Poeţi la poză, poezie la sticlă

Publicat în Dilema Veche nr. 668 din 8-16 decembrie 2016
Poeţi la poză, poezie la sticlă jpeg

ÔŚĆ Ion Barbu ┼či Mihai A. Barbu, Sticle pentru minte, inim─â ┼či literatur─â, vol. 1 & 2, Editura Charmides, 2016. 

Nici un artist n-a f─âcut mai multe pentru poezia rom├óneasc─â dec├«t Ion Barbu! Entuziasmul, energia, talentul, inspira┼úia ┼či ingeniozitatea lui par de-a dreptul inepuizabile, iar antologiile ┼či albumele, happening-urile ┼či instala┼úiile, dar, mai ales, muzeele imaginate ┼či ÔÇ×construiteÔÇť de Ion Barbu (Muzeul Instalatorului Rom├ón de la Petro┼čani, plus Casa memorial─â ÔÇ×I.D. S├órbuÔÇť, Muzeul Mamei ┼či Centrul PompaDour de la Petrila) s├«nt dovada c─â un singur om poate face mai mult dec├«t o institu┼úie. De altfel, Ion Barbu a reu┼čit s─â transforme Petrila ├«n capital─â cultural─â alternativ─â a Rom├óniei ┼či, dac─â am tr─âi ├«ntr-o carte scris─â de Italo Calvino, omul ar merita s─â fie primarul pe via┼ú─â al acestui ora┼č.

De┼či provine din acela┼či univers imaginar, Sticle pentru minte, inim─â ┼či literatur─â este un proiect tipografic de mai mare amploare dec├«t precedentele c─âr┼úi-albume-experiment Antologia poeziei rom├óne┼čti la zid, Colonia R├«sa-Pl├«nsa ori Imn h─âituit de b─ârba┼úi. Din colofonul de la finalul volumului secund afl─âm c─â prima fotografie din acest proiect a fost f─âcut─â la sf├«r┼čitul lunii iunie ├«n 2011, iar ultima, la ├«nceputul lui martie 2014. ├Än ace┼čti patru ani au avut loc cu totul 39 de ┼čedin┼úe foto ├«n dou─â studiouri fixe din Bucure┼čti ┼či ├«n c├«teva studiouri improvizate la Ia┼či, Sibiu, Timi┼čoara ┼či Cluj. Au rezultat 10.714 fotografii cu poe┼úi pentru prinderea c─ârora au fost parcur┼či 26.150 de kilometri. ├Än aceste prime dou─â volume din Sticle pentru minte, inim─â ┼či literatur─â (din cele patru proiectate) se reg─âsesc exact 100 de poe┼úi, aproape tot at├«tea fotografii cu ei ┼či la fel de multe poezii, faimoase sau inedite, mai vechi sau mai noi, de la catrene la poeme de-o pagin─â (ÔÇ×cel mai lung poem ÔÇô 68 de pagini ÔÇô ├«i apar┼úine lui Chris T─ân─âsescu; ├«n volum apare doar prima pagin─â, urm├«nd a valorifica ├«n alt mod produc┼úia recordÔÇť).

Conceptul acestei c─âr┼úi de poezie & fotografie este urm─âtorul: fiecare poet a fost fotografiat de Mihai A. Barbu (cunoscut ┼či ca autorul c─âr┼úii de c─âl─âtorie V├«nd kilometri) conform unei mizanscene imaginate de Ion Barbu (care a folosit un num─âr nelimitat de obiecte de recuzit─â: foi de h├«rtie, h├«rtie decorativ─â, pietre colorate; c─âr┼úi de citit ┼či c─âr┼úi de joc; pene ┼či figurine; pahare, sticle ┼či vesel─â; p─âl─ârii, bastoane ┼či umbrele; mulaje ┼či m─ârgele; bile ┼či biciclete; recipiente, instrumente muzicale ┼či instala┼úii electrice); fotografia poetului, ea ├«ns─â┼či un poem vizual iluzionist-onirico-bufonic, fiind ├«nso┼úit─â de un poem olograf, de transcrierea tipografic─â a versurilor ┼či de imaginea unei sticle cu o etichet─â de tip colaj purt├«nd o alt─â fotografie a poetului, sticl─â ├«n care a fost ÔÇ×├«mbuteliat─âÔÇť foaia cu poemul original scris de m├«n─â. Pentru c─â, dincolo de cartea-album, a existat deja, cu prilejul lans─ârii de la Bistri┼úa (ora┼čul Editurii Charmides, care merit─â toate laudele pentru c─â a tip─ârit aceast─â minun─â┼úie) ┼či expozi┼úia respectivelor sticle cu poeme, instala┼úie itinerant─â care a┼čteapt─â s─â fie expus─â, c├«ndva, ├«ntr-un inedit muzeu al poeziei, poate chiar la Timi┼čoara, dac─â va exista suficient─â voin┼ú─â ┼či viziune artistic─â locale. (M─âcar ├«n parantez─â fie spus, Ion Barbu a mai dus la cap─ât, ├«ntre timp, dou─â proiecte: un raft de poezie generat ┼či girat de Muzeul Mamei din Petrila ┼či ├«nc─â un proiect, deocamdat─â nelansat, care const─â ├«n patru albume dedicate poeziei ┼či celor patru elemente.)

Revenind la SticleleÔÇŽ noastre, primul volum din albumul realizat de cei doi arti┼čti, tat─â ┼či fiu, se deschide cu o prefa┼ú─â semnat─â de Radu Cosa┼ču (vezi textul de mai jos), iar al doilea volum se ├«nchide cu o postfa┼ú─â semnat─â de Ada Milea sub forma unei scrisori imaginare c─âtre Gellu Naum. ├Äntre aceste dou─â texte se desf─â┼čoar─â poeziile & fotografiile celor o sut─â de poe┼úi din toate genera┼úiile (de la cei relativ tineri, Rita Chirian, Domnica Drumea, Dmitri Miticov, ┼×tefan Manasia, Claudiu Komartin, Andra Rotaru, R─âzvan ┼óupa, Teodor Dun─â, Teodora Coman sau Laura Dan, p├«n─â la seniorii Nora Iuga, ┼×erban Foar┼ú─â, Emil Brumaru, Ana Blandiana, Ion Mure┼čan ┼č.a.) ┼či, de┼či pe pagina de gard─â exist─â un avertisment care spune c─â ÔÇ×aceste dou─â volume NU s├«nt ┼či NU vor s─â fie o antologie de poezie rom├óneasc─â; s├«nt doar rezultatul unui demers pur artisticÔÇť, nimic nu te ├«mpiedic─â s─â vezi aici un fel de istorie a poeziei rom├óne┼čti contemporane la sticl─â. Unii dintre poe┼úii prezen┼úi ├«n album (cu fotografii mai vechi) nu mai s├«nt de mult printre noi (Petre Stoica, Adi Cusin ┼či Aurel Dumitra┼čcu), al┼úii au disp─ârut ├«ntre timp (Andrei Bodiu ┼či Alexandru Vlad) sau s├«nt bine-mersi, de┼či a┼čteapt─â ├«nc─â s─â fie fotografia┼úi cum se cuvine (Andrei Codrescu ┼či Nicolae Coande). Sticle pentru minte, inim─â ┼či literatur─â (titlul fiind, fire┼čte, o parafraz─â dup─â titlul revistei culturale bra┼čovene de la jum─âtatea secolului al XIX-lea) are ┼či un cont de Facebook, unde pute┼úi vizualiza galerii ├«ntregi cu fotografiile poe┼úilor ┼či ale sticlelor.

Splendid realizat─â grafic, cu un concept unic, deopotriv─â liric─â, nostalgic─â ┼či comic─â, aceast─â nou─â isprav─â tipografic─â a inepuizabilului Ion Barbu este cadoul perfect pentru cei c─ârora le stau inima ┼či mintea la literatur─â.

Pagina de autor a lui Marius Chivu aici.

***

Radu COSA┼×U
Sticle pentru minte, inim─â ┼či literatur─â 

Poate ÔÇô nu zic mai mult dec├«t acest adverb dubios ÔÇô

poate c─â e util s─â fix─âm c─â

îmbutelierea a 101 poeme scrise cu mîna de autorii lor

┼či lansarea sticlelor pe Dun─âre, pe Marea Neagr─â

inclusiv pe apele atîtor sîmbete

se petrec ├«n zilele, orele ┼či secundele

cînd:

├«n Rom├ónia, evenimentele ce str├«ng cele mai dense mul┼úimi s├«nt pelerinajele la moa┼čtele unor sfin┼úi ┼či soldurile magazinelor second hand cu toate m─ârfurile la 2 lei (exist─â ┼či anticariate cu Sadoveanu la 1 leu); strict local, pe zidul din fa┼úa blocului meu se r─âzuie┼čte tenace un graffiti de anul trecut: ÔÇ×ultima solu┼úie ÔÇô propria evolu┼úieÔÇť;

în lumea largă, utopia cea mai proaspătă este instituirea unui impozit mondial pe capitalurile financiare,

din ideal nu a mai r─âmas dec├«t ┬şdeal-ul,

iar din Libert├ę, egalit├ęÔÇŽ orice DJ de noapte articuleaz─â natural sant├ę;

pe plan cosmic, conform unui proiect olandez care prevede un antrenament prealabil de 7 ani ┼či o finan┼úare de 6 miliarde de dolari, 202.586 de persoane s├«nt deja ├«nscrise ┼či candideaz─â la o misiune de colonizare a planetei Marte, ├«ncep├«nd din 2023;

to┼úi candida┼úii nu au nimic ├«mpotriv─â ca s─â-┼či petreasc─â sf├«r┼čitul acolo.

Printre toate aceste nonficţiuni ale trestiei gînditoare,

├«mbutelierea ┼či lansarea a 101 poeme olografe reprezint─â nu numai un act de normal─â ┼či caduc─â exasperare uman─â; punctual, opera┼úiunea descinde din spusa unui hotelier din Baalbek, consemnat─â atent de Marcel ┬şProust: ÔÇ×Je suis dÔÇÖune originalit├ę roumaineÔÇť. Aceast─â originalitate rom├óneasc─â ÔÇô s─â mai crezi c─â un poem olograf, introdus ├«ntr-o sticl─â, mai poate ajunge la cineva ÔÇô se exprim─â ├«ntru totul n─âucitor exact ├«n clipa asta, c├«nd toate telexurile lumii anun┼ú─â sf├«r┼čitul inexorabil al scrisului de m├«n─â. Dar nu, deocamdat─â, ┼či al poeziei. Casa de utopii Barbu din Petrila vegheaz─â, treaz─â, ne├«mbl├«nzit─â la ferocitatea mul┼úimilor rezonabile.

AV jpg
Oameni și poze
Autoarea abordeaz─â voci narative surprinz─âtoare, de la intelectuali ╚Öi corporati╚Öti la gospodine cu blog de g─âtit, de la so╚Ťii ratate bovaric la scriitori c─âl─âtorind bezmetici pe ╚Öosele ├«ntre lans─âri de carte.
p 17 2 jpg
La mîna copiilor
Garrel a furat meserie de la ├«nainta╚Öii lui (Chaplin, bun─âoar─â) ╚Öi a ├«n╚Ťeles c─â hazul ar putea s─â ne duc─â ceva mai aproape de adev─ârul negru, ├«nv─âluindu-ne ca o protec╚Ťie ╚Öi-apoi abandon├«ndu-ne ├«n ghearele sale.
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradi╚Ťie din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) pluseaz─â cu programe mai spectaculoase ╚Öi expansive.
957 23 InterviuTOMAGRAPH2 jpg
Despre obiecte, umbre ╚Öi imagini ÔÇô interviu cu artistul vizual Ana TOMA
ÔÇ×Recitesc cartea de c├«te ori e nevoie p├«n─â se contureaz─â o imagine mental─â care s─â surprind─â atmosfera volumului ├«n ansamblu.ÔÇŁ
956 15 Banu1 jpg
Ultima dat─â
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
ÔÇ×Proud LadiesÔÇŁ. O istorie dansat─â a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan ╚Öi o tu╚Ö─â feminist─â ÔÇô a╚Öa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner ÔÇô ÔÇ×Num─ârÔÇŁ sau ÔÇ×Domnul 45ÔÇŁ
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
ÔÇ×ParadisÔÇŁ aduce la via╚Ť─â o lume extrem de complex─â, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimb─âri care se fac abia sim╚Ťite, dar care urmeaz─â s─â-l zguduie ╚Öi s─â-l scufunde ├«n m├«lul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelen╚Ť─â al m─ârturiilor de alt─â epoc─â. Iar un elocvent exemplu ├«n acest sens este cartea de amintiri recent ap─ârut─â a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La r─âscruce de vremuri
Frammartino lucreaz─â greu (ÔÇ×Il bucoÔÇŁ este doar al treilea lungmetraj al s─âu ├«n mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e str─âin─â nici de rezultate str─âlucite, nici de orbiri ╚Öi manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mi╚Öcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invoc├«nd condi╚Ťia magic-r─âzbun─âtoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei ╚śora
Erai ceea ce mi s-a p─ârut a fi primul om cu adev─ârat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski ÔÇô cea mai actual─â biografie a liderului ucrainean apare ├«n rom├ón─â
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nou─â la Humanitas: ÔÇ×Valul negruÔÇŁ de Kim Ghattas
ÔÇ×Kim Ghattas poveste╚Öte ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observa╚Ťia direct─â, investiga╚Ťia jurnalistic─â.ÔÇŁ
954 16 Cop1 jpg
Rememor─âri fic╚Ťionale
Asist─âm ├«n ace╚Öti ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat ├«ndeob╚Öte minor. Vorbim despre biografia roman╚Ťat─â.
p 17 2 jpg
Despre filmele c├«╚Ötig─âtoare la Vene╚Ťia ╚Öi Berlin
ÔÇ×EvenimentulÔÇŁ este un film realist, ╚Öi tocmai aceast─â op╚Ťiune a tonalit─â╚Ťii ├«l recomand─â drept un vehicul de n─âdejde pentru o nara╚Ťiune cu concluzie clar─â, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar ÔÇ×Regele Mihai: Drumul c─âtre cas─âÔÇŁ va fi prezentat la sec╚Ťiunea ÔÇ×History and CinemaÔÇŁ din cadrul BIFF
Edi╚Ťia a XVIII-a se va desf─â╚Öura ├«n perioada 29 septembrie ÔÇô 9 octombrie 2022, sub ├Änaltul Patronaj al Alte╚Ťei sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 ÔÇô ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ
Edi╚Ťia a patra a Musica Ricercata Festival, ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ, are la baz─â un concept dedicat p─âcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebe╚Öelea la Napoli, opera ÔÇ×La foresta dÔÇÖHermanstadÔÇŁ (ÔÇ×P─âdurea SibiuluiÔÇŁ).
Afis Barbu FormaDeva jpg
ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ ÔÇô expozi╚Ťie Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expozi╚Ťia ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ, p├«n─â ├«n data de 5 august 2022, la Galeria Na╚Ťional─â de Art─â Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoa╚Öte diferen╚Ťele dintre echivocul pur ╚Öi simplu (periculos, pentru c─â indecis ╚Öi flotant) ╚Öi acela care pune nuan╚Ťele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
╚śaptesprezece scriitoare de v├«rste diferite (n─âscute ├«ntre 1933 ┼či 1979) au fost invitate s─â scrie despre experien┼úa lor, ca femei, ├«n comunism.
p 17 2 jpg
Despre dragoste ╚Öi al╚Ťi demoni
Alice Diop urm─âre╚Öte ├«n film patru b─ârba╚Ťi pe care ├«i ├«ntreab─â despre dragoste.
953 17 Biro1 jpg
In Djent We Trust
Albumele Meshuggah se folosesc de ritmuri sfredelitoare ╚Öi o voce metal l─âtrat─â pentru o pozi╚Ťionare comercial─â c├«t de c├«t coerent─â m─âcar pentru comunitatea metal, un ambalaj ce permite prezentarea live ╚Öi pentru cei mai pu╚Ťin interesa╚Ťi de identitatea chitaristico-matematic─â a lui Thordendal.
Calatorie pe urmele conflictelor de langa noi jpg
Carte nou─â la Humanitas: ÔÇ×C─âl─âtorie pe urmele conflictelor de l├«ng─â noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, ArmeniaÔÇŁ de Sabina Fati
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×C─âl─âtorie pe urmele conflictelor de l├«ng─â noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, ArmeniaÔÇŁ de Sabina Fati, carte ap─ârut─â de cur├«nd la Editura Humanitas, ├«n Colec╚Ťia Memorii/Jurnale. Volum cu fotografiile autoarei.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.