La zi în cultură

Pagina 48
Matrioşka teatrală jpeg
Matrioşka teatrală
Pescăruşul este o reuşită a excelentei trupe maghiare de la Tîrgu Mureş care explorează, într-un spaţiu aproape gol, perspectivele teatrului asupra vieţii. Şi viceversa.
„Jurnal de România  Sfîntu Gheorghe“, „Nimeni“, Campionatul Mondial de Snooker jpeg
„Jurnal de România. Sfîntu-Gheorghe“, „Nimeni“, Campionatul Mondial de Snooker
● La un Dosar despre mame, merge și o carte a tatălui: Gwenaelle Aubry, Nimeni (Editura Pandora M, 2014, tra­ducere de Svetlana Cârstean). Taie adînc, pînă la os, și vorbește de­spre dragoste, acceptare și un alt­fel, care nu poate să fie niciodată comod. O scriitoare care amestecă tandrețea și luciditatea într-o scriitură de-a dreptul hipnotică. (Ana Maria Sandu)
Un sport la Răsărit jpeg
Un sport la Răsărit
Şumudică, dacă bate Steaua – pardon, FCSB –, poate să facă pipi şi în capul spectatorilor, că rezultatul tot nu se mai schimbă. Şi tot va fi un mare antrenor. Nu vă mai oripilaţi, am visat la lumea asta! Evident, în poze nu venea cu miros.
Leipziger Buchmesse jpeg
Leipziger Buchmesse
„Leipzig citește“ este sloganul pe care-l vezi peste tot în luna martie în orașul în care se desfășoară al doilea cel mai important tîrg de carte din Germania. Aici începe primăvara, spun germanii, așa cum toamna prinde avînt la Frankfurt, la celălalt tîrg de carte, uriaș, cu sute de expozanți și cu hale nesfîrșite. Prin contrast, Leipziger Buchmesse e mai prietenos, mai cald cu vizitatorii lui, mai atașant.
Rafturi de sticlă jpeg
Rafturi de sticlă
Piața în care era librăria și-a schimbat de atunci de nenumărate ori înfățișarea. A găzduit un mini-parc, o fîntînă, coșuri de baschet. De cîțiva ani buni e un șantier al unei aproape – dat fiind traficul local – suprarealiste parcări subterane.
Fotografia şi moartea jpeg
Fotografia şi moartea
Soţia mea a pierdut în metrou o pungă cu fotografii vechi şi s-a reîntors acasă în lacrimi. Dar eu am înţeles: ea, care trăieşte în intimitatea fantomelor, s-a eliberat, inconştient, de morţii ei şi de fotografiile lor.
Cristalele copilăriei jpeg
Cristalele copilăriei
Radu Sergiu Ruba este un povestitor grozav şi un stilist desăvîrşit; O vară ce nu mai apune ridică foarte sus standardul cărţilor autobiografice.
Notă despre realismul fraţilor Dardenne jpeg
Notă despre realismul fraţilor Dardenne
Dacă la început se poartă urît cu studentul pe care îl dăscăleşte, ulterior îi acordă tot sprijinul ei pentru a se întoarce la şcoală, ajungînd să îl caute, pentru a-l convinge, chiar şi la casa părinţilor lui din alt oraş. Dacă pînă atunci îşi menţinea ferm timpul său din afara programului pentru sine, după incident se mută cu totul în cămăruţa de deasupra cabinetului, devenind disponibilă non-stop.
Ficţiune şi (re)acţiune jpeg
Ficţiune şi (re)acţiune
Primul album al cvartetului „Johnny Rocket și prietenii săi“, apărut anul a­cesta la casa de discuri independentă Trans­gressive Records, se numește Interplanetary Class Classics și se situează în aceeași providențială bulă stilistică referențializabilă la infinit.
Vorbeşte mi, n o să te ascult jpeg
Vorbeşte-mi, n-o să te ascult
Cu o populaţie jumătate română, jumătate maghiară, Tîrgu Mureş este un oraş marcat de compoziţia etnică. Primul conflict interetnic postrevoluţionar a avut loc aici, pe 20 martie 1990, şi a rămas pînă acum cel mai violent moment de după căderea regimului comunist: cinci morţi şi mulţi răniţi.
„Important este ca bucureştenii să se gîndească la oraşul lor“ – interviu cu Ştefan GHENCHIULESCU jpeg
„Important este ca bucureştenii să se gîndească la oraşul lor“ – interviu cu Ştefan GHENCHIULESCU
Oamenii nu vor nici autostrăzi suspendate, nici port la Dunăre. Ei vor condiții de viață decente, străzi curate, școli și spitale sigure, dar și o asistență socială care trece de nivelul penibil „gratuit pentru toată lumea“. În materie de protecție socială, oamenii vor mai degrabă instituții și rețele de solidaritate socială decît pomeni.
Phoenix, După Ploaie, Radu Cosaşu jpeg
Phoenix, După Ploaie, Radu Cosaşu
●Antologia din poezia americanului Edward Hirsch (n. 1950), poet premiat cu National Book Critics Circle Award sau Academy of Arts and Letter Award: Focul viu. Poeme vechi şi noi (1975-2010), în traducerea lui Bogdan-Alexandru Stănescu, Editura Polirom. Iată cîteva versuri dedicate Bucureştiului: „Acordeonul / ne-a strîns iarăşi laolaltă / în Micul Paris“, căci poemul dedicat lui Paul Celan e lung şi e cu moarte. (Marius Chivu)
Trieste: de vorbă cu un cicio sută la sută jpeg
Trieste: de vorbă cu un cicio sută la sută
Notorietatea de care se bucură azi istroromânii, alias cici, printre triestini e datorată în bună parte unei expresii pe care am aflat-o chiar în naveta care mă ducea de la aeroport la hotel.
Celălalt, străinul jpeg
Celălalt, străinul
La Teatrul Evreiesc de Stat, spectacolul Corp străin porneşte de la ideea că (mai) toţi sîntem imigranţi, dar lărgeşte perspectiva asupra subiectului, se detaşează de situaţiile concrete, din care se inspiră şi pe care le particularizează, şi se focusează pe termenul de „străin“ şi pe rezonanţele sale negative.
Lumina lui Blecher jpeg
Lumina lui Blecher
Cît de atent şi de sensibil este Blecher la manifestările luminii. („Lumea nu mai cîntărea decît a­buri şi lumină“, notează, la un moment dat, naratorul.) Avea un simţ deosebit pentru nuanţele întinse pe cer în diferitele momente ale zilei sau ale anului, la fel pentru variaţiile cromatice ale luminii căzînd pe obiecte şi delimitîndu-le contururile în acea atmosferă plină de melancolie, deseori onirică.
Portretul unui medic jpeg
Portretul unui medic
Cel mai recent film al fraţilor Dar­denne are la bază, în mod neaşteptat, un mystery care aminteşte un pic de Hitchcock: o tînără doctoriţă refuză să răspundă într-o seară banalei sonerii de la cabinetul său pentru că trecuse deja, de o oră, momentul închiderii.
Fără politeţuri jpeg
Fără politeţuri
Cunosc tot mai mulţi metalişti care, suferind probleme cervicale ori de şale după vîrsta de patruzeci de ani, se consolează ascultînd blues, revelînd evidenţa îndelung ignorată că metaliştii au fost mereu nişte brute sensibile.
„Tinerii nu sînt fericiţi să afle ce fel de lume vor moşteni“ – interviu cu Elizabeth KOLBERT jpeg
„Tinerii nu sînt fericiţi să afle ce fel de lume vor moşteni“ – interviu cu Elizabeth KOLBERT
Jurnalista şi scriitoarea americană Elizabeth Kolbert (n. 1961) este comentatoare a problemelor de mediu pentru revista The New Yorker. În 2015 a primit Premiul Pulitzer de nonficţiune pentru cartea A 6-a extincţie. O istorie nenaturală de a Pămîntului, apărută în traducere la Editura Litera.
A 6 a extincţie jpeg
A 6-a extincţie
Nici o altă creatură nu a mai alterat viața pe planetă într-un asemenea mod, deși există cîteva evenimente comparabile. Foarte-foarte rar, în trecutul îndepărtat, planeta a mai trecut prin schimbări atît de pronunțate, încît diversitatea vieții a scăzut semnificativ.
Librării şi biblioteci asiatice mici jpeg
Librării şi biblioteci asiatice mici
Am ieșit afară și, pe o plăcuță ascunsă de cîțiva arbuști înfloriți, am văzut că locul se chema „Utopia“.
Eliade 110, Acasă, Passengers jpeg
Eliade 110, Acasă, Passengers
● A 15-a ediţie a Galei Premiilor de jazz MUZZA va avea loc duminică, 2 aprilie, de la ora 18,30 la Hard Rock Café din Bucureşti şi va fi dedicată memoriei compozitorilor şi muzicienilor Adrian Enescu, Marin Petrache Pechea și Marius Popp. Printre invitaţii, deopotrivă români şi străini, care vor susţine microrecitaluri se numără Sorin Zlat, Anamaria Maranda, Border Split, Groovy Bastards, Robbie Southrmen sau cubanezii Ekue Band. Mai multe detalii pe www.fundatiamuzza.ro. (Marius Chivu)
Elena Ferrante: femeia ca animal politic jpeg
Elena Ferrante: femeia ca animal politic
Mergînd împotriva curentelor Disney și Hollywood, și într-o cheie post-creștină, Ferrante plasează în centrul emoțional al Lilei și al lui Lenu prietenia lor intensă, uneori autodistructivă, dar de cele mai multe ori edificatoare, și nu relațiile cu bărbații sau cu copiii.
„Bucureştiul nu are nici o strategie culturală“ – interviu cu Dragoş BÂSCĂ jpeg
„Bucureştiul nu are nici o strategie culturală“ – interviu cu Dragoş BÂSCĂ
În București au murit festivalurile pornite de operatori culturali privați și a apărut concurența directă făcută de Primărie cu evenimente gratuite. Nu avem săli de concerte și nici nu vom avea, pentru că nu aduc voturi.
Despre jumătăţi şi alte obsesii jpeg
Despre jumătăţi şi alte obsesii
Tipologii corporatiste, indivizi depersonalizaţi în birouri, claustraţi în propriile funcţii/poziţii şi care capătă identitate în afara spaţiului de lucru: un IT-ist sexy şi anxios, un şef cu probleme în căsnicie şi o şefă obsedată de muncă, un curier afemeiat şi cvartetul secretarelor: o femeie avidă de atenţie, cu un intelect limitat şi gata oricînd să confunde interesul altora pentru ea cu afectul (excelentă Dana Voicu), o alta obsedată de paranormal (Raluca Botez), una timidă, „victima“ grup
Cărţile dincolo de gratii jpeg
Cărţile dincolo de gratii
„Toți vor să citească Sandra Brown sau Danielle Steel, dar avem exemplare puține“, îmi spune bibliotecarul. „Și nu le recomandați altceva?“, întreb. „Ba da, Eliade: La țigănci sau Domnișoara Christina.“
Filmele lui Cristi Puiu jpeg
Filmele lui Cristi Puiu
Volumul dedică cîte un capitol detaliat atît lungmetrajelor lui Puiu (inclusiv cu un scurt capitol despre Sieranevada, nefinalizat la momentul respectiv), cît şi scurtmetrajelor sale, Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea, Das Spektrum Europas (din cadrul proiectului „Ponts de Sarajevo“) şi proiectului de şcoală de actorie devenit film, Trei exerciţii de interpretare.
Aici şi acum jpeg
Aici şi acum
English Tapas, cel mai nou album al Sleaford Mods, apărut anul acesta la Rough Trade Records, vomită continuu rant-uri punk adresate, pe rînd, detractorilor care le reproșează rudimentarismul muzical
„Rău nu este ceea ce lipseşte, ci ceea ce în mod nepotrivit se adaugă“ – interviu cu Dan MOHANU jpeg
„Rău nu este ceea ce lipseşte, ci ceea ce în mod nepotrivit se adaugă“ – interviu cu Dan MOHANU
Icoana trebuie să-şi redo­bîndească cu orice preţ integritatea. Ceea ce pentru profesionişti reprezintă o intervenţie situată în limitele impuse de respectul autenticităţii constituie pentru ortodoxia răsăriteană misiunea de reparare a discontinuităţilor şi mutilărilor imaginii provocate de lacune.
Premiile Gopo, Femeia la carte, Cîntăreaţa cheală jpeg
Premiile Gopo, Femeia la carte, Cîntăreaţa cheală
● La Théâtre de la Huchette din Paris se joacă, neîntrerupt, de 60 de ani, Cîntăreața cheală de Eugène Ionesco. E, în multe privințe, un spectacol de patrimoniu. De văzut neapărat! (Matei Martin)
„Cîtă vreme stai departe de apa stătută, vei fi în regulă“ – interviu cu Ana ULARU jpeg
„Cîtă vreme stai departe de apa stătută, vei fi în regulă“ – interviu cu Ana ULARU
Caut mereu roluri care mă scot din accesibil. Parțial și pentru că, de fapt, nu am o zonă de confort. Sînt o ființă foarte agitată, curioasă, hiperactivă în viața civilă.
Camionagiul Tony, o librărie şi multă pasiune jpeg
Camionagiul Tony, o librărie şi multă pasiune
Ultimul lucru pe care l-am cumpărat de la Anthony Frost a fost Pisica de Cheshire din ­Alice, pentru că poveștile continuă și cînd ne e greu să mai credem în ele.
Toreadorul la fileu jpeg
Toreadorul la fileu
Tragedia Nunta însîngerată (1932) este edificatoare pentru stilul lui Federico garcia Lorca. Simbolurile romantice din text sînt transformate în clişee ironice în spectacol.
Singur printre textieri jpeg
Singur printre textieri
Florin Dumitrescu este cel mai prolific textier de la noi. A colaborat cu cîteva zeci de artiști și trupe, și numai pentru Sarmalele Reci a compus versurile a peste o sută de piese.
O dramă realistă jpeg
O dramă realistă
Bărbatul e abandonat de serviciile sociale și lăsat – bolnav, incapabil să muncească și fără venituri – să moară de foame.
Colaj & reciclare jpeg
Colaj & reciclare
După ce s-a săturat să-şi reviziteze debutul Tubular Bells (reciclat deja într-o suită de patru albume şi o reînregistrare aniversară), Mike Oldfield se concentrează pe prima sa tentativă world music.
One World Romania, Înaintea Erei Noastre, Nichita Stănescu jpeg
One World Romania, Înaintea Erei Noastre, Nichita Stănescu
● Elevul, arătînd spre televizor: „E stricat.“ Profesorul/primarul comunei: „Copii, tot ce vine de la stat nu e stricat. Trebuie doar să aşteptăm.“ Fragmentul este din spectacolul Înaintea Erei Noastre – jucat la Green Hours de trupa independentă Frilensăr, care-mi place tot mai mult cu fiecare piesă nouă pe care le-o descopăr. Căutaţi-le reprezentaţiile la Teatrul Luni de la Green Hours. (Cristina Ştefan)
„Cum folosim istoria? Ce facem cu ea? Obiectul istoriei e unul fragil“ – interviu cu Irina BOTEA BUCAN jpeg
„Cum folosim istoria? Ce facem cu ea? Obiectul istoriei e unul fragil“ – interviu cu Irina BOTEA BUCAN
Stadionul Republica. L-am ales şi pentru că devine un stadion utopic: a fost îngropat şi nu mai există decît în memoria oamenilor, ca ficţiune, şi atunci are o logică să fie aici, într-un cadru în care îţi imaginezi relaţii interumane, emoţii şi interacţiuni.
„Realitate, ficţiune, care i una, care i alta?“ – interviu cu Radu Pavel GHEO jpeg
„Realitate, ficţiune, care-i una, care-i alta?“ – interviu cu Radu Pavel GHEO
„Tati, tu ai scris cărţile astea groase? De ce? Pot să le rod? Pot să rup coperta? Citeşte-mi şi mie. Sau nu, citeşte-i Marinei (lui Ştefan), eu mă duc să mă joc. Ai scris şi poveşti? Zi-mi o poveste.“
Bărbaţi în pragul crizei de nervi jpeg
Bărbaţi în pragul crizei de nervi
Piesa combină realism psihologic, grotesc, suprarealism, misticism în povestea unui bărbat care descoperă că şi-a trăit viaţa în derizoriu, cu o căsnicie şi un job dominate de minciuni şi alcool.
Discriminări jpeg
Discriminări
Cel mai categoric comentariu, cel în urma căruia am aflat că sînt misogin, a sunat aşa: „Lista e sexistă pentru că e o listă făcută plecînd de la distincţia literatură feminină vs literatură masculină, o listă făcută de un bărbat care îşi asumă o poziţie de putere asupra unei categorii discriminate.“
Psihanaliza unei iubiri jpeg
Psihanaliza unei iubiri
Dacă filmul ar fi fost un studiu al psihologiilor dintr-o relaţie de cuplu ar fi fost un demers interesant (sondarea unor psihologii e un suflu nou în filmul românesc post-2000), dar nu cine ştie ce incomod. Ceea ce identifică filmul în spatele banalităţii unei poveşti de dragoste e însă mai mult decît psihologia sa, e fiziologia sa.
Apocalipsa după Summack Eps jpeg
Apocalipsa după Summack Eps
În 2010, lumea era un loc mai bun pentru Sumach Ecks, un californian cu sînge mexican, american și etiopian, instructor de yoga și muzician.
Portrete de interior jpeg
Portrete de interior
M-am nimerit odată la Seul, în plimbările mele cu bicicleta de-a lungul fluviului Han, la o expoziție stradală de fotografie.
Les Grands hommes et leur mère, Salvador Dali, Ana, mon amour jpeg
Les Grands hommes et leur mère, Salvador Dali, Ana, mon amour
● Mîța Vinerii, noul roman al Doinei Ruști, apărut la Polirom, va fi lansat pe 9 martie, la Cărturești Carusel, orele 19, într-un experiment de lectură cu autoarea și invitații săi: Marius Constantinescu și Ovidiu Șimonca, alături de care va concerta Hauxlographe: Bogdana Dima – saxofon, voce, Dan – electronice, Cristian Fierbințeanu – bas, voce. (Ruxandra Mihăilă)
Măsura perfectă pentru efectul perfect – interviu cu Mark AINLEY jpeg
Măsura perfectă pentru efectul perfect – interviu cu Mark AINLEY
EMI a pus în circulație vreme de 15 ani o înregistrare ca fiind cu Lipatti și, de fapt, nu era cu el.
Înlocuire de om, înlocuire de actor jpeg
Înlocuire de om, înlocuire de actor
„Pentru că nu m-a înlocuit am supravieţuit“, îmi va mărturisi ea cu ochii umezi. Şi azi continuă să joace rolul.
În numele copiilor jpeg
În numele copiilor
Deşteptarea primăverii de la Teatrul Mic este un demers curajos, care a angrenat toată instituţia într-un efort considerabil. Deşi interesant ca perspectivă asupra unui text clasic, parţial datat, spectacolul rămîne admirabil ca propunere, dar nefinalizat ca viziune.
Familii şi familii jpeg
Familii şi familii
Au în comun drama. Toate tipurile de drame. Drama de a fi despărțiți, de a se separa sau de a fi separați, de a se rătăci și a se pierde, de a nu fi împreună, de a nu se cunoaște niciodată, de a se cunoaște prea tîrziu, drama de a fi respinși și de a nu se înțelege, drama de a nu avea drepturi, de a nu li se acorda drepturi, de a li se lua drepturile…
Un asalt de emoţii jpeg
Un asalt de emoţii
În lumina lunii face parte dintr-un număr de filme apărute recent, despre care s-a vorbit mult (şi cu ocazia Premiilor Oscar), în termeni foarte elogioşi, concentrate pe dezbaterea problemelor rasiale din societatea americană.
Futurism retro jpeg
Futurism retro
Chitarişti precum Marc Ribot riscă să rămînă în umbră datorită activităţii perseverente de acompaniatori – acesta a pus un umăr deloc neglijabil la carierele unor John Zorn, Tom Waits sau Elvis Costello.