Femei pe Mătăsari, Romanian Design Week, Planeta Petrila

Publicat în Dilema Veche nr. 692 din 25-31 mai 2017
Femei pe Mătăsari, Romanian Design Week, Planeta Petrila jpeg

● Pe 3-4 iunie va avea loc Festivalul Filmului Petrilean. La TIFF va avea premiera documentarul lui Andrei Dăscălescu, Planeta Petrila, produs de HBO, al cărui protagonist este inegalabilul, imprevizibilul și irepetabilul Ion Barbu. Totul se leagă, așadar. (Ana Maria Sandu)

● Cercul (The Circle, 2017, James Ponsoldt), cu Emma Watson, Tom Hanks – o distopie ce, pe măsură ce filmul înaintează, ți se face teamă că ar putea deveni realitate. (Iaromira Popovici)

● De vineri, 26, pînă duminică, 29 mai, are loc Festivalul Femei pe Mătăsari – trei zile de muzică, modă, conferinţe, concursuri şi alte evenimente. Haideţi să vedeţi frumuseţea străzii Mătăsari. (Cristina Ştefan)

● Mai aveţi timp pînă duminică, 28 mai, să vedeţi lucrările din cadrul Romanian Design Week, un eveniment anual care promovează designul românesc contemporan drept instrument ce poate contribui la progresul social, economic și cultural. Expoziția centrală, găzduită de viitorul Mega Image Concept Store din strada Grigore Cobălcescu, nr. 45, reunește anul acesta 200 de lucrări semnate de 150 de designeri și arhitecți. (Cristina Ştefan)

● În această perioadă nu pot decît să recomand fără originalitate, exact așa cum am făcut și altădată, turneul de tenis de Mare Șlem de la Roland Garros, împreună cu un castron de căpșune, în fața televizorului fixat pe canalul Eurosport. Asta pentru cine nu și-a luat bilete să vadă totul în direct. Cred că anul acesta telespectatorilor români li se va adăuga unul important, despre care se spune că, în ciuda trecutului său glorios, nu mai are acces pe acele arene de la Paris nici dacă plătește bilet. (Andrei Manolescu)

● În perioada 29 mai-18 iunie, la Muzeul Naţional Cotroceni, expoziţia „Aici-Acolo. Artişti din România şi Diaspora. Trasee subiective din anii ’80, atunci şi acum“, prilejuită de Ziua Diasporei. Vor fi prezenți artiști din afara granițelor – Paris, Avon, Innsbruck, Geneva, Düsseldorf, Dortmund, Aachen, Portland –, dar şi din România. (Dana Călinescu)

● Ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi (FILIT) se anunţă foarte tare. Cap de afiş: doi autori laureaţi ai premiului Nobel: Svetlana Aleksievici şi Gao Xingjian. Aşa că rezervaţi-vă locurile încă de pe acum. Festivalul va avea loc în perioada 4-8 octombrie. (Matei Martin)

● La Polirom, tocmai a apărut a doua ediție a lucrării Madeei Axinciuc Profetul și oglinda fermecată. Despre imaginație și profeție în Călăuza rătăciților de Moise Maimonide – o carte care pune la dulce încercare pe orice cititor care vrea să nu se (mai) rătăcească. Un excelent comentariu la una dintre cărțile fundamentale ale culturii iudaice, un gest de curaj intelectual despre care însuși Moshe Idel ne spune că este o intrare în labirintul gîndirii maimonidiene urmată de o ieșire în pace. Maimonide a scris Călăuza rătăciților în 1190, pentru intelectualii evrei ai timpului, năuciți la confluența dintre creștinism și islam. Este calea unei regăsiri, a limpezirii și a clarificărilor. O cale care, chiar dacă ar putea contraria pe ne-evrei, are virtuțile ei indiscutabile. Folosind imaginația și profeția, Madeea Axinciuc găsește relevanța eternă a acestei mari cărți. (Sever Voinescu)

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Cum s-a transformat satul Viscri sub influența Regelui Charles. Localnic: „Era sărăcie mare” FOTO
Potrivit localnicilor, înainte de venirea lui Charles, la Viscri era „mare sărăcie”. Acum sunt multe pensiuni, puncte Gastro Local, afaceri, astfel că fiecare familie are măcar un angajat
image
Ce l-a ruinat pe Irinel Columbeanu și care a fost începutul sfârșitului: „A generat tocarea întregii mele averi”
Fostul miliardar de la Izvorani nu s-a sfiit să vorbească în ultimii ani despre declinul său. Irinel Columbeanu a povestit deschis despre ce l-a ruinat și cum a ajuns să piardă toată averea pe care a deținut-o.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.