⬆
La zi în cultură
Pagina 49
Brâncuși împotriva Statelor Unite, Camus şi Gala Premiilor Oscar
● Nu ratați, duminică noaptea, Gala Premiilor Oscar, a 89-a ediție. Va fi, mai mult ca sigur, show: în era Trump, pînă și o ceremonie de premiere devine politică. Așa că eu, unul, aștept cu mare interes confruntarea dintre Hollywoodul cosmopolit și Casa (nemaipomenit de) Albă. De urmărit, live, la Digi24. (Matei Martin)
„Cu trăitul în sine stăm mai prost“ – interviu cu Nae CARANFIL
Asta e o atitudine care-mi stîrnește invidia. E joaca unui copil. E libertate totală. Eu nu sînt așa. Eu construiesc meticulos. Simt nevoia să fiu permanent în control. Necunoscutul, neprevăzutul îmi provoacă panică.
Linotip. Naraţiuni urbane
Palatul „Universul“ din centrul Capitalei se transformă într-un hub cultural. În decurs de cîteva luni, aici s-au deschis Teatrul Apollo 111 şi Linotip – Centru Independent Coregrafic.
Dincoace de Cortina de Fier
Ca jurnalist, tînărul Gabriel García Márquez e conştient de capcanele propagandei de ambele părţi ale Cortinei şi decide să vadă realitatea comunistă cu propriii ochi.
Dana Bunescu
Contribuţia sa artistică excepţională, care ar trebui amintită cît mai des, e însă evidentă și nu ține doar de Ana, mon amour, ci de cinematografia românească a ultimilor douăzeci de ani.
Autobiografia lui D.N. Frasqueri
Născută în 1992, an care și dă titlul primului său EP, lansat spre sfîrșitul anului trecut, Frasqueri are ascendență afro-latino și a crescut în Harlemul spaniol.
Călătorul minimalist, un şarm
Răspunde moale, fără emfază, frumuseților locurilor vizitate, le fotografiază (obligatoriu cu un aparat mic și neprofesionist sau cu un telefon). Sau nu le fotografiază deloc.
Conferinţele TEDx, Deşteptarea primăverii, Ce se întîmplă în iubire
● Romii nu au în limba lor cuvîntul căsătorie. Noi însă, cînd zicem romi, zicem căsătorii aranjate. Cum vedem noi și cum văd ei aceste „căsătorii“? Pornind de la o cercetare de lungă durată a romilor cortorari din Transilvania, Cătălina Tesăr va vorbi despre importanța tokmelilor (negocierile pentru alianțele matrimoniale) și a familiei la romi, joi, 23 februarie, de la ora 18, la Clubul Țăranului, în cadrul „Conferințelor de la Șosea“. (Adina Popescu)
Povestea unui dicţionar
„Dacă vrei să mergi repede, mergi singur. Dacă vrei să mergi departe, mergi împreună.“ Povestea primului dicționar științific complet vechi grecesc român a început să se scrie în a doua parte a anilor ’60.
„Frustrare, nelinişte, nesiguranţă – asta mă caracterizează!“ – interviu cu actorul Radu IACOBAN
Important e că spectatorul vrea ceva. Ce? Nu ştim pînă în momentul în care se termină spectacolul şi aplaudă. Şi, da, poate să îşi folosească mîinile într-un conformism împrumutat de la alţii şi „să facă frumos“ pînă la ieşirea din teatru, dar, dacă nu i-a plăcut, e clar că nu o să mai vină şi nici nu o să recomande altuia să o facă.
Politicienii artei
Spectacol lucid, care chestionează scopul artei şi responsabilitatea artistului, Artists Talk lasă deschisă o întrebare: opera este anulată de delictul de opinie al autorului? Aici doar publicul poate răspunde.
Homosexualităţi
Într-un număr mai vechi din Dilemateca (nr. 49, iunie 2010), Angelo Mitchievici semna un lung eseu intitulat „Sexualitatea damnată şi literatura gay românească“, probabil prima încercare de acest fel de la noi.
Călătoria familiei Reinholtz
Debutul în lungmetraj al Ancăi Miruna Lazărescu, regizoare de origine română formată la Universitatea de Televiziune și Film din München, cunoscută pentru scurtmetrajul Apele tac, e un modest road movie de familie clasic, schematic-previzibil, în notă parţial funny, parţial dramatică
Ode dark & sexy
Albumul lui Mick Harvey este o odă adusă dragostei inebriate şi făcutului de lucruri regretabile pe negîndite, în versiuni ceva mai dark-sexy decît piesele originale, croite pentru fanii unor albume ca Let Love In.
Cu pisica la 10.000 de metri
Xenu tocmai descoperise cum se deschide cutia, pe unde trebuie să împingă ca să deschidă aricii, să slăbească fermoarul și să se strecoare afară.
„When It’s too Late To Stop Fascism“, Două loturi, Lucia
● Pe 9 și 10 februarie, la Teatrul Național București, se joacă Două loturi de I.L. Caragiale, în regia lui Alexandru Dabija. Un spectacol emoționant și (încă) actual. O comedie à la russe. (Matei Martin)
Poezia în 2016. Strategii şi negocieri
2016 a fost un an bun pentru poezie. În afară de faptul că au apărut cărți remarcabile, au fost demarate și unele proiecte editoriale dedicate acestui gen literar.
Începutul şi ne-sfîrşitul operei
Dacă iubesc statuile rănite de timp, cu braţe rupte sau marcate de cicatrici definitive, e şi pentru că ele suscită sentimentul de „ne-sfîrşit“ produs nu de artist, ci de ravagiile timpului.
La umbra şarpelui în floare
Una dintre problemele adaptării pentru scenă sau ecran a unui text celebru este aceea că publicul are aşteptări bine conturate. În cazul Micului Prinţ al lui Antoine de Saint-Exupéry, stereotipia imageriei în mentalul public este accentuată de desenele autorului care însoţesc textul.
Scriitori faţă cu protestele
În chiar zilele de protest revista Arte şi meserii a publicat, în varianta online, o anchetă în trei părţi intitulată „Artiştii sînt în stradă. #rezist".
Un fals film de călătorie
Încercarea pe care o face filmul pare să fie o depărtare de la niște reguli clasic-cronologice de construcție a unei biografii, dar rezultatul rămîne confuz și modest.
Caiet de rocker
Pe coperta roșie, secera și ciocanul stau în mijlocul unei stele în cinci colțuri. Deasupra, o chitară electrică, un Stratocaster, își proiectează umbra pe ele.
Palate cu papuci de casă la intrare
Fostul palat semăna mai degrabă cu o casă boierească mai mare, cu camere simplu decupate.
Qu’est-ce que la gauche?, Să mîncăm etic, Vînătoare de scrisori și mistere
● Să mîncăm etic. O analiză a moralității consumului de animale, de Gary L. Francione și Anna Charlton (Editura Adenium, 2015). Citiți această carte și veți găsi un eseu vioi și pertinent despre cum ajunge în farfurie pîinea noastră cea de toate zilele, adică friptura. O pledoarie convingătoare pentru etică în bucătărie. (Matei Martin)
„Munca de selecţie la festival ne pune la încercare în fiecare an“ – interviu cu CSILLA Kató
Un proces de reformulare a întrebării „Ce este un film bun?“, „Ce este, de fapt, cinema-ul și ce nu?“
„La români cei care dau tonul sînt cei care imită” – interviu cu artistul vizual Dumitru GORZO
Cînd consumi nu faci artă, oricît de cool ai fi. Am mai spus, gustul este important, dar nu este talent.
7/70. Arhive, istorii, albume
Proiectul „Vîrsta 4“, derulat la Căminul „Amalia şi Şef Rabin Dr. Moses Rosen“ din Bucureşti de către un grup de artişti interesat să lucreze cu o comunitate abandonată sau ignorată de restul societăţii, este unic în România.
Arta recitirii de sine
De la improbabilul „nu mă recitesc niciodată“ pînă la vanitosul „mă recitesc frecvent“, e foarte interesant de urmărit relaţia fiecărui scriitor cu propriile cărţi odată ce acestea au căpătat, prin publicare, o existenţă autonomă.
În impas neorealist
Opțiunea estetică de care țin şi unii, şi alţii cu dinții nu garantează nici adevărul, nici autenticitatea, ci, cel mult, verosimilul.
Post-
Avem aici una dintre cele mai comprehensive şi prietenoase introduceri în jazz adresată celor care pretind că nu le place genul. E tipul de material care naşte reacţii precum „Nu ştiam că şi asta intră la jazz“.
Cărucioare de supermarket în gura lui Trump
Așa protestează New York-ul, prin evenimente și distracție, prin oameni care vor să se simtă liberi, naturali, indiferent de culoarea pielii, religie sau orientare sexuală, pe care îi unesc alte lucruri și care se simt bine împreună.
Odiseea, La mahala, Uite-aşa o pierzi
● Bodega „La mahala“ din Centrul Vechi, descoperită întîmplător într-o după-amiază însorită de iarnă. Interior de cîrciumioară cu aer retro, mese simple cu fețe de masă cu pătrățele, Răpirea din Serai pe perete, senzația că ești musafir acasă la o rudă apropiată. Bucate cinstite, un singur sortiment de bere, la halbă, făcută în casă, japoneză coaptă tot de ei din făină integrală, ciorbe în bliduri generoase, o plăcintă cu carne cum n-am mai mîncat de mult, prețuri mai mult decît decente. Genul d
Centrul Pompidou la 40 de ani
„Este atroce. Ai spune că-i o uzină, un pachebot, o rafinărie. Un soi de ecorșeu monstruos și multicolor cu intestine umflate cu aer. E scump: un miliard pentru construcție, o sută douăzeci de milioane cheltuieli de funcționare, trei milioane cheltuieli pentru spălat ferestrele.“
Muzeul Naţional "George Enescu" - Magia nu există
E ştiut că exegeţii operei lui Enescu, biografii săi, toţi cei care l-au cunoscut şi au scris despre el asociază întotdeauna consideraţiile de specialitate cu admiraţia faţă de excepţionala calitate umană a creatorului, faţă de modestia şi, mai ales, faţă de generozitatea sa.
Arte vizuale în 2016
Bîntuită de imagini ale violenţei, de atentate şi multă moarte, am căutat în 2016 gesturile şi abordările discrete, atît ale curatorilor, cît şi ale artiştilor.
„Am reuşit să cunosc şi o altă Românie“ – interviu cu Ivana MLADENOVIC
Adi se desparte de iubita lui și se mută în Ferentari ca să își termine teza de doctorat în manele. Acolo îl cunoaște pe Alberto, fostul pușcăriaș cu care începe o relație amoroasă. Filmul e bazat pe cartea cu același titlu scrisă de Adrian Schiop, care interpretează și rolul principal. Filmul e debutul meu în ficțiune, dar aproape toți protagoniștii sînt actori nonprofesioniști.
Artişti şi critici
Pe piaţa de carte din România au început să apară în ultimii ani volume de analiză, sub diferite aspecte, a teatrului autohton postcomunist. Situaţia este îmbucurătoare, căci cărţile de critică şi teorie teatrală sînt puţine, iar dintre acestea, majoritatea este alcătuită din volume traduse, ale unor teoreticieni clasici sau care chestionează fenomene externe şi artişti străini.
Modestia lui Murakami
Murakami spune că a gîndit această carte sub forma unor prelegeri în faţa unui auditoriu imaginar, de unde şi stilul mai degrabă oral al eseurilor pe care le numeşte „notiţele unor discursuri nerostite“ sau „colecţie de opinii personale legate de arta romanelor“.
Fantezie cu cutremure
Nae Caranfil revine după două filme plasate în trecut (Closer to the Moon şi Restul e tăcere) la comedia romantică muzicală exuberantă şi la spectacolul obsesiilor momentului prezent. Din perspectiva amestecului de comedie şi musical sau a tipului de cinema pe care îl practică, dedicat unui public larg, dar inteligent, 6,9 pe scara Richter e o rara avis pentru paleta restrînsă de genuri a cinema-ului românesc.
Vîntul schimbării
Nu înseamnă că emoția și capacitatea muzicii The xx de a se individualiza radical au dispărut complet, dar trupa aceea despre care James Blake spunea că i-a arătat drumul se vede arareori pe acest disc.
Călători fără bormaşină
A doua zi, la sosire, am urcat într-un fel de mocăniță care ne-a traversat Mekongul spre Vientiene în ritm de trei metri pe oră, spre disperarea și în tăcerea tuturor.
6,9 pe scara Richter, Vegetariana, Eu, Dracula și John Lennon
● Două filme românești vor întra, în curînd, pe ecrane: comedia lui Nae Caranfil, 6,9 pe scara Richter, și Fixeur al lui Adrian Sitaru. Mergeți să le vedeți la cinema. (Ana Maria Sandu)
Reactor şi Reciproca
Apărut în 2014 ca un spaţiu dedicat tinerilor artişti, Reactor este unul din spaţiile independente cu evoluţie spectaculoasă.
Anul teatral 2016
Ce rămîne din sutele de spectacole produse anul trecut în România? Șapte critici răspund la aceleaşi trei întrebări: 1) Care a fost cel mai bun spectacol? 2) Care a fost cel mai prost spectacol / cea mai mare dezamăgire? 3) Care a fost cel mai interesant fenomen în anul teatral 2016?
Apocalipsa după CFR
Romanul de debut al lui Ovidiu Eftimie (n. 1980), jurnalist la Times New Roman, ar putea fi cea mai amuzantă carte de ficţiune românească pe care s-o citiţi anul acesta.
Spectacol istoric
Jackie e mai aproape ca formă de această tradiţie clasică, în care spectatorul parcurge, alături de un personaj, un moment de criză, urmat de o iluminare, decît de o explorare a posibilităţilor de cunoaştere a trecutului.
Identitate naţională pop
Spre deosebire de subiectul articolului precedent, în cazul trupei Karpov Not Kasparov avem ceva mai puţină identitate naţională, însă aceasta nu e chiar absentă.
Vacanţa din fotografiile perfecte
Se vorbește de „invidia de Facebook“ ca factor de decizie în alegerea locului sau a experiențelor dintr-o călătorie, mai precis care e potențialul unui, să zicem, zbor cu balonul să genereze fotografii care să stîrnească o reacție cît mai puternică la prietenii tăi de pe Facebook.
Româna şi aromâna în recentul Manual al limbilor romanice
Editura De Gruyer de la Berlin a publicat la sfîrşitul anului trecut Manualul limbilor romanice, într-o nouă colecţie care îşi propune să prezinte „o panoramă enciclopedică, sintetică şi sistematică totodată, a lingvisticii limbilor romanice, care ţine cont de ultimele rezultate ale cercetărilor.“
Collateral Beauty, Omul duplicat, suita „Titan“
● Pe 19 ianuarie se deschide Stagiunea de Jazz ArCuB. Programul „Jazz @ArCuB – Artist in residence“, curatoriat de pianistul newyorkez de origine română Lucian Ban, începe cu o premieră absolută: saxofonistul Mihai Iordache prezintă suita „Titan“, o lucrare pentru sextet de jazz inspirată de cartierul bucureștean. (Matei Martin)