O chitară acustică duce totul mai departe, pînă cînd ajunge să se înece în impecabilele aranjamente pentru viori, violă și violoncel – operate de Heather Lockie, profesoară de improvizație & compoziție și muziciană, colaboratoare, în trecut, a unor Spiritualized sau Sparklehorse – care domină două treimi din prima piesă a albumului. Vocea nazalizată și în falsetto ar putea fi a unui Morrissey mai tînăr, dar și mai pițigăiat, iar muzica alunecă adeseori înspre anii de glorie psihedelică ai unor Nick Drake, Tim Buckley sau Townes Van Zandt. Cory Hanson, autorul acestui album cu titlu cyberpunkist și, mă repet, morrisseyan, trăiește în Los Angeles și este creatorul și frontman-ul unei trupe de psych-rock, Wand, cunoscută pentru faptul că, în decurs de un an și cîteva luni (2014-2015), a produs nici mai mult, nici mai puțin decît trei albume, dar mai ales datorită alinierii la un roi care orbitează de ceva ani în jurul mastermind-ului Ty Segall, unul dintre cei mai activi muzicieni și producători californieni de rock din ultimul deceniu. (Ca fapt divers, pe lîngă faptul că Wand a deschis la începuturi concerte pentru formația lui Segall, Hanson e membru al The Muggers, trupa care îl acompaniază pe acesta în concertele de promovare a ultimului său album, Emotional Muggers.)

Dezlegat radical de reflexele post-glam/heavy/cosmic/psych ale sound-ului Wand, The Unborn Capitalist from Limbo e discul unui autor care glisează reverențios între psych-folk-ul șaizecist și, grație intervențiilor lui Lockie, chamber pop, ornate cu un strop de Burt Bacharach, un straniu accent englezesc și destul de mult ecou și reverb. Textele lui Cory Hanson sînt (aproape) impenetrabile, vorbind, culmea, despre lucruri cît se poate de banale. Undeva, pe lead single-ul „Ordinary People“, obișnuitul ia forma unei tragicomedii suspendate în aerul în care, QED, „oamenii obișnuiți fac sex extramarital“: „Ordinary people took my mother from me, / Put her in a bag / And sent her floating in space. / And if you will come to my eyes / Could you see that I was afraid, / I know that makes you smile / And you know the things I hide / It’s so easy to fail…“ Epica „Garden of Delight“, crescută din flow-ul trioului Heather Lockie (vioară & violă) – Emily Elkin (violoncel) – Laena Myers-Ionita (vioară), explică melancolic despre ce e vorba pe acest LP: „It’s a violence of a human soul / Laying down alone in your memory…“ Percuțiile lui – da! – Ty Segall punctează discret pauza, vocea lui Hanson se strecoară imperturbabil prin arhitectura alambicată a piesei. Pe „Flu Moon“, o bossa nova tripantă și seducătoare, Morrissey se întoarce, de mînuță cu Marc Bolan și Arthur Lee, pentru a-l bîntui pe vocalistul de la Wand – „Flu moon inside my head, / Tell me every word you said. / You whisper the night / Understood by light / How your dreams / Are just waiting to be real…“ – și pentru a livra piesa de rezistență a unui album pe care anul 2016 ar trebui să-l rețină.

 Paul Breazu este jurnalist.

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Un virus, cu mortalitate de 40 de ori mai mare decât COVID-19, ar putea devasta omenirea. La ce trebuie să fim atenți
Experții britanici în sănătate publică avertizează că gripa aviară, inclusiv varianta H5N1, care poate infecta și oamenii, ar putea provoca o pandemie mai gravă decât COVID-19. Ei cer guvernelor lumii să ia măsuri imediate pentru prevenirea unei eventuale catastrofe.
image
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Cortizolul, adesea numit „hormonul stresului”, joacă un rol crucial în răspunsul organismului la stres. Nivelurile ridicate de cortizol pot duce la o creșterea grăsimii de pe burtă, avertizează medicii.
image
Când sunt suplimentele alimentare un pericol pentru sănătate. Medic: „Recomandăm doar pe cele care au studii clinice”
Suplimentele alimentare, atrag atenția medicii, nu sunt „simple vitamine”, sau „doar plante”, ci pot face mult rău atunci când nu sunt administrate la indicația medicului și nu sunt produse certificate.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.