Şamanul Ţării Lăpuşului

Publicat în Dilema Veche nr. 672 din 5-11 ianuarie 2017
Şamanul Ţării Lăpuşului jpeg

Grigore Leșe, Aşteptînd Crăciunul, Societatea de concerte Bistriţa, 2015. 

Cu multe veacuri înainte ca George Soros să ne tulbure datinile, o altă ideologie de import, incomodă, inovatoare (pe atunci) – creştinismul – se infiltra între valorile tradiţionale ale vremii şi locului. Au adus-o nişte vinituri – nici români, nici ortodocşi, nici măcar la ei acasă nu erau văzuţi prea bine, iar primirea nu le-a fost cu nimic mai călduroasă decît cea a „societăţii deschise sorosiste“. Protectorii locurilor, falnicii romani, i-au cam împrăştiat, aşa că ne-a luat ceva vreme pînă să evaluăm perspectiva care ni se propunea. Am asimilat cîte ceva din ea, am păstrat cîte ceva din ce credeam deja. Una din sărbătorile esenţiale – cea salutată prin albumul Aşteptînd Crăciunul al lui Grigore Leşe – e un hibrid între serbări păgîne premergătoare intruziunii apostolice şi una din cele mai importante aniversări ale creştinătăţii. Ritualurile şi folclorul arhaic-regional pe care le investighează şi le promovează dr. Grigore Leşe au aceeaşi natură hibridă, consolidîndu-i acestuia aura de şaman al Ţării Lăpuşului.

La ceas post-electoral şi după sărbători, las puţin deoparte valorile (muzicale) occidentale şi le recomand pe cele tradiţional româneşti, pe care le vom simţi mai aproape o vreme – unii cu bucurie, alţii cu resemnare, unii dînd ochii peste cap, alţii cu exuberanţa sărbătorilor. Că între cele două perspective – românismul şi străinismul – e un contrast ireconciliabil, chiar o chestiune de alegere morală, pare să fie la mintea cocoşului şi a românului recent. La baza acestei atitudini stă o gîndire binară-simplificatoare, bazată pe noţiuni brute de Bine şi Rău angajate într-un conflict de natură mitologică cu origini neştiute, un joc cu sumă nulă (pierderile unora sînt cîştigurile celorlalţi), care nu admite spaţiu de negociere. În consecinţă, conflictul poate fi propovăduit în dihotomii electorale convenabile – păşunism vs sorosism, tradiţie inerţială vs globalizare agresivă etc.

Dacă întrebi la nimereală, mai dai de percepţia conform căreia locul lui Grigore Leşe e la serbări animate de spirit naţional(ist) ori prin bisericile în care se adună la cîte un concert diasporele româneşti măcinate de dor de casă. Realitatea e, însă, mai nuanţată – în ciuda românismului şi regionalismului profund cu care se asociază, cercetătorul moroşan a „horit“ la festivaluri world music cu adresabilitate globală: Washington (Smithsonian Folklive), Berlin (Fest der Kontinente), Mexic (Festivalul „Miguel Bernal Jimenez“), Japonia (expoziţia mondială de la Aichi). Eu, unul, l-aş vrea şi pe scena Pitchfork Festival sau a altora asemenea, ca ambasador al unui loc mic într-o lume largă, aşa cum îi vedem pe alde Tinariwen, Namtchylak şi alţii despre care am mai pomenit în această rubrică. Artistul insistă că muzica sa e trăire şi nu divertisment, iar ăsta e deja un obstacol, dar nu cel mai mare.

Tradiţionalismul poate fi un spectacol de oferit lumii largi, mai util decît ca pretextul de a sta cu spatele la ea. În timp ce în părţile noastre se duce un Război Sfînt între globalizare şi localizare, alţii se ghidează după principiul glocalizării: „think locally, act globally“ (sau invers). Conceptul nu ne e străin, indicii se găsesc chiar în versul popular al „horilor“ lui Leşe: „Du-te pasăre şi zboară / În Rusia te coboară“, „Tatăl tău e-n Galiţîia / Şi nu vine pînă-i lumea“, „Hai acasă că te-om da / După Jancsi cătana“. În vremurile din care vin versurile astea, lumea largă era chiar mai înfricoşătoare şi mai imprevizibilă decît azi, dar parcă nu ne separau de ea membrane atît de artificiale ca acum. 

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

nefericire emoticon   foto pixabay jpg
Ce este depresia rezistentă și cum poate fi tratată, gratuit, cu noua clasă de medicamente. „Sunt persoane din toate mediile sociale”
Pacienții care se confruntă cu episoade repetate de depresie și care au încercat deja alte linii de tratament fără efectele scontate pot fi tratați, gratuit, cu un medicament nou care se administrează în regim de spitalizare de zi.
insolvente lichidari datorii finantari dosare
Tot mai multe firme în dificultate ajung să-și vândă terenurile și clădirile. Ce fabrici sunt scoase la licitație în această perioadă
Tot mai multe firme în dificultate ajung să-și vândă terenurile și clădirile, piața bunurilor distress fiind estimată la peste 1 miliard de euro, potrivit site-urilor specializate în licitații.
Ce contează mai mult   când sau ce mănânci Colaj
Cum să slăbești rapid și sănătos. Beneficiile surprinzătoare ale postului timpuriu pentru pierderea grăsimii abdominale și longevitate
Schimbarea stilului de viață este un pas important spre atingerea unei greutăți optime, însă, de multe ori, nu este suficientă pentru a obține rezultate vizibile, sănătoase și de durată.
casa de cultura Hunedoara 1 jpg
Experiențe stranii trăite de români la teatru: „Oare trebuie să se zvârcolească actorul, ca să pricepem ideea?”
Teatrul și sălile de spectacole, cândva centre animate ale vieții culturale din orașe, pierd teren în fața epocii digitale. Tot mai mulți români povestesc pe rețelele sociale cum experiențele de altădată au devenit amintiri, iar timpul și atenția le sunt acaparate de activități mai practice.
5 rodica mandache 4 jpg jpeg
13 aprilie: Rodica Mandache, actrița română de teatru, film și televiziune, împlinește 82 de ani
Rodica Mandache s-a născut pe 13 aprilie 1943, la Iaşi, acolo unde și-a și început studiile. A jucat în numeroase piese de teatru pe marile scene din Bucureşti, fiind una dintre cele mai iubite ale Teatrului Naţional şi Odeon.
Templul mare de andezit  Foro Daniel Guță (2) JPG
Coloanele dacice prind viață la Sarmizegetusa Regia. Templul antic de andezit este restaurat pentru a cuceri turiștii de azi
Un templu de andezit vechi de peste două milenii renaște la Sarmizegetusa Regia. Autoritățile speră că, odată cu restaurarea monumentelor antice din fosta capitală a dacilor, unele aflate în șantier de trei ani, situl UNESCO își va recâștiga locul în atenția românilor.
fata mananca ananas foto shutterstock 172582940 jpg
Fructul exotic care îmbunătățește performanța în dormitor, chiar dacă nu este un afrodisiac direct
Anumite alimente pot îmbunătăți experiența sexuală în diverse moduri, inclusiv prin creșterea rezistenței, a libidoului și a circulației sanguine. Printre cele recomandate pentru o dietă care susține viața sexuală se numără fructele și legumele, carnea roșie și ardeiul iute.
dinamo fb jpg
copil citind   foto pixabay jpg
Copiii ale căror fotografii le expunem pe internet dobândesc amprentă digitală. Ce este aceasta și cum îi afectează
Tentația de a posta pe rețelele sociale fotografii personale, în care apar și copiii, poate fi uneori mare. Sunt părinți care nu văd nicio problemă într-o astfel de expunere, însă specialiștii atrag atenția asupra implicațiilor.