Singurătăţile performerului de cursă lungă

Publicat în Dilema Veche nr. 687 din 20-26 aprilie 2017
Singurătăţile performerului de cursă lungă jpeg

● Festivalul LIKE CNDB. lonely, lonely; producător: Sööt/Zeyringer, ima­ge­tanz/brut Wien & Sõltumatu Tantsu Lava, concept şi interpretare: Sööt/Zeyringer, dramaturgie: Andrea Salzmann, Anat Stainberg, costume: Laia Fabre. 

În festivalul din luna februarie al Centrului Naţional al Dansului, LIKE, unul dintre spectacolele invitate folosea o recuzită alcătuită integral din cutii de carton. Coproducţia austriaco-estonă lonely, lonely se configurează în jurul însingurării omului contemporan, asaltat de tehnologia care facilitează comunicarea, dar care are, de fapt, efectul contrar. Dependenţa de gadget-uri (conţinute de ambalajele cartonate) şi de social media duce, paradoxal, la pierderea aptitudinilor comunicaţionale şi la dezvoltarea anxietăţii care „avariază“ individul, anulîndu-i statutul de animal social şi încărcîndu-l, în schimb, cu angoase. Două performere, Tiina Sööt şi Dorothea Zeyringer, folosesc cutiile de carton precum matricile matematice, într-o serie de combinaţii care panoramează ideea de singurătate urbană în diferite formate: de unul singur, în doi, în dragoste, în prietenie („close friends, too close“) etc. Retragerea în bula proprie înseamnă izolare, cu multiple consecinţe negative, dar poate reprezenta şi un mod de a supravieţui, atunci cînd viaţa se mută din spaţiul real în cel virtual.

Performerele folosesc creativ cutiile de carton care devin spaţii de configurare a recluziunii şi a eşecului socializării (scena finală, cu reţeaua de prieteni sugerată de ambalaje aşezate în două turnuri şi performerele retrase în cutiile de la bază, redă ironic neadaptarea la realitatea concretă a individului care trăieşte în lumea virtuală). Licitaţia de îmbrăţişări rămîne unul dintre cele mai bune momente din performance (ce se licitează, de fapt, este durata, timpul cît se poate rezista într-o îmbrăţişare, aceasta fiind resimţită ca gest invaziv/agresiv pentru individul urban). Universul sonor este creat din fraze rostite de performere, înregistrate sau live, cu o mică defazare astfel încît să dea senzaţia unor multitudini de singurătăţi care îşi analizează, lucid-anxios, fricile şi care se pot sincroniza chiar şi antagonic („I like you / I don’t like you“).

lonely, lonely este o demonstraţie de performance coerent în concept şi realizare, cu o temă clară şi o modalitate de dezvoltare practică a acesteia; este antipodul perfect al ideilor însăilate şi al show-urilor dezlînate care bîntuie prin performance-ul contemporan astăzi. 

rosencrantz teren de dans foto alina usurelu jpg jpeg

● teren de dans / one to all concept, coregrafie, interpretare: Mihaela Dancs, light designer: Ionuț Cherana, sound designer: Marian Cîtu, producător: CNDB. 

Mihaela Dancs are o personalitate puternică, cunoscută şi respectată în dansul contemporan din România. Extrem de energică, ea introduce în spectacole miş­carea de rezistenţă (serii de sărituri, dar nu numai), care devine element de bază în performance, suferind diferite interpretări, mutaţii, sensuri, în funcţie de modul în care este direcţionată. În noua sa producţie, teren de dans, gîndită iniţială ca un performance one to one şi dezvoltată apoi şi într-o variantă one to all, Dancs este singură pe scenă şi execută o serie de sărituri continue, timp de 45 de minute (care se constituie într-un test de anduranţă), cu fesul tras pe ochi (altă marcă personală a performerei, o variantă de fes „joacă“ în Out of Order).

De fapt, Dancs e şi nu e singură pe scenă. Ceea ce creează în cele 45 de minute este o relaţie personală cu muzica şi cu obiectul prin care aceasta se difuzează, o boxă cu stativ. Relaţia dintre performeră şi muzică – resimţită acut, în sfera strictă a spaţiului intim, motiv ca Dancs să „aspire“ sunetele băgîndu-şi capul în boxă, la propriu – trece în plan secund, ceea ce ajunge în penumbra reflectoarelor fiind mai degrabă parteneriatul cu obiectul: un proces de tatonare, apropiere şi contopire. Conflictuală şi tandră totodată, simbioza dintre om şi obiect atinge punctul în care unul devine continua­rea celuilalt. Acesta este, într-un anume sens, un demers erotic. Dancs imprimă mişcarea boxei, preia sunetul transmis de obiect şi îl întoarce acestuia pînă acolo unde nu se mai ştie care dintre ei performează. Om, obiect, sunet se contopesc performativ, acesta fiind conceptul performance-ului. 

● Europium, spectacol produs de Centrul Cultural „Onassis“ din Atena și RootlessRoot. Coproducător: Centrul de Dans JoJo-Oulu, concept şi coregrafie: RootlessRoot, concept vizual şi decor: Jozef Frucek, muzica: Vassilis Mantzoukis, text: Martin Kubran, creaţie şi interpretare: Hyaejin Lee, Manuel Ronda, Jacob Ingram-Dodd, Alexios Fousekis, Linda Kapetanea. 

Recomandat de CNDB în timpul festivalului LIKE, spectacolul invitat la Teatrul Odeon de Fundaţia Culturală Greacă şi Centrul Ceh din Bucureşti, Europium este o alegorie a Europei contemporane. Perspectiva este cinică, în ciuda notei optimiste pe care o afişează la final. Realizat pe doi mari piloni, unul de dans (mişcare sincron şi elemente de acrobaţie) şi unul de text (stand-up), spectacolul metaforizează un naufragiu (al fregatei Meduza în 1816) care devine sugestiv pentru continentul european şi, mai ales, pentru forul comunitar, ambele în derivă. Titlul spectacolului trimite la instabilitate, fiind împrumutat de la EU63, un element chimic care se descompune cu uşurinţă. Dansatorii sînt de diferite etnii şi rase – unitate în diversitate – şi manevrează cu îndemînare nişte axis mundi (cîte una pentru fiecare ţară europeană?) din care reuşesc să construiască o plută pe care îl „închid“, cu ajutorul altor tije lungi, pe performerul-vorbitor. Ideea ar fi că, în final, Europa îşi găseşte ţărmul, dar optimismul e atenuat de claustrarea „nebunului“ (în sens shakespearian) care continuă să vorbească „în dodii“ (performanţa artistului e atît de bună încît publicul nu a realizat că spectacolul se terminase şi că singurul motiv pentru care artistul rămăsese pe scenă era „încătuşarea“ sa). O Europă în derivă, o Uniune-închisoare, autodevoratoare (Grecia s-a confruntat cu faţa mai puţin binevoitoare a forului comunitar), o speranţă firavă pentru viitorul comun. Trebuie precizat că spectacolul a fost creat înainte de Brexit. 

Oana Stoica este critic de teatru.

Foto: sus – Europium, Daniel Cozma, jos – teren de dans, Alina Uşurelu

1000 17 foto1 Andreea Lacatus jpg
Mama-scoică
Căsnicia ratată a fost un factor agravant pentru că a produs deja un prim abandon.
p 21 1 Victor Brauner, Roberto Matta, Interviziune I, 1955 jpg
Victor Brauner şi Roberto Matta – tablourile „la patru mîini“
În 1955, viziunile celor doi artiști se intersectează în lucrările pe care le realizează împreună, desene, acuarele şi două tablouri purtînd același titlu, Interviziune, I şi I.
999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.

Adevarul.ro

image
Alimentul banal care face minuni în grădină. Soluția nu poluează, vă scapă de insecte și este foarte ieftină
Otetul alb are multiple întrebuințări. Pe lângă utilizarea în bucătărie, cu ajutorul acestuia se pot curăța și lustrui diverse obiecte, sau poate fi folosit ca erbicid în grădină. Mai mult decât atât, nu poluează mediul înconjurător și nu are efecte negative asupra organismului uman.
image
Turistă dezgustată de ce a văzut pe o celebră insulă celebră din Grecia: „Te simți ca în lumea a treia” VIDEO
Turista a povestit pe TikTok experiența sa în timpul vacanței pe care a petrecut-o în insula Corfu, una dintre cele mai mari din Grecia.
image
Supervulcanii, bomba cu ceas a planetei. O erupție uriașă poate arunca omenirea în Evul Mediu sau să-i provoace extincția
Catastrofele naturale nu au ocolit Terra și au provocat mai multe extincții de-a lungul a sute de mii și milioane de ani. Vlad Manea, doctor în științele pământului cu studii postdoctorale la Caltech, Laboratorul de seismologie, explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, unde poate duce o erupție.

HIstoria.ro

image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.
image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit