Tenis, Cinepolitica şi Tri­bute to Iris Barbura

Publicat în Dilema Veche nr. 687 din 20-26 aprilie 2017
Tenis, Cinepolitica şi Tri­bute to Iris Barbura jpeg

● Au început turneele importante de tenis pe zgură, care culminează în iunie cu cel de Mare Șlem de la Roland Garros. Ordinea lor consacrată e Monte Carlo, Madrid, Roma. Deocamdată, săptămîna aceasta se desfășoară cel de la Monte Carlo, din tribuna căruia se vede Marea Mediterană cea albastră, cu iahturile ei scumpe. Participanții cei mai importanți ar fi Murray, Djokovici, Wawrinka și Nadal. Roger Federer nu participă. Regele acestui sport e și mai în vîrstă și își poate permite unele pauze, acolo unde, probabil, știe că are mai puține șanse (zgura e mai bună pentru alții). E totuși o competiție tare, de urmărit pe DigiSport. (Andrei Manolescu)

● Începînd cu 20 aprilie și pînă pe 23 aprilie, în București, la Cinema „Elvira Popescu“ și Institutul Balassi din București are loc a șasea ediție a festivalului de film politic Cinepolitica. (Stela Giurgeanu)

● În caz că ați ratat interviul lui Mihnea Măruță cu Cristi Puiu, puteți să-l citiți aici. „Cristi Puiu a împlinit 50 de ani în 3 aprilie. L am sunat şi i-am propus un interviu aniversar, dar nu atît despre filmele lui, cît despre generaţia noastră, a decreţeilor, care începe să treacă în a doua jumătate de secol“, spune jurnalistul. A ieșit un dialog emoționant. (Ana Maria Sandu)

● Între 25 aprilie și 15 iulie, la Centrul Național al Dansului București, urmăriți seria de spectacole Tri­bute to Iris Barbura. Artistă avangardistă de origine română, Iris Barbura a creat spectacole coregrafice la Berlin și apoi în SUA. CNDB prezintă două spectacole-omagiu, Tribute to Iris Barbura și Iris în coregrafia artistei americane Beth Soll. (Matei Martin)

● Vivaldianno – City of Mirrors, pe 21 mai, la Sala Palatului. O ex­periență muzicală inedită pe scena bucureșteană valorifică, prin cele mai moderne mijloace audio-video, emoția muzicii clasice. Un joc magic de oglinzi într-un spectacol deopotrivă fabulos și comercial. Depinde din ce unghi recuperăm mesajul. Conceptul vizual e semnat de regizorul japonez Kosuke Sugimoto pe un libret scris de scenaristul și dramaturgul ceh Tomas Belko. Producător: renumitul compozitor ceh Michal Dvorak. (Ruxandra Mihăilă)

● Între 20 şi 23 aprilie, în Capitală revine Festivalul Internațional al Luminii – Spotlight, o nouă ediție ce reinterpretează peisajul urban bucureștean. De la ora 20,30 la 23, pe Calea Victoriei, între Muzeul Național de Artă al României și Splaiul Independenței, puteţi vedea peste douăzeci de instalații, proiecții și sesiuni de video mapping care vor transforma zona într-un gigant spațiu expozițional: un Fiat va deveni acvariu, Palatul Telefoanelor va fi bîntuit de fantome în „Laser Pacman“, Cercul Militar va fi acoperit de video mapping şi multe altele. (Cristina Ştefan)

Foto: Tri­bute to Iris Barbura, A. Uşurelu

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Descoperire epocală lângă Sarmizegetusa Regia realizată cu LIDAR. Nimeni nu bănuia ce ascund munții VIDEO
Un loc plin de vestigii dacice, din Hunedoara, ascuns și neglijat complet în ultimele decenii de autorități, a fost cercetat recent de oamenii de știință, cu ajutorul tehnologiei LIDAR, iar rezultatele studiului sunt uimitoare
image
Turist amendat pentru că a urcat în Munții Piatra Craiului fără să aibă buletinul la el. De ce i-a dat dreptate judecătorul
Un turist amendat de Jandarmerie pentru că „aflându-se în Piatra Craiului, pe un traseu nemarcat, a refuzat să furnizeze date pentru stabilirea identităţii sale” a dat în judecată Jandarmeria Română.
image
Camioanele care au dus faima României în toată lumea. Povestea vehiculelor solide și fiabile, cu „atitudine“ spartană
Camioanele românești, realizate la uzinele din Brașov, au fost adaptate mereu vremurilor, cu o tehnologie de vârf și prețuri avantajoase, cucerind astfel piețele internaționale, chiar și pe cele de peste Ocean.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.