Căldură & sentiment

Publicat în Dilema Veche nr. 687 din 20-26 aprilie 2017
Căldură & sentiment jpeg

● Gregory Porter, Take Me to the Alley, Blue Note Records, 2016. 

Recent premiatul film La La Land scoate la lumină o problemă îndelung ținută sub preș – aceea că fetelor nu le place jazz-ul. Precedentul film al aceluiași regizor, Whiplash, mergea chiar mai departe, prezentînd jazz-ul drept un sport sîngeros, bărbătesc, un război de orgolii masculine (filmul e comparabil cu Rocky ori Blood Sport, doar că violența nu are loc în ringuri de box, ci pe scene muzicale). „I should probably tell you something now, to get it out of the way: I hate jazz…“ – așa își începe eroina din La La Land povestea amoroasă cu pianistul de jazz ratat jucat de Ryan Gosling. Pînă cînd relația lor ajunge la obștescul sfîrșit, acesta se tot străduiește să-i arate, să-i explice… Într-un tîrziu, conflictul sexist-cultural se încheie cumva (n-aș dezvălui finalul traumatizant), dar pe parcurs ai mereu senzația că personajul lui Gosling își joacă prost șansele, prin strădanii didactice care nu fac decît să irite tot mai tare. Cînd tot ce trebuia să facă era să-i pună fetei niște Gregory Porter.

Nici unul dintre cele patru albume solo ale lui Gregory Porter n-a scăpat nenominalizat la Grammy, iar două dintre ele, inclusiv acest Take Me to the Alley, au primit chiar laurii în categoria Best Jazz Vocal Album. O categorie controversată căci, după unii „progresiști“, vocea este cel mai dispensabil instrument din jazz – prezentă mai degrabă sub chipul unei dive care să atragă privirile publicului de salon lounge, decît al unui proletar bondoc precum Porter. Scat-ul și diverse vocalize experimentale se străduiesc din răsputeri să dezumanizeze vocea ­jazz, alăturînd-o instrumentelor din lemn și alamă. Or, nici vorbă de alămuri și experimente în gîtlejul lui Porter: avem aici una dintre cele mai calde voci contemporane ale genului. Nici R’n’B, nici blues, nici soul, dar puțintel din fiecare, călcînd pe urmele marilor baritoni siropoși ai istoriei – de la Barry White la Leonard Cohen, ceva mai aproape de primul datorită apartenenței rasiale, rădăcinilor ­soul/gospel și romantismului (heterosexual) lipsit de orice subtilitate. Nu cred că l-a caracterizat nimeni mai bine decît Neil McCormick, recenzentul de la Telegraph: se poate face baie în vocea lui Porter.

Artistul nu pare dispus la metafore mai sofisticate decît „She never walked on water / She never turned that water to wine / But being ’round her made my blind eyes see“, atacînd frontal și fără milă sentimentele firilor romantice, rare în spațiul tot mai cerebral al jazz-ului. Instrumentele au intervenții minimale și decorative, de club lounge cu public liniștit în căutare de sunete terapeutice – domină pianul de salon, cu cîte un solo de saxofon sexy, nestrident, inserat pe ici pe colo. Rezultatul e consumabil și de către un public pop, cu excepția cîtorva (rare) momente scat integrate în cadența versurilor „normale“, încît nimic să nu pară nelalocul său. Porter spune povești despre cazne și succese amoroase, plus cîteva subiecte de natură mai socială (probleme de cartier afro-american), fără a deveni însă cu nimic mai răstit decît atunci cînd închină ode femeilor din viața sa. Totuși, „amoros“ nu înseamnă aici și erotic – romantismul lui Porter țintește spre un familism călduț și nu spre aventuri fierbinți, fiind adresat sub aspect ideologic unui public conservator pentru care jazz înseamnă, înainte de orice, Nat King Cole.

Gregory Porter încearcă să ne convingă că jazz-ul nu e doar o cursă a înarmării și a muzicii manufacturate, că esența sa uitată stă totuși în voce, iar obiectivele genului țineau cîndva de empatie și sentiment, a căror stîrpire sub justificarea lucidității inginerești nu e neapărat un triumf. 

Gregory Porter va concerta pe 24 aprilie la Sala Palatului din Bucureşti. 

Aron Biro este autorul blogului http://a­ron­­bi­ro.blogspot.com

Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.
p 17 2 jpg
Post-traumă
În definitiv, totul e filmabil.
995 17 Biro coperta1 jpg
Live în Control
Mai interesant decît limbajul sărac al versurilor, care ar fi familiare unui psihoterapeut de liceu.
995 21 Iamandi jpg
Ordinea închisorilor
În cele mai multe situații, acești intelectuali au făcut mai întîi o închisoare fascistă și apoi una comunistă.
Vizual general Conferințele Despre lumea în care trăim jpg

Adevarul.ro

image
Profesor la Stanford: „Sunt 100% sigur că extratereștrii sunt pe Pământ de mult timp”. Când ne-ar putea contacta
Un profesor de la Universitatea Stanford susține că extratereștrii au fost pe planeta Pământ și sunt „încă aici”. El arată că experții lucrează la proiecte de inginerie inversă pe rămășitele unor OZN-uri care s-au prăbușit.
image
Noua modă la nunțile românești. Mirii renunță la o tradiție consacrată, tot mai greu de digerat
Sezonul nunţilor este în toi și viitorii miri trebuie să fie la curent cu tot ce e nou în materie de organizat evenimente. Tinerii vor să se modernizeze, fără să-și supere prea tare familiile care țin la tradiții.
image
Cel mai enervant lucru pe care îl fac pasagerii în avion, conform unui însoțitor de zbor VIDEO
Meseria de însoțitor de bord nu este atât de fascinantă pe cât ar putea crede mulți. De fapt, există câteva lucruri care îi enervează cu adevărat pe aceștia, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Crucificarea lui Hristos i-a apărut în vis lui Salvador Dalí
Dalí a precizat că a avut un vis în care i-a fost dezvăluită importanța înfățișării lui Hristos astfel.
image
„Dubletul seismic“ din mai 1990 - Ultimele cutremure majore care au afectat România în secolul XX
Pe 30 și 31 mai 1990, la doar câteva zile după primele alegeri libere (20 mai 1990), în România s-au produs alte două cutremure puternice. Fenomenul de la sfârșitul lunii mai a anului 1990 este cunoscut sub numele de „dublet seismic”.
image
De ce nu mai merg oamenii azi pe Lună? De ce în 1969 s-a putut și azi nu
În istoria omenirii, doar 24 de oameni au călătorit spre Lună, cu toţii fiind astronauţi în cadrul programului Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafaţa singurului satelit natural al Pământului. Eugene Cernan şi Harrison Schmitt au fost ultimele persoane care au intrat în acest club select. Sunt mai bine de 40 de ani de când un pământean a păşit pe un alt corp ceresc decât Pământul. În ciuda proiectelor fantastice şi a progresului tehnologic înregistrat în ultimele patru decenii, oamenii