La zi în cultură

Pagina 47
Femei pe Mătăsari, Romanian Design Week, Planeta Petrila jpeg
Femei pe Mătăsari, Romanian Design Week, Planeta Petrila
● Mai aveţi timp pînă duminică, 28 mai, să vedeţi lucrările din cadrul Romanian Design Week, un eveniment anual care promovează designul românesc contemporan drept instrument ce poate contribui la progresul social, economic și cultural. Expoziția centrală, găzduită de viitorul Mega Image Concept Store din strada Grigore Cobălcescu, nr. 45, reunește anul acesta 200 de lucrări semnate de 150 de designeri și arhitecți. (Cristina Ştefan)
Bookfest sărbătorește cartea și literatura jpeg
Cele mai aşteptate cărţi
Cine e Delia Calancia? Cel mai tînăr autor pe care-l puteţi întîlni la tîrg. Locuieşte în Vaslui, e elevă în clasa a treia, desenează cu un har nemaipomenit şi citeşte-ntr-un an cît alţii-ntr-o viaţă (şi speră că în curînd meseria de cititor va fi trecută-n rînd cu toate celelalte meserii).
„În artă, ideea de piaţă ar trebui să fie nesemnificativă“ – interviu cu Voicu RĂDESCU jpeg
„În artă, ideea de piaţă ar trebui să fie nesemnificativă“ – interviu cu Voicu RĂDESCU
Aș face toate eforturile posibile să-l văd pe Tom Waits în Green, în underground, cu o țigară (chiar stinsă) în colțul buzelor, cîntînd la pian, din voce și la orice alt instrument – căci știe!
Scriitorii faţă cu istoria jpeg
Scriitorii faţă cu istoria
Interviurile Magdei Grădinaru merită căutate şi citite integral. Prevăd chiar o carte şi ar fi păcat ca aceste substanţiale convorbiri să nu fie cîndva adunate într-un volum.
Dincolo de ring jpeg
Dincolo de ring
Interesantul debut în lungmetraj al regizorului Juho Kuosmanen, premiat la Cannes anul trecut în secţiunea „Un Certain Regard“, e un film realist, în format alb-negru, foarte neobişnuit în peisajul producţiilor inspirate de boxeri celebri, şi a poveştilor de evoluţie spectaculoasă şi decădere în jurul cărora se învîrt de obicei astfel de filme.
Comedia alămurilor jpeg
Comedia alămurilor
Șapte bărbați îmbrăcați ca de nuntă balcanică behăie și cotcodăcesc pe o scenă oarecare, înainte de a se lansa impetuos într-un yodel demn de renumitul Franzl Lang
Două săruturi gay şi 12 canapele colorate jpeg
Două săruturi gay şi 12 canapele colorate
Cu prima sa montare la Teatrul Naţional din Craiova, Radu Afrim are de cucerit publicul local, neobişnuit cu limbajul său performativ, cu temele şi arhiva de personaje pe care regizorul le poartă cu el.
De ce protestează cineaştii jpeg
De ce protestează cineaştii
Zeci de cineaşti protestează împotriva respingerii Ordonanţei 91/2016 de modificare a legii cinematografiei.
Sibiu Jazz Festival, Noapte Muzeelor, Festivalul de Film de la Petrila jpeg
Sibiu Jazz Festival, Noapte Muzeelor, Festivalul de Film de la Petrila
● Sîmbătă are loc Noaptea Muzeelor. La ediția din acest an participă 145 de muzee și organizații partenere din 45 de orașe. Programul complet al evenimentelor poate fi găsit la noapteamuzeelor.ro. Și, nu uitați, anul acesta e o ediție specială, adică de protest: muzeologii vor să atragă atenția asupra situației de precaritate în care își desfășoară activitatea aceste instituții esențiale ale comunității. (Matei Martin)
Războiul lumilor la Cannes jpeg
Războiul lumilor la Cannes
Netflix nu are nici un interes să proiecteze filmele în săli de cinema. Compania operează în regim video on demand (video la cerere), într-un sistem în care clienții plătesc abonament. Dacă ar vrea să-și difuzeze producțiile în cinematografele din Franța, atunci ar trebui să aștepte trei ani de la prima difuzare în sală pînă la prima difuzare pe platforma online.
„Banda desenată este o modalitate de a spune o poveste“ – interviu cu Alexandru CIUBOTARIU jpeg
„Banda desenată este o modalitate de a spune o poveste“ – interviu cu Alexandru CIUBOTARIU
Sînt artiști din 15 țări, o parte dintre lucrări fac parte din proiectul „Respect“, care este o asociație/editură din Rusia ce publică exclusiv bandă desenată cu subiect social și care colaborează cu institute culturale și artiști din Europa.
Declinul lent al pieţei editoriale jpeg
Declinul lent al pieţei editoriale
„În absența unor măsuri urgente, piața noastră, care se scufundă de ani de zile, își va continua coborîrea veselă și lină în groapa Marianelor.“
Teme mari, rezultate minore jpeg
Teme mari, rezultate minore
Universul personajelor care îl însoțesc pe viitorul călugăr se dorește a fi caragialian – cel al micilor corupți, al zeflemelei și al luatului peste picior, care degenerează în tragic, dar rămîne mai mult enunțat decît construit.
Condiţii de ecou jpeg
Condiţii de ecou
Albumul Only Sky e o mostră excelentă a echilibrului fragil și a mersului pe sîrmă pe care îl practică David Torn.
Scurte povestiri dinăuntrul distopiilor jpeg
Scurte povestiri dinăuntrul distopiilor
Războiul nu a început încă şi Psycho sînt spectacole complet diferite, dar au în comun distopia în care omul contemporan îşi configurează existenţa, obiectiv şi subiectiv, în lumea cea mare şi în lumile personale.
Tenis, Războiul nu are chip de femeie, Viaţa păstorului jpeg
Tenis, Războiul nu are chip de femeie, Viaţa păstorului
● Dacă tot sîntem sub influenţa întîmplării realist-magice a vaporului cu oi care a scufundat crucişătorul de război, recomand volumul memorialistic, apărut la Editura Publica, Viaţa păstorului. O poveste din Lake District de James Rebanks, absolvent de Oxford şi totodată păstor, proprietarul unei ferme de oi din nordul Angliei, unde familia sa are grijă de oi de vreo șase sute de ani. O carte despre oi ajunsă bestseller pe lista The New York Times. (Marius Chivu)
România la Bienala de Artă de la Veneţia – interviu cu Magda RADU jpeg
România la Bienala de Artă de la Veneţia – interviu cu Magda RADU
La Veneția încerc o abordare diferită față de expoziția de la Salonul de proiecte din 2012. Bienala obligă la o abordare mai concentrată.
„Niciodată nu am lucrat ca să răspund unei mode“ – interviu cu artista Geta BRĂTESCU jpeg
„Niciodată nu am lucrat ca să răspund unei mode“ – interviu cu artista Geta BRĂTESCU
E ca o muzică. Un muzician cîntă ceea ce poate el să cînte, ceea ce îi place să cînte. Obişnuiam să mă duc la Ateneu la concerte, or, acestea erau susţinute de oameni cărora le era personal acel tip de muzică. Cam aşa e şi desenul.
La cald jpeg
La cald
Albumul documentează „cel mai amplu protest din istoria postdecembristă“ care a avut loc la București, Sibiu, Iași sau Cluj, dar și în diaspora, în 150 de fotografii oferite de treizeci de fotografi şi fotoreporteri din țară și din străinătate
În vara lui ’99 jpeg
În vara lui ’99
Noul film al lui Radu Potcoavă e o poveste cu un subiect rar întîlnit în filmele româneşti recente: copilăria a doi băieţi de vîrste apropiate și foarte diferiţi, unul ţinut mai mult în casă şi extrem de cocoloşit, altul cool, venit de la București şi aproape abandonat de părinţi și rude, şi prietenia care se înfiripă între ei într-o vară sufocantă, marcată de eclipsa de soare din 1999, într-un loc retras de lume.
Blues şi ritm într un sat din Sahara jpeg
Blues şi ritm într-un sat din Sahara
Fatou Seidi Ghali e acompaniată de Alamnou Akrouni ca interpretă principală, dar, de fapt, de toți cei prezenți, care performează un magnetizant tendé.
Revoluţia de la Frumoasa jpeg
Revoluţia de la Frumoasa
Din ultima sa fotografie, în costum tradiţional, cu un buchet de flori în mînă, Szomna Grancsa priveşte direct în obiectiv. Zîmbeşte, dar ochii îi sînt trişti şi zîmbetul resemnat. La 1 iunie 2007, în satul Frumoasa din judeţul Harghita, fata de 17 ani s-a sinucis.
FREUDescu, „Hey, have you tried Poetry?“, Maratonul de Poezie şi Jazz jpeg
FREUDescu, „Hey, have you tried Poetry?“, Maratonul de Poezie şi Jazz
● Încercați să vedeți cum se aude poezia contemporană de pe scena unui club bucureștean. E o experiență. „Hey, have you tried Poetry?“ – sîmbătă, 6 mai, ora 18, în Control Club. Vor citi poeții Nora Iuga, Livia Ștefan și Angela Baciu. De muzică se va ocupa Marius Chivu. Iar Bogdan Șerban va modera această lectură de poezie SUBCAPITOL. (Ana Maria Sandu)
Suflu german pe pămînt românesc jpeg
I have a dream
De ce Reșița? Acolo unde, la marile laminoare, acei șerpi de foc își urmau sălbatic înaintarea aprinsă, dirijată de bărbați tineri și musculoși, goi pînă la brîu, șiroind de sudoare… muncitorimea aia săracă suduia în gînd fiindcă trebuia să-și hrănească familia și habar n-avea ce-nseamnă citoyens du monde, ha, ha.
Teatrul nou şi teatrul vechi jpeg
Teatrul nou şi teatrul vechi
În acest loc mi s-a revelat mitologia unui teatru vechi, readus la lumină ca un diamant deteriorat şi din nou șlefuit. Fiind la Praga, amintirea vizitei de atunci mi-a suscitat dorinţa de a face voiajul pînă la Cesky Krumlov, unde directorul acestui alt teatru baroc a acceptat să mă primească însoţit de o colegă erudită, Jitka Pelechova.
Banalitatea cancerului jpeg
Banalitatea cancerului
„Nu e deloc cartea pe care mi-aş fi dorit s-o scriu. Mă pregătisem pentru un roman de ficţiune, plin de fanatisme religioase, de tenebre şi de drame. În locul lui m-am aventurat într-o poveste autobiografică, despre scris şi despre moduri de-a trăi şi supravieţui. Despre semne de punctuaţie şi despre miracole“, scrie prozatorul la finalul acestei cărţi care e mult mai puţin decît un roman
Cel mai frumos drum jpeg
Cel mai frumos drum
Călătoria doar de dragul drumului o găsești și la navetistul care își cunoaște deja vecinii de călătorie în vreun compartiment de tren sau în vreun microbuz prăfuit, la șoferul care știe deja toate gropile unei șosele și cărora le dă eventual un nume mai haios pentru a-și omorî timpul și a mai alunga puțin din nervi.
Contemplînd o pe Marina Abramovic jpeg
Contemplînd-o pe Marina Abramovic
Documentarul performativ-poetic regizat de Marco Del Fiol despre călătoria spirituală în Brazilia a Marinei Abramovic, artistă cunoscută îndeosebi pentru experimentele sale în domeniul artelor performative, e o paralelă fără prea mari merite estetice între diferite ritualuri mistice, prezentate de un oficiant, culese din diferite locuri şi culturi braziliene
Cotituri surpriză jpeg
Cotituri-surpriză
Una din surprizele anului trecut a fost albumul ROK al celor de la (The) Pixels. După cîteva indecizii, remanieri și repoziționări stilistice, trupa aduce acum un melanj eterogen de electro-pop dansant, post-punk competent, chiar și un fel de nu-metal discret (deconstruit într-un hip-hop politicos ce dă mîna prietenește cu hipstereala indie).
Oameni şi locuri jpeg
Oameni şi locuri
Sfîntu Gheorghe este un oraş introvertit, dominat de două culturi (deşi aici trăiesc trei etnii, dar asta este deja o altă poveste, povestită de Peca şi Mărgineanu în Sfîntul din Sfîntu Gheorghe) şi de două limbi, ceea ce pune la încercare mentalitatea şi sentimentele unui străin, un oraş în care poţi să-ţi găseşti pacea, dar şi să înnebuneşti de atîta linişte, vindecătoare pentru unii şi insuportabilă pentru alţii, un oraş în care te poţi ascunde şi, ceva mai greu, te poţi afirma.
50 cele mai frumoase scrisori de dragoste, Personal Shopper, Feminist(ă), feminişti png
50 cele mai frumoase scrisori de dragoste, Personal Shopper, Feminist(ă), feminişti
● 29 aprilie este Ziua Internaţională a Astronomiei, deci e o ocazie numai bună să staţi cu ochii pe stele. Începînd de la ora 17, la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“ din Bucureşti (str. Lascăr Catargiu nr. 21) va avea loc o serie de evenimente, printre care o expoziţie temporară despre planeta Jupiter, proiecţii de filme şi observaţii astronomice nocturne. (Cristina Ştefan)
„Nu ţin neapărat să înving la final“ – interviu cu actriţa Anamaria MARINCA jpeg
„Nu ţin neapărat să înving la final“ – interviu cu actriţa Anamaria MARINCA
Am prins cîteva ore de somn în noaptea de dinainte, în care am visat despre Jupiter, Saturn, deviații de curs, coordonate, puncte de referință, azimuturi și algoritmi recursivi.
Plantomorfoza jpeg
Plantomorfoza
Într-un interviu de pe Literary Hub, Han Kang povestea cum ideea romanului – o femeie care se transformă într-o plantă – i-a inspirat iniţial scrierea unei povestiri, regîndite ulterior într-un mod „mai crud şi mai întunecat“.
Tribute to Iris Barbura jpeg
Tribute to Iris Barbura
Debutul în dans și-l face prin intermediul teatrului, fie prin coregrafii atașate spectacolelor, fie prin inserturi coregrafice în programe mai variate, iar în 1938 merge la Berlin, Viena și Salzburg, unde aprofundează studiile de dans în ambianța unor Harald Kreutzberg, Gret Palluca, Mary Wigman sau Max Terpis.
Noua adaptare a lui Scorsese jpeg
Noua adaptare a lui Scorsese
Silence, adaptare a unui roman de Shûsaku Endô, pregătit de peste 25 de ani de faimosul regizor Martin Scorsese, cu contribuţia scenaristului Jay Cocks, urmăreşte doi preoţi iezuiţi portughezi, Rodrigues şi Garrupe (Andrew Garfield şi Adam Driver), aflaţi în căutarea mentorului lor dispărut. P
O revoluţie amînată jpeg
O revoluţie amînată
Depeche Mode a avut șarmul acela special al unei formații venite de la începutul anilor ’80 și rămase în joc pentru că a știut cum sau a avut energia să survoleze următoarea decadă.
Demonstraţia tăcerii jpeg
Demonstraţia tăcerii
Ce mi se pare interesant la nivel performativ în Plastic este modul în care reuşeşte să opună veridic un singur personaj, aproape mut şi prea puţin actant, unui grup activ şi foarte vocal. Şi să-l facă să cîştige.
Tenis, Cinepolitica şi Tri­bute to Iris Barbura jpeg
Tenis, Cinepolitica şi Tri­bute to Iris Barbura
Tenis, Cinepolitica şi Tri­bute to Iris Barbura
Dumnezeu inutil jpeg
Dumnezeu inutil
Frica e o gazdă „bună“ a omului, pe care reușește să îl anuleze, inducîndu-i trăiri coșmarești.
„În casa noastră, pisicile portocalii se potrivesc cel mai bine“ – interviu cu scriitorul Alex TOCILESCU jpeg
„În casa noastră, pisicile portocalii se potrivesc cel mai bine“ – interviu cu scriitorul Alex TOCILESCU
E multă viață pe Facebook. Eu pot să trăiesc numai acolo. De exemplu, toți oamenii cu care mă întîlnesc mă întreabă ce-mi mai fac pisicile.
Mihai I, rege sacrificat jpeg
Mihai I, rege sacrificat
Ultima parte a biografiei regelui are un suspans de thriller politic și e meritul Tatianei Niculescu că descrie complicata perioadă finală a domniei regelui într-un tablou atît de dinamic și de limpede, deopotrivă plin de informații și atins de sentimentul deznădejdii. Destinul ultimului rege al românilor are toate ingredientele unei mari narațiuni (inclusiv cinematografice) despre familie, țară și război, iar această biografie îl surprinde admirabil.
One woman show cu fantome jpeg
One-woman show cu fantome
Personal Shopper este cea de-a doua colaborare dintre regizorul francez, fost critic de film, Olivier Assayas şi actriţa americană Kristen Stewart, după Clouds of Sils Maria.
Căldură & sentiment jpeg
Căldură & sentiment
Gregory Porter încearcă să ne convingă că jazz-ul nu e doar o cursă a înarmării și a muzicii manufacturate, că esența sa uitată stă totuși în voce, iar obiectivele genului țineau cîndva de empatie și sentiment, a căror stîrpire sub justificarea lucidității inginerești nu e neapărat un triumf.
Singurătăţile performerului de cursă lungă jpeg
Singurătăţile performerului de cursă lungă
Performerele folosesc creativ cutiile de carton care devin spaţii de configurare a recluziunii şi a eşecului socializării.
Ma­șinile lui Da Vinci, Nocturnal Animals, Efectele secundare ale vieţii jpeg
Ma­șinile lui Da Vinci, Nocturnal Animals, Efectele secundare ale vieţii
● A apărut recent la editura Humanitas un roman scris de Vlad Zografi: Efectele secundare ale vieții. Un roman care, după cum spune criticul Ioana Pârvulescu, nu trebuie citit, ci ascultat ca o simfonie. Un roman simfonic, așadar, pe care nu l-am citit-ascultat încă, dar abia aștept s-o fac. Vlad Zografi e un autor pe care am curajul să-l recomand chiar înainte de a-i fi parcurs acest nou roman. (Andrei Manolescu)
(Re)construcţia realului în imaginaţie jpeg
„Nu am scris ca să judec sau ca să iert“ – interviu cu Liliana COROBCA jpeg
„Nu am scris ca să judec sau ca să iert“ – interviu cu Liliana COROBCA
Cenzorii, la fel ca scriitorii, sînt și ei afectați. Cenzorițele, mai precis. Și aici e un exemplu de situație cînd cenzorul empatizează cu ce spune scriitorul. De obicei, ei nu sînt pe aceleași poziții. Aici însă, de voie, de nevoie, sînt de aceeași parte a baricadei.
Corneliu Zelea Codreanu, fost terorist creştin jpeg
Corneliu Zelea Codreanu, fost terorist creştin
Deşi antisemitismul şi xenofobia lui Codreanu (care e mai mult decît un „apucat mistic“, e un fanatic creştin şi un criminal psihopat) sînt notorii, exemplele concrete nu sînt atît de pregnante.
Un martir la şcoală jpeg
Un martir la şcoală
Conflictul începe de la un banal refuz de a participa la orele de înot, unde costumele de baie i se par indecente, continuînd cu boicotarea, îmbrăcat în costum de maimuţă, a orelor de biologie în care se predă teoria evoluţionistă, sau dezbrăcarea sa la orele de educaţie sexuală ca protest împotriva măsurilor de contracepţie.
Cosmos jpeg
Cosmos
O anume distincție de ton dintre Rosetta și Arrival vine probabil din seninătatea cu care, la capăt de viață și carieră, Vangelis scrutează cosmicul (o fi totuși și ceva spirit New Age la mijloc), spre deosebire de tînărul epigon a cărui muzică punctează amenințarea și provocarea resimțite față de vastul necunoscut de deasupra capetelor fiecăruia dintre noi.